Web Of Science چیست؟ همه‌چیز درباره پایگاه وب آو ساینس + فیلم

  شنبه، 22 آبان 1400   زمان مطالعه 11 دقیقه
Web Of Science چیست؟ همه‌چیز درباره پایگاه وب آو ساینس + فیلم
پایگاه Web of Science یکی از بزرگ ترین بانک های اطلاعاتی دنیا محسوب می شود که توسط تامسون رویترز بنا شده و طیف گسترده ای از رشته های مختلف را پوشش می دهد. توسط پایگاه Web of Science می توان به چکیده مقاله های بسیاری دسترسی داشت و یکی از مزایای این پایگاه معرفی تمام منابع مقاله ها است که ویژگی بسیار مفیدی به شمار می رود.

وب آو ساینس (Web Of Science) که گاهی به اختصار WOS نیز خوانده می ­شود یک پایگاه وب و نمایه استنادی علمی است که از سوی موسسه تامسون رویترز ایجاد شده و امکان جستجوی استنادی جامع و دسترسی به پایگاه ­های داده مختلفی را فراهم می کند. هدف از راه اندازی چنین پایگاهی، ایجاد بستری برای شکل گیری ارتباطات میان محققان و امکان دسترسی ساده تر به مقالات و منابع علمی بوده است. بدون وجود پایگاهی که در آن، منابع و کارهای صورت گرفته علمی مختلف به شکلی جامع و دقیق قابل پیگیری و کشف هستند، نمی توان علم را در زمینه های مختلف به درستی پیش برد. علاوه بر این، میزان اهمیت و ارزش یک مقاله و منبع علمی هم با قرارگرفتن در چنین بستر و پایگاهی بیشتر مشخص می شود. اگر قرار باشد که به مقالات، مجلات و مستندات علمی در پژوهش های دیگر استناد داده شود، به تدریج معلوم می گردد که یک اثر چقدر مورد توجه قرار گرفته و دیگران در کارهای علمی و تحقیقات خودشان به آن رجوع کرده و از آن الهام گرفته اند. پس هر طور که نگاه کنیم، وجود پایگاهی مانند وب آو ساینس بسیار ضروری و مهم است.

وب آو ساینس را بیشتر بشناسید

وب آو ساینس را به عنوان یک ابزار یکپارچه سازی تحقیق توصیف می­ کنند که به کاربر این امکان را می ­دهد از اطلاعات موجود در این پایگاه برای کسب اطلاعات به روز، آنالیز آن­ها و در نهایت چاپ مقاله خود استفاده کند. وب آو ساینس امروزه به معتبرترین شاخص اعتبارسنجی جهان برای تحقیقات علمی و پژوهشی تبدیل شده است که در آن امکان دسترسی به بیش از ۲۰هزار ژورنال سطح بالا از سراسر جهان در ۲۵۰ موضوع علمی متنوع و کتب و مقالات کنفرانسی نیز وجود دارد.

در این پایگاه داده ای علمی اطلاعات مختلفی در قالب های زیر موجود است

  • مجلات علمی مختلف حاوی مقالات ارزشمند؛
  • منابع اینترنتی مانند وبسایت های علمی ارزشمند و کاربردی؛
  • اطلاعات مرتبط با اختراعات رسمی ثبت شده هم در وب آو ساینس وجود دارد؛
  • کتب علمی مختلفی هم در پایگاه داده ای وب آو ساینس قرار دارند که می توانید از آنها بهره مند شوید.

پوشش موضوعی، تعداد و انواع مدارک و مجلات

  • شامل هزاران مدرک از مجلات حوزه علوم، علوم اجتماعی، هنر و علوم انسانی، فنی و مهندسی، پروانه های ثبت اختراعات، متون علوم زیستی، منابع وبی و دیگر داده های علمی است.
  • 9200 مجله از 45 زبان
  • 23 میلیون پروانه ثبت اختراع
  • 192000 مقاله ارائه شده در کنفرانس ها
  • 5500 وب سایت
  • 5000 کتاب
  • 2 میلیون ساختار شیمیایی

