طلوع خورشید با پراكنده شدن اشعه هایی همراه است كه مجموع آنها نور نامیده می شود. نور از جمله مهم ترین مواهب الهی است كه در زندگی بشر از ارزش بسزایی برخوردار است. در واقع هیچ عنصری در دنیا بدون وجود نور هویت دیداری ندارد. نور واسطه ای میان چشمان بیننده و محیط اطراف اوست یعنی در صورتی كه نوری به چشم ما نرسد تصویری در شبكیه تشكیل نشده و در نتیجه حس بینایی معنا و مفهوم كاربردی نخواهد داشت. ارزش واقعی نور هنگام تاریكی نمایان می شود. این تاریكی یا حاصل از غروب خورشید و تابش آن بر عرصه دیگری از گیتی است و یا در نتیجه خاموش كردن كلیدی از یك نورپرداز و یا سیستم نورپردازی است.
انواع نورپردازی در معماری داخلی
نور را می توان براساس منبع تولیدکننده اش به دو دسته عمده تقسیم کرد؛ نور طبیعی و نور مصنوعی. ما در نور طبیعی که از خورشید تامین می شود، امکان دخل و تصرفی نداریم؛ مگر اینکه با ابزارهایی مثل پرده از ورود آن جلوگیری کنیم یا آن را به داخل فراخوانیم یا با شیشه های رنگی فضایی جذاب ایجاد کنیم اما آنچه موضوع بحث ماست، نورپردازی مصنوعی یا نور پردازی داخلی ساختمان است که در ادامه انواع آن را معرفی می کنم.
نور طبیعی و تاثیر آن در دکوراسیون داخلی
یکی از بهترین خصوصیاتی که یک خانه می تواند داشته باشد استفاده از نور طبیعی است.اما تابش نور در هر قسمت از خانه متفاوت است و بستگی به جهت اتاق ها دارد.اتاق های رو به جنوب در تمام مدت روز نور و گرمای خورشید را دریافت می کنند.پس بهتر است تا آشپزخانه، اتاق نشیمن و هر جایی که معمولا مدت زمان زیادی را در طی روز در آنجا می گذرانید، رو به جنوب باشد.اتاق های رو به شمال اتاق های سردی هستند و نور مستقیم خورشید به آنها نمی تابد.اتاق های رو به شرق، اولین اتاق هایی که با طلوع خورشید روشن می شوند.اما بعد از گذشت چند ساعت از زمان طلوع، سایه ای طولانی مدت بر این اتاق ها سایه می افکند و طی روز دیگر خبری از نور خورشید در این اتاق ها نیست.
نورپردازی دکوراسیون داخلی منزل
تأثیر نورپردازی در دکوراسیون داخلی منزل و ترکیب نور با رنگها و سایر قطعات خانه زیبایی و جذابیت منحصر بفردی به آن میبخشد. برای مثال اتاق نشیمن را درنظر بگیرید، جایی که بیشترین استفاده را در خانه دارد. زیرا افراد خانواده برای فعالیتهای مختلف به سراغ این قسمت از خانه میآیند. بنابراین وجود جوی آرام، راحت و با روشنایی کافی در این اتاق را باید جدی گرفت. راههای نورپردازی دکوراسیون داخلی منزل به سه دسته نورپردازی محدود، متمرکز و روشنایی عمومی تقسیم میشود. از هرکدام از این نوع نورپردازیها بر حسب نیاز در قسمتهای مختلف خانه استفاده میشود. به عنوان مثال نورپردازی متمرکز نصب لامپ بالای یک تابلو میباشد. نورپردازی محدود می توان به قرار دادن یک چراغ رومیزی اشاره کرد و روشنایی عمومی هم شامل چراغآویز سقفی را مثال زد.
نور پردازی اتاق خواب بزرگسالان
شاید تشخیص این موضوع که آیا در اتاق خواب تان نورپردازی درست و اصولی وجود دارد یا نه در وهله اول کار چندان راحتی نباشد اما به راحتی از تبعات آن می توان به این مطلب پی برد. اگر صبح ها با سردرد از خواب بیدار می شوید وچشم هایتان می سوزد و هاله ای قرمزرنگ اطراف مردمک چشم هایتان دیده می شود یا اگر از همان اولین ساعات شروع روز عادت به بدخلقی و پرخاشگری دارید، همه و همه نشانگر جای خالی نورپردازی مناسب در اتاقتان است؛ چرا که نورپردازی خوب موجب می شود در خانه خود احساس آرامش و امنیت داشته باشید.
راه حل تمامی این مشکلات ایجاد یک شمای انعطاف پذیر نوری است به نحوی که برای تمامی ساعات روز مناسب باشد و به اتاق های شما در هر لحظه از شبانه روز، حالتی خوشایند ببخشد. نورپردازی باید به گونه ای طراحی شده باشد که با فشاردادن یک کلید ساده، به راحتی بتوانید نور اتاق را زیاد یا کم کنید و مثلاً اتاق خود را از یک اتاق نورانی، به یک اتاق آرام با نوری رمانتیک که برای خوردن یک شام دونفره با همسرتان مناسب است، تبدیل کنید.
