توسعه روابط با ونزوئلا گامی در راستای خنثی سازی تحریم ها

  شنبه، 21 خرداد 1401 ID  کد خبر 208903
توسعه روابط با ونزوئلا گامی در راستای خنثی سازی تحریم ها
سفر "نیکلاس مادورو" رئیس جمهور استقلال طلب ونزوئلا به تهران مهمترین رویداد دیپلماتیک اول هفته در حالی رقم می خورد که آمریکا و غرب در حال اجرای سناریویی جدید برای تشدید فشار بر ایران هستند. ساعدنیوز در گفتگو با دکتر محمد حسن قدیری ابیانه سفیر اسبق ایران در مکزیک و کارشناس مسائل آمریکای لاتین به این رویداد پرداخته است.

دولت قبل به دلیل غربگرا بودن، روابط خوبی با آمریکای لاتین نداشت و کم کاری های زیادی در این حوزه صورت گرفت. دولت فعلی خوشبختانه نگاه دیگری دارد و در پی احیاء و گسترش روابط با ونزوئلا و دیگر کشورهای آمریکای لاتین است.

ساعدنیوز: آقای نیکلاس مادورو رئیس جمهور ونزوئلا بعد از دعوت نشدن به اجلاس سران آمریکا در حین برگزاری این اجلاس به تهران سفر کرد. رئیس جمهور مکزیک نیز در واکنش به عدم دعوت از سه کشور آمریکای لاتین به اجلاس سران آمریکا این اجلاس را تحریم کرد. با توجه به سابقه دیپلماتیک حضرتعالی به عنوان سفیر جمهوری اسلامی ایران در مکزیک، بفرمایید این سفر آقای مادورو به تهران در چه شرایطی رقم خورده است و چرا اساساً ونزوئلا به اجلاس سران آمریکا دعوت نشد؟
دکتر محمد حسن قدیری ابیانه: بسم الله الرحمن الرحیم؛ آمریکایی ها به دنبال اعمال سیاست خودشان در آمریکای لاتین هستند. واشنگتن آمریکای لاتین را حیاط خلوت خودش می داند و به همین دلیل، برای اعمال سیاست های استعماری خود، در آمریکای لاتین دست به کودتا، کشتار، جنگ و تجاوز زده است. چهار ایالت جنوبی آمریکا، جزو خاک مکزیک بوده است و به همین دلیل، بخشی از مردم آمریکا به زبان اسپانیولی سخن می گویند. آمریکا زمانی خودش مستعمره انگلیس بوده است و اساساً روز ملی آمریکا، روز استقلال از انگلیس است! این که ما در ایران روز استقلال نداریم، این یعنی ما هرگز رسما مستعمره هیچ کشوری نبودیم هرچند حکام ما تحت سلطه استعمار بودند و از این بابت، کشور و ملت متحمل مصائب فرآوانی شده است.
آمریکای لاتین دارای جمعیت بالایی است، وسعت زیادی دارد و منابع طبیعی بسیاری در این منطقه وجود دارد. به همین دلایل، آمریکا همواره به خودش حق می داده است تا در امورات داخلی کشورهای آمریکای لاتین دخالت کند، و حتی به فکر مهندسی انتخابات در این کشورها برای تأمین منافع خودش باشد. همان اتفاقی که در ونزوئلا افتاد و خوشبختانه موفق نشد.
سه کشور ونزوئلا، کوبا و نیکاراگوئه به اجلاس سران قاره آمریکا دعوت نشدند و رئیس جمهور مکزیک که برای اولین بار از جناح چپ انتخاب شده است، در واکنش به عدم دعوت از این سه کشور، این اجلاس را تحریم کرده است. مکزیک به همراه کانادا تمها دو همسایه ایالات متحده آمریکا است. مکزیک از زمان ریاست جمهوری یک چپ گرا روابط بهتری با ونزوئلا دارد و زمانی که آمریکا، ونزوئلا را تحریم بنزینی کرد، مکزیک اعلام کرد که در صورت درخواست ونزوئلا حاضر است، بنزین ونزوئلا را تأمین کند.