(دسترسی به مقاالت و آثار علمی در حوزه هاي علوم، علوم اجتماعی، علوم انسانی و هنر امکان پذیر می باشد)

اغلب فرمت کتابهای منتشر شده

  • پایان نامه ­ها یا رساله های دکتری: رساله­ ها زمانی تحت پوشش وب آو ساینس قرار می­گیرند که قسمتی از یک سری کتاب منتشر شده باشند یا به تنهایی بعنوان کتاب به چاپ رسیده باشند.
  • کتب درسی: برخی کتاب های درسی نیز برای استفاده در تحقیقات موثر هستند که در این پایگاه قرار می گیرند.
  • کتاب­های سریالی: کتاب­های علمی و دانشگاهی که به صورت سریالی چاپ شده اند نیز تحت پوشش وب آو ساینس قرار می­گیرند.
  • ترجمه کتبی که محتوای آنها به زبانی غیر زبان انگلیسی است: کتب غیر انگلیسی که محتوای مفید و موثری دارند در صورت ترجمه شدن در این پایگاه قرار می­گیرند.
  • بیوگرافی: برخی کتب بیوگرافی که محتوای آنها برای کارهای تحقیقاتی مفید هستند نیز در این مجموعه قرار می­گیرند.

اولویت با کتاب­ هایی است که در مقالات بیشتری به آن ها استناد شده و بار علمی مهمی دارند. درباره مقالات موجود در این پایگاه هم باید گفت که مقالات چاپ شده معتبر در ژورنال های مهم دنیا در رشته های گوناگون در این پایگاه وجود دارند. رشته های علمی متنوع بین رشته ای و غیربین رشته ای در پایگاه وب آو ساینس پوشش داده می شوند.

وب آو ساینس

زبان دیتابیس های WOS

همان طور که گفته شد، زبان انگلیسی به عنوان زبان بین المللی ارتباطات دنیا در پایگاه وب آو ساینس هم بیشترین حجم حضور را به خود اختصاص می دهد. کاملا هم منطقی است؛ دانشمندان و محققان مختلف دنیا تنها زمانی می توانند به طور گسترده با هم ارتباط برقرار کنند و آثار خود را در سطحی وسیع به نمایش بگذارند که از زبانی مشترک و واحد بهره ببرند. اما در پایگاه وب آو ساینس به جز زبان انگلیسی از زبان های دیگر هم استفاده می شود. و WOS دارای دیتابیس های منطقه ای به زبان هایی غیر از انگلیسی هم هست. با همکاری مرکز علوم چین، دیتابیس منطقه ای به زبان چین با عنوان Chinese Science Citation Database میز راه اندازی شد. در سال 2013 دیتابیس منطقه ای دیگری با عنوان SciELO Citation Index برای پوشش داد کشورهای برزیل، اسپانیا، پرتغال، حوزه ی دریای کارائیب، جنوب آفریقا و 12 کشور دیگر آمریکای لاتین راه اندازی شد. در سال 2014 موسسه ی مطالعات ملی کره ی جنوبی دیتای کره ای WOS را به نام Korea Citation Index راه اندازی کرد و همینطور در سال 2015 مجموعه ی مشابهی در روسیه راه اندازی شد.

مزایا و ویژگی های مثبت وب آو ساینس چیست؟

همان طور که تا اینجا متوجه شدید، وب آو ساینس پایگاه استنادی درجه یکی است که می تواند به محققان و دانشجویان و به طور کلی تمام اعضای جامعه علمی کمک کند. ویژگی های بسیار مثبتی در این پایگاه وجود دارد که باعث می شود همیشه در صدر پایگاه های دنیا به آن توجه شود. برای مثال، نکات زیر را در نظر بگیرید:

