به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، تاریخ زایمان نزدیک است، گاهی هیجان زده و گاهی عصبی، بی صبرانه منتظرید تا مهمان کوچکتان را در آغوش بگیرید. نمی دانید در اتاق زایمان قرار است چه پیش آید. دائم از خود می پرسید: " کدام روش زایمان، برای نوزاد بهتر است؟"، "زایمان درد دارد؟"، "چه مدت طول می کشد؟" و هزار سوال ریز و درشت دیگر به همین منوال از ذهنتان عبور می کند. همه اینها طبیعی است، اما به محض اینکه چشمتان به دیدن کوچولوی زیبا روشن شد، فراموش می کنید چقدر نگران بودند.
امروزه آمار سزارین به دلایل متعدد در حال افزایش است. سزارین زایمانی است که از طریق جراحی در شکم و رحم مادر و در صورتی انجام می شود که پزشک زایمان را طبیعی را به صلاح مادر نداند. این روش زایمان نیز مانند هر روش جراحی دیگری مضرات مخصوص به خود را دارد که در ادامه پیرامون آن گفتگو می کنیم.
ترس از درد زایمان طبیعی
اما متاسفانه امروزه حتی مادران سالم و به دور از خطر، تنها به دلیل ترس از درد زایمان طبیعی، به زایمان سزارین روی می آورند. شیوع عمل سزارین در کشورهای مختلف و به ویژه کشور ما مشخص نیست ولی دلیل عمده آن همان ترس از درد در زایمان طبیعی است. آمارها نشان می دهد در اکثر موارد سزارین ها اغلب بدون علت خاص پزشکی و به درخواست مادر و یا اطرافیان وی بوده است. البته تحقیقات نشان داده اند، انتخاب زایمان طبیعی برای فرزند دوم پس از زایمان سزارین در فرزند اول، خطرات بیشتری برای مادر در بر دارد.
این مطالعات نشان داده اند اگر پس از سزارین در زایمان اول، زایمان طبیعی برای تولد نوزاد دوم انتخاب شود، احتمال پارگی رحم و واژن را افزایش می دهد. همچنین خطرات بیشتری برای جنین نیز خواهد داشت. از آنجایی که عمل سزارین یک عمل جراحی است، در نتیجه می تواند برای مادر و جنین عوارضی داشته باشد که این عوارض را به سه دسته عوارض جسمی، روحی و جنینی تقسیم می کنند.
عوارض جسمی سزارین
- احتمال عفونت رحم بیشتر از یک زایمان طبیعی است که این حالت به علت باز شدن شکم و رحم می باشد.
- عفونت های ادراری در سزارین بعلت ضربه و صدمه اینکه به سیستم ادراری در حین عمل وارد می شود بیشتر است.
- میزان خونریزی در سزارین تقریباً دو برابر زایمان طبیعی است.
- بعلت از دست رفتن حجم زیاد خون،احتمال نیاز به تزریق خون نیز افزایش دارد که خود تزریق خون می تواند عوارض داشته باشد.
- خطرات ناشی از بیهوشی نیز وجود دارد.
- خطر عفونت محل بخیه ها را نیز باید در نظر داشت.
- احتمال ایجاد یبوست به علت استفاده از داروهای بیهوشی در سزارین بیشتر از زایمان طبیعی است.
- خطر پارگی رحم بعلت باز شدن محل بخیه ها در حاملگی های بعدی وجود دارد.
- در مادران سزارین شده، احتمال چسبیدن جفت به محل بخیه ها در رحم در حاملگی های بعدی وجود دارد، در نتیجه خطر برداشتن رحم در مادران سزارینی بیشتر از مادران با زایمان طبیعی است.
- طول مدت بستری در بیمارستان در مادران سزارین شده بیشتر است. در نتیجه از یک طرف احتمال عفونت ها بیشتر می شود و از طرف دیگر از نظر اقتصادی هزینه بیشتری نسبت به زایمان طبیعی دارد.
- در خانمهای سزارین شده، احتمال سزارین های بعدی افزایش می یابد.
- عوارضی هم ممکن است بعد از گذشت چند هفته، چند ماه و یا حتی چند سال بعد از سزارین دیده شود. شامل دردهای شکمی بعلت نفخ شکم، انسداد روده بدلیل چسبندگی ناشی از جراحی و باز شدن محل برش جراحی در حاملگی های بعدی.
عوارض روحی سزارین
- مادر سزارین شده، احساس درد، خستگی و خواب آلودگی بیشتری دارد که می تواند بعلت داروهای بیهوشی باشد.
- اختلالات خلقی مادر مثل: افسردگی، بیقراری، سرزنش خود و احساس گناه در این مادران بیشتر از مادری است که زایمان طبیعی داشته است.
- مادران سزارین شده ممکن است یک احساس جدایی از دیگران مخصوصاً همسر داشته باشند.
- احساس شکست و ناامیدی نیز یکی از این عوارض است.
- این مادران فکر می کنند احساس زنانگیشان کم شده است.
- مادران سزارینی احساس می کنند قدرتشان را از دست داده اند و دیگر نمی توانند مثل گذشته کارهایشان را انجام دهند.
- همچنین احساس ترس از بیهوشی و جراحی نیز وجود دارد.
- مادران سزارین شده یک حالت ترس و نگرانی از حاملگی بعدی خود نیز دارد.
- در عمل سزارین مادران نمی توانند یک ارتباط عاطفی مناسب و زودهنگامی با نوزادشان داشته باشند (بعلت حالت بیهوشی و درد زیاد بعد از عمل) بطور کلی میزان مرگ و میر در عمل سزارین بعلت خونریزیها، عفونت ها و یا خیلی از موارد دیگری که ممکن است در حین عمل پیش آید، 7 تا 8 برابر زایمان طبیعی است.
عوارض سزارین برای جنین
- داروهای بیهوشی می تواند روی جنین عوارض داشته باشند، چون می دانیم استفاده از هر دارویی می تواند برای جنین مضر باشد.
- احتمال مشکلات تنفسی در نوزادانی که به طریق سزارین متولد شده اند نسبت به نوزادان متولد شده از طریق زایمان طبیعی بیشتر است.
- احتمال بروز صدمات جنینی مانند شکستگی جمجمه جنین یا سایر استخوانها و فلج بازو در سزارین هم ممکن است ایجاد شود.
- میزان مرگ و میر شیر خواران در زایمان سزارین نیز نسبت به زایمان طبیعی بیشتر است.
بنابراین بعلت عوارض زیاد سزارین، میتوان دریافت سزارین تنها در مواقعی کاربرد دارد که زایمان طبیعی برای مادر و جنین با خطر همراه باشد در غیر این صورت مادر می تواند یک زایمان کاملاً طبیعی و ایمن داشته باشد.