خانم ها معمولا روی مو خیلی حساس هستند، دوست دارند سر فرزندشان مویی پر پشت و سالم داشته باشد. در بین بسیاری از خانواده ها تراشیدن اولین مویی که روی سر کودک رشد می کند مرسوم است و آنها بر این باورند که این کار باعث تقویت رشد موی کودک می شود. در برخی کشور ها و فرهنگ ها نیز این کا را جزئی از امور دینی می دانند، بهانه خوبی است برای چشم پوشی از موهای با نمک کودک و تراشیدن آن. برخی فکر می کنند این تراشیدن باعث ضخیم تر، سالمتر و پر تر شدن سر کودک می شود، اما آیا علم نیز این عمل را تایید می کند؟ در ادامه این مقاله متوجه خواهید شد. فولیکول های مو هنگام تولد تعداد خاصی دارد. فولیکول ها کیسه های ضروری هستند که باعث رشد موی سر می شوند. تعداد فولیکول های روی سر تعداد موهایی که در طول عمر رشد می کنند را تحت تاثیر قرار می دهد، البته این جدای تعیین ماهیت موها است – بافت، تراکم، و یا صاف، فرفری، یا مواج بودن. تعداد فولیکول های مو به ژنتیک مربوط می شود. ژن ها هستند که تعیین می کنند یک فرد چند فولیکول داشته باشد، پس در نتیجه این تعداد نمی تواند تغییر کند. بسیاری از کودکان با رشد موی نامرئی به دنیا می آیند، در قالب موهای ولوس ( موهایی کوچک با رنگی روشن ). موهای ولوس رنگ روشنی دارند، و ظریف و کوتاه هستند. طبیعت این موها سه تا هفت ماه پس از تولد تغییر می کند. یک کودک وقتی به دو سالگی می رسد تغییرات موهایش نیز کامل میشود یعنی موهای ولوس به موهایی ضخیم و بالغ تبدیل می شوند. بنابراین، به نظر نمیرسد کوتاه کردن موهای سر کودک کمکی به رشد بهتر آنها بکند. عواملی که روی ضخامت و رشد موی سر کودک تاثیر دارند، تنها با فولیکول هایی که در پوست سر هستند تحت تاثیر قرار می گیرند. با این حال، نقش مواد مغذی را هم در رشد موی سر کودک نمی توان انکار کرد. پس حالا که مواد مغذی و ژنتیک موهای سر کودک را می سازند، آیا اصلا نیازی به تراشیدن سر هست؟ خیر، دلیل دیگری که شما را از تراشیدن سر کودک منع می کند، لطیف و حساس بودن پوست سر آنها است، تراشیدن مو باعث می شود بیشتر در خطر جراحات قرار بگیرند. تثبیت بهداشت مو و پوست کف سر نیز برای بهبود مویی سالم ضروری است. سر فرزند خود را باید در دوره هایی مرتب بشویید تا از ترشحات طبیعی کف سر که باعث کثیفی و چرب شدن آن می شود جلوگیری کنید. با اینکه چنین ترشحاتی زیاد جدی نیستند، ولی ظاهر کودک را ناپسند و موجب ناراحتی خوده او می شوند.
بچه ها از غافلگیر شدن خوششان نمی آید؛ به همین دلیل لازم است قبل از کوتاه کردن موی نوزاد او را با پروسه کار آشنا کنید. برای مثال می توانید اول دست به کار کوتاه کردن موهای خودتان شوید و سپس در حالی موهایتان را کوتاه کنید که فرزندتان بتواند شما را ببیند. حتی می توانید چند روز قبل از وقت آرایشگاه، فرزندتان را پیش آرایشگر ببرید تا پیش او غریبی نکند. در حین کوتاهی موی نوزاد درباره چیزهایی که می بیند با او صحبت کنید.از آنجایی که ممکن است معنی بعضی کلمه ها را متوجه شود تا جایی که می توانید آن ها را لطیف کنید؛ مثلاً به جای جمله «قرار است موهایت را کوتاه کنیم»، بگویید: «قرار است پسرم/ دخترم خوشگل تر شود.» در نهایت اگر کتاب داستانی در این باره پیدا کردید با رعایت نکات مربوط به کتابخوانی برای نوزاد و نوپا، آن را برای فرزندتان بخوانید تا نسبت به کوتاه کردن موهایش آمادگی بیشتری پیدا کند.
برای انجام این کار قیچی تیز داشته باشید. قیچی هایی که هر روزه در منزل از آن ها استفاده می کنید، ممکن است که کند باشند و باعث کشیده شدن موهای کودکتان شوند؛ در مقابل قیچی های تیز، موهای آن ها را سریع تر کوتاه می کند و کار شما زودتر به پایان می رسد.این کار از ایجاد خطا و کوتاه کردن های غیر عمدی پیش گیری می کند. در حالی که مشغول کوتاه کردن قسمت کمی از موهای کودکتان هستید، از گیره سر برای نگه داشتن بقیه موهای او استفاده کنید. آن قسمت از مو را که می خواهید کوتاه کنید، بین انگشتان شست و سبابه خود نگه دارید و هر بار فقط تقریبا نیم سانت از موهای او را کوتاه کنید. قبل از اتمام کارتان می توانید موهای او را هر مقدار دیگری که فکر می کنید نیاز است، کوتاه تر و مرتب کنید.
اگر کودکتان روی صندلی گریه می کند و تکان می خورد، کار خود را متوقف کنید و بعد از اینکه کودکتان آرام شد، دوباره کار خود را انجام دهید. ممکن است بعد از اینکه کودکتان چرتی کوتاه زد و یا غذایی میل کرد، دوباره آرام شود و شما نیز بتوانید کار خود را ادامه دهید.