ساعدنیوز
ساعدنیوز

معرفی شهرستان راور

  شنبه، 10 مهر 1400   زمان مطالعه 13 دقیقه
معرفی شهرستان راور
راور درحاشیه کویر بزرگ ایران قرار گرفته و از شمال به کویر بزرگ، از جنوب به کرمان و زرند، از خاور و جنوب خاوری به کویر لوت و از باختر به بافق محدود می شود. از آن جا که این منطقه بر سر راه کویری کرمان ـ شهداد قرار دارد راور نامیده شده است. به طوری که گفته شده حدود ۱۶ قرن پیش، راور محل زندگی زرتشتیان بوده و خاور زمین خوانده می شده است.

راوَر، مرکز شهرستان راور، شمالی ترین شهر استان کرمان در شرق ایران است. این شهر در فاصله ۱۴۰ کیلومتری شهر کرمان واقع شده است. بر اساس سرشماری رسمی سال ۱۳۹۵، جمعیت این شهر ۲۲٬۷۲۹ تن بوده است. از آن جا که این منطقه بر سر راه کویری کرمان ـ مشهد قرار دارد راهور و سپس به مرور زمان راور نامیده شده است. به طوری که گفته شده حدود ۱۶ قرن پیش، راور محل زندگی زرتشتیان بوده و خاور زمین خوانده می شده است.راور شهری در دل کویر است که منطقه گندم بریان(گرمترین نقطه زمین) در شرق این شهرستان قرار دارد.

آب و هوا و اقلیم راور

مرکز شهرستان راور از نظر جغرافیایی در ۵۶ درجه درازای خاوری۳۱ درجه و ۱۵ دقیقه پهنای شمالی و در ارتفاع ۱۱۷۵ متری از سطح دریا واقع است. آب و هوای راور گرم و خشک بوده و میزان بارندگی سالانه ۶۴.۲ میلی متر است. کشاورزی در این منطقه به صورت آبی انجام می شود و تنها نیمی از زمین ها قابل کشت هستند.

اقتصاد راور

اقتصاد راور بر اساس کشاورزی، دام داری و پیشه وری استوار بوده و قالی، پسته و پنبه صادرات این شهرستان را تشکیل می دهند. صنعت قالی بافی مهم ترین صنعت دستی این ناحیه را تشکیل می دهد.

کشاورزی و دامداری راور

از فرآورده های کشاورزی راور می توان پسته، گندم، جو، زیتون، انار، انگور، انجیر را نام برد. دامداری این شهرستان شامل گاو و گوسفند و شتر و طیور می شود.

قالی بافی راور

پیش از توسعه سریع قالی بافی و به شهرت رسیدن آن صنایع کرباس بافی، شال بافی و گلیم بافی و سفره بافی رواج داشته که از میان آن ها به کرباس بافی توجه بیش تری می شده است. با توجه به این که در گذشته بیش تر لباس ها از کرباس تهیه می شد؛ کشت وسیع لینه نیز در منطقه راور رواج داشته است. قالی های این منطقه با طرح های اردبیلی و کرمانی و نقش صحرایی، درختی، خوشه ای، جنگلی، بوته ای، شاه عباسی و لاله بافته می شوند.

قالی بافی راور

معادن راور

معادن کان سرب در تاج کوه، در شمال باختری راور و کان مس طرز در باختر این منطقه موجود است. در دهه پیش پیشرفت این شهرستان در حدی بوده که پیشرفت آن را با پیشرفت حتی استان های اطراف مقایسه می کردند اما امروز پیشرفت این شهرستان به کندی صورت می گیرد.

سوغات راور

از سوغات راور می توان به پسته، قالی راور، قوَّتو، کلمپه و انار اشاره کرد. در این میان قالی راور از شهرت جهانی برخوردار است. نقش معروف «سرّام» یا نقش «سه کبک» از مشهورترین نقش های قالی است که هنوز با ظرافت و زیبائی در راور بافته می شوند. در برخی مناطق شهرستان راور زعفران برداشت می شود که کیفیت خوبی دارد.

کلمپه راور کرمان

قوتو راور کرمان

جاذبه های گردشگری راور

در سال هایی نه چندان دور در ادامه برخی از جاذبه گردشگری شهرستان راور معرفی میشود با ما همراه باشید.

