پرنده کیوی جزو یکی از پرنده های کمیاب است که نمی تواند پرواز کند؛ دم ندارد و بال های ضعیفش او را قادر به پرواز نمی کند و بومی انحصاری نیوزلند به شمار می رود و در علفزارها و بوته زارهای نیوزلند زندگی می کند. پرنده کیوی ، به عنوان یک مرغ اهلی به شمار می رود و در میان همه پرندگان بزرگترین تخم را در مقایسه با بدن داشته است.با وجود اینکه ظاهری بی و دست پا دارد اما در زمان دویدن می تواند از انسان ها پیشی بگیرد.
پرنده کیوی پر ندارد و موهای زبر و درشتی داشته است. آن چیزی که باعث بقای کیوی ها شده است سرعت و پاهای سه انگشتی و هوشیاری آنها می باشد که بسیاری از موقعیت ها به دردشان خورده است. این پرنده پوزه درازی دارد که برای مکیدن حشرات و مواد غذایی از آن استفاده می کند همچنین با کمک حس بویایی خود و نوک قابل انعطافش تغذیه اش را از کرم و حشرات انجام میدهد.پرهای کیوی به گونه ای است که به او اجازه میدهد در میان علف ها ، تاریکی ها ، سرخس ها ناپدید شود.
ویژگی های پرنده کیوی
پرنده کیوی پرنده ای است که بال های ضعیفی دارد و بدون دم است و به همین دلیل قادر به پرواز کردن نیست. ویژگی های این پرنده باعث شده است که بتواند به راحتی روی زمین زندگی کند و در برابر خطرات از خود مقاومت نشان دهد. کیوی پاهای سه انگشتی دارد که با استفاده از آن ها می تواند با سرعت بسیار بالایی بدود. سرعت دوی این پرنده از انسان نیز بیشتر است. هوش و سرعت دو عاملی هستند که باعث می شوند کیوی از موقعیت های خطرناک جان سالم به در ببرد و خود را از خطر شکارچیان مختلف دور نگه دارد.نوک این پرنده دراز و باریک است که باعث می شود این پرنده بتواند از نوکش برای مکیدن مواد غذایی و حشرات استفاده کند. او به کمک موهای خود می تواند در تاریکی میان علف ها و سرخس ها پنهان شود. این پرنده در میان پرندگان بزرگ ترین تخم را نسبت به بدن خود دارد و از پرندگان اهلی به حساب می آید.
گونه های مختلف کیوی
- توکوئکا
- پرنده کیوی قهوه ای اوکاریتو
- کیوی خال دار کوچک
- پرنده کیوی خال دار بزرگ
- کیوی قهوه ای نورث آیلند
از بین گونه های گفته شده، دو گونه در دسته محافظتی آسیب پذیر، یک گونه در معرض انقراض و یک گونه در معرض شدید انقراض قرار دارند.
تولیدمثل پرنده کیوی
این پرندگان به صورت تک جفتی هستند، یعنی یک جفت را برای خود انتخاب می کند و تا پایان عمر با جفت خود زندگی می کنند. مگر اینکه یکی دو پرنده براثر حادثه یا حمله ی شکارچی بمیرد، اگر این اتفاق بیفتد، بازمانده با کیوی دیگری جفت می شود.پرنده ی کیوی حدود 20 سال زندگی می کند و در طول عمر خود 100 عدد تخم می گذارد.اندازه ی عجیب تخم این پرنده چیزی حدود یک چهارم وزن اوست و یکی از سخت ترین زایمان ها را در بین موجودات زنده دارد.این پرنده معمولاً در تنه ی درختان و یا لابه لای ریشه درختان بزرگ لانه ی خود را می سازد.
پرنده ی ماده معمولاً یک تا دو تخم می گذارد و پس از تخم گذاری وظیفه ی محافظت از تخم ها به عهده ی پرنده ی نر است.نر باید به مدت هشتاد روز از تخم ها مراقبت کنند تا به جوجه تبدیل شوند و نکته ی جالب اینجاست که جوجه های تازه متولدشده می توانند تا یک هفته بدون غذا زنده بمانند.پرندگان جوان 4 تا 5 سال در کنار والدین خود باقی می مانند و به پرورش خواهر و برادرهای جوان تر کمک می کنند.
توانایی پرواز پرنده کیوی
پرنده کیوی به مرور زمان توانایی پرواز خود را از دست داده است. بومی های نیوزلند می گویند که این پرنده در زمان های بسیار قدیم قادر به پرواز کردن بود و از این طریق به نیوزلند مهاجرت کرد. در حال حاضر کیوی به دلیل داشتن بال هایی شبیه به یک تکه چوب که در زیر موهایش پنهان است، قادر به پرواز کردن نیست. با این که این پرنده نمی تواند پرواز کند، ولی سایر ویژگی های آن باعث شده است تا بتواند با زندگی روی زمین سازگار شود.
