اینستاگرام نمونه بارز «شکست مقدمه ی پیروزی» است! کوین سیستروم و مایک کرایگر به عنوان خالقان اینستاگرام، در ابتدا اپلیکیشنی به نام Burbn ساخته بودند که یک شبکه اجتماعی مبتنی بر موقعیت مکانی بود. این اپلیکیشن در نهایت توانست فقط ۱۰۰۰ کاربر بدست بیاورد و این یک شکست برای سیستروم و کرایگر بود!
اما این دو هم دانشگاهی قدیمی دست از کار نکشیدند و تصمیم به گسترش ایده هایشان گرفتند… تا سرانجام در اکتبر ۲۰۱۰، اینستاگرام در قالب یک اپلیکیشن IOS عرضه شد. در ابتدا اینستاگرام فقط برای سیستم عامل IOS توسعه داده شده بود و انتشار نسخه اندرویدی آن ۲ سال بعد یعنی در سال ۲۰۱۲ انجام شد. جالب است بدانید که این نسخه در کمتر از یک روز پس از عرضه در پلی استور، به رکورد یک میلیون دانلود دست یافت که در نوع خود بی نظیر است. در ادامه، سال گذشته میلادی، نسخه ویندوز ۱۰ و ویندوز فون آن نیز در دسترس کاربران قرار گرفت.
Instagram از همان ابتدای کار خودش را از سایرین متمایز کرده بود. دوربین های موبایل تصاویر را به شکل مستطیل به ثبت می رسانند اما شما باید این تصاویر را به شکل یک مربع در اینستاگرام بارگذاری کنید، دقیقا مثل دوربین Polaroid SX-70، که لوگوی اینستاگرام نیز الهام گرفته از همین دوربین است. البته لازم به ذکر است که اخیرا طی آپدیتی این محدودیت برداشته شده است و امکان قرار دادن تصاویر مستطیلی شکل هم ممکن شده است.
این شبکه اجتماعی در آن سال موفقیت زیادی را کسب کرد و توانست جز بهترین اپلیکیشن های موبایلی شناخته شود و این باعث معروفیت دو بنیانگذار جوان آن شد و وسوسه خرید این شبکه اجتماعی را به دل بنیانگذار فیسبوک انداخت. در سال 2012 فیسبوک با مبلغ یک میلیارد دلار و به شرط اینکه کارمندان و مدیرعامل و تیم اینستاگرام را دست نزند سهام این شبکه اجتماعی را خرید و از آن تاریخ به مالکیت فیسبوک درآمد.
این نکته را اینجا ذکر کنم که هم اکنون کوین سیستروم مدیرعامل اینستاگرام نیست و سیستروم و کریگر هر دو از تیم اینستاگرام بیرون آمدند که برخی میگویند بخاطر بحث هایی است که با مارک زاکر برگ موسس فیسبوک و مالک جدید اینستاگرام داشتند و خودشان هم گفتند که میخواهند خلاقیت خود را آزاد کنند تا چیز جدیدی را بوجود آورند. خریدن اینستاگرام توسط فیسبوک باعث شد که یک شرکت قوی که دیتای زیادی هم دراد و تجربه بالایی در مدیریت شبکه اجتماعی داشت رشد اینستاگرام را سرعت بخشید و بخشی از رشد اینستاگرام مرهون فیسبوک و زاکربرگ است.
امروزه این شبکه اجتماعی بالای یک میلیارد عضو دارد و بدلیل محبوبیت روز افزون و اضافه شدن سلبریتی ها و چهره های جهانی به آن برخی متخصصان میگویند احتمال دارد که اینستاگرام از فیسبوک جلو بزند. اینستاگرام در برخی کشورها فیلتر است و البته در کشور ما برخی از ویژگی ها را ما دسترسی نداریم مگر اینکه فیلتر شکن روشن باشد مثل خاصیت گیف در استوری و همچنین تبلیغات خود اینستاگرام در کشور ما انجام نمیشود.
تاریخچه تاسیس اینستاگرام
اینستاگرام در سال 2010 برای اولین بار توسط کوین سیستروم و دوست و همکارش مایک کرگر رونمایی شد و به قدری طرفدار پیدا کرد که تا سال 2012 به 100 میلیون کاربر رسید. این روند ادامه یافت تا در سال 2014 به 300 میلیون کاربر دست پیدا کرد. همین روند صعود و موفقیت های چشم گیر این دو دوست بود که شرکت فیسبوک و شخص مارک زاکربرگ را ترغیب کرد تا در سال 2012 این اپلیکیشن را به قیمت 1 میلیارد دلار بصورت نقدی و سهام خریداری کند. در آن زمان خیلی از همکاران مارک و مدیران فیسبوک این میزان سرمایه گذاری را دیوانه کننده دانستند اما پیشرفت عجیب اینستاگرام با مدیریت مارک زاکربرگ و رسیدن به حدود 1 میلیارد کاربر خبر از هوش بالای مارک زاکربرگ و دست کم گرفتن وی توسط سهام داران فیسبوک را می داد.
اینستاگرام در چه سالی وارد ایران شد
از همان سالهای ابتدایی اینستاگرام که هم در نسخه های اندرویدی و هم نسخه های IOS عرضه شده بود بین مردم ایران نیز رایج شد. اینکه دقیقا اینستاگرام در چه سالی وارد ایران شد پرسشی است که در ادامه متوجه آن خواهیم شد.
