دسته بندی ها

سیاست
جامعه
حوادث
اقتصاد
ورزش
دانشگاه
موسیقی
هنر و رسانه
علم و فناوری
بازار
مجله خانواده
ویدیو
عکس

جستجو در ساعدنیوز

مجله خانواده / سلامت خانواده / بیماری ها و راههای درمان /

تنبلی تخمدان و هرآنچه که باید در مورد آن بدانید! / چه زمانی برای تنبلی تخمدان باید به متخصص زنان مراجعه کنیم؟ 

دوشنبه، 14 آبان 1403
کد خبر: 416999
ساعدنیوز: تنبلی تخمدان یا به اصطلاح تخمدان پلی‌کیستیک یکی از مشکلات شایع خانم‌ها در سنین باروری است؛ دلیل اصلی این اختلال هنوز ناشناخته است، اما ژنتیک‌ می‌تواند در بروز آن نقش داشته باشد. با تغییر سبک زندگی می‌توانید تا حد زیادی از‌‌‌ این سندرم‌‌‌ پیشگیری کنید و علائم آن را بهبود بخشید.

به گزارش سرویس مجله خانواده ساعدنیوز، تنبلی تخمدان یا به اصطلاح تخمدان پلی‌کیستیک یکی از مشکلات شایع خانم‌ها در سنین باروری است که احتمالا تاکنون خیلی نام آن را شنیده‌اید یا خودتان درگیر آن هستید. دلیل اصلی این اختلال هنوز ناشناخته است، اما ژنتیک‌ می‌تواند در بروز آن نقش داشته باشد. با تغییر سبک زندگی می‌توانید تا حد زیادی از‌‌‌ این سندرم‌‌‌ پیشگیری کنید و علائم آن را بهبود بخشید.

خانم‌هایی که این سندرم را دارند، ممکن است که دوره‌های پریود طولانی‌مدت یا افزایش سطح هورمون مردانه را تجربه کنند. این مشکل می‌تواند تا جایی پیش رود که روند باروری شما را هم تحت تاثیر قرار دهد. در این مقاله، راجع‌ به علت تنبلی تخمدان، عوارض، دلایل، درمان دارویی و خانگی آن‌ می‌پردازیم. همچنین، درمورد ارتباط تنبلی تخمدان و بارداری صحبت می‌کنیم؛ پس تا انتهای مقاله همراه ایمپو شوید.

تنبلی تخمدان (سندروم تخمدان پلی کیستیک) چیست؟

تنبلی تخمدان و بیماری سندرم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS) دو مفهوم هستند که گاها به اشتباه به جای یکدیگر استفاده می شوند. علت سندروم تخمدان پلی کیستیک چند عاملی و بیشتر ژنتیکی بوده و در‌‌‌ حدود 2.2 درصد تا 26.7 درصد از خانم‌ها در سنین باروری به آن مبتلا هستند. لازم به ذکر است که حدود 70 درصد از خانم‌هایی که مبتلا به این عارضه هستند، متوجه آن‌ نمی‌شوند. تنبلی تخمدان بر روی هورمون‌های تنظیم‌کننده سیکل قاعدگی و مرحله تخمک گذاری تاثیر‌ می‌گذارد.

تنبلی تخمدان به شرایطی گفته‌ می‌شود که تخمک گذاری انجام نشود. در این حالت، فولیکول‌های ریز در تخمدان باقی می‌ماند و تخمدان پلی‌کیستیک را ایجاد می‌کند. سندروم تخمدان پلی کیستیک شایع ترین اختلال همراه با عدم تخمک گذاری مزمن است.

علت تنبلی تخمدان چیست؟

تنبلی تخمدان در بسیاری از خانم‌ها در سنین باروری یعنی 15 الی 45 سالگی رخ‌ می‌دهد و علت اصلی آن مشخص نیست. بااین‌حال موارد زیر را‌ می‌توان به‌عنوان محتمل‌ترین علت تنبلی تخمدان ذکر کرد:

1. اضافه‌وزن بالا

حدود 40 تا 80 درصد از خانم‌های مبتلا به تنبلی تخمدان، اضافه وزن یا BMI بالا 30 دارند. درواقع، اضافه وزن یکی از عوامل اصلی ایجاد مقاومت به انسولین است که خطر ابتلا به دیابت نوع 2 و سندرم تخمدان پلی کیستیک را افزایش‌ می‌دهد.

