کیفرخواست چیست؟
نظر بازپرس در حین کشف یک جرم تعیین کنده سرنوشت وقوع یک جرم است.
نظرات بازپرس از دو حالت خارج نیست:
یا تشخیص می دهد که عمل متهم مجرمانه نبوده و با صدور قرار موقوفی تعقیب به رسیدگی خاتمه می دهد.
یا اینکه تشخیص می دهد عمل متهم جرم بوده است که قرار جلب دادرس صادر میکند.
قرار جلب دادرس برای دادستان ارسال می شود.
دادستان باید ظرف ۵ روز نظر خود را درباره قرار جلب دادرس اعلام کند.
در صورتی که دادستان با اینکه عمل مجرمانه رخ داده است موافق باشد، کیفرخواست صادر می شود و به دادگاهی که صلاحیت رسیدگی به موضوع پرونده را دارد ارسال می شود. بنابراین کیفرخواست ادعایی است که دادستان درباره مجرم بودن متهم می کند و از دادگاه می خواهد تا به آن رسیدگی کند و حکم لازم را صادر نماید. در واقع دادستان با صدور کیفر خواست بیان می کند که تحقیقات دادسرا به این نتیجه رسیده است که متهم پرونده مجرم است و از دادگاه درخواست کیفر و مجازات می کند.
صدور کیفرخواست بیانگر چه پیام هایی است؟
- رفتار مرتکب، جرم بوده و کشف گشته است.
- مرتکب، مورد شناسایی شده است.
- دلایل به نفع و علیه متهم جمع آوری شده است.
- موضوع جرم و کلیه ی دلایل آن به متهم تفهیم گشته است.
- از متهم بازجویی قانونی به عمل آمده است.
- برای دسترسی به متهم و حضور به موقع وی در موارد لزوم و جلوگیری از گریختن یا پنهان شدن یا تبانی با دیگری، قرار تأمین کیفری صادر شده است.
- بازپرس دلایل موجود را برای تعقیب کیفری متهم کافی تشخیص داده است.
- از متهم آخرین دفاعیات اخذ شده است.
- ختم تحقیقات مقدماتی اعلام شده است.
- قرار جلبِ به دادرسی صادر شده است.
- دادستان با این قرار موافقت کرده است.
- جرم ارتکابی از جرائم تعزیری درجه ی ۷ و ۸ نبوده است.
- جرم ارتکابی از جرائم منافی عفت نبوده است.
- سن مرتکب جرم، زیر پانزده سال، نبوده است.
و اینک دادستان با رعایت موارد چهارده گانه ی مذکور، از دادگاه کیفری می خواهد تا درباره متهم، حکم به مجازات صادر کند. صدور کیفرخواست نشان می دهد که تحقیقات مقدماتی در دادسرا پایان یافته و پرونده، آماده ی ارسال به دادگاه است.
مواردی که در کیفرخواست باید رعایت شود
الف. مشخصات متهم، شامل نام، نام خانوادگی، نام پدر، شهرت، سن، شغل، شماره ملی، شماره شناسنامه، تابعیت، مذهب، محل اقامت و وضعیت تأهل او
ب . آزاد تحت قرار تامین یا نظارت قضایی بودن متهم و نوع آن و یا بازداشت بودن وی یا با قید علت و تاریخ شروع بازداشت
پ. نوع اتهام، تاریخ و محل وقوع جرم اعم از بخش، دهستان، شهر، روستا، منطقه، ناحیه، خیابان و کوچه
ت. ادله ی انتساب اتهام
ث. مستند قانونی اتهام
ج. سابقه محکومیت موثر کیفری متهم
چ. خلاصه پرونده شخصیت یا وضعیت روانی متهم
تبصره: هرگاه در صدور کیفر خواست سهو علم یا اشتباه صورت گیرد تا پیش از ارسال به دادگاه دادستان را اصلاح و پس از ارسال کیفرخواست به دادگاه موارد اصلاحی آن را به دادگاه اعلام می کند.
کیفرخواست در کدام مراجع مورد رسیدگی قرار می گیرد؟
طبق بند ج ماده ۱۴ قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب، دادگاه های جزایی و انقلاب فقط به جرایم مندرج در کیفرخواست رسیدگی می کنند مگر در مورد جرایمی که مستقیما در دادگاه و بدون کیفرخواست مطرح شده باشد.
از جمله این جرایم می توان به مواردی که در تبصره ۳ ماده ۳ قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب به آنها اشاره شده است نام برد. این جرایم عبارت اند از:
- پرونده هایی که موضوع آنها جرایم مشمول حد زنا یا لواط است.
- جرایمی که مجازات قانونی آنها فقط تا سه ماه حبس و یا جزای نقدی تا یک میلیون ریال می باشد.
- جرائم اطفال که مستقیما در دادگاه های مربوطه مطرح می شود.
