شایع ترین علت ترک پاشنه پا، خشکی پوست است. کسانی که به طور عمومی خشکی پوست دارند، مستعد این هستند که دچار ترک کف پا، به خصوص ترک پاشنه پا هم شوند، اما در بعضی افراد شانس بروز این مشکل نسبت به بقیه بیشتر است.
به گفته متخصصان ترک پاشنه پا در خانم ها بیشتر از آقایان دیده می شود که یکی از دلایل اصلی آن تفاوت های هورمونی بین زن ها و مردهاست. رک کف پا نشانه کمبود توجه شما به بدن و یکی از بدترین کابوس های اغلب خانم ها و البته آقایان است. داشتن پاهای زیبا فقط با مراقبت و تقویت ناخن ها و یا استفاده از لاک های رنگارنگ حاصل نمی شود. یکی دیگر از مراقبت های ضروری از پاها، پیشگیری از زبر و خشن شدن پاشنه و رفع ترک کف پا است.گاهی ترک کف پا به خصوص در ناحیه پاشنه، بسیار عمیق و دردناک می شود، به طوری که ایستادن و راه رفتن فرد را دچار مشکل اساسی می کند. در این مقاله با عوامل ایجاد ترک کف پا، نحوه پیشگیری و راهکارهای درمان خانگی آن آشنا می شوید.
علت ترک خوردن پاشنه های پا چیست؟
ترک پا میتواند برای هر کس و به دلایل مختلف اتفاق بیفتد اما در اینجا برخی از عوامل رایج تر را بررسی میکنیم.
- پیاده روی با پاهای برهنه برای مدت زمانی طولانی
- استفاده منظم ومتداول از صندل
- زندگی در آب و هوای خشک
- پوشیدن کفش های پوشت باز
- راه رفتن و ایستادن برای مدت زمان طولانی
- بارداری
- عدم پشتیبانی و مقاومت کفش برای نگهداشتن پاشنه
- ایستادن برای مدت طولانی روی صفحات سخت
- غدد عرقی غیر فعال
- بهداشت کف و ضعیف پا
- چاقی و اضافه وزن
- پای ورزشکاران به دلیل اگزما و شرایط پوستی و کمبود مواد معدنی و ویتامین ها
- مشکلات تیروئید یا دیابت
- کفش های پاشنه تخت و یا پاشنه بلند.
تشت آب
پوست اطراف ترک پاشنه پا اغلب ضخیم تر و خشک تر از باقی قسمت های پوست است. همچنین به دلیل این خشکی، زمانی که به پوست پاشنه فشار وارد شود، ممکن است ایجاد شکاف کند. زمانی که پای خود را در تشت یا کاسه ای کوچک پر از آب شناور کنید و آن را مرطوب کنید، به مشکل خشکی پوست پاشنه پا کمک کرده اید.
بهتر است آبی که استفاده می کنید ولرم باشد، کمی صابون درون آن بریزید و برای مدت ۲۰ دقیقه پاهای خود را درون آب قرار دهید. بعد از این مدت زمان، به آرامی پای خود را خشک کنید. سپس از کرم نرم کننده پا استفاده کنید. اگر از محلول روغنی یا کرم های چرب استفاده می کنید، بعد از مالیدن آن، جوراب ترجیحاً نخی بپوشید تا چربی آن به اطراف پخش نشود.این نکته را در نظر داشته باشید تا در زمانی که در حال خشک کردن پا هستید، با استفاده از اسکراب آن را لایه برداری نکنید. همچنین می توانید درون تشت کوچک سرکه بریزید و پا را در آن غوطه ور کنید.
لایه برداری پا
برای لایه برداری پوست از سوهان مخصوص پاشنه پا، سنگ پا با دستگاه های مخصوصی که امروزه طرفداران زیادی پیدا کرده اند، استفاده کنید. بعد از لایه برداری پا، به پوستتان آب برسانید. می توانید راهکار تشت آب را بعد از لایه برداری هم انجام دهید. پا را با مالیدن اسکراب ماساژ دهید تا سلول های مرده از سطح پوست شما جدا شوند و قسمت های ضخیم و زبر شده پوست از بین بروند.
بسیاری از موادی که برای درمان ترک پا به کار برده می شوند، با هدف رطوبت رسانی و نرم کردن پوست وارد عمل می شوند. برخی از این مواد طبیعی را بشناسید تا به سادگی برای رفع ترک پا در منزل اقدام کنید. فراموش نکنید که اگر وضعیت ترک پای شما وخیم است و یا دچار بیماری هایی مانند قند خون هستید، برای درمان ترک عمیق پاشنه پا شخصاً اقدام نکنید و برای نتیجه بهتر به پزشک متخصص بروید.
استفاده از عسل
یکی از روش های درمان خانگی برای ترک پا عسل است. با توجه به برخی از مطالعات انجام شده، عسل دارای خصوصیات ضدمیکروبی و آنتی باکتریال است و می تواند زخم های روی پوست را درمان و پوست را آب رسانی کند. می توانید بعد از آنکه پای خود را از درون آب بیرون آوردید، کمی عسل به پاشنه پا بمالید و یا در طول شب از کمی عسل استفاده کنید. قطعاً برای اینکه شیره و چسبناکی عسل به اطراف برخورد نکند، باید از جوراب ضخیم استفاده کنید.
جوش شیرین
دو سوم یک تشت را از آب گرم پر کنید و سه قاشق غذاخوری جوش شیرین به آن بیفزایید. آن را هم بزنید تا جوش شیرین به خوبی حل شود. برای ۱۰-۱۵ دقیقه پای خود را درون این محلول قرار دهید و سپس بعد از بیرون آوردن پا، آن را با استفاده از سوهان پا اسکراب کنید. سپس پا را با آب تمیز بشویید.
روغن نارگیل
این روغن همیشه برای درمان پوشت خشک پیشنهاد می شود چون باعث می گردد پوست بتواند رطوبت خود را بیشتر حفظ کند. بعد از آنکه پا را از آب درمانی خارج کردید، از روغن نارگیل استفاده کنید. روغن نارگیل دارای خواص ضد التهابی و ضد میکروبی است و اگر وضعیت ترک پا به حدی است که ممکن است دچار زخم، خونریزی یا عفونت شود، روغن نارگیل برای پیشگیری و درمان کمک کننده خواهد بود.
لیمو ترش
یک عدد لیمو ترش بزرگ را بردارید و آن را به دو نیم تقسیم کنید. آب آن را درون ظرفی خالی کنید ولی اجازه دهید کمی آب هم درون پوست لیمو باقی بماند. حالا هر کدام از دو برش را روی هر کدام از پاشنه ها بگذارید به صورتی که پاشنه درون برش لیمو قرار بگیرد. روی آن جوراب بپوشید و سی دقیقه صبر کنید. به دلیل اینکه راه رفتن در این حالت کمی دشوار است، بهتر است نشسته در انتظار باشید! اسید موجود در لیموترش سلول های مرده پوست را جدا می کند و موجب نرمی سطح پوست می شود. همچنین می توانید ترکیبی از وازلین و چند قطره از لیموی تازه را روی پاشنه پا بمالید تا به خوبی جذب شود. این مواد را از شب تا صبح روی پوست خود نگهدارید و صبح آب بکشید. می توانید روی آن جوراب پشمی بپوشید تا با گرم شدن پا، تأثیر مواد بیشتر شود.