قلعه قهقه راور

قلعه قهقه راور، یکی از قلعه های تاریخی و باستانی ایران در استان کرمان است که سابقه آن به پیش از ورود اسلام و عصر ساسانیان می رسد.این قلعه در ۳ کیلومتری شرق شهرستان راور در نزدیکی روستای ده شیب استان کرمان واقع شده است. این قلعه تاریخی یکی از قدیمی ترین آثار تاریخی شهر است که محدوده آن، منطقه ای وسیع در حدود چندین هکتار را در برگرفته است. در تمامی محوطه این محدوده تاریخی، بقایایی برجای مانده از ساختمان های خشتی وجود دارد که امروزه به صورت تپه ای از خاک قابل مشاهده هستند. به طور خلاصه می توان گفت قلعه قهقه امروزه به تپه قهقه تبدیل شده است. در اطراف قلعه قهقه، بناهای تاریخی دیگری نیز وجود دارد. برای مثال در فاصله تقریبا ۵۰۰ متری غرب قلعه قهقه، بقایای بنای دیگری دیده می شود که به تل وزیری معروف شده است.مصالح به کار رفته در ساخت قلعه قهقه و بناهای مرتبط به آن، خشت خام و گل است. آجر و سنگ نیز سهم مختصری در ساخت و ساز این قلعه باستانی داشته اند. آثاری از در و دیوارها و ستون های برجای مانده از بنا نیز در این محل قابل مشاهده هستند. ظاهر بنا در اثر عوامل طبیعی و غیرطبیعی فرسایش یافته و به صورت تپه ای از گل درآمده است. اما در جاهایی که حفاری های غیرمجاز و یا مجاز انجام شده و قسمت داخل دیوارها نمایان است خشت های به کار رفته در بنا قابل مشاهده هستند. این خشت ها به شکل مکعب مستطیل هستند و ابعادی در حدود ۳۰ سانتی متر طول و عرض و ارتفاع تقریبی ۱۰ سانتی متری دارند.

قدمت قلعه قهقه راور در کرمان

بسیاری از کارشناسان آثار تاریخی قدمت قلعه قهقه راور در کرمان را حدود ۳ تا ۴ هزار ساله می دانند. اطراف محوطه قلعه را خندقی بزرگ در برگرفته است که زمان حمله دشمن آن را پر از آب می کردند و مانع نفوذ دشمن به قلعه می شدند. بخش های زیادی از قلعه تا امروز تخریب شده اما هنوز هم دروازه ورودی قلعه و بقایای تعدادی از اتاق های آن، عظمت و قدمت قلعه را نشان می دهند.

قلعه قهقه راور

آبشار مکی

روستای مکی در 35 کیلومتری شرق راور و در همسایگی بخش شمالی کویر لوت قرار دارد. در این روستا، تنگه ای پوشیده از انجیر وحشی، بنه، علف شورف بادام کوهی درمنه دیده می شود که آبشار زیبایی را نیز دردل خود جای داده است. این آبشار در مسیر جریان خود، بستر سنگی رودخانه را فرسایش جالبی بخشیده و با ریزش 12 متری برحوضچه سنگی، صدای خروشانی را در دره مکی می پراکند. صدایی که شنیدن آن در حاشیه کویر لوت، جالب توجه است. پوشش خزه ها و پرسیاوشان وحشی در حاشیه آبشار، جذابیت بصری خاصی را رقم می زند. مکی (راور)، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان راور در استان کرمان است. این روستا در دهستان راور قرار دارد.

آبشار مکی راور

آبشار فیض آباد

این آبشار با فاصله ۴۵ کیلومتر در شمال غرب شهر راور، در بخش بالایی روستای فیض آباد قراردارد و حدود ۲ کیلومتر از فیض آباد علیا بالاتر است. آبشار به صورت خروشان از شیب دیواره سرازیر می گردد و به دلیل قرار گرفتن تخته سنگ ها در مسیر حرکت آب و پرتاب سریع آب، صدای خروش مناسبی را در فضا می پراکند. ارتفاع آبشار کمتر از۵ متر است؛ اما جریان آب آن، فیض آباد را به یکی از زیباترین مناطق روستایی شمال استان تبدیل نموده است. روستای فیض آباد که حدود ۵ قرن قدمت دارد، با موقعیت طبیعی دره ای و ارتفاع متوسط ۲۱۶۰ متر در ۴۵ کیلومتری شمال غرب شهر راور قرار گرفته است. کوه گود چنار با ارتفاع ۲۴۶۳ متر در جنوب و جنوب غرب، کوه در آب با ارتفاع۳۰۴۰ متر در ۲ کیلومتری جنوب و جنوب شرق این آبادی واقع است. هم چنین دره فیض آباد با جهت کلی جنوب و غرب به شمال شرق شکل گرفته که روستا در داخل این دره قرار دارد. زیارت گاهی به نام فاطمه بنت جواد( امامزاده، بی بی فاطمه) از آثار فرهنگی و تاریخی محسوب می شود. دسترسی به این روستا از طریق جاده ارتباطی راور به کوبنان، روستای طرز و سپس جاده فرعی فیض آباد امکانپذیر است.

