به گزارش سرویس مجله خانواده ساعدنیوز، در واقع درد پریودی که در اصطلاح پزشکی به آن دیسمنوره میگویند ناشی از انقباضات رحم و تخریب دیواره آن برای تکمیل سیکل قاعدگی است. با شروع انقباضات، عروق خونی که در لایههای دیواره رحم وجود دارند، فشرده میشوند. نتیجه این فرآیند، قطع خونرسانی و اکسیژنرسانی کافی به رحم است. زمانی که اکسیژن کافی به رحم نرسد، دیواره آن ماده شیمیایی آزاد میکند که علت اصلی دل درد پریودی بهشمار میآید.
هنوز به طور دقیق مشخص نشده که علت تجربه درد بسیار شدید قاعدگی در برخی زنان چیست. محققان بر این باور هستند که احتمالا در چنین وضعیتی ماده پروستاگلاندین که ایجادکننده درد قاعدگی است، در بدن زنان با شدت بیشتری ترشح میشود؛ بنابراین آنها درد شدیدتری را تجربه میکنند. در اغلب زنان شدت درد قاعدگی پس از بارداری یا با افزایش سن کاهش مییابد.
تجربه درد قاعدگی خفیف تا شدید در سه روز اول پریود طبیعی است. زمانی که این درد تا روزهای پایانی سیکل قاعدگی همچنان ادامه داشته باشد و مانع از انجام فعالیت روزمره شما شود، باید توسط متخصص زنان مورد بررسی قرار بگیرد.
نوع دیگر از دردهای پریودی را میتوان ناشی از برخی بیماریهای زنانه دانست که تا زمان درمان مشکل اصلی، ادامه خواهند داشت. برخی از مهمترین دلایل درد پریودی ناشی از بیماری رحم و ناحیه لگن عبارتاند از:
فیبروم رحمی (توده خوشخیم در جداره داخلی رحم)
کیست تخمدان (کیستهای کوچک و کم خطر درون تخمدان)
بیماری التهابی لگن/PID (عفونت رحم و تخمدان)
اندومتریوز (رشد پوشش داخلی رحم یا آندومتر در لولههای فالوپ یا تخمدان)
آدنومیوز (رشد آندومتر در بخش عضلانی دیواره رحم)
تنگی دهانه رحم (کوچک بودن دهانه رحم و ایجاد مشکل هنگام خونریزی قاعدگی)
دردهای خفیف تا متوسط در دوره عادت ماهانه طبیعی هستند و اغلب میتوان آنها را با روشهای خانگی یا مسکنهای بدون نسخه کاهش داد. اما در صورتی که درد قاعدگی بسیار دردناک و شدید باشد باید حتما به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید. روشهای کاهش درد برای دل درد طبیعی در دوره عادت ماهانه شامل موارد زیر هستند:
در این دوره از خوردن کافئین، مواد غذایی پرچرب، بسیار شیرین و نمکی پرهیز کنید.
قرار دادن کیسه آب گرم روی شکم و کمر به کاهش سریع درد پریود خانگی کمک میکند.
به اندازه کافی استراحت کنید و بخوابید.
استفاده از الکل و دخانیات را به طور کامل کنار بگذارید.
برای کاهش دردهای قاعدگی، فعالیت بدنی منظم داشته باشید و حرکات کششی انجام دهید.
ماساژ ناحیه شکم و کمر میتواند به کاهش انقباضات آن ناحیه کمک کند.
تا حد ممکن از قرار گرفتن در موقعیتهای استرسزا دوری کنید (تکنیکهایی مانند تنفس عمیق، یوگا و مدیتیشن به مدیریت استرس کمک میکنند)
بهترین درمان درد پریودی با دارو شامل موارد هستند:
ایبوپروفن
ناپروکسن
ژلوفن
قرصهای مکمل مانند ویتامین D، ویتامین E، منیزیم و امگا 3
برخی مواد غذایی به کاهش دردهای قاعدگی کمک میکنند؛ از جمله:
زنجبیل
دارچین
زردچوبه
کنجد
بادام و گردو
اسفناج
جعفری
مایعات فراوان
شکلات تلخ
موز