تغذیه پرنده کیوی
این پرنده شب ها برای تغذیه بیرون می آید و به آرامی قدم میزند، او با کمک موهای بلندی که بر روی پوزه ی خود دارد، لرزش ناشی از حرکت طعمه را احساس می کند و با کمک حس بویایی قوی خود غذای خود را می یابد.این پرنده معمولاً از کرم های خاکی، سیکاداها، عنکبوت ها، جیرجیرک ها و خرچنگ های آب شیرین تغذیه می کنند، همچنین گاهی اوقات ممکن است از برگ ها و میوه های افتاده بخورند. (مقامات حیات وحش نیوزیلند میگویند یک کیوی نادر سفید را از زمان آغاز تلاش برای نجات پرنده در معرض خطر نیوزیلند، در پناهگاه جزیره ی شمالی نجات داده است.)
سبک زندگی پرنده کیوی
کیوی ها بسیار بر قلمروهای خود حساس اند و حتی ممکن است گاهی اوقات با پرنده ی متجاوزگر بجنگند.کیوی ها پرندگانی بی پرواز هستند که در مقابل شکارچیان هیچ سلاح دفاعی برای حفظ جان خود ندارند و تنها سلاح آن ها استتار کردن است.سوراخ های بینی واقع بر روی نوک این پرنده به او این توانایی را داده است تا حس بویایی بسیار قوی داشته باشد. بینایی این پرنده بسیار ضعیف است.
محل زندگی پرنده کیوی
کیوی ترجیح می دهد در ماسه هایی که در مناطق جنگلی وجود دارد زندگی کند و یا گاهی اوقات این پرنده مانند خرگوش، بین ریشه های درختان گودالی را حفر می کند و درون گودال را با شاخ و برگ پر می کند تا تبدیل به یک لانه ی گرم ونرم شود.این پرنده ی باهوش با شاخ و برگ ها ورودی لانه ی خود را پنهان می کند تا از خطر شکارچیانی مانند سگ و استوات که تهدیدهای جدی برای جوجه های پرنده است، در امان بمانند.کیوی ممکن است در قلمرو خود ده ها لانه برای خود درست کند و در صورت نیاز بین آن ها جابه جا شود.
خصوصیات پرنده کیوی
پرهــای کیــوی با پر پرندگان دیگــر فرق زیادی دارد و از فاصله دور، بیشتر شبیــه مو هستند تا پرهـــای کیـــوی سست و بیشتر کرکــی هستند. چون آن ها پــرواز نمی کننــد، پرهایشان طوری رشد کــرده که برای زنــدگی روی زمیـــن مناسب است؛ ولی این پرنده باوجود ظاهر بی دست و پایی که دارد، می تواند به هنگام دویدن از انسان پیشی بگیرد.هوشیاری و پاهای سه انگشتی و سریع کیوی، از عوامل بقای این پرنده هستند. کیوی، پوزه درازی مانند یک زائده دارد که برای مکیدن حشــرات و مواد غذایی دیگر مانند میوه ها استفاده می شود. سوراخ های بینی کیوی در انتهای نوک بلند و باریک او قرار دارند. این پرنده با کمک حس بویایی عالی و نوک قابل انعطاف خود، از کرم ها و حشرات تغذیه می کند.
خطر انقراض پرنده کیوی
مقامات محیط زیست و حفاظت از حیات وحش نیوزیلند طی بیانیه ای رسمی و فوری اعلام کردند که نسل مرغ های «کیوی» در سطح این کشور به شدت در معرض خطر انقراض قرار دارد.به گزارش آسوشیتدپرس، کارشناسان علوم زیستی و جانوری سازمان محیط زیست و حفاظت از حیات وحش نیوزلند معتقدند که مرغ های کیوی که از نوع جانداران بسیار بی خطر و گیاهخوار هستند، به دلیل نابودی زیستگاه و عادات غذایی شان در حال انقراض نسل قراردادند.
مرغ های کیوی و دیگرگونه های جانوری در نیوزیلند قربانیان اصلی رشد جمعیت شهری در نواحی نزدیک به جنگل ها در این کشور به شمار می روند.علاوه بر این، به دلیل آنکه این نوع از پرنده تنها قادر است در جزایر واقع در اقیانوس آرام جنوبی زندگی کند، در صورت تغییر زیستگاه می میرد یا قادر به جفت گیری و ازدیاد نسل نیست.این در حالی است که بر اساس اعلام نظر کارشناسان محیط زیست و حافظان حیات وحش، نیوزیلند که جزء غنی ترین زیستگاه های گونه های جانوری در جهان است، به دلایل مختلف ازجمله بروز تغییرات جوی، ۳۰ درصد یا حداقل ۵۱ گونه از پرندگان و دیگر جانداران بومی خود را ازدست داده است.