سگ باردار قبل از بدنیا آمدن توله ها باید معاینه شده و از نظر وضعیت واکسیناسیون و درمان ضد انگلی چک شود و اقدامات لازم در مورد او انجام شود. او باید از نظر بدنی و وزنی در وضعیت نرمال باشد زیرا وزن بالا موجب افزایش خطر سخت زایی و وزن پایین موجب بروز مشکلاتی در زمینه باروری می شود. صاحبان سگ باید چگونگی و میزان تغذیه را در این دوران رعایت کنند بخصوص وقتی که توله سگ ها از شیر گرفته می شوند.
در طول سه هفته آخر بارداری وزن باید ۲۵٪ بیشتر از زمان جفت گیری باشد که البته به تعداد توله ها بستگی دارد. در طول این سه هفته جیره باید بتدریج به تغذیه مورد نیاز برای رشد توله ها و نیز تغذیه لازم در دوران آبستنی سنگین تغییر یابد تا ضمن فراهم آمدن مواد مورد نیاز مادر و توله ها از تغییر ناگهانی جیره در زمان زایش جلوگیری به عمل آید. ضروری است که طی این دوره تا رسیدن به اطمینان کامل از دریافت غذای کافی میزان غذا افزایش یاد.
تغذیه سگ در دوران بارداری
دوران بارداری سگ ها به طور معمول بین ۶۲ تا ۶۵ روز است. در این دوران اگه سگی سالم باشد و تغذیه مناسبی داشته باشد حدود ۱۵٪ تا ۲۰ ٪ در این دوران وزن اضافه میکند. تغذیه بیش از حد در دوران بارداری میتواند باعث چاقی در این دوران شود. همچنین باعث افزایش خطر ابتلا به سخت زایی در سگ ماده و افزایش استرس بر توله ها میشود. برعکس این ماجرا سوء تغذیه و کمبود وزن در سگ های باردار است. که میتواند آسیب های جدی به سگ ماده و جنین وارد کند. کمبود وزن سگ در دوران بارداری میتواند باعث سقط جنین، رشد غیرطبیعی در بدن سگ مادر، زایمان زود هنگام و تولد توله هایی ضعیف و بیمار شود. اگر دوره بارداری سگ را به سه دوره ۲۱ روزه تقسیم کنیم در طول دوره اول و دوم مقدار غذای مورد نیاز به اندازه یک سگ بالغ است. و نیاز نیست در میزان تغذیه سگ در دوران بارداری افراط شود و وعده های غذایی و مقدار غذا را افزایش دهیم. به همان میزان باید سگ باردار غذا بخورد که دچار اضافه وزن یا کمبود وزن نشود.
√در طی ۲۱ روز اخر توله سگ ها رشد سریعی در رحم مادر دارند و وزن مادر به بالاترین حد خود میرسد
بدن سگ ماده در بین هفته های ۶ تا ۸ به کالری بیشتری نیاز دارد. زیرا توله ها بیشترین رشد خود را در این زمان سپری میکنند. بسته به وزن جنین ها و وزنی که سگ تحمل میکند بین ۳۰ تا ۶۰ ٪ نیاز به کالری بیشتری نسبت به سگ های بالغی که باردار نیستند دارد. پس باید میزان تغذیه سگ باردار در این دوران میزان ۳۰ تا ۶۰٪ افزایش پیدا کند. چالشی که سگ های باردار در دوره سوم بارداری با آن رو به رو هستند این است که رحم سگ متسع شده و فضای کمتری برای غذا در دستگاه گوارش وجود دارد. در این دوران توصیه میشود تعداد وعده های غذایی سگ را بیشتر کنید اما با میزان کمتر تا بدن پت شما در طول شبانه روز مواد مغذی و کالری کافی را برای رشد توله ها داشته باشد. شما باید بتوانید تغذیه در سگ باردار خود را مدیریت و کنترل کنید.
عوارض تغذیه نامناسب سگ در بارداری
متخصصان تغذیه دامپزشکی بشدت بر این باورند که سوتغذیه سگ قبل از جفت گیری و در دوران بارداری عامل اصلی مرگ و میر توله سگ در نوزادان است، که تخمین زده میشود بین 20 تا 30 درصد باشد.
درست مثل رشد و عملکرد، تولید مثل یک وضعیت فیزیولوژیکی با نیازهای غذایی است که از یک مرحله به مرحله بعدی نگهداری میطلبد.
سگ ماده ای که باردار است و یا به تازگی زایمان کرده است، از ذخیره های غذایی موجود در بدنش که از قبل از بارداری و یا در حین بارداری ذخیره کرده است، استفاده میکند.
سو تغذیه بودن سگ در بارداری
سگی که سوتغذیه دارد از ذخیره های پروتئین، مواد معدنی و ویتامین ها و انرژی لازم برای حمایت از بارداری برخوردار نخواهد بود.
سوتغذبه یک سگ باردار می تواند به علت تغذیه رژیم های غذایی بی کیفیت، رژیم های نامتوازن و یا به علت مقادیر ناکافی از رژیم های باکیفت و خوب اتفاق بیافتد.
این اتفاق ممکن است در هر دوره از چرخه جنسی او اتفاق بیافتد. اگرچه ممکن است این خطر در اواخر بارداری، هنگامی که نیازهای غذایی به شدت افزایش میابد، بیشتر باشد.
اگر تغذیه سگ باردار نادرست باشد میتواند هم باعث به خطر افتادن سلامتی مادر و هم فرزندانش شود. همچنین می تواند باعث مرگ توله ها و نقص هنگام تولد، مشکلاتی در کل دوره بارداری، دیستوشی (مشکلات کار) و همچنین رشد نامناسب پستان که باعث کاهش کیفیت و میزان شیر و آغوز گردد.
سگ های ماده ای که اضافه وزن دارند همانند آنهایی که سوتغذیه دارند، میتوانند تعدادی از این مشکلات را داشته باشند.
نشان داده شده است سوتغذیه در دوران بارداری روی سیستم ایمنی بدن سگها و توله ها تاثیر می گذارد. سیستم ایمنی بدن در هنگام شکل گیری و توسعه نسبت به کمبود تغذیه سگ باردار بسیار حساس است.
سوتغذیه حتی می تواند در بارداری های بعدی نیز روی سیستم ایمنی تاثیر بگذارد، حتی اگر این سوتغذیه جبران شده باشد.
گاهی اوقات سو تغذیه سگ ها تا اواخر بارداری آشکار نمیشود. او ممکن است بعد از به دنیا امدن توله هایش با از دست دادن ماهیچه و ذخایر چربی بدن برای تبدیل آنها به شیر، لاغر شود.
توله سگ ها ممکن است از “سندرم توله سگ لاغر” رنج ببرند که در این حالت ضعیف ظاهر میشوند، اغلب اشک ریزش دارند، به سختی غذا میخورند و فاقد هماهنگی هستند. بسیار ی از این توله سگ ها با مرگ زودرس روبرو هستند.