تصویر

در این سالها، آمریکا تلاش کرده است که زمینه خام فروشی را در کشورهای آمریکای لاتین تقویت کند. به این معنا که این کشورها نیازمند بازار برای فروش نفت خام یا گاز یا هر ماده خام ارزشمند دیگر باشند.

بخش قابل توجهی از افکار عمومی در آمریکای لاتین بر علیه آمریکا است و در بین ملت های کشورهای آمریکای لاتین از آمریکا تنفر وجود دارد. آمریکا هم از این موضوع مطلع است و برای برآورده ساختن منافع خودش، همواره در تلاش بوده تا افرادی دست نشانده را بر این کشورها حاکم سازد. نمونه اش گوآیدو، جوان خودفروخته ای است که می خواست، ونزوئلا را هم تسلیم آمریکا کند ولی این توطئه با شکست مواجه شد.
اگر بخواهیم تحلیلی استراتژیک درباره برنامه های استعماری ایالات متحده در آمریکای لاتین ارائه دهیم باید گفت که کشورهای آمریکای لاتین دارای منابع طبیعی غنی ای هستند؛ اعم از نفت و گاز و دیگر منابع ارزشمند طبیعی مثل مس در شیلی. داشتن این منابع، یک اهرم در دست کشورهای آمریکای لاتین است. کشورهای صنعتی به این منابع نیاز دارند. همان طور که در آموزش جنگ تن به تن به افراد می آموزند که چگونه سلاح را از دست طرف مقابل بگیرند و بر علیه او به کار ببرند، در خصوص کشورهای آمریکای لاتین و دیگر کشورهای جهان سوم، سیاست استعماری آمریکا اینگونه است که تلاش می کند تا این منابع طبیعی را بر علیه خود این کشورها مورد استفاده قرار دهند و با جلوگیری از تولید ثروت آنها را ناچار به فروش نفت خام کنند.
در این سالها، آمریکا تلاش کرده است که زمینه خام فروشی را در کشورهای آمریکای لاتین تقویت کند. به این معنا که این کشورها نیازمند بازار برای فروش نفت خام یا گاز یا هر ماده خام ارزشمند دیگر باشند. این سیاست البته در آسیا و دیگر نقاط هم در دستور کار کشورهای استعمارگر هست و خود ما هم قربانی این سیاست هستیم. نباید در این کشورها تولید ثروت صورت بگیرد. صنایع ثروت آفرین نباید در این کشورها راه اندازی شود. این برنامه در بُعد فرهنگی نیز با قوت تمام دنبال می شود. ترویج فرهنگ اعتقاد به شانس به عنوان عامل موفقیت و تضعیف فرهنگ کار و تلاش، یکی از برنامه های فرهنگی استعمار در این کشورها است.
این موضوعات را ما در ایران هم شاهد هستیم. هرآنچه که به استحکام این ملت ها می افزاید توسط آمریکا تضعیف می شود از جمله فرهنگ کار گروهی، انضباط اجتماعی و تعهد به وعده ها! در این کشورها مثل ایران، به طور مثال، تعهد به وعده ها بسیار ضعیف است. حتی شرکت های بزرگ وعده هایی می دهند و به آن عمل نمی کنند. همین موضوع هزینه زاست. فرهنگ شانس در این کشورها بسیار رایج است. این در حالی است که یک ضرب المثل فرانسوی می گوید که "کسی که به امید شانس زنده است، سال ها است که مرده است".
در ایران نیز به تبع کارهای استعماری و در زمان پهلوی این فرهنگ شانس نهادینه شده است و بعد از انقلاب هم ما در این زمینه بسیار غفلت کرده ایم. یکی از موارد دیگر، ترویج خرید اجناس خارجی است. در این کشورها، خرید اجناس خارجی به نشانه تشخص اجتماعی تبدیل شده است. علاوه بر این، مردم تحت استعمار که فقیر هستند و منابع شان به تاراج می رود، نیازمند یک شادی کاذب اند. به تعبیری نیازمند این هستند که الکی خوش باشند! این جزو فرهنگ عمومی در آمریکای لاتین است. من زمانی که در مکزیک سفیر بودم، خودم از نزدیک این مسأله را شاهد بودم؛ روزی دارند به نام "روز مردگان" در این روز شکلات هایی به شکل جمجمه و استخوان مرده تهیه می کنند و روز مرده ها را جشن می گیرند! همه اینها در راستای تضعیف فرهنگ عمومی و مشغول کردن ملت های منطقه آمریکای لاتین است.