  • وب آو ساینس می تواند امکان دسترسی به تمام مراجع استنادی یک مقاله را در اختیارتان بگذارد.
  • اطلاعات مرتبط با مدارک علمی موجود در این پایگاه یعنی مقالات، کتب و… به شکل چکیده در اختیار کاربران مختلف قرار می گیرد.
  • موضوعات و عناوین علمی بسیار متنوعی در پایگاه وب آو ساینس وجود دارند و در نتیجه، پایگاهی عظیم و غنی را تشکیل می دهد که محققان و افراد از علوم گوناگونی می توانند از خدماتش بهره مند شوند.
  • مقالات و کتبی که در این پایگاه نمایه می شوند، کیفیت بسیار بالایی دارند. چون این پایگاه به سادگی هر محتوا و متنی را نمی پذیرد و هر اثر باید شاخصه هایی قوی برای پذیرش داشته باشد. شاخص هایی برای سنجش آثار جهت پذیرش در این پایگاه وجود دارد که در ادامه به معرفی آنها خواهیم پرداخت.
  • پایگاه وب آو ساینس به طور مرتب و در فواصل هفتگی به روزرسانی می شود. به همین خاطر می توان روی اطلاعات موجود در محتوای آن حساب زیادی باز کرد.

Register و عضویت در پایگاه وب آو ساینس

با عضویت در این پایگاه می توان از امکانات آن، از قبیل ذخیره کردن اطلاعات و سیستم آگاهی رسانی استفاده نمود.

 ثبت نام در وب آو ساینس

پنج پایگاه اصلی موجود درweb of science

این پنج پایگاه عبارتنداز:

  • پایگاه استنادي علوم (پایگاه استنادي گسترش یافته علوم)
  • پایگاه استنادي علوم اجتماعی
  • پایگاه استنادي خلاصه مذاکرات همایش هاي علوم
  • پایگاه استنادي خلاصه مذاکرات همایش هاي علوم اجتماعی و علوم انسانی
  • پایگاه استنادي منابع نوظهور (این پایگاه دربرگیرنده مجلات و مقالات رشته هاي نوظهور است که به علت چند رشته هاي یا بین رشته هاي بودن موضوعاتشان، در حال حاضر نمیتوان آنها را در هیچ کدام از حوزهه هاي22 گانه پایگاه وبآوساینس دسته بندي کرد، لذا مجلاتی که حوزه موضوعیشان مشخص نیست در ابتدا وارد این پایگاه شده و پس از بررسی و مشخص شدن حوزه موضوعی آنها، وارد مجموعه اصلی (هسته)وبآوساینس میشوند. این پایگاه در سال 2015 ایجاد شد).

انواع جستجو در web of science

  1. جستجوي ساده ( Basic search )
  2. جستجوي استنادي ( Cited Reference Search )
  3. جستجوي پيشرفته ( Advanced Search)

1- جستجوي ساده در Search In web of science ) Basic search )

جستجوی ساده وب آو ساینس
جست و جوی ساده وب آو ساینس

2- جستجوي استنادی در Cited Reference Search In Web of Science ) WOS )

در دو تصویر زیر نحوه انجام جستجوي استنادي ( Cited Reference Search ) را مشاهده می کنید.

جست و جوی استنادی در وب آو ساینس
تصویر
جست و جوی استنادی در وب آو ساینس

3- جستجوي پيشرفته ( Advanced Search)

در جستجوي پيشرفته عملگرهاي جستجو به منظور محدود كردن يا گسترش دادن جستجو به كار مي روند.

كه شامل :

  1. عملگر AND، براي محدود كردن دامنه جستجو، زماني كه چند كليد واژه را با هم تركيب مي كنيم ، به كار مي رود.
  2. عملگر OR، باعث گسترش دامنه ي جستجو و بازيابي اقلام اطلاعاتي است كه شامل يكي از واژه ها مي باشد.
  3. عملگر NOT، باعث محدود شدن دامنه جستجوي نتايج مي شود. مي توان فقط كليد واژه هايي را جستجو كرد كه مد نظر ماست.
  4. عملگر SAME، به معني يكسان بودن و براي جستجوي عباراتي كه دريك حوزه هستند استفاده مي شود. اصطلاحات جدا شده به وسيله sameدر يك جمله ظاهر مي شوند. يك جمله تعريف شده مانند: عنوان مقاله، جمله اي از چكيده، آدرسي منحصر به فرد
  5. عملگر NEAR، براي جستجوي شرايطي كه در هر جهت نزديك به يكديگر هستند استفاده مي شود.