2. مقاومت به انسولین

حدود 70 درصد از خانم‌های مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)، دچار مقاومت به انسولین هستند. هورمون انسولین توسط پانکراس برای تولید انرژی از قند موجود در مواد غذایی، ترشح‌ می‌شود. در صورتی که سلول‌های بدن نتوانند به درستی از انسولین استفاده کنند، پانکراس تولید آن را بیشتر‌ می‌کند. انسولین اضافی، باعث تحریک تخمدان‌ها و افزایش ترشح هورمون‌های مردانه‌ و عدم تخمک گذاری می‌شود.

3. استرس و اضطراب

هنگامی که استرس و اضطراب دارید، پاسخ بدن ترشح هورمون کورتیزول است. این هورمون باعث افزایش آندروژن‌ها و عدم تخمک گذاری ‌ می‌شود.

4. ژنتیک

سندرم تخمدان پلی‌کیستیک دارای الگوی وراثتی است و‌ می‌تواند توسط ژن‌ها به اعضا یک خانواده منتقل شود.

5. اختلالات تیروئید

کم‌کاری تیروئید، ‌ می‌تواند باعث ایجاد تنبلی تخمدان شود و علائم آن را تشدید کند.

6. اختلالات غده فوق‌کلیه

غدد فوق‌کلیه تحت استرس مزمن و اضافه‌وزن بالا، میزان بیشتری از آندروژن‌ها را تولید‌ می‌کنند که این امر‌ می‌تواند منجر به تنبلی تخمدان شود.

به‌طورکلی، تحقیقات انجام شده در زمینه علت تنبلی تخمدان، نشان‌ می‌دهد که اکثر افراد مبتلا به این عارضه، از اضافه‌وزن بالا رنج‌ می‌برند؛ بنابراین اصلاح سبک زندگی برای تنبلی تخمدان بسیار موثر است. سایر علل‌‌‌ تنبلی تخمدان عبارت‌اند از:

  • وجود غده و تومور در مغز

  • شیمی‌درمانی

  • مصرف دخانیات

  • اعتیاد به مشروبات الکلی

علائم تنبلی تخمدان چیست؟

تنبلی تخمدان در هر خانمی ممکن است با علائم متفاوتی بروز پیدا کند. همچنین، حدود 50 درصد از افراد مبتلا به این عارضه، هیچ یک از علائم تنبلی تخمدان را ندارند یا نشانه‌های متفاوت به علائم شایع آن را تجربه‌ می‌کنند.

برخی از خانم‌ها از ابتدا با نامنظم شدن دوره قاعدگی خود، متوجه این بیماری‌ می‌شوند؛ بعضی دیگر هم با افزایش وزن و بروز مشکلات در هنگام اقدام به بارداری، از وجود این سندرم آگاه‌ می‌شوند. در ادامه به شایع‌‌‌ترین علائم تنبلی تخمدان اشاره‌ می‌کنیم:

  • پریود نامنظم

زمانی که تخمک گذاری انجام‌ نمی‌شود، پوشش داخلی رحم تخریب‌ نمی‌شود و پریود رخ‌ نمی‌دهد. بعضی از خانم‌هایی که مبتلا به تنبلی تخمدان هستند، ممکن است کلا پریود نشوند یا کمتر از 8 دوره در سال پریود شوند. برای اطلاعات بیشتر‌ می‌توانید مقاله پریود نامنظم را مطالعه کنید.

  • خونریزی شدید پریود

در افراد مبتلا به این عارضه، دیواره رحم در مدت‌زمان طولانی‌تری ضخیم و ایجاد‌ می‌شود؛ به همین دلیل خونریزی شدید پریود و دوره‌های سنگین‌تر از حد معمول بعد از یک مدت طولانی تاخیر در پریود را تجربه‌ می‌کنند.

  • رشد مو زائد

بیش از 70 درصد از خانم‌های مبتلا به این عارضه، از رشد بیش از حدموهای زائد به صورت کلفت و مردانه شکایت‌ می‌کنند. این موها بیشتر بر روی صورت و چانه و قسمت‌های از بدن مانند پشت، شکم و سینه و دورناف رشد می‌کند.

