به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، بازی و اسباب بازی کودک را برای نقش واقعی اش در زندگی آینده آماده می کند.
متخصصان علوم رفتاری معتقدند که اسباب بازی باید باعث فکر کردن و رشد تخیل کودک شود یا او را با مفاهیم مختلفی مانند رنگ ها، اشکال و ... آشنا سازد و از همه مهم تر اسباب بازی باید متناسب با سن کودک انتخاب شود.
اگر بازی کردن با اسباب بازی برای کودک سخت باشد، او را خسته کرده و باعث کاهش اعتماد به نفس در او می شود و از طرفی اگر بسیار ساده باشد، نمی تواند باعث فکر کردن کودک شود؛ بنابراین انتخاب اسباب بازی مناسب برای کودکان بسیار حائز اهمیت می باشد. ممکن است والدین نسبت به بعضی از اسباب بازی ها نظر مساعد داشته باشند، اما آن اسباب بازی برای کودک جذاب نباشد.
بسیار مهم است که والدین در خرید اسباب بازی کودکان دقت و حساسیت بیشتری به خرج دهند و با هدف خرید کنند.
به عنوان مثال؛ اسباب بازی هایی خریداری شوند که به تقویت قدرت تمرکز، فکری، توجه، خلاقیت و مهارت های حرکتی کودکان کمک کند.
دقت کنید: دوره کودکی از مهم ترین دوران یادگیری می باشد و اسباب بازی مناسب می تواند خلاقیت آن ها را توسعه و امکان تجربه زندگی را برای او مهیا سازد.
کودک با اسباب بازی خود دوست می شود و فقط بازی نمی کند.
ژان پیاژه معتقد است که در گزینش اسباب بازی برای کودک باید بسیار دقت کرد، زیرا اسباب بازی ها در شکل دادن به تمایلات عاطفی و روانی کودکان نقش مهمی را ایفا می کنند.
بازی ابزار رشد و شکوفایی
بر اساس نظریه شناختی ژان پیاژه، کودکان از طریق تامل با محیط پیرامون خود آموزش می بینند و از همین طریق به بلوغ و رشد و شکوفایی دست می یابند و مهارت های خود را توسعه می دهند. این آموخته ها و مهارت ها تا سنین بزرگسالی همراه کودک خواهند بود و در حقیقت در شکل دهی به شخصیت بزرگسالی او نقشی جدی ایفا می کنند. نقش هایی که کودک در بازی ها برای خود انتخاب می کند (به عنوان مثال نقش یک قهرمان، هنرمند، مادر، پدر، دانشمند، ورزشکار، جادوگر، شاهزاده و ...)، شیوه بازی کردن (مثلاً رقابتی یا مشارکتی) و کسی که با او بازی می کند (مثلاً تنها، بازی با همجنس و یا غیرهمجنس) تأثیری جدی و عمیق بر شکل دادن به شخصیت و هویت آینده ایفا می کنند.
اسباب بازی هایی که کودک بیشتر با آن ها سر و کار دارد و بازی هایی که او انجام می دهد، می توانند بر علائق شغلی او در آینده تأثیر جدی داشته باشند.
اسباب بازی ها و سبک بازی های پسرانه
بیشتر اسباب بازی هایی که برای پسرها طراحی شده و برای پسرها خریداری می شود (مثلاً فوتبال و بیسبال و یا بازی های ویدیویی خشن و جنگی)، معمولاً تم هایی مشترک دارند که از جمله آن ها می توان به این موارد اشاره نمود: تعیین هدف و برنامه ریزی برای دست یابی به آن، غلبه بر چالش ها و خطرات مختلف، آزمودن قدرت و مهارت، رقابت با افراد دیگر و یا شخصیت های یک بازی ویدیویی و دستیابی به موفقیت به واسطه پاداش های ملموس (مثل برنده شدن در یک مسابقه ورزشی و یا امتاز گرفتن در یک بازی ویدیویی).
اسباب بازی های و سبک بازی دخترانه
بیشتر اسباب بازی هایی که برای دخترها طراحی شده و یا توسط دخترها استفاده می شود (مانند خانه، عروسک، وسائل آشپرخانه، بازی های ویدیویی و یارانه ای شبیه سازی دنیای واقعی و ...)، معمولاً تم هایی مشترک دارند که از جمله آن ها می توان به این موارد اشاره نمود: ایجاد روابط، نقش های منعطف (تغییر نقش از میزبان به مهمان و بالعکس) و ارتباطات اجتماعی به عنوان ابزار اصلی همکاری اجتماعی. بیشتر بازی های سنتی دخترها یک "پایان" رسمی ندارد و هدف نهایی بازی فرآیند تعامل ، ارتباط و حل مسأله مشارکتی است. البته برخی دخترها نیز در بازی هایی مانند ورزش های رقابتی نیز وارد می شوند و می توانند به موفقیت های قابل توجهی نیز دست یابند.
بازی های کودکان از بسیاری از جهات تمرینی آگاهانه و یا ناآگاهانه است برای آماده شدن جهت پذیرش نقش های مختلف در بزرگسالی. در همین راستا، تنوع روش های بازی کودکان می توانند نقشی جدی و عمیق بر هویت پیش روی آن ها در بزرگسالی داشته باشد.
مزایای اسباب بازی ها و بازی های خنثی
بازی ها و اسباب بازی های غیر وابسته به جنسیت و یا خنثی، می تواند مزایای رشدی زیادی برای کودکان به همراه داشته باشد. از میان چنین بازی هایی می توان به این موراد اشاره نمود: پازلها، بازی های تخته ای، خانه سازی، شطرنج، دوچرخه سواری، نواختن ابزارهای موسیقی، کیت های مشاغل مانند پزشکی، کیت های ررباتیک، بازی های توپی مشترک بین دختران و پسران، بازی های آبی، رفتن به طبیعت، نگهداری از حیوانات خانگی و ...
در ادامه برخی از مزایای این بازی ها و فعالیت ها را ذکر می کنیم:
1. دختران و پسران را به کلیشه های جنسیتی محدود نمی کنند (البته برخی نقش ها تنها مختص پسران و یا دختران است، پس بهتر است اسباب بازی ها و بازی ها را به نحوی انتخاب کنید که این نقش ها آسیب نبینند).
2. این قبیل بازی ها، بچه ها را با طیف وسیعی از یادگیری ها مواجه می کنند که نتیجه آن می تواند عملکرد بهتر آن ها در مدرسه و محیط های آموزشی باشد.
3. چنین بازی هایی کودکان را در معرض طیف وسیع تری از محیط ها و موضوعات شناختی قرار می دهند و در نتیجه کودک در آینده به مشاغل و فعالیت های بیشتری آشنا و البته علاقمند شده و با شرایط مختلف زندگی و شغلی بهتر کنار می آید.
4. بازی های غیر مختص به جنسیت می توانند به رشد بهتر نیم کره های چپ و راست مغز کمک زیادی کنند.
5. در این بازی ها کودک تعامل با هم جنس و غیر هم جنس را بهتر آموخته و همین امر بر روابط بزرگسالی او تأثیری مثبت خواهد داشت.