رهبری به خوبی به مسأله همزیستی اشاره کردند. این که حجاج ما باید در حج همزیستی با تمام مذاهب اسلامی را یاد بگیرند. اختلافات را کنار بگذارند و به برکت حج، با همدیگر متحد شوند.
ساعدنیوز: رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار با کارگزاران حج قویاً بر اهمیت مسأله "وحدت اسلامی" تأکید کردند و فرمودند، "حج مظهر اتحاد امت اسلامی است. سعی کنیم این اتحاد به هم نخورد سعی کنید. ائمه (علیهم السلام) میرفتند در نماز جماعت پیش نمازی که در مسجدالحرام نماز میخواند شرکت میکردند، امام صادق میرفت شرکت میکرد. تعمّد داشت که شرکت کند. ببینند این برای چیست؟ ما این حرفها را چرا یادمان میرود؟ مدام صدبار تکرار میکنیم باز یکی از آن طرف صدایش بلند میشود راجع به مسئله ی شیعه و سنی و اختلافات و شکافها. چرا این کار را میکنند؟ چرا به سود دشمن کار میکنند؟ نمیدانند که انگلیسها هنرشان ایجاد اختلاف است و یکی از گسلها و شکافهایی که همیشه انگلیسها استفاده کرده اند شکاف بین شیعه و سنی بوده؟ حالا بتدریج دیگران هم یاد گرفتند و در این اندیشکده های آمریکا، اندیشکده های سیاسی و... ملاحظه میکنید که میگویند بله فلان افراد شیعه اند، فلان جاها شیعه اند فلان جاها سنّی اند. به آنها هم رسیده شیعه و سنی! نکنید، برادرانه باهم زندگی کنید. بله اختلاف نظر هست، در اعتقادات هم اختلاف نظر هست در عقاید هم هست. اما اشتراک نظر هم هست. ما این همه مشترکات داریم این همه موارد اشتراک داریم. اینها را به کلی ندیده بگیریم برویم سراغ اختلافات؟ نگذارید، نگذارید. امام (رضوان اللّه علیه) ممنوع کردند نماز جماعت را در داخل کاروانها و آن وقت گفتند نکنید، بروید در مسجد نماز بخوانید. این برای همان اتحاد است. این اتحاد را هرچه میتوانید بیشتر کنید." چرا رهبری با این جدیت بر مسأله "وحدت مسلمین" و اجتناب از تفرقه افکنی بین شیعه سنی تأکید دارند؟
دکتر سید جعفر قنادباشی: این مطلب را از چند بُعد می توانیم تحلیل کنیم. یک دلیل این مسأله بازمی گردد به خود "فلسفه حج". حج نمادی است از وحدت میان مسلمین حول محور "الله" که کعبه هم نشانه آن است. این قبایل و شعوبی که در قرآن از آن به عنوان زمینه ای برای شناخته شدن نژادها و زبان ها از همدیگر یاد شده است، در حج رنگ می بازد و همه یک رنگ می شوند با ندای "لبیک اللهم لبیک"؛ گرایش خونی و زبانی و نژادی همه کنار می رود.
پیش از اسلام در جزیره العرب، قبایل متعدد، خدایان و بت های مختلفی را می پرستیدند. وقتی اسلام در جزیره العرب ظهور کرد یکی از انقلاب هایی که در کنار انقلاب های بهداشتی، سیاسی، اقتصادی و ارزشی اسلام رقم خورد، انقلاب از چندگانگی به وحدت بود. قبایل مختلف تحت بیرق اسلام با همدیگر متحد شدند. خدای یگانه محور این قبایل شد.
امروز هم وقتی حج برگزار می شود، سفیدپوست، سیاه پوست، سرخ پوست و یا هر نژاد دیگری در کنار همدیگر ندای واحدی را سر می دهند. مرزها رنگ می بازد؛ همه امت واحد می شوند. رهبری به خوبی به مسأله همزیستی اشاره کردند. این که حجاج ما باید در حج همزیستی با تمام مذاهب اسلامی را یاد بگیرند. اختلافات را کنار بگذارند و به برکت حج، با همدیگر متحد شوند.
