طراحی محوطه ویلا مدرن
طراحی محوطه مدرن ویلا با خطوط صریح و صاف و یک زیبایی شناسی ساده و موجز، تجسم ارگانیکی است از تعبیر" کمتر بیشتر است" و می تواند در قالب طراحی باغ ویلا و طراحی باغچه ویلا به خوبی نمود یابد. سبک مدرن برای محوطه سازی ویلا برای ویلا مدرن و معاصر، بی نقص است. همانند طراحی ویلا مدرن، در این نگرش، المان ها و اجزای تزئیناتی و تجملاتی در محوطه ویلا جایی ندارند و تمرکز بر عملکردگرایی و فضاسازی های منطقی می باشد.طراحی المان های محوطه سازی و طراحی فضای سبز ویلا تحت مدول بندی ها و طرح بندی های مدرن با رویکردی بی آلایش و ساده شکل می گیرند. طرحهای هندسی نیز در شبکه بندی ها و اجرای پیاده راهها مورد توجه قرار می گیرند، گرچه وجود تقارن در آنها به ندرت صورت می پذیرد. اما تعادل بصری به واسطه توزیع متناسب المان ها، بافت ها و متریال، لازمه یک محوطه سازی مدرن و کارآمد می باشد.
محوطه سازی ویلا چیست؟
آنچه در محوطه سازی ویلا مدنظر قرار میگیرد، ایجاد فضای دلنشین و روحیه بخش متناسب با سبک طراحی ویلا است. در طراحی محوطه ویلا با گیاهان متنوع متناسب با شرایط اکولوژی منطقه مانند تغییرات دما، میانگین دمای منطقه و.. مورد توجه قرار می گیرد. استفاده از آلاچیق، نهر، استخر، چیدمان جعبه های گل و… از مواردیست که در محوطه سازی یا در کل طراحی ویلا مورد توجه قرار میگیرد.
المان های موثر در محوطه سازی ویلا
طراحی یک ویلا شامل طراحی فضاها، حجم، نمای ساختمان و در نهایت طراحی محوطه یا محوطه سازی ویلا میشود.
رنگبندی فضای محوطه ویلا
در محوطه سازی رنگها اولین المانهایی هستند که بطور مستقیم و غیرمستقیم در یک نگاه مرکز توجه افراد میشود. بنابراین در طراحی محوطه ویلا بسیار مهم است. رنگ میتواند با گیاهان یا المان های موجود در محوطه ویلا مانند سنگ فرش، دیوارها یا نرده ها و آبنما و غیره به حیاط اضافه شود. نکته مهم در استفاده از رنگها:
رنگ باعث جلب توجه بسیار زیادی از مقابل چشمان افراد دارد. برای مثال اگر از جعبه گل یا گلهای سفید استفاده میکنید باعث میشود سایر بافتهای گیاهی کمتر در نظر ما جلوه کنند. اما اگر قصد ایجاد یک کانون توجه در طراحی محوطه ویلای خود دارید، گزینه مناسبی است.
خطوط محوطه
خطوط موجود در محوطه ویلا معرف ساختار و نوع فضاسازی حیاط ویلا و منظره آن می باشد. لبه گذرگاه روی برکه یا نهر مصنوعی در باغ ویلا، ابعاد یک جعبه گل و دیوارها، نرده خطوط ممکن در طراحی محوطه ویلا میباشند. خطوط صاف و زاویه های سخت، ظاهری رسمی ایجاد می کنند. در حالی که خطوط منحنی یک ظاهر غیررسمی به محوطه ویلای شما می دهند. از خطوط عمودی می توان برای بالا کشیدن چشم و ایجاد فضای بزرگتر استفاده کرد. برای افزودن خطوط عمودی به یک حیاط می توان از درختان بلند استفاده کرد. خطوط افقی باعث میشود با کشیدن چشم در امتداد زمین، فضای بزرگتر شود. .
بافت گیاهی محوطه
به طور کلی بافت با گیاهان به باغ اضافه می شود. با این حال، بافت نیز میتواند با استفاده از مواد سخت مثل سنگ فرش یا صخره های مصنوعی در برکه ها و حوضها ایجاد شود. بافت گیاه به ظرافت یا درشت بودن، زبری یا نرمی، سنگینی یا سبکی یک گیاه خاص اشاره دارد. گلها، برگها همه دارای بافت هستند. استفاده از گیاهان با بافت های مختلف راهی عالی برای ایجاد تنوع در یک باغ است.