تصویر

ایران با استفاده از این تجربه ارزشمند خود، به کمک ونزوئلا رفت. مجتمع های تولیدی ثروت آفرین در ونزوئلا راه اندازی شد.

یکی دیگر از موضوعات، عدم اعتنای این مردم به اهمیت پس انداز است. به طوری که وقتی حقوق شان را دریافت می کنند در همان روزهای اول با ولخرجی همه حقوق را خرج می کنند و در ادامه دائماً با مشکل مواجه اند و "نیازمند" هستند. بنابراین، از دیدگاه استعمار نباید در این کشورها تولید ثروت شود؛ خام فروشی باید در دستور کار باشد؛ این کشورها باید بازار مصرف اجناس آمریکایی باشند.
کشوری مثل مکزیک به دلیل وسعت زیادش نیازمند توسعه خطوط ریلی اش است. یک شرکت مکزیکی مسئول این کار بود که آمریکایی ها این شرکت را خریداری کردند فقط برای توقف پیشرفت مکزیک! یعنی با خرید این شرکت خواستند جلوی توسعه راه آهن مکزیک را بگیرند. در مقابل، آمریکا به مکزیک می گوید که اتوبان های خودش را توسعه دهد تا ماشین آمریکایی خریداری شود و در این اتوبان ها رانده شود. وقتی شما در کشوری جلوی تولید را می گیرید، جامعه تبدیل به مصرف کننده می شود. آن هم مصرف کالای خارجی!
ونزوئلا با وجود داشتن بیشترین ذخایر نفت در جهان، مثل بقیه کشورهای آمریکای لاتین تا حد زیادی از تولید ثروت و صنایع ثروت زا محروم مانده بود. چرا که سیاست آمریکا این است که این کشور فقط خام فروشی کند و فرآورده های مورد نیازش را از آمریکا وارد کند! پالایشگاه و پتروشیمی بسیاریداز صنایع دیگر در ونزوئلا وجود نداشت یا خیلی محدود بود. اگر هم داشت باید مونتاژ و نیازمند حضور مهندسان آمریکایی می بود! همان اتفاقی که در ایران پیش از انقلاب رخ می داد. بعد از انقلاب ما این نقص را جبران کردیم و توان مهندسی ما بالا رفت و برای خودمان صنعت مستقل در این زمینه راه اندازی کردیم.
ایران با استفاده از این تجربه ارزشمند خود، به کمک ونزوئلا رفت. مجتمع های تولیدی ثروت آفرین در ونزوئلا راه اندازی شد. حتی مهندسان ونزوئلایی را برای اداره این مجتمع ها تربیت و آموزش داد. البته این یک معامله پرسود برای هر دو طرف بود. ونزوئلا یک کشور نفت خیز است. در خیلی از موارد هم پول احداث این مجتمع ها را هم پیش پیش دریافت کردیم. این نوع همکاری ها دقیقاً برای خنثی کردن تحریم های استعماری آمریکا بسیار حائز اهمیت است. دو کشور مستقل وقتی با همدیگر وارد تعامل می شوند می توانند جبهه واحد در برابر استعمار تشکیل دهند.

تصویر

روسیه و چین با حجم معاملاتی 120 میلیارد دلار تصمیم گرفته اند که این معاملات را با پول ملی خودشان انجام دهند نه دلار!