رهبری یک اشاره ظریفی به مسأله تفرقه و ریشه "انگلیسی" آن داشتند. طبیعتاً نمی شد بنا به ملاحظاتی به جزئیات آن پرداخته شود. اصلی ترین سیاست استعمار، تفرقه و تجزیه و جدا کردن اقوام و قبایل از همدیگر است. اگر این تفرقه کنار رود، کشورهای مسلمان دیگر دغدغه ای نخواهند داشت. مرزها امن خواهد شد. تنش زدایی به معنی واقعی کلمه رقم خواهد خورد. این هم معادلات سیاسی و نظامی منطقه را به طور اساسی تغییر می دهد. همسایگان دیگر بازیچه دشمن نمی شوند.
ملت های منطقه با همدیگر برادر می شوند و همین مسأله سبب عظمت اسلام و مسلمین می شود. جبهه واحد در برابر استعمار شکل می گیرد. اما چرا رهبری به "انگلیسی ها" اشاره کردند؟ گلادستون نخست وزير انگلستان يكصد سال قبل در حاليكه كلوچه نان ارزني در يك دست و قرآن در دست ديگر داشت وارد پارلمان شد و خطاب به نمايندگان مجلس انگليس گفت: آقايان ما 10 نفر هستيم و اين نان را داريم و حال آنكه فقط 10 نفر مي توانند با خوردنش سير شوند. اگر بدهيم دو نفر، هشت نفر بقيه خواهند مرد و اگر بر سر آن دعوا كنيم هر ده نفر از بين خواهيم رفت، لذا مي فهميم كه تنها راه نجات بزرگ كردن نان است و بزرگ كردن نان مواد اوليه مي خواهد كه آن هم فقط در مشرق زمين وجود دارد، اما زمانيكه آن خانه (منظورش كعبه بود) و اين كتاب در ميان مسلمانان است اين عمل غيرممكن مي باشد، سپس در حاليكه قرآن را بلند كرده بود گفت: آري تا زمانيكه اين كتاب ميان مسلمانان است سيادت نفوذي بريتانياي كبير به كشورهاي اسلامي ناپايدار خواهد ماند.
بنابراین، اسلام زدایی در دستور کار استعمار قرار گرفت. قبل از ظهور کمونیست ها، تلاش هایی صورت گرفت ولی بعد از ظهور کمونیست ها مدتی برای مقابله با دشمن جدید، طرح اسلام زدایی متوقف شد. اما بعد از سقوط کمونیست ها ما شاهد انتشار "آیات شیطانی" و حمله مستقیم به قرآن و پیامبر اسلام هستیم. اما در مورد "کعبه" دیدند که کاری جز حاکم کردن یک گروه افراطی و تندرو و تفرقه افکن نمی توانند بکنند. آمدند وهابی ها را بر کعبه مسلط کردند تا وحدت را از ریشه در میان مسلمانان بخشکانند. امروز هم هر نوع اختلاف و تفرقه در جای جای غرب آسیا، هم به لحاظ فکری و هم به لحاظ مالی از وهابیت تغذیه می شود. شما آذربایجان و ترکیه را نگاه کنید. ببینید چه گروه های تندروی وهابی را در آنجا به راه انداختند. فقط برای شکستن وحدت مسلمین!
طبیعتاً رهبری برای حفظ مصالح به این ریشه ها و جزئیات اشاره مستقیم نمی کنند. اما ما باید بدانیم که این اشاره ریشه تاریخی دارد. الان هم شیعه انگلیسی را راه انداخته اند. سید جمال الدین اسدآبادی می گوید که به ممالک مختلف سفر کردم و دیدم که اصلی ترین مشکل جهان اسلام نبودِ وحدت است. مقابله با خرافات و مقابله با استبداد منوط به استقرار وحدت در جهان اسلام است. استعمار مخالف این وحدت است.
امام خمینی (ره) و رهبری معظم انقلاب هر دو نه در مقام حرف و سخن بلکه در مقام عمل هم به این وحدت پایبند هستند. شما فتاوی امام را درباره "کنار هم نماز خواندن شیعه و سنی" "حرام بودن توهین به عایشه، عمر، ابوبکر، عثمان و مقدسات سنی ها" ملاحظه بفرمایید. رهبری "تفرقه افکنی" را حرام دانسته اند. این همان نگاه عملی به موضوع وحدت است. علمای ما هم همین رویکرد را در گذشته داشته اند. تعامل آیت الله بروجردی با شیخ الازهر نمونه ای از این مورد است. بنابراین، وحدت در جهان اسلام نه تنها اهمیت استراتژیک دارد بلکه یک فریضه دینی است.