شیوه جست وجوی منابع مختلف در وب آو ساینس چگونه است؟

یکی دیگر از مزایای اصلی پایگاه وب آو ساینس امکان جست وجوی پیشرفته و براساس شاخص های مختلف است. مثلا شما می توانید منابع علمی گوناگون شامل مجلات و مقالات را براساس موارد زیر در این پایگاه جست وجو، شناسایی و پیدا کنید:

  • جست وجو براساس کشور؛
  • جست وجو براساس زمان تولید؛
  • جست وجو براساس موضوع و عناوین؛
  • جست وجو براساس نام دانشگاه و موسسه علمی؛

همان طور که می بینید امکان جست وجو براساس کلیدواژه های متنوعی در وب آو ساینس وجود دارد. امکان ایدئال این مجموعه، در دسترس گذاشتن مقالات و منابع دیگری برای کاربران است که به محتواهای درون این پایگاه استناد کرده اند. یعنی شما می توانید مثلا تمام مقالاتی که به یک مقاله خاص ارجاع داده و به آن استناد کرده اند در این پایگاه پیدا کنید. گاهی اوقات، امکان دانلود این منابع هم وجود دارد. اگر نتوانید مقاله ای را به طور کامل دانلود کنید، حتما دسترسی به چکیده آن را خواهید داشت.

جستجوی پیشرفته در وب آو ساینس
جستجوی پیشرفته در وب آو ساینس
جستجوی پیشرفته در وب آو ساینس
جستجوی پیشرفته در وب آو ساینس
جستجوی پیشرفته وب آو ساینس
جستجوی پیشرفته وب آو ساینس
جستجوی پیشرفته وب آو ساینس

معیار سنجش در وب آو ساینس چیست؟

وب آو ساینس از فاکتور تاثیر ژورنال (Journal Impact Factor) برای سنجش و ارزیابی تاثیر یک کار تحقیقاتی و مقاله استفاده می کند. بنابراین در وب آو ساینس می توانید استنادات انجام گرفته به یک مقاله علمی و همچنین شاخص H-Index نویسنده را در کنار موارد دیگر بیابید. هر محتوایی برای قرار گرفتن به روی پایگاه وب آو ساینس باید تحت بررسی و ارزیابی های دقیقی قرار بگیرد. بنابراین می ­توان این طور در نظر گرفت که تمامی مقالات و مجلات قرار گرفته روی این پایگاه علمی از کیفیت بالایی برخوردار هستند. اما اجازه بدهید که درباره ضریب تاثیر که از جمله شاخص هایی است که در موسسه تامسون رویترز برای پذیرش مقالات و مجلات علمی باکیفیت در نظر گرفته می شود، بیشتر توضیح بدهیم.

ضریب تاثیر چیست؟

ضریب تاثیر یا ایمپکت فکتور (Impact Factor) شاخصی علمی است که میانگین تعداد استنادها (Citation) به مقالات اخیر منتشرشده در مجله ای علمی را نشان می دهد. این شاخص می تواند نشانه و نمادی از اعتبار مجله و مقالاتی باشد که در آن به چاپ رسیده اند. هر چقدر که این ضریب برای مجله ای بیشتر باشد، از اعتبار و ارزش علمی بالاتری هم برخوردار خواهد بود. با پیشرفت سریع و رو به رشد علم، نقش مقالات و مجلات علمی در اشاعه نتایج تحقیقات و دستاوردهای علمی بسیار مهم شده است. ضمن اینکه تعداد مقالاتی که منتشر می شود هم بسیار زیاد است و نیاز به شاخصی مانند ضریب تاثیر بسیار زیاد احساس می شود. در واقع باید از میان کارهای علمی متعددی که در طول هر سال صورت می گیرد، راه و شیوه ای باشد که بتوان بهترین ها و معتبرترین ها را شناسایی کرد. البته شاخص ضریب تاثیر دقیقا چیزی نیست که بتوان بی قید و شرط به آن استناد کرد ولی نمی توان از ارزش آن هم غافل شد. مجلات و مقالاتی که برای ثبت در وب آو ساینس ارسال می­ شوند باید توسط سردبیران این مجموعه مورد بررسی و ارزیابی دقیق قرار بگیرند و با توجه به استانداردهای وب آو ساینس امتیازدهی شوند. این پروسه اصلا فرایند ساده و کوتاه مدتی نیست چرا که روزانه تعداد زیادی مقاله و مجله برای بررسی در این مجموعه دریافت می شوند. گاهی ممکن است یک بررسی حتی ۹ ماه به طول بینجامد.

