نقره و پلاتین هر دو فلزاتی با ارزش بوده که کاربرد اصلی آنها ساخت زیورآلات است. تشخیص این دو فلز اندکی سخت می باشد در زیر به شما کمک می کنیم تا بتوانید این دو فلز را از هم تشخیص دهید و متوجه ی اصل بودن آن ها شوید.
نشانه های هویتی حک شده روی قطعه
زیورآلاتی اصل می باشند که دارای نشانه های هویتی حک شده روی بدنه باشند این جواهرات دارای کدی بوده که روی قسمتی از جواهرات حک می شود تا خریدار با دیدن آن بتواند متوجه ی اصل بودن آن شود و در صورتی که این کد روی قطعه نباشد به اصلی نبودن جواهرات باید پی ببرید. معمولا این کد ها در قسمت انتهایی جواهرات یا زیر قالب حک می شوند و گاهی برخی جواهرات این کدها را با زنجیری کوچک به قطعه ی اصلی متصل می کنند.
تشخیص پلاتین از نقره با کدهای حک شده
در صورتی که جواهرات نقره خریداری می کنید نشانه های نقره بودن را در آن پیدا کنید معمولا این کد ها با 999 نشان داده می شوند که از نقره ی خالص ساخته شده اند.در برخی دیگر عدد 925 یا حرف S دیده می شود که آنها نشانه های نقره ی استرلینگ می باشند. نقره ی استرلینگ 92.5 درصد خالص بوده و مابقی از فلزی دیگر می باشد.
در صورتی که گوشواره یا دستبندی از جنس پلاتین خریداری کردید باید نشانه های پلاتین را در آن بیابید که این نشانه ها شامل PLAT و یا PT می باشند که با عدد 800 یا 950 نشان داده می شوند.
تشخیص اصل بودن جواهرات با آهنربا
برای این کار یک قطعه آهنربا را کنار جواهرات گرفته در صورتی که تکان نخورد نقره یا پلاتین اصل می باشند زیرا هیچ گونه خاصیت مغناطیسی در آن وجود ندارد.
تشخیص اصل بودن جواهرات با اسید
این کار به این صورت می باشد که به وسیله ی سنگ محک خراشی روی جواهرات بکشید و یک قطره از اسید روی خراش بریزید اگر خراش به سرعت محو شد ناخالص بوده و اگر نشد خالص و اصل می باشد.
چگونه كيفيت انگشترهاي پلاتين را تشخيص دهيم ؟
شما قصد خريد حلقه ي نامزدي پلاتين براي شخص مورد علاقه تان را داريد كه بسيار هم دقيق و مشكل پسند است. از آنجايي كه پرمشغله هستيد زمان محدودي داريد و البته داراي دانش محدودي هم در خصوص الماس و پلاتين مي باشيد. پس چگونه مي توانيد براي اين خريد پرهزينه و باارزش تصميم گيري كنيد؟
گام اول
1- به دنبال كيفيت در نحوه ي ساخت، كيفيت قالب گيري، حكاكي، مليله كاري، نصب سنگ فرشي و ديگر جزييات باشيد زيرا تاثير به سزايي در كيفيت قطعه دارند.
قطعه كار را تنها از سازندگاني خريداري كنيد كه داراي مهارت بسياري هستند. برخي از توليدكنندگان عمده يا اينترنتي به منظور سهولت توليد، برخي طرح ها را كه مي بايستي از طريق حكاكي يا مليله كاري بر روي قطعه كار پياده شوند، بر روي قالب تعبيه مي كنند. چنين حكاكي هاي پيش ساخته بعد از مدتي فرسايش مي يابند و اين گونه مليله كاري ها به مرور زمان جذابيت و كيفيت خود را از دست مي دهندهمواره به دنبال انگشترهايي باشيد كه داراي حكاكي هاي عميق و ظريف باشند و به خاطر داشته باشيد كه مليله كاري به وسيله ي سيم هاي باريكي ايجاد مي شود كه به يكديگر با ظرافت لحيم شده اند. روش "نصب سنگ فرشي Pave" در پلاتين مستلزم برخورداري از مهارت كارشناسي است.
پايه ي نصب مناسب مي بايستي موجب افزايش درخشش الماس شود نه اين كه نشان دهنده "چنگ هاي پلاتين Prong" باشد. اين موضوع مربوط به انگشترهايي است كه سنگ هاي گران بها به وسيله ي چنگ در مركز انگشتر قرار مي گيرند. هرگز انگشترهايي با چنگ هاي بسيار برجسته را انتخاب نكنيد زيرا نه تنها زيبا نيستند بلكه دست و پاگير مي باشند.
2- در مورد معناي حقيقي كيفيت آلياژ پلاتين تحقيق كنيد.
