رسانه تعاملی یا VOD چیست ؟
رسانه تعاملی یا VOD در سال های اخیر شهرت زیادی پیدا کرده است و فرصت های مناسبی هم برای تبلیغات کسب وکار فراهم می کند. کافه بازار نیز یکی از بازیگران اصلی این حوزه است که در ادامه به تشریح سرویس VOD آن می پردازیم.
شاید نتوان کاربری را در دنیای امروزی فناوری تصور کرد که نام سرویس هایی همچون نتفلیکس و هولو و آمازون پرایم را نشنیده باشد. سرویس های رسانه تعاملی یا ویدئو به هنگام درخواست یا VOD (مخفف Video on Demand) در سال های اخیر محبوبیت زیادی پیدا کرده اند و حتی به مرور درحال جایگزین کردن تلویزیون های سنتی هستند. محبوبیت این نوع از سرویس ها به حدی افزایش یافت که بازیگران بزرگی همچون دیزنی و برادران وارنر و اپل را نیز به فعالیت در حوزه ی جدید تشویق کرد.
در کشور ما نیز در سال های گذشته سرویس های VOD متعددی با هدف جذب مخاطب داخلی متولد شده اند. امروز اکثر کاربران ایرانی با نام فیلیمو و نماوا و سرویس های تازه نفسی مثل بخش ویدئو بازار، آشنا هستند و تعداد زیادی هم از خدمات آن ها استفاده می کنند. ماه های اخیر که با بحران ویروس کرونا و تعطیلی گسترده در سرتاسر جهان و کشورمان همراه بود، تمایل به این نوع از سرویس ها را افزایش داد و بسیاری از آن ها، افزایش قابل توجهی را در تعداد کاربران تجربه کردند. هجوم کاربران جدید به سرویس ها به حدی بود که حتی برخی از آن ها با چالش های زیرساختی مواجه شده و برخی دیگر برای مدیریت بهتر پهنای باند، مجبور به کاهش کیفیت محتوای خود در سطوح گسترده شدند.
رسانه های تعاملی یا VOD علاوه بر خدمات و محتوایی که به کاربر یا مصرف کننده ی نهایی عرضه می کنند، برای کسب وکارها نیز کانال جدیدی در جهت نمایش تبلیغات ایجاد کرده اند. با اینکه سرویس هایی مثل نماوا و فیلیمو از مدل درآمدزایی Subscription Video on Demand) SVOD) پیروی می کنند، سرویس هایی مانند یوتیوب و بازار مدل AVOD یا Ad-based Video on Demand را دنبال می کنند که این روزها با استقبال قابل توجهی ازسوی کسب وکارها و سرویس های رسانه ی تعاملی روبه رو شده است.
انواع رسانه تعاملی
رسانه های تعاملی به نسبت خدمات رسانی به انواع گوناگونی تقسیم می شوند: SVOD , TVOD , AVOD که در ادامه به هرکدام به طور جداگانه می پردازیم.
SVOD
در این نوع پلتفرم مشتری می تواند با پرداخت مبلغی بصورت ماهیانه یا سالیانه بطور نامحدود از محتوای این برنامه استفاده کند و به دلیل اینکه مشترکین هیچ قرارداد بلند مدتی با این رسانه نبستند درصورت ضعیف بودن کار ارائه شده میتوانند سریعا رسانه موردنظر را ترک کنند.
برای بوجود نیامدن این مشکل مدیران این برنامه موظف اند که بهترین و خاص ترین محتوای ممکن را برای مشتریان ارائه دهند. به همین دلیل خیلی از سریال ها و فیلم های سینمایی را می توان در این رسانه ها مشاهده کرد.
TVOD
در این نوع از رسانه ها مشتری می تواند هر محتوایی که میخواهد، هزینه اش را بپردازد و به یک نوع آن را خریداری کند. دیگری نیازی به خرید اشتراک و تماشای آنلاین آن نیست. البته یک روش دیگری نیز وجود دارد که مشترک می تواند به مدت محدودی فیلم مورد نظر را خریداری و به نوعی اجاره کند. به شرکت هایی که در این زمینه فعالیت می کنند میتوان به Apple iTunes اشاره کرد.
AVOD
در این رسانه درآمد تولید کنندگان محتوا و صاحب پلتفرم، از طریق تبلیغات بین محتواها بدست می آید. برای اینکه راحتتر متوجه این رسانه شوید، Youtube را درنظر بگیرید. هنگام تماشای برخی از ویدئوها شاهد نمایش ناگهانی تبلیغات در آنها هستیم.
رسانه های تعاملی یا VOD چه کمکی به کسب وکارها می کنند؟
به چند دلیل رسانه های تعاملی برای کسب وکارها می توانند مفید واقع شوند.
در دسترس بودن مداوم محتوا بهترین دلیل برای این است که رسانه ها نسبت به پخش محتوای خود در رسانه های تعاملی یا VOD یا حتی تاسیس رسانه اختصاصی خود اقدام کنند. محتوا پلی است میان مشتری و کسب وکار. شما می توانید از طریق محتوا با مشتری خود ارتباط قرار کنید، به او آموزش دهید و همچنین در نهایت او را تشویق به انجام اقدام مورد نظرتان کنید.
فراموش نکنید که به کم رسانه های تعاملی می توانید، از محتوای ویدئویی نه تنها به عنوان بخشی پایه ای از بازرایابی محتوایی خود که به عنوان منبع درآمد استفاده کنید. هرچه که تا کنون در مورد ارزش محتوای ویدئویی گفته شده است در رسانه های تعاملی کارکردی دوچندان به خود می گیرند. چرا که شما در حال کار کردن بر روی پلتفرمی اختصاصی برای ویدئو هستید. پس رمز موفقیت کسب وکارها به کمک رسانه های تعاملی یا VOD به علت محتوامحور بودن آن است.
رسانه های تعاملی چگونه به کسب و کارها کمک می کنند؟
با استفاده از رسانه های تعاملی می توانید کسب و کار خود را معرفی کنید. این رسانه ها مانند پلی میان شما و کاربر است که روشی نوین برای تبلیغات با هزینه کمتر محسوب می شود. جدا از این موضوع می توانید با استفاده از تبلیغات برنامه، درآمدی نیز کسب کنید.
این همه درباره هزینه این پلتفرم ها توضیح دادیم، تمامش تو جیب مدیران رسانه ها نمیرود، درصدی از پول هم به تولید کنندگان محتوا برمیگردد. اگر شما این تولیدکنندگان باشید، میدونید اگر محتواتون منحصر به فرد باشد چه میزان پولی به شما بازمیگردد. نمونش را همه ما دیدیم، ویدئوهای توتیوب! خیلی از بلاگرها را دیدیم که تبلیغ کانال یوتیوب خود را می کنند و مدام کلمه ساب اسکرایب را از آنها می شنویم.
خب طبیعتا بخاطر چشم و هم چشمی از رقیبانشان این تبلیغ را نمیکنند، مطمئن باشید به نسبت هر تعداد View در یوتیوب، هزینه ای به آنها تعلق میگیرد. حالا همین فرآیند را برای دیگر رسانه ها تعاملی بسط دهید.