به گزارش سرویس مجله خانواده ساعدنیوز، بی خوابی شبانه به نوعی اختلال خواب اشاره دارد. اگر دچار بیخوابی هستید، احتمالا علائم زیر را تجربه میکنید:
به سختی به خواب میروید، به سختی در خواب باقی میمانید و یا هر دو.
بعد از چندین ساعت خواب بیدار میشوید، اما باز هم احساس خستگی دارید.
احساس خستگی در طول روز و مشکل در عملکرد روزانه خود دارید.
خواب با کیفیت نقش مهمی در کیفیت زندگی دارد. نخوابیدن به طور منظم میتواند تاثیر بسیار زیادی بر سلامت روحی و جسمی داشته باشد، البته کیفیت زندگی را نیز همانطور که گفتیم تحت تاثیر قرار میدهد.
بیخوابی در بین زنان شایعتر از مردان است. عوامل زیر هم میتوانند احتمال ابتلا به این عارضه را افزایش دهند:
بالا رفتن سن
داشتن سابقه افسردگی
شیفت کاری
سفر با هواپیما
اضطراب
استرس
غم و اندوه
هیجان شدید
نامناسب بودن محیط، مانند خوابیدن در اتاق یا تختخواب نامناسب
غذا خوردن بلافاصله قبل از خواب
قطع مصرف داروها
از آنجا که عوارض داروهای خوابآور زیاد است، بسیاری از مردم درمان بیخوابی با روشها خانگی را ترجیح میدهند. خوشبختانه، راهکارهای زیادی برای داشتن خواب خوب و راحت وجود دارد که در ادامه به تعدادی از آنها اشاره میکنیم.
روغن اسطوخودوس نوعی اسانس است که بر اساس تحقیقات میتواند کیفیت خواب را بهبود بخشد. شما میتوانید از این روغن برای ماساژ استفاده کنید یا آن را در دیفیوزر آروماتراپی بریزید.
بعضی از افراد از دمنوش ریشه سنبلالطیب برای درمان بیخوابی فوری استفاده میکنند. این گیاه به شکل کپسول یا قرص هم در داروخانهها به فروش میرسد. معمولا دوز مصرف سنبلالطیب 400 تا 900 میلیگرم است. با این حال، قبل از امتحان کردن آن باید با پزشک مشورت کنید.
بعضی از تحقیقات نشان دادهاند که از بابونه هم میتوان برای درمان خانگی بیخوابی استفاده کرد. امروزه این گیاه به شکل دمنوش و مکمل غذایی در دسترس است.
گل ساعتی در ترکیب با سایر گیاهان به درمان سریع بی خوابی کمک میکند. در یک مطالعه مشاهده شد که استفاده از سنبلالطیب، گل ساعتی و رازک با بهبود کمیت و کیفیت خواب همراه است.
ورزش منظم مثل پیادهروی و شنا نه تنها روی وزن بدن و خلق و خو تاثیر مثبت دارد؛ بلکه میتواند کیفیت خواب را هم بهبود بخشد. در یک مطالعه مشاهده شد که 150 دقیقه ورزش در هفته با بهبود علائم بیخوابی و کاهش علائم افسردگی و اضطراب همراه است.
یوگا روی کیفیت خواب تاثیر مثبت دارد و به درمان سریع بی خوابی کمک میکند. همچنین میتواند استرس را کاهش دهد، عملکرد فیزیکی را بهبود بخشد و تمرکز ذهنی را تقویت کند.
راهکار دیگری که برای درمان سریع بی خوابی توصیه میشود، گوش دادن به موسیقی است. موسیقی کیفیت خواب را بهبود میبخشد، بیداریهای شبانه را کاهش میدهد و زمان خواب را طولانیتر میکند.
اگر در طول روز عادت به چرت زدن داشته باشید، ممکن است شب برای خوابیدن دچار مشکل شوید. چنانچه واقعا به چرت زدن نیاز دارید، مدت زمان آن را به کمتر از نیم ساعت برسانید. همچنین از چهار ساعت قبل از زمان تعیینشده برای خواب شبانه از چرت زدن بپرهیزید.
مصرف شیر قبل از خواب به بعضی از افراد کمک میکند که راحت بخوابند. چون در آن یک اسید آمینه به نام تریپتوفان وجود دارد که به تولید نوروترنسمیتر سروتونین کمک میکند. سروتونین خلق و خو را بهبود میبخشد و به عنوان پیشساز هورمون ملاتونین (هورمون خواب) عمل میکند.
بعضی از غذاها و نوشیدنیها ریتم شبانهروزی بدن را مختل میکنند و الگوهای خواب را تغییر میدهند. بنابراین بهتر است مصرف آنها را به خصوص قبل از خواب محدود کنید. این غذاها و نوشیدنیها عبارتاند از:
قهوه
چای سیاه
شیرینیجات
نان سفید
غذاهای سرخشده
گوشت پرچرب
فستفود و سایر غذاهای فرآوریشده