به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، شیردهی مادر فقط برای نوزادش مفید نیست، بلکه هر دوی آنها از مزایای فراوان آن بهره مند خواهید شد!
همگی می دانیم که شیردهی پستانی برای خردسالان مفید است – مطالعات بسیاری آن را ثابت کرده اند. به همین علت، سازمان جهانی بهداشت شیردهی پستانی کامل را برای شش ماه اول زندگی نوزاد و در ادامه همراه با تغذیه تکمیلی برای دو سال و بیشتر توصیه می کند. اما آنچه کمتر شناخته شده است، اینکه شیردهی پستانی برای سلامت جسمانی و روانی شما نیز بسیار مفید است. این گفته فقط مربوط به از دست دادن سریع تر اضافه وزن پس از زایمان نیست.
به گفته ی دکتر النور شوارتز، شیردهی پستانی بخش مهمی از روشی است که بدن بانوان را از فشاری که در بارداری به بدن وارد می شود رها می سازد. هر چه مادر فرزندش را بیشتر شیردهی کند، برای هر دوی آنان بهتر است.
اثرات مثبت شیردهی بر سلامت مادران
در ادامه به معرفی اثرات مثبت شیردهی بر سلامت مادران پرداخته شده است:
کاهش خونریزی پس از زایمان
شیردهی در ساعات اولیه بعد از زایمان باعث کاهش خونریزی و بازگشت سریع تر رحم به حالت طبیعی آن می شود. در واقع مکیدن نوزاد باعث تحریک ترشح هورمون اکسی توسین از هیپوفیز شده، که این هورمون علاوه بر تحریک ترشح شیر، باعث بروز انقباضاتی در رحم می شود؛ این انقباضات از خونریزی جلوگیری کرده و باعث می شوند رحم به شکل قبل از بارداری بازگردد.
به تاخیر افتادن عادت ماهانه
شیردهی باعث می شود که عادت ماهانه بعد از زایمان به تأخیر بیفتد و مادران دیرتر پریود شوند، این امر باعث ذخیره آهن بیشتر در بدن می شود و از بروز کم خونی بعد از زایمان جلوگیری می کند. برقراری پیوند بهتر با فرزند: شیردهی باعث ترشح هورمون اکسی توسین می شود، این هورمون، هورمون عشق نام دارد و باعث احساس آرامش و عشق در مادر می شود. بنابراین مادرانی که شیردهی منظم دارند پیوند بهتری با فرزند خود دارند و عاشق او می شوند.
افزایش کیفیت خواب
آرامش ناشی از شیردهی باعث می شود مادر خواب بهتری داشته باشد، برای همین توصیه می شود هر گاه نوزاد خوابید، مادر نیز استراحت کند. براساس پژوهش صورت گرفته، بالا بودن میزان چربی شیر مادر، اکسی توسین، پرولاکتین، ملاتونین و کوله سیستوکینین باعث می شود مادر و نوزاد خواب بهتری داشته باشند.
کاهش وزن
یکی از شناخته شده ترین آثار شیردهی بر مادران کاهش وزن است. اما براساس مطالعات صورت گرفته، این مورد برای تمام مادران صادق نیست، در برخی از مطالعات فرقی بین میزان کاهش وزن مادران شیرده و مادرانی که از شیرخشک استفاده می کردند، مشاهده نشد. اما برخی از پژوهش ها بیان می کند که تولید شیر بین 200-500 کالری در روز از مادر می گیرد، که این میزان کالری سوزی با یک ساعت دوچرخه سواری برابر است، به همین دلیل شیردهی باعث کاهش وزن می شود.
کاهش خطر افسردگی پس از زایمان
همانطور که ذکر شد، شیردهی باعث ترشح هورمون عشق یا اکسی توسین می شود؛ این هورمون باعث احساس آرامش مادر می شود. بر اساس مطالعات صورت گرفته، مادرانی که به نوزاد خود شیر نمی دهند، بیشتر از مادران شیرده، دچار افسردگی بعد از زایمان می شوند. از سوی دیگر، تماس پوستی با نوزاد در هنگام شیردهی، به کاهش افسردگی بعد از زایمان کمک می کند.
افزایش دهنده اعتماد به نفس
شیردهی باعث احساس رضایت روانی مادران می شود که قادرند با شیر خود نوزادشان را سیر کنند، و این امر باعث افزایش اعتماد به نفس آنها می شود.
افزایش آرامش
هورمون اکسی توسین و پرولاکتین که در شیردهی تولید می شوند، باعث حفظ آرامش مادران شیرده می شوند. براساس مطالعه صورت گرفته، شیردهی به طور میانگین باعث کاهش 12 درصدی فشار خون در مادران می شود.
کاهش فشار خون
همانطور که ذکر شد، شیردهی اثرات مثبتی بر فشارخون دارد و باعث کاهش احتمال ابتلا به فشار خون بالا می شود.
کاهش خطر ابتلا به دیابت
براساس تحقیقات صورت گرفته، شیردهی باعث بهبود علائم تحمل گلوکز و بهبود حساسیت به انسولین می شود. براساس این تحقیقات، شیردهی باعث کاهش 25-47 درصدی احتمال ابتلا به دیابت می شود. همچنین براساس مطالعه دیگری، احتمال ابتلا به دیابت یا پیش دیابت در مادرانی که مبتلا به دیابت بارداری بوده اند و حداقل 12 ماه به فرزند خود شیر داده اند، به نسبت مادرانی که سه ماه یا کمتر شیردهی داشته اند، کمتر است.
شیردهی علت بروز پوکی استخوان نیست
شاید این مورد باعث تعجب شما شود، اما براساس مطالعات جدید شیردهی باعث پوکی استخوان نمی شود. در واقع، با وجود اینکه بدن برای تولید شیر به کلسیم نیاز دارد و آن را از استخوان های مادر می گیرد، اما کلسیم مورد نیاز برای بازسازی خود را، بعد از دوران شیردهی، حتی با داشتن تغذیه معمولی، دریافت و ذخیره می کند، بنابراین کمبود کلسیم بدن برطرف می شود.
کاهش احتمال بروز بیماری های قلبی
براساس مطالعات صورت گرفته، شیردهی باعث کاهش ریسک بروز سکته و بیماری قلبی – عروقی می شود. در واقع شیردهی به مدت 6 ماه، باعث کاهش چشمگیر احتمال ابتلا به بیماری های قلبی می شود.
کاهش احتمال ابتلا به سرطان
پژوهشگران معتقدند که شیردهی باعث کاهش تولید استروژن و در نتیجه کاهش احتمال ابتلا به سرطان تخمدان، دهانه رحم و پستان می شود.