قطعنامه شورای حکام دقیقاً با هماهنگی اسرائیل تصویب شده است. واقعاً این قطعنامه با منافع ملی فرانسه، انگلیس و آلمان و حتی آمریکا همخوانی دارد؟ این را از مردم این کشورها بپرسید.
ساعدنیوز: رهبری به خطر صهیونیزم برای جهان اسلام هم اشاره کردند. "امروز بلای صهیونیسم برای دنیای اسلام بلای نقد و فوری و دم دستی است، همیشه بلا بوده اند حتی قبل از تشکیل دولت جعلی رژیم صهیونیستی آن وقت هم سرمایه دارهای صهیونیستی، در دنیا بلا بر جان همه بودند، اما الان هم برای دنیای اسلام بخصوص بلا است. این را باید افشا کرد باید گفت حالا به هر شکلی که بلدید، به هر شکلی که میتوانید." ارتباط این وحدت اسلامی و مقابله با صهیونیزم چیست؟
دکتر سید جعفر قنادباشی: دو گونه می توانیم به این مسأله نگاه کنیم. یکی نگاه ایدئولوژیک است و برمی گردد به نگاهی که قرآن به بنی اسرائیل داشته است. دشمنی بنی اسرائیل با مسلمانان در جای جای قرآن افشا شده است. این موضوع بسیار مهمی است. چرا هزینه ساخت فیلم "محمد رسول الله" مصطفی عقاد توسط یک یهودی پرداخت شد؟ چون نمی خواستند دشمنی های یهود با پیامبر اسلام به تصویر کشیده شود. غزوه هایی که حضرت رسول (ص) با یهود داشتند در این فیلم نشان داده نشده است.
رهبری معظم انقلاب بر ساخته شدن یک فیلم درباره پیامبر اسلام تأکید داشتند و این اتفاق افتاد. ولیکن تا 12 سالگی پیامبر را نشان دادند برای این که مسائل اختلافی باعث عمیق تر شدن شکاف ها بین مذاهب نشود. اما در همان فیلم به روشنی نشان داده می شود که قوم یهود به دنبال حذف فیزیکی پیامبر بودند.
اما نگاه دوم، نگاه راهبردی است. شما کارنامه رژیم صهیونیستی را از منظر منافع ملی ما بررسی کنید. چقدر ضرر از بابت اسرائیل متوجه ایران شده است؟ در زمان شاه، سفارت اسرائیل به صورت محرمانه کار می کرد چون مخالفت مردم را می دانستند. شاه عنصر وابسته بود. آمریکایی ها شاه را در 28 مرداد با کودتا و ساقط کردن مصدق به ایران آوردند.
رژیم صهیونیستی در این سال ها همیشه به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر علیه منافع ملی ایران کار کرده است. فشار حداکثری بر ایران توسط همین رژیم جعلی مهندسی شده است. قطعنامه شورای حکام دقیقاً با هماهنگی اسرائیل تصویب شده است. واقعاً این قطعنامه با منافع ملی فرانسه، انگلیس و آلمان و حتی آمریکا همخوانی دارد؟ این را از مردم این کشورها بپرسید. خیر اینها از ترس صهیونیست ها این قطعنامه را صادر کردند. رئیس آژانس بین المللی اتمی به دیدار نخست وزیر کشوری می رود که بمب هسته ای دارد و عضو آژانس نیست!! بعد قطعنامه بر علیه ایران صادر می کنند!
رژیم صهیونیستی میان کشورهای جهان منفورترین رژیم است. قطعنامه های پی در پی که در مجمع عمومی سازمان ملل بر علیه این رژیم با امضاهای زیاد تصویب شده خودش نشان از این مسأله دارد. اگر مسلمانان با هم امت واحد را شکل دهند این رژیم ساقط می شود. فاجعه منا را در حج 1394 همین صهیونیست ها رقم زدند. بنابراین، باید هوشیار باشیم و در برابر وحدت، تعهد عملی داشته باشیم.