پلاتين نيز مانند طلا نوعي آلياژ است. پلاتين 950 (950 PT) يا پلاتين 95%، جديدترين استاندارد پلاتين باكيفيت است. با اين وجود 5 درصد باقي مانده حائز اهميت است. به منظور صرفه جويي در هزينه ها، بسياري از طراحان و سازندگان جواهر، پلاتين را با فلزات نامرغوب و داراي درجه سختي پايين تركيب مي كنند كه اين موضوع باعث مي شود جواهر به مرور زمان تيره و بي دوام شود زيرا با اين كار احتمال پديد آمدن منافذ و خلل و فرج در قطعه كار افزايش مي يابد. خوردگي يا در اصطلاح پديد آمدن منافذ در پلاتين باعث ترك خوردگي ساقه انگشتر و خم شدن چنگ هاي نگهدارنده ي سنگ مي شود كه هر دو اين مشكلات از ارزش و دوام قطعه به ميزان چشمگيري مي كاهد. آلياژ با كيفيت، بهترين انتخاب است.
3- هنگام انتخاب الماس اندكي فراتر از چهار مؤلفه ي كيفيت (Cs 4) و شناسنامه ي الماس برويد. تراش، رنگ، شفافيت و وزن بر حسب قيراط، اصول و مباني ارزيابي و ارزشيابي الماس هستند. با وجود آن كه شناسنامه ي مؤسسات معتبر موجب آسودگي خيال مي شود، زيبايي و درخشش بسياري از الماس ها با همان ويژگي هاي مذكور در شناسنامه ها به ميزان قابل توجهي متفاوت است
گوهرشناسان بر اساس معيارهايي استاندارد الماس ها را ارزيابي مي كنند اما اين موضوع شخصي است زيرا امكان دارد دو گوهرشناس در مورد آنچه كه در شناسنامه ي الماس نوشته شده است با يكديگر اختلاف نظر داشته باشند. پس از بررسي چندين الماس، شما قادر به تشخيص تفاوت ميان آن ها و انتخاب بهترين الماس خواهيد بود. سازندگان پلاتين در زمينه ي ارزيابي الماس ها نيز كارشناس هستند و مي توانند نحوه ي ارزيابي الماس با چشم غيرمسلح يا به وسيله ي "لوپ Loop" را به شما آموزش دهند.
اغلب اوقات هنگامي كه دو يا چند الماس در كنار يكديگر قرار مي گيرند، مقايسه و تشخيص اين كه كداميك زيباتر و درخشان تر هستند امكان پذير است در نتيجه از خريدهاي اينترنتي الماس(يك قيراط يا بيشتر) اجتناب كنيد زيرا هرگز امكان مقايسه و ارزيابي، پيش از خريد براي شما فراهم نخواهد شد؛ به علاوه، اطمينان حاصل كنيد كه ديگر الماس هاي به كار رفته در اطراف سنگ اصلي داراي كيفيت يكسان با يكديگر و با سنگ مركزي هستند. الماس هاي تراش روسيه داراي بهترين كيفيت در زمينه ي سنگ هاي كوچك تر هستند كه در اطراف سنگ اصلي به كار مي روند.
هشدار
- از آنجايي كه طلا سفيد و پلاتين به يكديگر شباهت دارند، اجازه ندهيد فروشنده در اين زمينه شما را فريب دهد.
- مراقب دلالان الماس باشيد. آن ها اغلب در اطراف بازارها و مراكز خريد طلا هستند.
ترفند هایی برای تشخیص نقره اصل
نشان حک شده:
اغلب، اقلامی که به اسم نقره ی استرلینگ ارائه شده و به صورت بین المللی خرید و فروش می شوند دارای نشانی حک شده هستند. البته در برخی موارد خبری از نشان مذکور نیست. بنابراین برای اطمینان باید روش های دیگری را به کار برید.
یخ:
روش تشخیص نقره با استفاده از یخ تنها مناسب آزمودن سکه یا شمش نقره است و در مورد زیورآلات نقره کارایی چندانی ندارد. نقره بیش ترین خاصیت گرما رسانی را نسبت به فلزات و آلیاژهای معمول دارد. درنتیجه، می توانید تکه ای یخ را در دست بگیرید و روی قطعه ی نقره ی مورد نظرتان قرار دهید. در این صورت، درست مثل این که یخ را بر روی جسم داغی قرار داده باشید به سرعت ذوب می گردد.
عیار نقره:
به کمک یک ذره بین قطعه ی خود را بررسی نمایید. معمولاً برخی اعداد بر روی نقره حکاکی می شوند. اعدادی از قبیل، ۹۲۵، ۹۰۰ یا ۸۰۰٫ این ارقام درصد نقره ی خالص آن قطعه را نشان می دهند. مثلاً وجود عدد ۹۲۵ به این معنی است که ۹۲٫۵ درصد قطعه ی مذکور از نقره ی خالص تشکیل شده است.
آهن ربا:
با استفاده از یک آهن ربای قوی قطعه ی مورد نظر را آزمایش کنید. نقره یک عنصر پارامغناطیس بوده و جذب آهن ربا نمی شود. یا این که تنها واکنش اندکی نشان می دهد. اگر قطعه ی شما جذب آهن ربا شد باید بدانید که از نوعی فولاد جلا دیده ساخته شده است. البته فلزات دیگری هم وجود دارند که شبیه نقره بوده و خاصیت آهن ربایی ندارند. پس همواره علاوه بر این آزمایش از روش های دیگر تشخیص نیز استفاده نمایید.