ضرب المثل علف باید به دهن بزی شیرین بیاد
امروز هم تصمیم داریم درباره کاربرد و همچنین مفهوم یک ضرب المثل مشهور دیگه با هم صحبت کنیم. برخی ضرب المثل ها نسبت به بقیه از حبوبیت و شهرت بیشتری برخوردارند. مفهوم ضرب المثل علف باید به دهن بزی شیرین بیاد را دربخش ضرب المثل ساعدنیوز بخوانید.
همه ما این ضرب المثل که علف باید به دهن بزی شیرین بیاد رو بارها شنیدیم اما معنی و مفهومش چیه؟! یعنی هر کس سلیقه ی متفاوتی دارد و مزه ی دهان هر کس با دیگران فرق می کند.آنچه به دهان شما خوشمزه نمی آید ممکن است بسیار مورد پسند کس دیگری باشد و برعکس چیزی که مورد پسند شماست را شاید دیگری اصلاً نپسندد که خب این خود از زیبایی های خلقت است!
در گذشته بسیازی از مردم ایران شغل دامداری داشتند و خیلی ها هم کوچ نشین بودند ، یعنی برای پیدا کردن غذای خوب برای احشام خود از جمله گاو، گوسفند و بز ییلاق و قشلاق می کردند ، در این میان علف خوب و آذوقه خوب برای حیوانات اهلی چه بود ؟ آن چیزی که آن ها می خوردند و لذت می بردند ، یعنی طبع بشری نمی تواند تشخیص بدهد که آیا حیوان این علف را دوست دارد یا نه ؟
شما تصورکنید ، کسی می خواهد برود برای خیوانات خود علوفه بخرد، فروشنده کی از علف و یونجه خود تعریف می کند و می گوید که این ها شیرین است ، او در جواب فقط می تواند بگوید که من نمی دانم ، این علف باید در دهان بز من شیرین بیایید و بپسندد
در مورد حکایت این ضرب المثل به شکل معتبر چیزی پیدا نشد، اما با توجه به کاربرد این ضرب المثل در مقوله ازدواج و تشکیل خانواده و لزوم مورد پسند واقع شدن طرفین در نظر یکدیگر، شاید بتوان آن را به نوعی مرتبط دانست با ماجرای عشق و علاقه مجنون به لیلی در ادبیات کهن کشورمان.
وحشی بافقی این ماجرای افسانه ای را در ابیاتی چنین آورده است:
به مجنون گفت روزی عیب جویی
که پیدا کن به از لیلی نکویی
که لیلی گر چه در چشم تو حوریست
به هر جزوی ز حسن او قصوریست
ز حرف عیب جو مجنون برآشفت
در آن آشفتگی خندان شد و گفت
اگر در دیدهٔ مجنون نشینی
به غیر از خوبی لیلی نبینی
تو کی دانی که لیلی چون نکویی است
کزو چشمت همین بر زلف و روی است
تو قد بینی و مجنون جلوه ناز
تو چشم و او نگاه ناوک انداز
تو مو بینی و مجنون پیچش مو
تو ابرو، او اشارت های ابرو
دل مجنون ز شکر خنده خونست
تو لب می بینی و دندان که چونست
کسی کاو را تو لیلی کرده ای نام
نه آن لیلی ست کز من برده آرام
این ابیات در واقع به معنای این است که هر فردی نظر و عقیده ای در مقوله ای خاص دارد و باید به نظر و نوع نگاه او احترام گذاشت.
مورد استفاده ضرب المثل
- هر کس سلیقه ای دارد
- سلیقه ی همه با هم یکی نیست
- مزه ی دهان هر کس با بقیه مردم فرق می کند
- انسان های مختلف ایده ال ها و ارزش های متفاوتی با هم دارند
- چیزی که مورد پسند کسی باشد، شاید برای دیگران اصلا پسندیده نباشد
- آنچه به نظر کسی ممکن است خوشمزه نباشد ممکن است برای دیگران خوشمزه باشد و برعکس
این ضرب المثل به شکلی احترام گذاشتن به سلیقه ی دیگران را تشویق می کند، و اظهار نظر در مورد امور شخصی دیگران را امری پوچ و بی مورد نشان میدهد.
معنی:
در انتخاب همسر یا انتخاب چیزی،خود فرد باید از طرف مقابل یا آن چیز خوشش بیاید و آنرا بپسندد و تمایل داشته باشد نه دیگران