آبشار فیض آباد راور

برج امیر نخعی

برج امیر نخعی مربوط به دوره پهلوی است و در راور، فلکه فرمانداری، خیابان معلم (خیابان گلنار)، نبش کوچه شماره ۱۳، پلاک ۵۳۱ واقع شده و این اثر در تاریخ ۲ مرداد ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۳۱۲۳ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. برج امير، از دو برج دوقلو تشکیل شده است که در منزل آقاي امير نخعي واقع شده است و به برجهاي امير معروفند.

برج امیر نخعی راور

منطقه حفاظت شده دربند راور

منطقه حفاظت شده دربند راور در شمال و شرق شهر راور واقع گردیده که از شمال به ارتفاعات کلاغ پر و کوه طبس، از غرب به ارتفاعات ملخ خورده و مارکش، از جنوب به ارتفاعات تیغه سیاه و غفار و از شرق به تپه های سنگ انداز و کویر لوت منتهی می شود.این منطقه یکی از زیستگاههای مهم یوزپلنگ آسیایی در استان محسوب می شود. در پناهگاه حیات وحش دربند گونه های کل و بز ، قوچ ومیش ، پلنگ ایرانی ، یوز پلنگ ، کاراکال ، انواع دیگر گربه سانان و سگ سانانی مانند کفتار و گرگ و همچنین پرندگانی مانند هوبره ،زاغ بور انواع عقاب و پرندگان شکاری دیگر زندگی میکند همچنین تعداد بسیار زیادی گورخر ایرانی نیز در گذشته ای نچندان دوردر منطقه روزگار میگذراندند که در حال حاضرمتاسفانه همگی منقرض گردیده اند . پوشش گیاهی منطقه نیز از نوع بوته ای (گیاهان یکساله)، درختچه و درختی میباشد و بطور متوسط پوشش جنگلی و گیاهی منطقه بین ۵ تا ۲۵ درصد تخمین زده می شود.گونه های گیاهی پناگاه حیات وحش دربند راور عبارتند از: بادام کوهی (نام محلی: الوک)، افدرا (نام محلی: هوم)، پسته وحشی (نام محلی: بنه)، کهکم، تنگس، تربیت، درمنه (نام محلی: جاز)، قیچ، گون، اسکنبیل، گز، ارس، تاغ، آلاله، بومادران، کلپوره، زیره سیاه، آویشن نام برد.

منطقه حفاظت شده دربند راور

یخدان راور

یخدان راور دارای دیواری به طول ۶۰ متر و ارتفاع ۵/۶ متر از بناهای عصر قاجار در فاصله ۱۴۰ کیلومتری شمال شهرستان کرمان و در انتهای خیابان امام خمینی شهر راور واقع شده است.این یخدان با ارتفاع بیش از ۹ متر و دارای دو پوشش بر فراز چاله یخ ساخته شده است و قطر گنبد آن به بیش از ۱۴ متر می رسد.

یخدان راور

برج فیض آباد

برج فیض آباد مربوط به دوره قاجار است و در شهرستان راور، بخش مرکزی، دهستان راور، روستای فیض آباد واقع شده است.

