بارداری با مشکلاتی مانند حالت تهوع، خستگی، سنگینی پاها و... همراه است. برای یک خانم شاغل، ادامه فعالیت در دوران بارداری با وجود این مسائل دشوار است. اگر شما باردارید و با این موارد سر و کار دارید و در عین حال مجبورید فعالیت تان را ادامه دهید، بهتر است این مطلب را بخوانید. زنان شاغلی که دوران بارداری خود را در محل کار می گذرانند، کم نیستند. البته کار کردن و بارداری هیچ مغایرتی با یکدیگر ندارند، اما بهتر است مادران در این دوران نسبت به رعایت برخی نکات ظریف دقت داشته باشند.
زنان باردار شاغل چه مشکلاتی دارند و چگونه خود را با آن ها وفق دهند؟
اندازه و وزن کودک شما رشد می کند و شما لگدهای کودک را بیشتر حس خواهید کرد،کمر درد و / یا درد لگن را به دلیل تغییر تجربه خواهید کرد و کودک از مثانه شما به عنوان بالشت استفاده می کنند.تورم در مچ پا، پا و دست را تجربه خواهید کرد و همچنین اختلالات خواب در این دوره بروز میکنند.احساسات بالا می روند، استرس و عصبانیت بیشتر خواهد شد.شما ممکن است احساس کنید که زمان کافی برای انجام کارها ندارید، و کار خود را به خوبی انجام نمیدهید و همیشه احساس خستگی میکنید. همه اینها با تغییرات فیزیولوژیکی ذکر شده در بالا ترکیب شده و شما تضمین می کنید که جستجو برای به دست آوردن انرژی، سرزندگی دوباره کار سختی است به خصوص زمانی که سرکار میروید.
کدام زنان شاغل باردار در معرض خطرند؟
موارد استثنا شامل زنانی است که سابقه سقط مکرر دارند، یا تهدید به سقط شده اند (لکه بینی در اوایل بارداری از علائم آن است)، کسانی که دچار نارسایی دهانه رحم هستند، کسانی که دچار فشار خون بالا در بارداری (بویژه در سه ماهه سوم) شده اند، یا کسانی که سابقه زایمان زودرس در حاملگی قبلی دارند، یا در این حاملگی احتمال این مشکل وجود دارد.
گذشته از موارد خاص، برخی مشاغل در دوران بارداری مشکل ایجاد می کنند، مثل شغل هایی که نیاز به ایستادن طولانی دارند (مثل دندانپزشکی یا کسانی که جراحی های طولانی را انجام می دهند مثل جراحان ارتوپدی یا مغز و اعصاب وکمک های ایشان)، زیرا احتمال سقط و زایمان زودرس در این افراد بیشتر است.
همین طور کسانی که در اتاق عمل در معرض گازهای بیهوشی هستند، احتمال سقط در ایشان زیاد است، مگر این که اتاق عمل دارای سیستم تهویه مناسبی باشد. همین طور کسانی که به دلیل شغل خود همواره در معرض اشعه ایکس هستند، مثل متخصص رادیولوژی و بویژه تکنیسین های رادیولوژی که این مساله در سه ماهه اول بسیار خطرناک تر است و احتمال آسیب به جنین وجود دارد.
همچنین شغل هایی که نیاز به نشستن طولانی پشت میز دارند، خطرناک است، زیرا این شرایط موجب لخته شدن خون در وریدها بویژه در وریدهای پا می شود.راه حل آن است که خانم باردار هر یکی دو ساعت از پشت میز بلند شود و تحرک داشته باشد یا دست کم پاهایش را تکان دهد تا احتمال این مشکل کمتر شود
توصیه های مهم برای زنان باردار شاغل
توصیه های مهم برای خانم های باردار و شاغل؛ باید بدانید که متخصصان بر این باور هستند که زنان باردار تا قبل از شش ماهگی می توانند کار کنند. ولی بخاطر اهمیت بالای زمان بارداری موظف هستند به سلامت جسمانی، روانی و عاطفی خود در این بازه بسیار اهمیت بدهند. در ادامه به توصیه های مهم برای زنان باردار و شاغل می پردازیم.
اجتناب از مواد خطرناک و فعالیت های خطرناک
بعضی از مواد شیمیایی تاثیر منفی بر رشد جنین دارند. علاوه بر این، برخی از فعالیت ها مانند بلند کردن اجسام سنگین یا انجام کار در محیطی که دارای اشعه ایکس است، برای زنان باردار بسیار خطرناک هستند. اگر شما در زمان بارداری و شیردهی در چنین محیطی خطرناکی کار می کنید، باید تقاضای انتقال به محیط امن تر که در آن از مواد شیمیایی و اشعه ایکس خبری نیست منتقل شوید.اگر شما در یک محیط صنعتی که با مواد شیمیایی سر و کار دارد کار می کنید، باید به دنبال این باشید که چه موادی برای شما ایمن و چه موادی می تواند برای شما و جنین تان مضر باشد. با حقوق قانونی خود آشنایی کامل داشته باشید و اطمینان حاصل کنید که محل کار شما آنها را نقض نمی کند.