بخش اعظم مقالات موجود در وب آو ساینس به زبان انگلیسی هستند بنابراین اغلب افرادی که می­ خواهند مقاله ای در وب آو ساینس منتشر کنند باید آن را به زبان انگلیسی تهیه کنند. البته این به معنای محدودبودن این پایگاه به زبان انگلیسی نیست. در ادامه درباره این موضوع برایتان صحبت خواهد شد.

سخن پایانی

آشنایی با پایگاه های علمی مهم دنیا برای کسانی که می خواهند حضوری حرفه ای و تخصصی در این حیطه داشته باشند، بسیار واجب است. شما هم برای نگارش مقالات معتبر باید با این دست از مراجع آشنایی داشته باشید.با نگارش مقالات می توانید به سادگی جای پای خود را در پایگاه ارزشمندی مانند وب آو ساینس به یادگار بگذارید. البته برای نگارش مقالاتی درجه یک و مطابق با استانداردهای جهانی نیاز دارید که مقالات ارزشمند خود را به زبان انگلیسی بنویسید و علاوه بر آن، ویراستاری دقیق و درستی را روی محتوای تان پیاده سازی نمایید.


دیدگاه ها
  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
همسر رهبر معظم انقلاب: آقای ما اجازه نمی‌دهد که در خانه، غیر از برنج کوپنی استفاده کنیم و آن هم کفاف خوراک ما را بیش از یک بار در هفته نمی‌دهد (500 نظر) رهبر معظم انقلاب: در ایستگاه منتظر قطار بودم که فردی که اصلا نمی شناختمش شروع کرد به مسخره کردن من+ویدیو (210 نظر) نگاهی به سفره مفصل و تمام و کمال حضرت ابوالفضل در منزل شاه نشین علی دایی+عکس/ از گل آرایی و شمع‌دان‌هایی طلایی تا پَک هایی لاکچری و جذاب (151 نظر) میزبانی رهبر معظم انقلاب از مهمانش در ضیافتی به صرف شام +عکس/سفره ای که اُملت تنها غذای آن بود... (143 نظر) (فیلم) ورود جالب و معنادار رهبر انقلاب به حسینیه امام خمینی (ره) به همراه مسعود پزشکیان و شعار حیدر حیدر جمعیت (65 نظر) نگاهی به کیک تولد آیتک سلامت کاپیتان چشم آبی تیم ملی والیبال بانوان و رقیب زهرا گونش/ مبارکا باشه (60 نظر) نگاهی به میز عقد ساده و با دیزاین مختصرِ زینب سلیمانی دختر کوچکِ سردار سلیمانی و همسر لبنانی‌اش+عکس/ استندهای اسم و شمع های تک رنگ (49 نظر) در خانه شهید رئیسی به روی همه مردم باز می شود (45 نظر) درخت خرمای بزرگ حیاط باصفای خونه ویلایی زهرا گونش/ نخل های هم قد والیبالیست مشهور ترکیه ای (41 نظر) خلاقیت هوش پران مغازه دار کاشانی برای کشاندن مشتری به مغازه حماسه آفرید/ مغزشو باید طلا گرفت+عکس (25 نظر) ریحانه سادات دختر بزرگ شهید رئیسی: سجاده نماز پدرم را در اندونزی تکه تکه کردند و به عنوان تبرّک بین مردم پخش کردند+ویدیو (22 نظر) میز غذای ساده رهبر معظم انقلاب و خوردن غذا در بشقاب استیل/ ساده زیستی ایشان همیشه مثال زدنی است+عکس (21 نظر) خلاقیت بی نظیر راننده تهرانی، با نوشته جالب پشت پژو پارس حماسه آفرین شد/ آدم حَظ میکنه از این درک و فهم بالا (19 نظر) حضور ساده و بدون تشریفات همسر رهبر معظم انقلاب در یک درمانگاه/ ایشان گفتند من نمی‌خواهم پارتی بازی بکنم+ویدیو (18 نظر) خلاقیت تحسین برانگیز مغازه دار یزدی در ایام محرم/آدم حظ میکنه از اینهمه درک و شعور+فیلم (13 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
