پِترا به معنی صخره میباشد. پترا در اصل پایتخت نَبَطیها بوده است که در جنوب اردن امروزی واقع شده است. خود نبطیها که از اعراب بودند، این شهر را رقمو مینامیدند.این محل از سال 700 پیش از میلاد ساکنانی داشته است اما نبطیها از حدود سده 4 پیش از میلاد در آن سکونت داشته و بعد آن را مرکز پادشاهی خود قرار دادند. این شهر در درهای بین تپهها واقع شده است و به خاطر مقبرههایش که در صخرهها تراشیده شدهاند معروف است. تقریباً تمام بناهایی که روزگاری در آن پابرجا بودند اکنون ویرانه هستند. اوج شکوفایی این شهر به دلیل گسترش بازرگانی در جاده عود رخ داد، راهی که از یمن در 1600 کیلومتری جنوب پترا به ایران، سوریه و یونان و روم میرسید. پترا همچنین مرکزی برای سایر مسیرهای تجاری بود. پترا در 262 کیلومتری جنوب شهر امان و در کنار جبلالمذبح واقع شده است. کوههایی که پترا را دربر گرفتهاند کوههای کناره شرقی دره عربه هستند که از بحرالمیت تا خلیج عقبه ادامه دارند. پترا به عنوان شهر رز نیز شناخته میشود، نامی که از رنگ عجیب صخرههایش گرفته شده و خیلی از سازههای شهر روی این صخرههای قرمز بنا شدهاند.
قبل از فتح اسکندر، تمدن جدید پررونقی در جنوب اردن ظهور کرده بود. طبق تاریخ در طول قرن ششم قبیله کوچنشین معروف به نبطیها شروع به مهاجرت تدریجی از عربستان نمودند. با گذشت زمان این قبیله، راه عشایری خودشون رو رها کردن و تو مناطق جنوب اردن، صحرای نقب فلسطین و شمال عربستان مستقر شدند. آنها پترا را به عنوان پایتخت انتخاب کردند. این شهر از طریق تجارت کندر و ادویه جات ثروتمند شد. با اینکه قبل از ورد نبطیها، ادومیتها در پترا زندگی میکردند، ولی این نبطیها بودند که در میان کوهها ساختمانهای بزرگ و معابد و مقبرههایی را تراشیده و شهر زیبای پترا را بنا کردند. همچنین یک دیوار برای تقویت قدرت دفاعی شهر ساختند.
خزانهداری پترا: از مهمترین بناهای داخل شهر پترا خزانهداری آن است. این بنای هلنیستی با قدمت 2000 ساله با ارتفاع 45 متر و عرض 30 متر در کوه حک شده و به شکل باور نکردنی تا امروز حفظ شده است. تا سال 1997 به گردشگرها اجازه داده میشد که وارد این خزانهداری شده و از آن بازدید کنند. اما بعد از مدتی ورود گردشگران به خزانهداری ممنوع شد.
تنگه سیق یا باب السیق: تنگه سیق ورودی شهر باستانی پترا است. سیق یه دره باریک 1.2 کیلومتری با دیوارههای صخرهای بلند قرمز رنگ و مارپیچ است، که ارتفاع حدودا 80 متر داشته و شما را به داخل پترا هدایت میکند.
صومعه آد دیر: این صومعه دومین بنای مشهور در پترا است که بسیار شبیه خزانهداری است. آد دیر قرن سوم قبل از میلاد ساخته شده است و همانند خزانهداری یک آرامگاه بزرگ برای نبطیها به حساب میآید. به احتمال بسیار زیادی در دوران بیزانس به عنوان کلیسا استفاده میشده است.
آرامگاههای سلطنتی پترا: وقتی در شهر پترا قدم میزنید؛ مقبرههای زیادی به چشم میخورد.
ویرانههای رومی آمفی تئاتر و خیابان ستوندار شهر پترا: در قرن یکم میلادی رومیها به این منطقه آمده بودند و به نظر میرسد این بناها بقایایی از حضور رومیان در آن دوره باشد.
قصر البنت در پترا: در انتهای مسیر شما میتوانید قصر البنت را مشاهده کنید، در واقع این قصر معبد اصلی نبطیها بوده است. برخلاف بقیه بناهای پترا، این معبد با سنگ تراشیده نشده است، بلکه با بلوکهای سنگ طلایی ساخته شده است.
کلیسای بیزانس: این کلیسا دارای موزاییکهای 1500 ساله است.
خانههای غاری: در شهر پترا تعداد زیادی غارهای کوچیک دیده میشود که در واقع همان خانههای بادیهنشینهای قدیم هستند.