البته کشورهای مستقل دیگر در آمریکای لاتین از تجربه ونزوئلا در استفاده از توانایی های ایران علاقه نشان دادند. مردم و دولت ونزوئلا واقعاً به گرمی از کمک های ایران استقبال کردند. همواره خواستار گسترش روابط با ایران بوده اند. به طور مثال، کشتی سفارش می دادند و پولش را پیشاپیش پرداخت می کردند. این وضعیت طبیعتاً خوشایند آمریکا نیست. و همین دلیل عدم دعوت از ونزوئلا به اجلاس سران آمریکا است. زمانی مجتمع های پتروشیمی ونزوئلا با رفتن مهندسان آمریکایی تعطیل شد که ما با اعزام مهندسان ایرانی آنها را اه انداری کردیم. امروز وضعیت فرق می کند. ونزوئلا هم چون ایران تحت تشدیدترین تحریمهای آمریکا قرار گرفت. تحریم بنزینی ونزوئلا کار را به جایی رساند که حتی برای تأمین بنزین آمبولانس با مشکل روبرو بودند. ایران با استفاده از فرصت کرونایی و کاهش مصرف در داخل، بنزین مورد نیاز ونزوئلا را با نرخ جهانی تأمین کرد. ونزوئلا هم در زمان تحریم بنزینی ایران به ایران بنزین صادر کرد.
زمانی چین و روسیه به تحریم های شورای امنیت بر علیه ایران رأی مثبت می دادند ولی امروز خودشان با تحریم آمریکا مواجه اند و به همین دلیل در جبهه ما قرار میگرند و همکاری دولت های تحت تحریم عملاً تحریمهای آمریکا را خنثی می کند. دلار به عنوان پول رایج تجارت بین الملل از چرخه داد و ستد بین این کشورها به تدریج خارج می شود و همین موضوع باعث تضعیف دلار است و سیادت آمریکا را به چالش می کشد. سوئیفت به عنوان چهارراه مبادلات بانک ها در دنیا یکی دیگر از گلوگاه هاست. روسیه سوئیفت مخصوص خودش را راه اندازی کرد تا از این طریق آمریکا را در تحریم بانکی روسیه خنثب کند. روسیه امروز نفت و گاز خودش را به روبل می فروشد و همین موضوع باعث شده است تا علیرغم کاهش صادرات، درآمد روسیه دوبرابر شود. حتی با وجود جنگ در اوکراین، ارزش روبل تا 20 درصد افزایش یافته است.
روسیه و چین با حجم معاملاتی 120 میلیارد دلار تصمیم گرفته اند که این معاملات را با پول ملی خودشان انجام دهند نه دلار! ما هم در بودجه، یورو را جایگزین دلار کرده ایم. خود مقامات آمریکایی، خارج شدن دلار به عنوان ارز تجارت بین الملل را برای آمریکا سم مهلک و مؤثرتر از بمب اتم بر علیه منافع آمریکا می دانند.
امروز خوشبختانه روابط ایران با ونزوئلا در حال گرمتر شدن است. دولت قبل به دلیل غربگرا بودن، روابط خوبی با آمریکای لاتین نداشت و کم کاری های زیادی در این حوزه صورت گرفت. دولت فعلی خوشبختانه نگاه دیگری دارد و در پی احیاء و گسترش روابط با ونزوئلا و دیگر کشورهای آمریکای لاتین است.
آقای مادورو نخستین بار است که به تهران سفر می کند. قبلاً چاوز که به اعتقاد من، ترور بیولوژیک شد، به تهران سفر کرده بود. طبیعتاً تفاهم نامه های بسیاری امضاء خواهد شد و دیدار مادورو با رهبر انقلاب و رئیس جمهور کشورمان اهمیت بسیار زیادی دارد. استقبال گرمی هم از مادورو به عمل آمد. من معتقدم که ونزوئلا دروازه گسترش روابط ما با تعدادی از کشورهای آمریکای لاتین است.

تصویر

اصولاً برجام مُرده به دنیا آمد. این مُرده هیچگاه زنده نمی شود. تحریم ها نه در زمان اوباما، نه در زمان ترامپ و نه در زمان بایدن، برداشته نشد.