فال شمع روزانه امروز پنجشنبه 28 تیر 1403
نگاهی به جواهرات مجلل و باشکوه خانواده آمبانی که پربازدید شد/ از زمرد نماد عشق آقای داماد تا گردنبند دستساز مادر شوهر جنجالی+عکس
7 روش تضمینی و قطعی رفع بوی بد سینک ظرفشویی
مبل‌های کثیف خانه را چگونه تمیز کنیم؟ / یک راه سریع و تضمینی
چرا کارگردان مختار نگذاشت بازیگر نقش حضرت عباس (ع) در فیلم یا سریالی دیگر بازی کند؟
نامه زیرکانه و دلبرانه انیس الدوله، بانوی اول حرمسرا به ناصرالدین شاه / یا به من وام بدهید یا شهرستانک را از من بخرید!
رفع فیلترینگ به طور کامل در دست شخص رئیس جمهور است
منظور ظریف از دولت وفاق ملی چیست؟
خرید کردن پسر رهبر معظم انقلاب: از ایستادن در صف و رعایت نوبت تا لحن عادی فروشنده با ایشان مثل دیگر مشتری ها
اختلاف زن و شوهر بوکانی هفت هکتار مزرعه گندم را به آتش کشاند
تصاویر جالب و دیدنی از آیین های عزاداری محرم در 12 کشور مختلف جهان/ از به زنجیر کشیدن زنان تا عبور کردن پابرهنه از روی زغال‌های روشن
(ویدیو) ترانه سوزناک همایون شجریان در دلتنگی و فراق پدرش/ چه بغضی هم داره
(تصاویر) 9 تا از باور نکردنی ترین مراسم غیرعادی که در برخی مناطق جهان جانشین دفن کردن مردگان شده است/ روی کسانی که مرده‌هاشونو میسوزونن رو سفید کردن کلا
ویدئوی فوق العاده باشگاه اینتر برای معرفی مهدی طارمی/یک شاهزاده ازخلیج فارس/ مهدی طارمی: ایران در قلب من است و اینتر در ذهن من
باقری: لبنان، جهنم بی‌بازگشت برای صهیونیست‌ها خواهد بود
منتخب روز   
اقدام منحصربفرد و زیبای طلافروش یزدی به احترام دختر سه ساله امام حسین(ع)+عکس/ این جور تصاویر مخصوص ایران ماست والسلام👌 (فیلم) رهبر معظم انقلاب: به من می‌گویند شما گفتید سوءاستفاده جویان را افشا نکنید / ما حق نداریم افراد را به صرف گمان متهم کنیم سکانس خوشحالی قُباد از بارداری شهرزاد/ قُباد: من تا الان نمیدونستم از این دنیا و از این زندگی چی میخوام اما الان.... (عکس) هدایای ارزشمندی که پزشکیان در پشت صحنه یک هیئت دریافت کرد / خوشا راهی که آغازش با حسین است ... (ویدئو) شعر سوزناک شهریار برای مادر بزرگش که با شنیدنش اشک از چشمانتان سرازیر خواهد شد به یادماندنی ترین سکانس عاشقانه سریال شهرزاد / از بله گفتن شهرزاد تا مرگ مرگ بزرگ آقا نقش دختر رهبر انقلاب در ترمیم دست مجروح ایشان/ فرزند دختری که به پدر اُنس داشت (عکس) شوخی ظریف با آقای ظریف؛ از مقایسه ظریف با مِسی تا انداختن ماسک به شکل آقای رئیس جمهور!! واکنش عضو دفتر رهبر انقلاب به پست اینستاگرامی پسرش با هشتگ برای ایران، پزشکیان