برج فیض آباد راور

خانه فخری راور

خانه فخری از جمله بناهای زیبای سنتی راور به شمار می رود.خانه فخری راور مربوط به دوره پهلوی دوم است و در راور، خیابان ثامن الحجج، محله قدیمی کشمونوئیه واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۰ مهر ۱۳۸۰ با شمارهٔ ثبت ۴۱۸۲ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. خانه فخری راور در واقع تنها خانه شهر راور کرمان است که از بادگير و آب انبار برخوردار است و بيش از ۸۰ سال قدمت دارد. خانه فخری راور دو طبقه با سقف گنبدی، متعلق به خانواده «فخری» یکی از متمولان شهر راور است.خانه فخری راور مربوط به دوره پهلوی دوم است و در راور، خیابان ثامن الحجج، محله قدیمی کشمونوئیه واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۰ مهر ۱۳۸۰ با شمارهٔ ثبت ۴۱۸۲ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. خانه فخری راور در واقع تنها خانه شهر راور کرمان است که از بادگیر و آب انبار برخوردار است و بیش از ۸۰ سال قدمت دارد. خانه فخری راور دو طبقه با سقف گنبدی، متعلق به خانواده «فخری» یکی از متمولان شهر راور است که هم اکنون در فهرست آثار ملی ثبت شده است.راوَر، مرکز شهرستان راور، شمالی ترین شهر استان کرمان در شرق ایران است. این شهر در فاصله ۱۴۰ کیلومتری شهر کرمان واقع شده است. از آن جا که این منطقه بر سر راه کویری کرمان ـ شهداد قرار دارد راورنامیده شده است. گفته شده حدود ۱۶ قرن پیش، راور محل زندگی زرتشتیان بوده و خاور زمین خوانده می شده است. مردم این شهرستان مسلمان شیعه و به زبان فارسی سخن می گویند و نسبت به سایر مناطق استان کرمان از گویش محلی کمتری برخودارند.خانه فخری از جمله بناهای زیبای سنتی راور به شمار می رود. براساس کتیبه سر در ورودی بنای مذکور در سال ۱۳۲۷ شمسی و در عصر پهلوی ساخته شده و مانند خانه های آن عصر دو بخش اندرونی و بیرونی دارد.

خانه فخری راور

رودخانه های راور و قدرونی

این دو رودخانه در منطقه راور جریان دارند و پس از آبیاری دشت راور، سیلاب هایشان به کویر لوت در شهداد می ریزد.

روستای گوجر

گوجر (راور)، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان راور در استان کرمان ایران است. این روستا در دهستان راور قرار دارد .این دروستا در ۵۰ کیلومتری شهرستان راور و در شمال غرب آن قراردارد شغل اصلی مردم این روستا کشاورزی است و در گذشته بعلت آب فروان این روستا قطب کشاورزی منطقه بوده است و محصولات کشاورزی آن جو گندم ارزن پنبه ذرت پسته و انار می باشد و فعلا بعلت کم آب پسته برداشت می کنند این روستا دارای قلعه چهارصد ساله می باشد که بعنوان قلعه گوجر می باشد واکثر زنان این روستا به قالیبافی مشغول هستند.

روستای گوجر راور

دخمه زرتشتیان شریف آباد

این دخمه در نزدیکی روستای شریف آباد بربالای تپه ای ساختمان مدوری وجود دارد که به دخمه زرتشتیان معروف است.این بنا خودبیانگر بعضی از حقایق تاریخی در مورد راور می باشد و آدمی را به واقعیت نزدیک می سازد که راور نیز سالهای قبل یکی از مراکز زرتشتی نشین بوده است.دخمه که زرتشتیان به زبان خودشان آن را دادگاه می نامند و پارسیان هندوستان آن را (دخمو-Dakhmo)می خوانند در کتابهای انگلیسیTower of silenceیعنی (برج سکوت) نام گرفته محوطه ای است مدور که در بالای کوه تا تپه بلند ی واقع شده وغالبا” از آبادیهای اطراف چندین فرسخ فاصله دارد. دیوار اطراف دخمه را از سنگ و گچ یا سیمان و…می سازند ودر وسط دخمه چاه عمیق وسیعی حفر می کردند که استخوانهای مردگان درون آن می ریزند که زرتشتیان ایران آنرا (سراده یا استه دان ) یعنی (استخوان دان) می نامند.علت استفاده از دخمه برای نگهداری مردگان به اعتقادات زرتشتیان بر می گردد زیرا آنها معتقد بودند که در صورت دفن جسد مرده در زمین خاک آلوده می شود وبدلیل احترام خاصی که برای خاک قائل بودند این کار را انجام نمی دادند که بعد ها بدلیل رعایت مسائل بهداشتی استفاده از دخمه برای دفن مردگان ممنوع شد.

دخمه زرتشتیان شریف آباد راور

و در پایان...

