موسیقی می تواند شما را بخنداند یا بگریاند، شما را برانگیزاند یا آرام کند. برخی می گویند موسیقی شفا دهنده روح است، اما به جز این ها موسیقی ممکن است برای سلامت قلب شما هم سودمند باشد.
خیلی جالب است که بدانید ریتم موسیقی و یا بطور کلی موزیک، روی ضربان قلب تاثیر می گذارد. ریتم های تندتر، ضربان قلب را بالا و ریتم های آرام، ضربان قلب را پایین می آورد. در ادامه ی این مطلب بیشتر در این رابطه با شما صحبت می کنیم. درست است که موسیقی اغلب بخش بزرگی از زندگی ما را تشکیل می دهد و خاصیت نشاط بخشی دارد اما هنوز نمی دانیم که چطور می تواند در بهبود سلامت قلب هم موثر باشد. جالب است بدانید ذهن و بدن هر دو موسیقی را فورا تشخیص می دهند. زمانی که به موسیقی گوش می دهیم، ضربان قلب در مقایسه با مواقع سکوت افزایش می یابد. این افزایش ضربان البته به ریتم موسیقی بستگی دارد. این در حالی است سیستم عصبی سمپاتیک میزان ضربان قلب را با ترشح آدرنالین افزایش داده و سیستم عصبی پاراسمپاتیک این ضربان را کند کرده و به استراحت قلب کمک می کند. افراد مبتلا به بیماری های قلبی معمولا سطوح بالاتری از اضطراب را تجربه می کنند ریتم غیر طبیعی قلب علامت اولیه این اضطراب است. این در حالی است که بیماران در هنگام گوش دادن به موسیقی کاهش تپش قلب و فشار خون را تجربه می کنند. موسیقی با کند کردن تنفس و اجازه به تنفس عمیق تر، نقش مهمی در کاهش فشار خون دارد. موسیقی به تسکین درد هم کمک می کند. یعنی حتی در روش های دردناک مانند عمل جراحی قلب باز نیز موسیقی می تواند ترشح طبیعی اکسی توسین را افزایش دهند و به تسکین درد کمک می کند. کاری که داروها و مخدرهای ضد درد نیز انجام می دهند. در این میان افسردگی نیز به موسیقی درمانی پاسخ می دهد. این در حالی است که مبتلایان به افسردگی دو برابر بیش از دیگران در معر ض خطر نارسایی قلب، فیبریلاسیون دهلیزی، سکته مغزی و یا حمله قلبی هستند. موسیقی اثر نشاط بخش دارد و کاملا به سود بیماران مبتلا به افسردگی است.
تاثیرات موسیقی در درمان بیماری
یک بررسی نشان داد بیماران قلبی بستری که برای ۳۰ دقیقه در روز موسیقی گوش می کنند، فشارخون کمتر، سرعت ضربان قلب پایین تر و ناراحتی کمتر نسبت به بیمارانی دارند که موسیقی گوش نمی دهند.
یک بررسی دیگر به این نتیجه رسید که بیمارانی که حمله قلبی را از سر گذرانده اند فقط برای ۲۰ دقیقه در روز در محیطی ساکت به موسیقی آرامش بخش گوش می دهند، نسبت به بیماران مشابهی که در اتاقی ساکت بدون موسیقی استراحت می کنند، اضطراب و تشویش کمتری دارند.
در یک بررسی دیگر مردان و زنانی که مدت کوتاهی پس از جراحی قلب به موسیقی گوش داده بودند، نسبت به افرادی که پس از جراحی در اتاق ساکتی قرار گرفته بودند، اضطراب کمتری داشتند و در کمتری را گزارش کردند.
در یک بررسی دیگر اندازه گیری جریان خون در ساعد گروهی از داوطلبان سالم را که به موسیقی یا نوارهای آرامش بخشی (ریلکسیشن) گوش می کردند، انجام شد. هنگامی که این داوطلبان به موسیقی شادی بخش یا نوارهای آرامش بخشی گوش می کردند، جریان خون به طور عمده ای افزایش می یافت و هنگامی که به موسیقی برانگیزاننده اضطراب گوش می کردند، جریان خون کاهش می یافت.
در یک بررسی دیگر داوطلبان سالمندی که برای ۲۵ دقیقه در روز برای چهار هفته به موسیقی آرامش بخش گوش می کردند، فشار سیستولی یا فشار حداکثرشان تا ۱۲ نمره و فشار دیاستولی یا حداقلشان تا ۵ نمره کاهش می یافت، درحالیکه در یک گروه که به موسیقی گوش نمی کردند، تغییری در فشارخون رخ نداد.