محل کار خود را با وضعیت خود تطبیق دهید
سعی کنید کار خود را به راحترین وجه ممکن انجام دهید. اگر به صورت نشسته کار می کنید، سعی کنید یک صندلی راحت را برای این کار انتخاب کنید. اگر ایستاده کار می کنید، تقریبا فضایی به اندازه یک متر پیش رو خودتان را خالی کنید. اگر پشت کامپیوتر هستید، دقت کنید تا ارگونومی بدنتان حفظ شود. اگر در محیطی مثل خرده فورشی ها کار می کنید، سعی کنید با استفاده از یک بازوی مکانیکی کمکی اجسام را جا به جا کنید تا نیازی به خم و راست شدن نداشته باشید.
تنظیم رژیم غذایی خوب
داشتن یک رژیم خوب و متعادل برای زنان باردار ضروری و اهمیت بالای برخوردار است اما حال اگر زنان باردار شاغل نیز باشند باید بدانید که تغذیه سالم اهمیت بیشتری به خود می گیرد. مصرف کربوهیدرات و پروتئین را در اولویت قرار دهید و از مصرف غذاهای چرب خودداری کنید.
کارفرما و همکاران خودر ا مطلع کنید
موضوع بارداری خود را به کارفرمایتان اطلاع دهید قبل از اینکه علائم برداری پدیدار شوند. به اطلاع رسانی کارفرما شرایط کاری خود را آسان خواهد کرد. البته این امر باعث می شود که همکاران و کارفرما شرایط شما را درک و مراعات حال شما را بکنند. و اگر قرار است بعد از بارداری دست از کار کردن بردارید کارفرما می توانند با فرصت مناسب برای پیدا کردن جایگیزین مناسب باشد.
لباس های راحت بپوشید
سعی کنید از لباس های آزاد و راحت استفاده کنید تا بر روی جنین فشاری وارد نشود و یا تنفس راحت و بهتری بکشید. اما به این نکته توجه کنید که کار کردن در دوران بارداری به خودی خود دشوار خواهد بود.
انتظارات و توقعات را پایین بیاورید
باید انتظار از خود نداشته باشید که همچون گذشته بتوانید به فعالیت های روزمره و سخت خود بپردازید، با این وجود از کارفرما بخواهید مسولیت های و کارهای سخت را شما سلب کند و یا بصورت پاره وقت به ادامه همکاریتان باشید.
اطلاع از حق و حقوق
از شرایط کار و حق و حقوق خود در دوران بارداری آگاهی پیدا کنید و از سیاست های شرکت در قبال بارداری و زایمان و نوع مرخصی تان بپرسید و درخواست مرخصی کنید.
استراحت و حرکات کششی
هر از گاهی در دوره های منظم و طبق زمان بندی مناسب راه بروید یا حرکات کششی انجام دهید؛ این کار باعث می شود تا خون به طور مناسب در بدن به جریان بیافتد و از متورم شدن پاها و درد کمر و ناحیه پشت جلوگیری شود.
اجتناب از کار اواخر شب در بارداری
به دلیل مشکلات خواب در بارداری از کار تا اواخر شب بپرهیزید و زودتر به منزل برگردید و آماده خواب شوید.
بستن کمربند ایمنی در بارداری
در مسیر رفت و آمد به محل کار، بستن کمربند ایمنی را در خودرو فراموش نکنید.
اجتناب از مواد شیمیایی محیط کار در بارداری
برخی از مشاغل به طور مداوم در معرض مواد شیمیایی بوده که برای بارداری مضر است. باید از مواد شیمیایی محیط کار خود دوری کنید. برای مثال اگر شما یک آرایشگر هستید، از بوی لاک ناخن و رنگ مو دوری کنید. اگر در معرض مستقیم فلزات سنگین (مانند سرب و جیوه)، حلال های آلی و یا مواد شیمیایی دیگر و اشعه ی ایکس هستید باید کار خود را عوض کنید. این مواد تراتوژن هستند، یعنی در صورت قرار گرفتن در معرض مستقیم آن ها قبل از بارداری یا در دوران بارداری می توانند باعث مشکلاتی مانند سقط جنین، زایمان زودرس، نقایص ساختاری هنگام تولد و رشد غیر طبیعی جنین و نوزاد شوند.