همانطور که گفته شد اینستاگرام پس از عرضه پلتفرم خود بر روی وبسایت خود، اولین نسخه اپلیکیشن خود را نیز در سیستم عامل IOS عرضه کرد و به این دلیل که در همان زمان های ابتدایی ظهور اینستاگرام ایرانی ها به ندرت از آیفون استفاده می کردند و بیشتر موبایل ها یا بر روی سیستم عامل های Symbian و یا Android بودند اینستاگرام با تاخیر بیشتری به ایران آمد و نمی توان تاریخ دقیقی برای آن دانست اما بطور کلی در حدود سال 2012 اینستاگرم محبوبیت خود را در ایران بدست آورد و رفته رفته به یکی از پرکاربردترین شبکه های اجتماعی بعد از تلگرام محسوب شد.
قابلیت های اینستاگرام در طول زمان
این اپلیکیشن دوست داشتنی از زمانی که کار خودش را آغاز کرده، همواره در حال پیشرفت و تغییر بوده است. بطوری که خیلی از ویژگی ها و قابلیت های آن در طول سال های مختلف به آن افزوده شده اند. در ادامه به برخی از مهمترین آنها اشاره می کنیم:
ژانویه ۲۰۱۱، هشتگ دوست داشتنی
هشتگ ها با هدف کمک به کاربران برای یافتن تصاویر دیگران پا به دنیای اینستاگرام گذاشتند. اینستاگرام کاربرانش را تشویق می کند که از هشتگ های مناسب برای تصاویرشان استفاده کنند، بطور مثال، اگر قصد پست کردن عکس گربه تان را در پروفایلتان دارید، اینستاگرام #photo را یک هشتگ مناسب نمی داند و توصیه می کند که از هشتگ های مرتبط تری مثل #cat استفاده کنید.
سپتامبر ۲۰۱۲، اینستاگرام زیر سلطه فیسبوک
مالکیت اینستاگرام در ازای مبلغ ۱ میلیارد دلار به فیسبوک واگذار شد. اقدامی که در ابتدا غیرمنتظره و عجیب به نظر می رسید اما با توجه به رشد چشمگیر محبوبیت اینستاگرام در بین کاربران، درستی تصمیم مارک زاکربرگ ثابت شد!
دسامبر ۲۰۱۳، ورود دایرکت به اینستاگرام
اضافه شدن «دایرکت» به اینستاگرام امکان ارسال عکس، ویدیو و متن بطور مستقیم برای افراد خاص را فراهم کرد. این اقدام یک اعلام جنگ به سایر برنامه های پیام رسان بود.
آوریل ۲۰۱۶، طراحی الگوریتم برای Timeline
با روی کار آمدن این الگوریتم، دیگر تصاویر و ویدیوهای تایم لاین بر اساس تاریخ ارسال نمایش داده نمی شود؛ بلکه موارد مهم تر به تشخیص الگوریتم زودتر از سایر موارد نمایش داده می شوند.
مه ۲۰۱۶، پوست اندازی اینستاگرام
با انتشار آپدیت ۸.۰، رابط کاربری و لوگوی اینستاگرام دست خوش تغییراتی شد. تغییراتی از جنس مینیمالیسم!
اوت ۲۰۱۶، اضافه شدن بخش Stories
اینستاگرام بخش استوری را که تا حدی شبیه Snapchat بود، راه اندازی کرد. استوری به کاربران این امکان را می دهد تا عکس و فیلم بگیرند و استیکر ها و نوشته های دلخواه خودشان را بر روی آن ها قرار دهند و برای همه یا برخی از فالورهایشان ارسال کنند. تفاوت اصلی استوری با پست های عادی اینستاگرام، دارا بودن زمان انقضا است. به این صورت که پس از ۲۴ ساعت، تصاویر ویدیوهای استوری از دسترس خارج می شوند.
نوامبر ۲۰۱۶، روی کار آمدن LIVE
این امکان برای کسانی که تمایل دارند رویدادها، مراسم و یا هر اتفاق دیگری را بصورت زنده برای دنبال کنندگانشان نمایش دهند بسیار مفید است. از این پس افراد می توانند اتفاقات و حوادث مهم و جالب زندگی خود بصورت زنده برای دوستان و آشنایانشان ارسال کنند و در لحظه واکنش آن ها را دریافت کنند.
فوریه ۲۰۱۷، ارسال چندین تصویر در قالب یک پست
این قابلیت می تواند به کمک برند ها و فروشگاه ها بیاید. بطور مثال می توانند از محصول خود چندین عکس از زوایا و حالت های مختلف بگیرند و در قالب یک پست در اختیار دنبال کنندگانشان قرار دهند. قطعا اینگونه کاربران بیشتری را جذب و در نتیجه درآمد بیشتری نیز خواهند داشت.
ژوئن ۲۰۱۸، IGTV
IGTV یا تلویزیون اینستاگرام، اپلیکیشنی است برای اشتراک گذاری ویدیوهای عمودی که از طریق خود اینستاگرام نیز در دسترس قرار گرفته است. همه ی کاربران اینستاگرام اجازه دارند ویدئوهایی با مدت زمان حداکثر ۱۰ دقیقه و حجم حداکثر ۶۵۰ مگابایت را در IGTV آپلود کنند. اما اکانت های تایید شده و پرطرفدار اجازه ی آپلود ویدئوهای یک ساعته را نیز دارند.