  • آکنه

افزایش هورمون‌های مردانه در تخمدان پلی کیستیک (تنبلی تخمدان) پوست را چرب‌‌تر از حد معمول‌ می‌کند و باعث ایجاد جوش در نواحی مانند صورت، سینه و قسمت بالای کمر‌ می‌شود.

  • افزایش وزن

همان‌طور که توضیح دادیم، حدود 80 درصد از خانم‌های مبتلا به تنبلی تخمدان، اضافه‌وزن دارند. این افزایش وزن با افزایش مقاومت به انسولین و افزایش هورمن های مردانه همراه است به صورتی که باعث بدتر شدن علائم می شود. کاهش وزن حتی به مقدار کم می تواند باعث برگشت عملکرد تخمک گذاری و برقراری سیکل قاعدگی شود.

  • تیره‌شدن پوست

یکی دیگر از علائم تنبلی تخمدان، ایجاد لکه‌های تیره در چین‌های بدن مانند‌‌‌ روی گردن، کشاله ران و زیر سینه‌ها است. این لکه ها می تواند ناشی از افزایش مقاومت به انسولین باشد که به آن آکانتوزیس نیگریکانس گفته می شود.

چه زمانی برای تنبلی تخمدان باید به متخصص زنان مراجعه کنیم؟

ازآنجایی‌که تخمدان پلی‌کیستیک باعث مشکلات باروری‌ و افزایش احتمال ابتلا به سرطان اندومتر و بیماری های قلبی عروقی و دیابت می‌شود، پس از مشاهده علائم آن باید سریعا به متخصص زنان مراجعه کنید. این علائم‌‌‌ شامل موارد زیر است:

  • پریودهای نامنظم به صورت سیکل بیشتر از 35 روز و یا کوتاهتر از 21 روز

  • بعد از یک سال اقدام به بارداری، همچنان موفق نشده‌اید.

  • علائم دیابت مانند‌‌‌ تشنگی یا گرسنگی بیش از حد، تاری دید یا کاهش وزن غیرقابل‌توضیح دارید.

  • رشد مو زائد در صورت و بدن افزایش پیدا کرده است.

اگر سندرم تخمدان پلی‌کیستیک دارید، برای بررسی دیابت، فشارخون و سایر عوارض احتمالی آن، به طور منظم حتما به پزشک مراجعه کنید. پزشکان ایمپو در بخش کلینیک پاسخگو تمامی سوالات شما در این زمینه هستند و نگرانی‌های شما را در سریع‌‌‌ترین زمان رفع خواهند کرد.


پسندیدم دیدگاه ها

استخاره آنلاین
فال حافظ آنلاین
فال امروز چهارشنبه 14 آذر
از سراسر وب
دیدگاه خود را ثبت نمایید
پذیرش و چاپ مقاله در مجلات خارجی
آموزش گام به گام نحوه سابمیت مقاله در مجلات ISI (آی اس آی)
ویدئو/ «چغازنبیل»؛ معبدی که ردپای بازیگوشی یک کودک ایلامی را برای 3300 سال به یادگار نگه داشته است
بهترین ترجمه با بهترین مترجم آنلاین + معرفی 8 پلتفرم برتر ترجمه
پذیرش تضمینی مقاله علمی پژوهشی
پذیرش و چاپ مقاله در مجلات خارجی ISI، SCOPUS، PUBMED، ISC
نگاهی بر تیپ و استایل پاییزی شیک بانوان جوکر/ از تیپ کلاسیک نعیمه نظام‌دوست، مریم سعادت و گلوریا هاردی گرفته تا برگ‌بازی بهنوش بختیاری و سحر ولدبیگی+ تصاویر
صفر تا صد چاپ فوری مقاله پزشکی و پرستاری
پزشکیان از خیر رئیس جمهور شدن در 1407 می‌گذرد؟ / ما چرا باید به خانه‌ای که استخر روباز دارد گاز دولتی بدهیم؟
حکایت شنیدنی سرنوشت شبکه‌ ملی ترکی آذربایجانی از زبان عزت الله ضرغامی +فیلم/ رهبر معظم انقلاب گفتند با آقای میرحسین موسوی و عبدالعلی زاده مشورت کن