شهرستان راور از شهرستان های استان کرمان است که در شمال این استان واقع شده است. مرکز این شهرستان شهر راور است.جمعیت شهرستان راور بنا بر سرشماری سال 1395 مرکز آمار ایران، برابر 43198 نفر است.این شهرستان، بعد از کوهبنان شمالی ترین شهرستان استان است. محصولات کشاورزی آن پسته، انار و... است. از نظر صنایع دستی راور مرکز مهم تولید قالی در استان کرمان است. قالی های بافت راور شهرت جهانی دارند. نقش معروف «سرّام» یا نقش «سه کبک» از مشهورترین نقش های قالی است که هنوز با ظرافت و زیبائی در راور بافته می شوند. شهرستان راور با 11535 کیلومتر مربع در شمال شرقی استان واقع شده است. این شهرستان تا سال 1376 بخشی از شهرستان کرمان بوده و از این سال به بعد با الحاق دهستان های راور، حرجند و هروز از شهرستان کرمان به وجود آمده است.راور از شمال به استان های یزد و خراسان جنوبی، از جنوب و شرق به شهرستان کرمان و از غرب به شهرستان زرند و کوهبنان منتهی می شود.امیدواریم از خواندن این مطالب لذت برده باشید با ساعدنیوز همراه باشید.


دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
علی پروین خطاب به علی دایی: بیا مصاحبه کن/ دایی: من صدا و سیما را دوست ندارم! (34 نظر) (عکس) عذرخواهی همسر قالیباف از پزشکیان بعد از گریه رئیس جمهور به خاطر عشق پاک قدیمی به همسرش ... (29 نظر) مهران غفوریان: نمی‌دانم چه کسی این سرمربی را به تیم ما انداخت؟! / استقلالی بودم، وقتی دیدم پرسپولیس همیشه استقلال را می برد، پرسپولیسی شدم! (11 نظر) (ویدئو) حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات / مار، قورباغه، رتیل سیاه، هزار پا (10 نظر) فریبا نادری: کسایی که پول دارند همه چیز دارند / پولدارها رو آدما بیشتر قبول دارند+فیلم (8 نظر) مازیار لرستانی: هورمون تراپی نکردم چون اجاره نشینم/بازیگران زن مثل خواهرم هستند، حرمت و حریمشون مشخصه+ویدئو (7 نظر) ساعد سهیلی: دعوای من و گلوریا اینطوری نیست، مثلا یه حرفی من میزنم متوجه نمیشه یه جواب دیگه میده، خندمون میگیره دعوا تموم میشه+ویدئو (4 نظر) همسر رهبر معظم انقلاب با دیدن ظروف چینی خارجی در منزلشان: غذاهایی که ما می‌خوریم، با این ظرف‌ها جور درنمی‌آید، این‌ها را رد کنید (3 نظر) (ویدئو) مهران مدیری: شب یلدا برای پدری که دست خالی میره خونه، بلندترین شب ساله، برای مادری که شبکه‌های تلوزیون رو عوض میکنه تا بچه‌هاش اون چیزایی رو که ندارن، نببینن، بلندترین شب ساله (2 نظر) علی دایی تغییر چهره داد ؛ قیافه آقای اسطوره بانمک شد (2 نظر) ایده‌های یلدایی/ 15 چیدمان متفاوت و خاص میوه‌ در شب یلدا / میوه اسلایسی یا درسته؟ یلدای امسال شیک و با کلاس میزتو بچین👌 (2 نظر) قاب تاریخ امروز/ عکس یلدایی ملکه ژست‌های عکاسی حرمسرای قاجار با انار/ زیباترین دختر ناصرالدین شاه قاجار در شب یلدا+ ترانه شب یلدای حرمسرای قاجار (2 نظر) پرستو بازی ابطحی در لبنان و عکس با مایو در ساحل! / هر چه گشتم در لبنان پرستو پیدا نکردم! (2 نظر) بغض خداداد عزیزی هنگام صحبت درباره علی انصاریان و مهرداد میناوند/خداداد عزیزی: طبیعتا حق داره مادر علی که بیهوش بشه و غش کنه از گریه و ناراحتی (2 نظر) اگر یک بار تنگه هرمز را ببندیم تا شریعتمداری دلش خوش بشود و حکومتی هم به جلیلی بدهیم، دیگر همه چیز تمام و مشکلات حل می‌شود (2 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
پژمان جمشیدی: اگر دختر بودم بالاخره یک روز به خاطر حاملگی باید جراحی می شدم! خودم را اینگونه مجاب می کردم که تو دختر نیستی پس برای همین شکمم را پاره نمی کنند
تا دیروز الجولانی یک تروریست بود اما امروز او را جای یک رهبر جا می زنند!
دستور جدید پزشکیان به علی دایی / آرامش را کنار بگذارید و به فوتبال برگردید
اگر کارها درست نمی‌شود پس مسئولان چه‌کاره هستند؟
پاسخ جالب رهبر معظم انقلاب به سوال چالشی: حکم شرعی شبیه‌سازی صدای مردگان با استفاده از هوش مصنوعی؟
قرار نیست تک تک پیام‌های کاربران در سکو‌های ایرانی و خارجی خوانده شود
بازگشت سازمان سنجش به ساختار پیشین با ابلاغ دکتر پزشکیان؛ آیا تفکیک «سنجش» از «پذیرش» سرنوشت کنکور را تغییر می‌دهد؟
از ارزهای دیجیتال چه خبر؟ | قیمت بیت کوین، اتریوم و ارزهای پرطرفدار امروز پنجشنبه 6 دی 1403 + جدول
در لابه‌لای تحریم‌ها و فیلترینگ؛ آینده فضای مجازی ایران به کجا می‌رود؟
از بازار چه خبر؟ | قیمت خودروهای خارجی و وارداتی امروز پنجشنبه 6 دی 1403
بازی فکری؛ اگه چشمات به تیزبینی عقابه زیر 5 ثانیه گوسفند رو از میان بابانوئل‌ها پیدا کن
از بازار چه خبر؟ | قیمت خودروهای داخلی و مونتاژی، امروز پنجشنبه 6 دی 1403
سفری به دوران قاجار؛ وقتی «مظفرالدین شاه» برای کنترل گرانی به نرخ‌نامه‌های خیالی رو آورد؛ اقتصاد بیمار و ناتوان قاجار در آستانه سقوط!
از بازار چه خبر؟ | قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه 6 دی 1403 + جدول
واکنش محمد فاضلی به تصمیم جنجالی شورای شهر تهران درباره خیابان بیستون: عمدی است، از سر نفهمی یا ایدئولوژیک نیست!
منتخب روز   
10 غذای سنتی کریسمس در کشورهای مختلف جهان پیشخوان روزنامه‌ها؛ مهم‌ترین عناوین ورزشی پنجشنبه 6 دی 1403 در یک نگاه! /خاطرات علی دایی با آهنگ های عباس قادری پاسخ جالب رهبر معظم انقلاب به سوال چالشی: حکم شرعی شبیه‌سازی صدای مردگان با استفاده از هوش مصنوعی؟ (ویدئو) صحبت‌های جنجالی داریوش کاردان درباره مهران مدیری: رفتارهایی از مهران مدیری دیدم، انگار از اینکه توسط من وارد تلوزیون شده ناراحت بود/ در مقابل خیلی از حرف‌ها سکوت کردم! باورتون میشه غار ساحلی زلال و زمردی که تو فیلم ها می‌دیدیم تو ایران خودمون هم هست؟!😍 + ویدئو عکس روز/ تغییر چهره چشم‌نواز و بُهت‌آور مانی نوری و مریم سعادت بازیگران سریال «زی‌زی‌گولو» بعد از30 سال در 35 سالگی و 66 سالگی شاخص آلودگی هوا امروز پنج شنبه 6 دی تهران، تبریز، اصفهان، مشهد و اهواز + وضعیت آب و هوای کلان شهرها جدول زمانبندی قطعی برق امروز پنج شنبه 6 دی تهران، تبریز، مشهد، اصفهان و... منتشر شد + لینک عکس روز/ تغییر چهره چشم‌نواز و بُهت‌آور ملیکا زارعی و علیرضا جعفری بازیگران سریال «متهم گریخت» بعد از 20 سال در 38 سالگی و 31 سالگی (ویدئو) حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات / کفتارها و تمساح (ویدئو) نعیمه نظام دوست: همه رژیم‌ها رو واسه لاغر شدن امتحان کردم ، بالن معده گذاشتم و معدمو گشادتر کرد و شدم 150 کیلو/ فک کنم بمیرم لاغر میشم! آدم‌کُشانی با لباس رسمی: نگاهی به 3 تروریست‌ کت شلواریِ اتوکشیده! +عکس