ساعدنیوز: با توجه به همزمانی سفر آقای مادورو با قطعنامه شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی و دورتر شدن ایران و آمریکا از توافق بر سر احیای برجام، و نیز عدم دعوت از آقای مادورو به نشست سران قاره آمریکا، آیا می توانیم این دیدار را اعلام رسمی "مرگ برجام" قلمداد کنیم؟
دکتر محمد حسن قدیری ابیانه: ربطی میان این دو وجود ندارد. اصولاً برجام مُرده به دنیا آمد. این مُرده هیچگاه زنده نمی شود. تحریم ها نه در زمان اوباما، نه در زمان ترامپ و نه در زمان بایدن، برداشته نشد. من معتقدم که حتی اگر بایدن برجام جدیدی را امضاء کند باز آمریکا به این برجام متعهد نخواهد بود.
خوشبختانه امروز دولت سیزدهم سیاست اقتدار را جایگزین سیاست التماس روحانی کرده است. بی اعتمادی واقع بینانه جایگزین اعتماد کورکورانه دولت قبل شده است.
بنابراین، من معتقدم در این شرایط، با حفظ اقتدار، روابط ما با مجموع کشورهای جهان از جمله کشورهای اروپایی نیز بهتر خواهد شد. یونان وقتی اقتدار جمهوری اسلامی ایران را دید، نفتکش ما را پس داد. امروز ایران قدرتمندتر از گذشته است.
از این جهت ایران به الگوی ملت های جهان تبدیل شده است هرچند دولت هایی دست نشانده بر این ملت ها حکومت می کنند. بنابراین، این اقتدار تأثیر روانی خودش را بر ملت ها دارد.


