ایمان طبیعی از همان تولد انسان وجود داشته و با پیشرفت علم با روش های بی خطر صورت می پذیرد. حالا ثابت شده که زایمان فیزیولوژیک بهترین روند یک زایمان طبیعی می باشد و کمترین عارضه را برای مادر و جنین دارد.زایمان بدون استفاده از دارو و متدهای روتین بیمارستان و بدون اپی زیاتومی یا به اصطلاح مداخله ی انسانی را زایمان فزیولوژیک می نامند.
زایمان طبیعی چیست؟
وجود دخالت های در روند زایمان طبیعی به ویژه در دو دهه گذشته باعث شده که زایمان طبیعی دارای عوارضی شود و این کار باعث تخریب جلوه زایمان طبیعی نسبت به شیوه قبل آن شده است .ىر زایمان طبیعی که در حال حاضر صورت می گیرد با سرم اکسی توسین انجام میشود که خانم ها آن را به اسم سرم فشار می شناسند در صورتی که این روش در صورتی باید مورد استفاده قرار بگیرد که ضرورت انجام آن ضروری می باشد تا از ایجاد عوارض ناشی از جلوگیری نمود .
تفاوت زایمان فیزیولوژیک و طبیعی
در زایمان طبیعی ممکن است داروهایی برای کاهش درد مادر و یا تسریع روند زایمان به او تزریق شود و یا اقداماتی از طرف متخصص انجام شود تا مادر در فاز فعال زایمان قرار بگیرد. اگر اطلاعی از روش های کاهش درد زایمان طبیعی ندارید یا از درد زایمان طبیعی می ترسید مطلب با این روش ها درد زایمان طبیعی خود را کم کنید به شما کمک خواهد کرد. یکی از این کارها، پاره کردن کیسه آب توسط پزشک می باشد که باعث تسریع روند زایمان می شود. اما همه ی مراحل زایمان فیزیولوژیک به صورت طبیعی و فیزیولوژی اتفاق می افتد و هیچ مداخله ای انجام نمی شود.
زایمان فیزیولوژیک چیست؟
به زایمانی که بدون دخالت پزشک و دارو و به صورت کاملا طبیعی صورت بگیرد زایمان فیزیولوژیک گویند .در این مورد خانم باردار هنگامی که درد زایمان خانم باردار شروع شود به بیمارستان مراجعه نموده و مراحل بستری شدن وی انجام میشود . در این زایمان از غذا نخوردن ، وصل کردن سرم اکسی توسین و خوابیدن وجود ندارد . در این زایمان تمام تلاش متخصص زنان در این است که فرد احساس راحتی داشته باشد . یکی از مواردی که در زایمان فیزیولوژیک وجود دارد این است که فرد می تواند برای احساس آرامش بیشتر یکی از نزدیک ترین افراد خانواده (مانند همسر ، مادر) به عنوان همراه در کنار خود داشته باشد . در این نوع از زایمان در صورت ضروری نبودن به هیچ عنوان الز سرم تراپی اجباری و آنژیوکت و … استفاده نمی شود . خانم باردار میتواند مایعات و غذای سبک میل کند . همچنین نیاز به استراحت مطلق بودن و دراز کشیدن مادر نیست و بالعکس سعی می شود از نیروهای طبیعی لگن و شکم برای کمک در روند زایمان استفاده شود .
عوامل مؤثر در کاهش درد زایمان فیزیولوژیک
در این زایمان میتوان با انجام روش های زیر به طور چشم گیری با حذف کردن مواردی که باعث ایجاد درد می شود ، درد زایمان را کاهش دهیم .
- روش طب فشاری : در این روش با تحریک گیرنده مکانیکی موجب کاهش درد می شود .
- تحریک کردن مادر در لیبر : در این روش به موجب سریع تر شدن روند زایمان و همچنین برای برطرف نمودن وضعیت نامناسب جنین استفاده می شود .
- آروماتراپی و رایحه درمانی : این روش به منظور تولید اندروفین و کاهش ادراک درد استفاده میشود .
- روش های مناسب تنفسی و تمرکز : باعث تولید اندروفین و همچنین خون رسانی رحم می شود .
- افزایش تمرکز : تمرکز کردن به منظور منحرف کردن حواس .
- مصرف غذای های سبک و مایعات : این روش باعث جلوگیری از کاهش قند خون و خستگی می شود .
- وجود همراه کنار مادر : این کار باعث افزایش اعتماد به نفس و حمایت عاطفی و روانی برای مادر می شود
مراحل انجام زایمان فیزیولوژیک
همانطور که اشاره کردیم این روش زایمان یک زایمان بدون هرگونه دخالت پزشکی می باشد در محیطی امن در کنار همراه بیمار صورت میگیرد .در این روش زایمان مادر در تمام مراحل زایمان مشارکت داشته و زایمان در حالت ها ی مختلف مانند روي زانو ، ، چهار دست و پا ، ايستاده، ، چمباتمه ، ليتاتومي و نشسته متمايل به جلو، در وان آب گرم و . .. صورت می گیرد .همچنین در این روش تمام روش های غیر دارویی مانند طب فشارِی، موسیقی درمانی، تن آرامی، تکنیک های تنفسی، رفلکسولوژی، ماساژتراپی، آروماتراپی، گرمادرمانی، سرمادرمانی و … برای کاهش درد استفاده می شود.روش های ذکر شده از جمله کاهش درد برای سرعت بخشیدن به روند زایمان نیز استفاده می شوند
فواید زایمان فیزیولوژیک
این نوع زایمان مزایای زیادی دارد که درادامه به مهم ترین آن ها اشاره میکنم :
- زمان زایمان : چنانچه خانم بارداری تصمیم می گیرد که به این صورت زایمان کند، تا پایان ۴۰ یا ۴۱ هفته صبر می کند. انجام زایمان در هفته های آخر بارداری یعنی هفته ی 39 و 40، سبب می شود که جنین کاملا رشد کند و بعد از زایمان نیازی به مراقبت های ویژه نداشته باشد. همچنین در هفته های پایانی، مغز جنین کاملا رشد می کند.
- بهبود سریع تر : دهانه رحم و واژن بسیاری از بانوانی که به این صورت زایمان می کنند، شکافی برنمی دارد و نیازی به بخیه ندارد. همچنین معمولا در زایمان فیزیولوژیک پرینه پاره نمی شود. اما زمانی که پزشک یا ماما، پرینه را برش می دهند، بعد از زایمان این ناحیه را بخیه می زنند که احتمال عفونت و خونریزی بعد از زایمان را افزایش می دهد.
- کاهش عوارض ناشی از دارو : داروهایی که هنگام زایمان برای سرعت بخشیدن به روند زایمان تزریق می شود، ممکن است در صورت بروز عارضه با افزایش غیر طبیعی انقباضات رحمی، اکسیژن رسانی به جنین را با مشکل مواجه کنند و سبب سزارین های اورژانسی شود. همچنین این داروها، احتمال خونریزی شدید مادر بعد از زایمان و احتباس ادرار در مثانه را نیز افزایش می دهد.