نقش فضای سبز در محوطه سازی ویلا
نیاز به ایجاد فضای سبز این روزها به دغدغه مشترک همه انسانها تبدیل شده است. زندگی در شهرهای بزرگ و آلوده و فشارهای روحی و روانی سبب شده تا افراد بیش از پیش نیاز به طبیعت را احساس کنند. محوطه ویلا به طور کلی عرصه عمومی می باشد. همچنین این فضا می تواند هم به صورت حیاط خلوت، به صورت خصوصی و هم به صورت حیاط های جنوبی، عمومی باشد.در طراحی فضای سبز ویلا علاوه بر استفاده از گیاهان، عوامل غیرزنده نظیر آبنما، آلاچیق، مبلمان و…نیز ضرورت دارد. در محوطه سازی ویلا به منظور استفاده از طبیعت و ارتباط بدون واسطه با محیط پیرامون طراح آلاچیق مورد توجه قرار می گیرد. آلاچیق های چوبی همراه با طبیعت پیرامون در فصل بهار و تابستان افراد را از تابش مستقیم نور آفتاب حفظ میکند. همچنین فضای مناسبی را برای استراحت و آسایش فراهم می کند.
نورپردازی طراحی محوطه ویلا مدرن
در حالیکه فضای باز و سبز محوطه ویلا در طول روز بهره مند از نور دلپذیر روز و سایه روشن های متنوع و پویا در ساعات مختلف است، اجرای نورپردازی محوطه ویلا در شب، امری است اجتناب ناپذیر برای تامین امنیت و بهره مندی از فضاهای بیرونی و طبیعت زیبا در شب هنگام. در راستای اصول نورپردازی مدرن، نورپردازی محوطه ویلا مدرن نیز با رویکردی ساده و آرام صورت می گیرد. اغلب تجهیزات نوری به صورت مخفی و یا صرفا در فرمهای عملکردی نصب می شوند. نور پردازی خطی در امتداد فرمها و الگوهای راست گوشه، بر ماهیت مدرن خطی و هندسی فضاها تاکید می کند.
اصول طراحی محوطه
با استفاده از این اصول طراحی، می توانید محوطه ای زیبا و با فرم های متناسب داشته باشید. این شش اصل طراحی محوطه را به خاطر بسپارید:
- وحدت
- تاکید
- تعادل
- مقیاس
- ریتم
- سادگی
۱.وحدت:
وحدت در طراحی محوطه یعنی همه عناصر باهم پیوستگی و ارتباط بصری دارند و وقتی وارد محوطه ای می شوید هیچ چیز را جدا از دیگری حس نمی کنید.
۲.تاکید یا تمرکز:
تاکید یا تمرکز در طراحی محوطه با استفاده از نقطه کانونی ایجاد می شود. نقطه کانونی یک جزء از ترکیب کل محوطه است که در نگاه اول توجه را به خود جلب می کند. عنصر یا فضایی که نقطه کانونی ایجاد می کند می تواند از نظر اندازه، بافت، رنگ، شکل و.. با بقیه قسمت های محوطه متفاوت باشد. مثل وجود یک تک درخت در مرکز حیاط که بزرگتر از بقیه است. استفاده درست از عنصر کانونی جهت ایجاد تاکید در محوطه می تواند تنوع به وجود بیاورد.
۳.تعادل:
تعادل در واقع وجود نیروها در هر طرف از فضا است. وقتی وارد فضایی می شویم ناخودآگاه چشمهای ما به دنبال وزن کردن دوطرف فضا نسبت به یک محور عمودی فرضی است. مثلا فضای دو طرف مسیر عبور را می سنجیم و دیدن یک درخت قطور و بلند در یک طرف آن سمت را سنگین تر برایمان جلوه می دهد. تعادل در طراحی محوطه به دو شکل تعادل متقارن و تعادل نامتقارن ایجاد می شود.
۴. مقیاس و تناسب:
مقیاس و تناسب در محوطه سازی یعنی همه ی عناصر نسبت به اندازه های انسانی و اندازه ی فضا هماهنگ باشند. همچنین اجزای محوطه نسبت به یکدیگر اندازه های متناسبی داشته باشند.
۵. ریتم:
ریتم شامل تکرار است و به وسیله ی تکرار عناصر مشابه، به ترکیب محوطه وحدت می دهد. مثلا در طول یک مسیر عبور ممکن است چهار درختچه وجود داشته باشد و یک درخت بلندتر از بقیه و دوباره چندین درختچه و یک درخت و همینطور این ترتیب قرارگیری یک ریتم را ایجاد می کند.
۶. سادگی:
سادگی یعنی با حداقل تعداد اجزا و عناصر، حداکثر کاربرد و مفاهیم را ایجاد کنیم. یکی از اصول ضروری در طراحی محوطه رعایت سادگی است و از آشفتگی جلوگیری می کند.
عناصر مهم طراحی محوطه
تمام این اصولی که برای طراحی محوطه نام برده شد با استفاده از اجزا و عناصری ایجاد می شود که در محوطه به کار می روند. اصولی که در استفاده از عناصر و اجزاء طراحی محوطه باید مورد توجه قرار بگیرد در ادامه آمده است.
- مبلمان و فضای نشستن
- در نظر گرفتن سایه بان
- آتش دان و شومینه
- نورپردازی
- سنگ فرش محوطه
- گیاهان در محوطه سازی