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
همسر رهبر معظم انقلاب بعد از خریدن مبل دست دوم توسط رهبری: تا الان زندگی ‌ما طلبگی بوده، الان هم مبل در خانه نیاورید! (226 نظر) تزئین میز عزای سعید راد با شمع و گل و خرما و عکس های یادگاری در خانه مجللشان/ خدا رحمتشون کنه+عکس (105 نظر) عروسِ رهبر معظم انقلاب: بچه ام اسباب بازی ندارد، در اتاق آقا یک میز هست و 6 تا صندلی پلاستیکی و یک تلفن که به دیوار وصل است+عکس (92 نظر) تصویری از خانه ابدی سعید راد، میرزا رضا سریال گیلدخت /روحش شاد و یادش گرامی (62 نظر) مهران مدیری: 11 سال است که از یک مار نگهداری می کنم؛ الان 2 متر و 20 سانتی‌متر هست+عکس (58 نظر) مراسم عزای جگرسوز همسر جوان فریبا نادری عروس حشمت فردوس و ضجه های خانم بازیگر/ روحش شاد+ عکس (56 نظر) رهبر معظم انقلاب: ما درخانه تنها یک فرش دستباف داریم که جهیزیه همسرم بوده بقیه خانه موکت است/ ساده زیستی ایشان مثال زدنی است (35 نظر) نگاهی به جشن تولد عاشقانه 45 سالگی الهام چرخنده بازیگر سریال آوای باران و باکس گل شیک روی میز/ مبارکا باشه+عکس (33 نظر) استوری تبریک خاص سرلشگر باقری به مناسبت روز چپ دست‌ها به رهبر معظم انقلاب+عکس (31 نظر) خلاقیت خنده دار هندوانه فروش سمنانی برای جذب مشتری حماسه آفرید/ مغز نیست که معدن طلای خالصه😂+عکس (29 نظر) تصویری از خانه ابدی برادر زاده نرگس محمدی / روحش شاد و یادش گرامی (23 نظر) خلاقیت خنده دار مغازه دار شیرازی برای کشاندن مشتری به مغازه حماسه آفرید/ مغز نیست که معدن طلاست😂👌+عکس (22 نظر) نگاهی به بازیگران و سلبریتی‌هایی که حیوان خانگی دارند+عکس/ از گربه محمدرضا گلزار و نفیسه روشن تا سگ پاکوتاه بهرام رادان و بهاره افشاری (22 نظر) خلاقیت خنده دار بَقال اهوازی برای فرار از گرما حماسه آفرید/ مغز نیس که معدن طلاست😂👌+عکس (21 نظر) ژست‌های سیدمحمد خاتمی با بازیگران در سینما؛ از تعظیم در برابر مهتاب کرامتی تا پُفیلا خوردن در حال تماشای فیلم+عکس/ همراهی همسر سیدحسن خمینی و سام درخشانی با رئیس‌جمهور سابق (26 نظر)
تیتر امروز   
فال ابجد روزانه یکشنبه 7 مرداد 1403
فال روزانه امروز یکشنبه 7 مرداد ماه 1403
فال شمع روزانه امروز یکشنبه 7 مرداد 1403
فال انبیاء روزانه یکشنبه 7 مرداد 1403
چه کنیم حمام و سرویس بهداشتی همیشه خوشبو باشد؟
کرم کاپوچینو پنیری، یک دسر فوق‌العاده و جذاب
آلیشا لیمن اینفلوئنسر معروف و محبوب سوئیسی در یوونتوس هم تیمی نامزدش شد +تصاویر
پرسپولیس مرگ هوادارش را به فسخ قرارداد بیرانوند نسبت داد! / شکایت عجیب درویش از دورازه‌بان یاغی
دیدار جانشین فرهنگی ستاد کل نیروهای مسلح کشور با خانواده امیرسرلشکر شهید کریم بیاتی اشکفتکی
آیین تکریم از پیشکسوتان رسانه ملّى برگزار شد
تصادف وحشتناک و له شدن خودروی سواری پژو 206 در مرند
کونگ فو آزاد آذربایجان شرقی جایگاه نخست استان را کسب کرد
انتصاب نماینده انجمن کمیته تک رزم آذربایجان شرقی
هیات کونگ فو و هنرهای رزمی شهرستان مرند رتبه نخست استانی را کسب کرد
دختر 14 ساله تبریزی با خودرو وارد پارکینگ یک خانه شد! + فیلم
منتخب روز   
سکانس عاشقانه امیر و ارغوان سریال دلدادگان/ تا به تو فکر می کنم خودت زنگ میزنی+ویدئو نگاهی به آشپزخانه دلباز و زیبای مسعود پزشکیان با رونمایی از عکس جوانی همسرش بالای کمد/باورتون میشه این خونه ساده مال رئیس جمهور مملکته+عکس طرز تهیه غذای محبوب ناصرالدین شاه قاجار! /فسنجان ناصری با مواد اعلا ابتکار جالب یک مرد خلاق در دادن انواع لقب به مسعود پزشکیان حماسه آفرید+ویدئو/ هنر نزد ایرانیان است و بس... (فیلم) سکانس فوق عاشقانه شهاب حسینی و لیلا حاتمی در فیلم "پرسه در ماه" / ما کاملا شبیه همیم طرز نگاهامون دو دو زدن چشامون ...😍 استارت تمرینات سخت علیرضا بیرانوند در تراکتور +فیلم/ آقای دروازه بان آمادگی بدن بالایی دارد! سکانس عاشقانه دل باختن قباد به شهرزاد/ نشود فاش کسی آنچه میان من و توست (فیلم) سکانس فوق العاده احساسی و عاشقانه از شهاب حسینی و معشوقه‌اش در سریال "شهرزاد" / با چراغی همه جا گشتم و گشتم در شهر هیچکس به تو مانند نشد😍 (فیلم) خرید دکتر مسعود پزشکیان از یک سوپرمارکت در تهران به همراه نوه‌ها و عروسش با کارت بانکی شخصی / نوه‌ها پدربزرگ را به خرج انداخته‌اند اقدام منحصربفرد و زیبای طلافروش یزدی به احترام دختر سه ساله امام حسین(ع)+عکس/ این جور تصاویر مخصوص ایران ماست والسلام👌 (فیلم) رهبر معظم انقلاب: به من می‌گویند شما گفتید سوءاستفاده جویان را افشا نکنید / ما حق نداریم افراد را به صرف گمان متهم کنیم