فلسفه آش دندونی
فلسفه آش دندونی این است که دندان کودک راحت و بدون درد رشد کند. گندم نیز سمبل برکت و به معنای آرزوی زندگی پر برکت برای کودک است. این آش خوشمزه از نظر مواد و ظاهری شباهت زیادی به آش جو دارد ، البته در آش دندونی علاوه بر حبوبات از گوشت گوسفندی هم استفاده می شود. آش دندونی به طور معمول با گوشت گوسفندی طبخ می شود، البته در صورت تمایل می توانید این آش را مانند آش ترخینه با سیرابی هم درست کنید. در صورتی که منع مصرف گوشت قرمز دارید می توانید گوشت را از مواد لازم حذف کنید و آش را بدون گوشت درست کنید.
مواد لازم آش دندونی
- پیاز ۱ عدد
- جو نصف لیوان
- برنج نصف لیوان
- گندم نصف لیوان
- نخود نصف لیوان
- عدس نصف لیوان
- لوبیا قرمز نصف لیوان
- لوبیا چیتی نصف لیوان
- گوشت گوسفندی ۲۵۰ گرم
- نمک ، فلفل سیاه و دارچین به اندازه کافی
- پیاز داغ ، نعناع داغ و کشک به اندازه کافی
طرز تهیه
مرحله اول
ابتدا حبوبات و جو و گندم را به طور جداگانه داخل کاسه هایی می ریزیم و تا سطح روی آن ها آب می ریزیم و حدودا تا ۶ الی ۷ ساعت اجازه می دهیم تا خیس بخورند.می توانید از شب تا صبح به آن ها استراحت بدهید تا خیس بخورند و در این مدت چندین مرتبه آب آن ها را تعویض می کنیم.
مرحله دوم
نخود را داخل آبکش می ریزیم و می شوییم و داخل قابلمه ای می ریزیم و روی حرارت قرار می دهیم و آب تا ۲ بند انگشت بالاتر از سطح نخود ها می ریزیم و درب قابلمه را می گذاریم و حرارت را زیاد می کنیم تا آب به جوش بیاید و بعد حرارت را بسیار ملایم می کنیم تا به مرور زمان بپزد.
مرحله سوم
لوبیاچیتی و لوبیا قرمز را نیز داخل صافی می ریزیم و آبکش می کنیم و داخل قابلمه ای می ریزیم و روی شعله می گذاریم و با فاصله ۲ الی ۳ بند انگشت بالاتر از سطح لوبیاها آب روی آن ها می ریزیم و حرارت را زیاد می کنیم تا آب به جوش بیاید و بعد حرارت را ملایم می کنیم تا پخته شوند.
همچنین ببینید : طرز تهیه آش ترخینه خوشمزه و مجلسی به روش لرستان با سیرابی
مرحله چهارم
پیاز را پوست می گیریم و می شوییم و از وسط نصف می کنیم و داخل قابلمه ای قرار می دهیم و گوشت را نیز به آن اضافه می کنیم و روی شعله قرار می دهیم و کمی دارچین و ۶ لیوان آب معمولی روی آن می ریزیم و درب قابلمه را می گذاریم.
مرحله پنجم
ابتدا حرارت را زیاد می کنیم تا آب به جوش بیاید و بعد حرارت را بسیار ملایم می کنیم تا گوشت به مرور زمان کاملا مغز پخت شود. سپس جو و گندم را داخل صافی می ریزیم و آبکش می کنیم و داخل قابلمه ای که برای تهیه آش تدارک دیده ایم می ریزیم.
مرحله ششم
حالا تقریبا ۱/۳ قابلمه را آب می ریزیم و درب قابلمه را نیمه باز می گذاریم و حرارت را زیاد می کنیم تا آب به جوش بیاید و بعد حرارت را ملایم می کنیم تا جو گندم بپزند.گه گاه هم می زنیم تا ته نگیرد.بعد از گذشت حدودا ۱ الی ۱:۳۰ دقیقه از پخت گندم و جو ،عدس را تمیز می شوییم.
مرحله هفتم
سپس به قابلمه اضافه می کنیم و ۱۵ دقیقه بعد برنج را نیز تمیز چندین مرتبه می شوییم و به مواد می افزاییم.گوشت را بررسی می کنیم اگر کاملا پخته بود از روی حرارت بر می داریم و صبر می کنیم تا خنک شود و ریش ریش می کنیم و همراه با آب خود گوشت به مواد آش اضافه می کنیم.
مرحله هشتم
نخود و لوبیاها را نیز لای دندان تست می کنیم،آنها نیز اگر پخته بودند به مواد می افزاییم.اگر تمایل داشتید در اینجا می توانید از عصاره قلم نیز استفاده کنید و به آش اضافه کنید.نیمی از پیازداغ و کشک را به آش اضافه می کنیم و خوب مواد را زیر و رو می کنیم تا کاملا با طعم کشک آغشته شوند.
مرحله نهم
سپس کمی نمک و فلفل سیاه نیز روی آش می ریزیم و مجددا آش را هم می زنیم و درب قابلمه را می گذاریم و اجازه می دهیم تا آش جابیافتد.آش پخته شده و منسجم را داخل کاسه ای می ریزیم و با نعناع داغ و پیازداغ و کمی کشک تزئین می کنیم و نوش جان
نکات
- گندم پوست گرفته بخرید
- اگر گوشت گوساله باشد بهتر است، چون گوست گوسفندی آب می شود.
- مغز ران بگیرید بهتر است چون باید ریش ریش کنید.
- اگر دوست دارید آش پر گوشت باش، دو کیلو گوشت بریزید.
- اگر آب قلم نداشتید عصاره بزنید.