اجتناب از ادامه ی کار در صورت نیاز در بارداری
دوران بارداری برای همه بی دغدغه و آسان نیست، گاهی به دلیل وجود حاملگی های پرخطر و برخی عوارض بارداری و نیاز به استراحت بیشتر، متخصص یا ماما شما را از ادامه ی کار منع می کند. در این صورت برای بهبود روند بارداری نیاز است تا این دوران را دور از محیط کار سپری کنید. تغییر شغل در صورت همراه بودن با این عوامل و شرایط پیشنهاد می شود که شامل موارد زیر است:
- دولا شدن و یا خم شدن بیش از ده بار در هر ساعت؛
- بالا رفتن از نردبان بیش از سه بار در طول یک شیفت هشت ساعته؛
- حالت ایستاده برای بیش از چهار ساعت در یک زمان؛
- بالا رفتن از پله بیش از سه بار در هر شیفت؛
- کار بیش از 40 ساعت در هفته؛
- داشتن شیفت کاری؛
- بلند کردن بیش از 23 کیلوگرم بعد از هفته ی 20 بارداری؛
- بلند کردن بیش از 11 کیلوگرم بعد از هفته ی 24؛
- دولا شدن، خم شدن یا بالا رفتن از نردبان بعد از هفته ی 28؛
- نیاز به برداشتن هر گونه جسم سنگین پس از هفته ی 30؛
- نیاز به ایستادن بیشتر از 30 دقیقه در هر ساعت بعد از هفته ی 32؛
- کار با مواد شیمیایی، حلال، دود یا اشعه.
از خوردن تنقلات غیر بهداشتی پرهیز کنید
حتماً از خوراکی های سالم استفاده کنید و از خوردن تنقلات غیر بهداشتی جدا خوداری کنید تا هنگام کار دچار حالت تهوع نشوید. مصرف میان وعده ها و سالاد و میوه های تازه توصیه می شود.
به اندازه کافی مایعات بنوشید
باید بدانید که اگر به مقدار کافی مایعات ننوشید، احتمال وقوع تهوع بیشتر خواهد شد. یک بطری آب در محل کار خود یا روی میز کارتان داشته باشید تا در طول روز از آن بیاشامید و از کم آبی بدنتان جلوگیری کنید.
مصرف به موقع دارو و مکمل ها در محل کار در بارداری
مصرف به موقع داروهای تجویزی و مکمل و ویتامین های دوران بارداری خود را در محل کار فراموش نکنید. در صورت احتمال فراموشی از زنگ ساعت استفاده کنید.
قبول کمک از دیگران در محیط کار در دوران بارداری
قبول کمک دوستان و همکاران در دوران بارداری کاملاً عاقلانه است. کارهای کوچکی که به حضور شما نیاز دارد را می توانید با کمک همسرتان انجام دهید. مدیران از کمک به مادران باردار خوشحال می شوند.
برنامه ریزی مرخصی زایمان
از مدت مرخصی خود آگاه شوید و برای مرخصی زایمان خود برنامه ریزی کنید و در صورت نیاز به گذراندن زمان بیشتر با فرزندتان، امکان مرخصی طولانی تر را با محل کار خود یا مرجع مربوطه چک کنید.
جلوگیری از استرس کار در بارداری
وظایف خود را در محل کار محدود کنید و خود را کمتر در شرایط استرس زای کاری قرار دهید. با تکنیک تنفس و یوگا بر استرس محیط کار خود غلبه کنید.
انجام به موقع ویزیت های دوران بارداری مادران شاغل
انجام به موقع و مرتب ویزیت های دوران بارداری که در آن پیشرفت بارداری و وضعیت جنین بررسی می شود، بسیار مهم هستند. انجام آزمایش پیش از تولد برای ارزیابی هرگونه عوارض بارداری نیاز است. به دلیل مشغله ی کاری نباید انجام این کارها را فراموش کنید یا به تأخیر بیاندازید.
شب ها زودتر از گذشته به تخت خوابتان بروید
در زمان بارداری برخلاف گذشته سعی کنید شب ها حداقل بین 7 تا 9 ساعت خواب داشت باشید که خوابیدن بر روی هر دو پهلو برای شما و فرزند درون شکمتان لازم است. زیرا باعث رسیدن خون به او شده و همچنین از تورم بدن جلوگیری می کند. برای جابجا شدن و چرخیدن از پهلویی به پهلوی دیگر باید به طور کامل بنشینید، سپس بر روی پهلوی دیگر چرخیده و استراحت کنید. این کار از پیچیدن بند ناف به دور گردن جنین و در نتیجه خفگی او پیشگیری می کند. برای راحتی بیشتر می توانید یک بالشت بین پاها و زیر شکم خود قرار دهید.