دکوراسیون داخلی سنتی به سبک ایران باستان در تمام دنیا طرفداران مخصوص به خود را دارد. از فرش ایرانی که گران ترین و محبوب ترین نوع فرش دنیا است، تا کاشیکاریهای بناهای قدیمی و تاریخی.برای کشوری مانند ایران که فرهنگ و هنر پرباری به قدمت تاریخ دارد. بازگشت به دکوراسیون داخلی سنتی می تواند یک پیشرفت چشمگیر محسوب شود.
استفاده موازی از سنت و مدرنیته
بر خلاف آنچه که اکثر مردم تصور می کنند، هیچ الزامی وجود ندارد که حتماً تمامی لوازم خانه و دکوراسیون داخلی سنتی یا تمام آن مدرن باشد. بلکه می توان گاهی با ترکیب این دو روش دیزاین زیبا و جلوه خاص به خانه داد. فقط به کمی خلاقیت و نوآوری ایده پردازی نیاز دارد.
موفق شدن در ترکیب دکوراسیون سنتی و مدرن
روش اول به این صورت است که قسمتی از منزل را به سبک سنتی و قسمت دیگر را به سبک مدرن دیزاین کنید. این کار می تواند با قرار دادن یک فرش ایرانی در یک اتاق انجام گیرد.همچنین قرار دادن یک تخت سنتی و در کنار آن ها وجود چند عدد کالا ی دست ساز ایرانی و همین طور یک سماور قدیمی صورت پذیرد. در سایر بخش ها می توانید از مبلمان مدرن استفاده کنید مانند مبلهای چرم.
روش دوم ترکیب موزون و متناسب از دو نوع دیزاین خانه است. از مبلمان مدرن با پایه های چوبی بسیار زیبا در کنار پنجره های مشبک که با شیشه های رنگی تزیین شده است استفاده کنید. همینطور میتوان از زیورآلات معرق کاری شده استفاده کرد. در این روش باید این اجازه را بدهید که یک بخش برتر از بخش دیگر باشد. به این صورت می توانید دیزاینی بسیار چشم نواز و نو داشته باشید.
استفاده از هنرهای کهن ایرانی در دکوراسیون خانه
ایرانیان همواره به هنر و هنرمندی شهره ی آفاق بوده اند. ازجمله زیباترین و اصیل ترین انواع هنر ایرانی می توان به کاشی کاری، منبت کاری، شیشه سازی، معرق کاری و… اشاره نمود. همان طور که در ساختمان های کهنِ بناشده به سبک سنتی ایرانی می بینیم این هنرها کاربردی اساسی در صنعت معماری داشته است.از پنجره های مشبک گرفته تا کاشی کاری های سقف و طاق… برخلاف چیزی که ما فکر می کنیم این هنرها مختص مساجد و کاخ ها و … نبوده و نیست بلکه در منازل عادی مردم نیز به وفور استفاده می شده است.استفاده از شیشه های رنگی در ساختمان سازی می تواند اولین راه ورود سنت به مدرنیته باشد. پنجره های مشبک رنگی می تواند با تغییر نور سفید به یک رنگین کمان زیبا، حال و هوای منزل را به طور کامل عوض کرده و آن را به سبک سنتی ایرانی نزدیک تر سازد. استفاده از پنجره های مشبک با شیشه های رنگی دراتاق پذیرایی و یا آشپزخانه، می تواند ایده ای جالب و خلاقانه باشد.
هم چنین امروزه در همه ی کشورهای دنیا استفاده از آجر، سفال و هنر کاشی کاری به عنوان یک تزیین ناب و خاص برای منزل، به وفور به چشم می خورد. این هنر می تواند هم در نمای داخلی و هم در نمای خارجی منزل بکار رفته و تأثیر بسزایی در ایرانی سازیِ دکوراسیون خانه داشته باشد. مثلا آجر و یا کاشی کردن یک دیوار به سبک سنتی، و قرار دادن یک تخت چوبی با چند کوسن با طرح سنتی بر رویش و یک فرش ایرانی در مقابل آن!
نکاتی که باید در طراحی به سبک ایران باستان لحاظ کنید:
- استفاده از انواع سنگ مرمر برای دیوارهای داخلی و خارجی ساختمان
- حکاکی های مربوط به دوره ی هخامنشی و استفاده از تندیس ها
- استفاده از رنگ های خنثی مانند سفید و کرم در کنار رنگ هایی با شکوه مانند زرشکی، آبی ارغوانی و طلایی
- همچنین بکارگیری ستون های بلند ( با شیارهای بعضاً طولی و راه راه بر روی سطح آن و نیز سرستون هایی با شمایل پرندگان افسانه ای و یا سر شیر یا گاو )
- دربهای سنگین و بزرگ و بعضاً تا ارتفاع سه متر
- استفاده از ظروف منبت کاری شده، حجّـاری ها و مجسمه های کوچکی که از گل پخته شکل گرفته اند و مجسمه های مفرغی شکل که از جنس عاج بوده و به صورت کاملاً ناشیانه و زمخت ساخته شده اند.
- قاب های بلند مرمر به همراه نقاشی های مربوط به گذشته روی دیوارها
- فرش و گلیم که بعنوان سرآمد هنرهای ایران زمین مطرح میشود و استفاده از نوعی که دارای نقوش باستانی و اماکن تاریخی میباشد مناسب این سبک از دکوراسیون خواهد بود.
- نورپردازی خیره کننده و استفاده از لوستر های زینتی، بلند و پرحجم
- استفاده از پنجره های با ارتفاع نسبتاً بلند و عریض
- استفاده از مبل سلطنتی بدلیل منبت کاری های با شکوه روی آن
- آیینه کاری و گچ بری همراه با سه طرح؛ نقش مایه های نیمه طبیعی و تجریدی ، طرح های هندسی و نقوش گیاهی و در آخر، نقوش حیواناتی که عمدتاً به عنوان نماد قرار می گیرند.
- استفاده از ظروف زینتی و دکوری با نقش و نگارهای قدیمی
- استفاده از پرده های والان دار با سبک و سیاق سلطنتی
- استفاده از ظروف دم دستی مسی
- قرار دادن آب نماهای ساخته شده از مرمر یا مس