اعتماد بنفس چیست؟
اعتماد بنفس یعنی اینکه در تحقق هدف یا کاری خاص به توانمندی های خودتان باور و اطمینان داشته باشید. این کلمه از کلمه ی لاتین «fidere» به معنی «اعتمادداشتن» ریشه گرفته است. در بسیاری موارد، افرادی که در حوزه ی خاصی به مهارت و تخصص دست می یابند، در همان حوزه از اعتماد بنفس بالاتری برخوردار می شوند. اعتماد بنفس کلیِ فرد نیز به موجب موفقیتش بهبود پیدا می کند. گاهی ممکن است فرد در حوزه ای خاص احساس اعتماد بنفس کند، اما در حوزه ای دیگر ابدا چنین حسی نداشته باشد.
آبراهام مازلو، روان شناس برجسته ی امریکایی، تأکید می کند که باید بین اعتماد بنفس به عنوان نوعی ویژگی شخصیتیِ کلی، و اعتماد بنفس درمورد مهارت ها یا توانمندی های خاص تمایز قائل شد. به اعتماد بنفس درمورد مهارت ها و توانمندی ها «خودکارآمدی» نیز گفته می شود: باور به موفقیت در انجام کاری خاص یا رویارویی با موقعیت های چالشی. تفاوت خودکارآمدی با اعتماد بنفس به عنوان نوعی ویژگی شخصیتی کلی، در اینجاست که: مثلا برخی افراد در انجام مهارت هایی مانند خوانندگی یا تدریس از خودکارآمدی بالایی برخوردارند، اما از اعتماد بنفس به عنوان نوعی ویژگی شخصیتی کلی بی بهره اند. حتی برعکس این قضیه نیز امکان پذیر است.
عزت نفس چیست؟
عزت نفس یعنی اینکه خودتان را چگونه می بینید و چه تصوری از خودتان دارید یا بهتر بگوییم: عزت نفس یعنی اینکه خودتان را چقدر دوست می دارید و چقدر به خودتان روی خوش نشان می دهید. کلمه ی «esteem» در انگلیسی، که در فارسی «عزت و اَرج وقُرب» معادل یابی شده است، از کلمه ی لاتین «aestimare» به معنی «سنجش، ارزش گذاری، تخمین یا ارزیابی» ریشه می گیرد. بنابراین، عزت نفس یعنی اینکه چقدر خودتان را ارزشمند می شمارید. افزون براینها، عزت نفس بنیانی احساسی است که به طرز فکر، احساسات و نوع برخورد افراد در ارتباط با خودشان و دیگران شکل می دهد و به عبارتی، مستقیما بر مناسبات فردی و اجتماعی اثر می گذارد. عزت نفس از تجارب زندگی، به ویژه در سنین پایین، نشئت می گیرد. این تجاربِ حساس، تعیین کننده ی احساس خودارزشی فرد در درازمدت به شمار می روند.
افرادی که از عزت نفس بالایی برخوردارند، از آنچه هستند، راضی و خشنودند. این افراد برای اینکه حس وحال بهتری پیدا کنند، هیچ نیازی به مصرف مواد مخدر یا روی آوردن به رفتارهای پرخطر نمی بینند. چنین افرادی برای اینکه حس خوبی درباره ی خودشان پیدا کنند، به عوامل خارجی مانند پُست ومقام یا درآمد بالا وابسته نیستند. افراد دارای عزت نفس به خودشان، دیگران و محیط اطراف شان احترام می گذارند. انعطاف پذیری ازجمله خصوصیات بارز این افراد است، به این معنی که به آسانی قادرند خودشان را از ناامیدی ها و شکست ها بیرون بکشند. چنین افرادی از پیشرفت و تحول استقبال می کنند، اهل مدارا هستند و به راحتی خشنود می شوند. عزت نفس بالا موجب می شود فرد راحت تر بتواند ببخشد و پذیرای خود و دیگران باشد.
تفاوت بین عزت نفس و اعتماد بنفس در چیست؟
افرادِ دارای اعتماد بنفس بالا لزوما از عزت نفس بالا برخوردار نیستند. عزت نفس یعنی اینکه ارزش خودتان را چگونه ارزیابی می کنید. درواقع، عزت نفس، بنیانی احساسی محسوب می شود که تعیین کننده ی تفکر منطقی، نوع احساسات و طرز رفتار هر شخص است. اما اعتماد بنفس به باور فردی درمورد انجام کاری خاص یا دستیابی به اهداف دلخواه اشاره دارد.
افرادی که از عزت نفس کافی برخوردارند، معمولا برای اینکه حس خوبی درباره ی خودشان داشته باشند، هیچ نیازی به پُست ومقام، شهرت یا پول احساس نمی کنند و به دستاویزهایی همچون مواد مخدر یا رفتارهای پرخطر متوسل نمی شوند. ازسوی دیگر، افراد دارای اعتماد بنفسِ زیاد حاضرند با چالش ها و مسئولیت های جدید روبه رو شوند. این افراد قادرند به مصاف موقعیت های دشوار بروند و در شکار فرصت ها تردیدی به خود راه نمی دهند.
خلاصه اینکه عزت نفس یعنی ارزیابی احساس خودارزشی و از تجارب مثبت زندگی ریشه می گیرد و در خصوصیاتی مانند انعطاف پذیری، جسارت و احترام به خود و دیگران نمود می یابد. اما اعتماد بنفس یعنی اینکه فرد به توانمندی های فردیِ خود باور داشته باشد. اعتماد بنفس درنتیجه ی انجام موفقیت آمیز کاری خاص یا رویارویی پیروزمندانه با چالشی بخصوص شکل می گیرد و در خصوصیاتی مانند پذیرش مشتاقانه ی چالش ها، مسئولیت ها و فرصت های جدید نمود می یابد.
3 سال پیش
3 سال پیش
3 سال پیش