به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، توقف خودرو به خصوص در سرعت های بالا و در آب و هوای بارانی کار آسانی نیست؛ سیستم ترمز ضد قفل (ABS) در این شرایط، یکی از بهترین گزینه های موجود است که راننده می تواند به آن تکیه کند. در حقیقت در جاده های خیس و بارانی، حتی راننده های حرفه ای با ترمزهای معمولی نمی توانند به خوبی یک راننده ی متوسط با ترمز ABS خودرو را متوقف کنند. در این مقاله قصد داریم همه چیز در مورد سیستم ترمز ABS را به زبان ساده توضیح دهیم؛ از اهمیت این سیستم ترمز، اجزای تشکیل دهنده ی و نحوه ی کار آن تا مشکلات معمول این نوع سیستم مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
عملکرد ترمز ABS به چه شکلی است؟
برای درک نحوه عملکرد این ترمز ها ، باید سعی داشت تا درکی از نحوه قفل شدن چرخ ها پیدا کنیم. با توجه به مبحث انتقال قدرت از موتور به چرخ های خودرو، می توان فهمید که در صورت برابر نبودن سرعت دورانی یک چرخ با چرخ دیگر، به احتمال زیاد آن چرخ قفل خواهد کرد. برای این کار مهندسین طراح خودرو و مکانیک، با استفاده از سنسور ها و به کمک علم الکترونیک شرایط هر چرخ را بررسی می کنند.
سپس مهندسین، نیروهای وارد بر چرخ ها به منظور دوران را طوری تغییر می دهند که سرعت چرخ ها با یک نسبت تغییر مشخص از حالت بحرانی خارج شود. یعنی اگر سرعت دورانی یک چرخ از سرعت سایر چرخ ها بیشتر باشد با اعمال نیروی ترمز و کاهش سرعت آن چرخ، از حالت بحرانی خارج می شود.
سیستم ترمز های معمولی هیدرولیکی است یعنی برای اعمال فشار به لنت ها از یک سلندر و پیستون استفاده می شود. در این ترمز ها اگر فشار درون سیلندر کم یا زیاد شوند نیروی لنت و ترمز هم تغییر پیدا می کند. به منظور پیاده سازی ترمر ای بی اس ، سوپاپ ورودی سیلندر ترمز با یک مدل الکتریکی همنوع جایگزین می شود و در این صورت می توان با پردازنده مرکزی خودرو، میزان فشار درون سیلندر را کنترل و تغییر داد که برای این کار از یک پمپ هم باید استفاده شود.
پس روند و طراحی کلی ترمزهای ضد قفل به گونه ای است که پردازنده مرکزی ماشین با کمک گرفتن از سنسورهای موجود در هر چرخ ، سرعت دورانی چرخ ها را در زمان ترمز گیری بررسی می نماید. سپس با تغییر نیروی وارده ترمز به چرخ، از قفل شدن چرخ جلوگیری می کند و چرخ را از حالت بحرانی خارج خواهد کرد. این روند به شکل مداوم و با سرعت بسیار بالا انجام می شود به طوریکه در هر ۶۰ ثانیه، این روند حدود بیست مرتبه انجام شده.
پس اجزای ترمز ABS عبارتند از:
- حسگرهای سرعت
- سوپاپ ها
- پمپ
- کنترل کننده
جالب است بدانید که همین ترمز های ABS چند مدل متفاوت دارد که در مطالب بعدی به آنها خواهیم پرداخت. مطلبی تحت عنوان عیب یابی ترمز ای بی اس را در روزهای گذشته قرار دادیم که می توانید از آن به منظور رفع ایرادات سیستم ترمز ABS خودروی خود استفاده نمایید.
م رقم خواهد خورد.