اگرچه نور پردازی سقفی و عمومی برای اتاق خواب خوب است و نظافت اتاق را آسان می کند، نور اصلی و کاربردی بهتر است در ارتفاعات پایین تر و بصورت موضعی باشد. میز آرایش، کمدهای لباس، میز پاتختی و دیوار پشت تلویزیون به روشنایی نیاز دارند. در اتاق خواب می توان از چراغهای پایه دار(استند) آباژور و چراغ برقی استفاده کرد. تأمین حداقل روشنایی لازم برای جهت یابی(حدود 5 تا 20 لوکس) برای موقعی که فرد نیمه شب از تخت برخاسته ودر اتاق حرکت می کند ضروری است. این نور می تواند در ارتفاع بسیار پایین و حتی در نزدیکی سطح زمین یا بصورت غیر مستقیم و مخفی باشد تا اشعه مستقیم آن باعث خیرگی چشم در اتاق خواب تاریک نشود. منابع روشنایی قرار گرفته در ارتفاع پایین حالت استراحت و خواب را تداعی می کنند. شدت نور کلی اتاق خواب می تواند حدود 200 لوکس باشد. ولی بصورت موضعی نقاط خاصی را می توان تا 500 لوکس روشن کرد.
نورپردازی حمام و سرویس بهداشتی
از جمله مکانهایی که تحت تأثیر نورپردازی در دکوراسیون داخلی منزل هستند، میتوان از حمام، سرویس بهداشتی و آشپزخانه نام برد. نورپردازی در سرویس بهداشتی باید به اندازه کافی وجود داشته باشد که اثری از افتادن سایه و تاریکی روی چهره فرد نباشد. افراد باید بتوانند به راحتی با نور مناسب به استفاده از سرویس بهداشتی بپردازند، برای مثال در آینه به وضوح چهره خود را ببینند. برای برقراری چنین شرایطی در سرویس بهداشتی و حمام باید از لامپهای با نور مناسب و سفید استفاده کنیم که تامینکننده روشنایی این محیط ها باشد. در محیط دستشویی و حمام بهتر است علاوه بر نصب لامپهای سقفی برای برقراری نور و روشنایی بهتر بالای آینه هم یک لامپ دیواری نصب کنید.
نورپردازی نهار خوری
به صورت عمومی، چراغ های آویز بلند را روی میز نهار خوری قرار می دهند تا فضای اطراف میز زیباتر جلوه داده شود.اما بی شک براتون جالب خواهد بود که در واقع، نور پردازی در ارتفاع پایین، اگر چه میز را به خوبی روشن می کند ولی باعث کاهش بینایی چشم می شود.در موضوع تاثیر نور بر دکوراسیون داخلی کوچکترین مسائل می تواند جلوه دیگری به محیط کار و یا منزل شما دهد.اکنون که با نورپردازی داخلی نهارخوری آشنا شدیم، می خواهیم در ادامه به بررسی یکی دیگر از مهمترین قسمت های خانه بپردازیم.که جایی نیست جزء اتاق خواب ها پرداخته و اطلاعات بیشتری را در اختیار شما قرار دهیم.
نورپردازی دکوراسیون داخلی آشپزخانه
مهمترین نکته ای که در دکوراسیون داخلی به آن باید پرداخت، نور پردازی داخل آشپزخانه است.متاسفانه افراد به این موضوع اهمیت چندانی نمی دهند.آنها تنها به اندازه کابینت، نوع کفپوش، رنگ دیوار و یا پرده آشپزخانه اهمیت داده و هیچ گونه توجهی به نورپردازی و روشنایی آن ندارند. نورپردازی آشپزخانه باید هماهنگ با طراحی داخلی آشپزخانه باشد. در فضای آشپزخانه، لامپ های کم مصرف بسیار مناسب هستند. زیرا هم انرژی کمتری مصرف می کنند و هم اندازه کوچکی دارند.نصب لامپ های سقفی یکی از گزینه هایی است که می توان آن را در نظر گرفت. به عنوان مثال می توان از لامپ های جانبی مانند هالوژن ها در کنار یک لوستر سقفی استفاده کرد و جلوه ای منحصر به فرد به وجود آورد.
نورپردازی قسمت های دیگر خانه
نورپردازی قسمت های مختلف خانه، هال ورودی، راهروها و راه پله ها را نیز فراموش نکنید. این اماکن در هر خانه ای باید از نور فراوان برخوردار باشند به خصوص راه پله ها که در حفظ ایمنی و سلامتی خانواده و میهمانان اهمیت به سزایی دارد. در اینجا ایمنی مهم تر از زیبایی است و بهترین روش نورپردازی روشن کردن مسیر حرکت و سطح روی پلکان با چراغ هایی است که به دیوار نصب می شوند و نور را به طرف پایین می تابانند. استفاده از چراغ های دیواری کار تعویض لامپ را نیز ساده تر می کند.
نورپردازی دکوراتیو در فضای داخلی
درواقع این نوع نورپردازی صرفا جنبه زیبایی و هنری دارد و در ادراک بصری ما دخل و تصرفی ندارد. شاید مجسمه هایی که با نور ترکیب شده اند را دیده باشید. این درواقع نوعی استفاده از نور به عنوان مصالحی برای خلق اثری هنری است. نورپردازی دکوراتیو علاوه بر اینکه جذابیت و حس علاقه مندی را به فضا می افزاید به عنوان یک اثر هنری توجه مخاطب را به خود جلب می کند. نورهای مخفی در حاشیه سقف یا منابع نوری که خود یک اثر هنری هستند یا نورهایی مثل شمع از انواع این نور محسوب می شوند.