صدور کیفرخواست خطاب به دو مرجع
ممکن است متهم دارای دو اتهام باشد که دادرسی نسبت به یکی از آن ها در صلاحیت دادگاه انقلاب و نسبت به دیگری در صلاحیت دادگاه عمومی یا کیفری باشد. در این گونه موارد با توجه به سکوت قانون جدید دادسرا، بایستی بر اساس ماده ۵۵ قانون آئین دادرسی کیفری عمل شود؛ یعنی دادسرا دو کیفرخواست جداگانه خطاب به مرجع صالح صادر و برای یکی اصل پرونده و برای دیگری رونوشت آن را ارسال کند.
دادسرای عمومی و انقلاب
قبلا دادسرای عمومی جدا از دادسرای انقلاب بود و صلاحیت رسیدگی هر کدام جدا گانه مشخص شده بود و در سال ۱۳۷۳ با تصویب قانون تشکیل داد گاههای عمومی و انقلاب، دادسراها منحل شده و شکایات مستقیما در دادگاه رسیدگی می گردید اما بعد از گذشت یک دهه از اجرای این قانون به این نتیجه رسیدند که انحلال دادسراها صحیح نبوده است لذا با تقدیم لایحه ای به مجلس شورای اسلامی قانون مزبور اصلاح گردید و دوباره دادسرا ها تشکیل شد. اما این بار دادسرای عمومی و انقلاب نام گرفت.
دادستان هر شهرستان رئیس دادسرای عمومی و انقلاب است، هر دادسرا علاوه بر دادستان به تعداد لازم بازپرس و دادیار دارد.
مهمترین وظیفه دادسرا رسیدگی های اولیه به شکایات کیفری است، دادسرا پرونده را جهت رسیدگی محاکماتی در دادگاه آماده می کند، اقدامات دادسرا نقش مهم و سازنده دارد فی المثال در خصوص قتل اقدام به موقع بازپرس اعم از حضور در صحنه جرم و تحقیق دقیق و باز جویی از حاضرین در صحنه و جمع آوری مدارک جرم می تواند برای صدور یک حکم عادلانه کار گشا باشد
اعتراض به تصمیمات دادسرا
تصمیمات دادسرا که بصورت قرار است به طرفین ابلاغ میشود. اگر تصمیم دادسرا بصورت قرار منع تعقیب یا قرار موقوفی تعقیب بود شاکی حق اعتراض دارد، اعتراض او به همراه پرونده به دادگاه ارسال میشود. چنانچه دادگاه اعتراض او را پذیرفت قرار دادسرا را فسخ و پرونده را جهت ادامه تحقیقات و صدور کیفرخواست به دادسرا اعاده میدهد و اگر اعتراض را وارد ندانست با رد آن قرار را تائید میکند.
قرار مجرمیت دادسرا قابل اعتراض نیست دلیلش روشن است چون اگر متهم دلیلی بر بیگناهی خود داشته با شد در مرحله بعد که دادگاه است میتواند ارائه دهد.
آیا دادستان میتواند از کیفرخواست صادره عدول نماید؟
- درپاسخ به سوال مذکور ، دو مرحله را باید از هم تفکیک قائل شد. مرحله اول زمانی است که کیفرخواست صادر و پرونده به دادگاه ارسال شده ومرحله دوم زمانی است که کیفرخواست صادر ولی پرونده به دادگاه ارسال نشده است. در مرحله اول پس از ارسال پرونده به دادگاه ،دادستان به هیچ وجه قادر به عدول از کیفرخواست صادره نخواهد بود. بلکه صرفاً در صورت کشف دلایل جدید بنفع یا بضرر متهم میتواند مراتب را به دادگاه اعلام کند (ماده 282 قانون ایین دادرسی کیفری) .
- برابر مفهوم مخالف ماده 282 قانون موصوف پس از صدور کیفرخواست و قبل از ارسال پرونده به دادگاه اگر دادستان دلیلی بر بی گناهی متهم کشف کند، میتواند از کیفرخواست صادره عدول کرده و اگر قرار جلب دادرسی توسط دادیار اصدار شده باشد به درخواست دادستان مبادرت به صدور قرار منع تعقیب مینماید ولی اگر توسط بازپرس قرار جلب دادرسی صادر شده باشد، چنانچه بازپرس از نظر دادستان تمکین ننماید جهت رفع اختلاف به دادگاه صالح ارسال خواهد شد.
- در جرائم قابل گذشت پس از صدور کیفرخواست و قبل از ارسال پرونده به دادگاه، درصورت رضایت شاکی ،دادستان از کیفرخواست عدول کرده و قرار موقوفی تعقیب توسط بازپرس صادر خواهد شد.
- در جرایم غیر قابل گذشت، پس از صدور کیفرخواست در صورت رضایت شاکی و فراهم بودن شرایط تعلیق تعقیب، دادستان از کیفرخواست عدول کرده و قرار تعلیق تعقیب صادر خواهد شد و درصورت عدم فراهم بودن شرایط تعلیق، دادستان ضمن عدول از کیفرخواست صادره، با توجه به تغییر مجازات ناشی از رضایت شاکی، کیفرخواست جدید صادر خواهد شد.