به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، برخی از افراد معتقدند به محض اینکه کودک توانایی سخن گفتن را پیدا کرد باید رفتارهای خوب را به او آموزش داد زیرا ارائه چنین آموزش هایی با گذشت زمان دشوارتر می شود. رفتار خوب و احترام است که فرد را قادر به زندگی در کنار مردم در این جهان می کند. آداب و احترام بایستی بخشی از ارزش های اصلی ما باشد.
آموزش رفتارها به کودکان بایستی در خانه انجام شود، مدرسه محلی برای آموزش خواندن، نوشتن و انجام ریاضیات است نه صرفا آموزش ادب و احترام، امروزه بسیاری از مدارس ساعاتی را برای آموزش رفتار در نظر می گیرند ولی پایه و اساس این آموزش باید در خانه صورت بگیرد. یک دانش آموز در سن دبستان می تواند درک کند که ریشه تمامی رفتارهای خوب احترام است، کودک باید بفهمد که چرا باید رفتار خوب داشته باشد.
آموزش استفاده از رفتارهای خوب یک راه ساده برای به ارمغان آوردن ارزش هایی مانند مهربانی و احترام است که اکنون جهان بیش از هر زمان دیگری به آن نیاز دارد. کلید موفقیت، شروع زود هنگام و سازگاری با شرایط و محیط است. اما چگونه؟ این راهکارها قابل ذکر هستند:
-آداب معاشرت و استفاده از زبان مودبانه
یادگیری استفاده از کلمات و عبارات مودبانه، پایه ای برای داشتن سایر رفتارهای خوب ایجاد می کند. ساده ترین راه برای تعلیم دادن به بچه ها در استفاده از عبارات ” لطفاً”، ” از شما متشکرم”، ” خوش آمدید” و ” خواهش می کنم”، این است که آنها هر روز و در شرایط مختلف استفاده از این کلمات توسط خود شما را ببینند.
البته این بدین معنا نیست که آنها همیشه این کار را به یاد خواهند داشت و گاهی شما می توانید به آنها یادآوری کنید. بنابراین اگر شما خودتان الگوی خوبی برای او باشید، در نهایت فرزند شما نیز استفاده از کلمات مودبانه را سرلوحه کار خود قرار خواهد داد.
– مواظب حرفایتان باشید
بچه های کوچک توانایی فیلتر کردن و تمایز دادن بین آنچه که بسته به شرایط برای گفتن مناسب است و آنچه نیست را ندارند. این مورد می تواند منجر به قرار گرفتن شما در وضعیت های نامناسب شود. احتمالاً فرزند شما متوجه افرادی که متفاوت هستند خواهد شد و می خواهد درباره این تفاوت ها توضیح داده و یا حتی از خود آنها سوال کند.
اینکه مثلاً چرا این خانم این قدر چاق است؟ حتماً زیاد غذا می خورد و یا ممکن است اعلام کند که غذا یا هدیه ای را که گرفته دوست ندارد و این کار را در مقابل فردی که آن را داده است، انجام دهد.
خوشبختانه، با تمرین و مرور زمان، بچه ها آداب معاشرت را یاد خواهند گرفت و می فهمند که قبل از صحبت کردن فکر کنند. در عین حال، به فرزندانتان توضیح دهید که گفتن یک مورد ناخوشایند و یا نظر منفی دادن در مورد ظاهر یک شخص در ملاء عام یک کار نادرست و غیراخلاقی بوده و می تواند مضر باشد.
به بچه های خود بگویید که آنها همیشه می توانند اندیشه ها و سؤالات خود را بعداً و هنگامی که تنها هستید، مطرح کنند.آموزش آداب معاشرت به کودکان کار سختی نیست ولی انجام دادن آن بسیار مفید و حتی الزامی است.
– آموزش آداب معاشرت و ارتباط برقرار کردن با دیگران
یکی از مهم ترین مهارت های اجتماعی که کودک شما می تواند یاد بگیرد این است که چگونه به دیگران سلام کرده و ارتباط اولیه را با آنها برقرار کند. اول، باید بر تماس چشمی تاکید داشته باشید. برای اینکه یک کودک این کار را راحت تر انجام دهد، به آنها بگوئید تا ببینند که چشمان طرف مقابل چه رنگی دارد.
پاسخگویی ساده به پرسش های رایجی مانند “حالت چطور است؟” و اینگونه تمرینات می تواند به کودک شما کمک کند که پاسخ های این سوالات را با اعتماد به نفس بیشتری داده و حصول ارتباط را تسهیل کنند. نظارت شما نیز می تواند برایش اطمینان حاصل کند که آنها اطلاعات مازادی در مورد خود به طرف مقابلشان نمی دهند.
– تمرین صبر
برای یک کودک جوان، انتظار برای صحبت کردن می تواند در حد شکنجه سخت باشد. هنگامی که یک کودک چیزی در سرش است می خواهد بلافاصله آن را بیان کند، بدون توجه به آنچه که در اطرافش اتفاق می افتد و اینکه این صحبت چه تبعاتی خواهد داشت.
اما چگونه به فرزندتان خواهید آموخت که برای نوبت صحبت کردنش منتظر بماند؟ یادآوریهای کلامی البته مهم هستند، اما اغلب نمی توانند این درس را برای کودک ملکه ذهن و نهادینه کنند. به جای آن، بهتر است از یک نشانه بصری مانند یک اسباب بازی خاص و یا از یک چوب استفاده کنید. بگویید : “وقتی با این اسباب بازی به شما اشاره می کنم، نوبت صحبت شماست”.
– یک مهمان خوب باشید
در خانه دوستان فرزندتان و در حضور خودش یک مهمان مودب و مهربان باشید، به خصوص وقتی که کودکان کمی بزرگتر می شوند. فرزندتان باید همیشه از قوانین وضع شده توسط شما در خانه دوستانش پیروی کند، پس ابتدا خودتان باید پایبند باشید. از زبان مودبانه و آداب معاشرت استفاده کنید و از والدین و دوستانش به خاطر دعوت و پذیراییشان تشکر کنید. همچنین کاملاً باید تمیزی را رعایت کنید. قبل از اینکه فرزندتان را به خانه دوستش بفرستید، در مورد این رفتارها با او صحبت کنید.
– عادات میزغذا را به آنها یاد بدهید
مدت زمان غذا خوردن با کودکان برای بزرگسالان اغلب چندان لذت بخش نیست، زیرا به این معنی است که باید مراقب خرابکاری آنها بوده و دائماً آداب و رسوم غذا خوردن را به آنها آموزش دهید. اما داشتن رفتارهای متناسب با شئون اجتماعی بر سر میز غذا یک مهارت اجتماعی حیاتی است.
کودکان حدود سه و چهار ساله می توانند در طول صرف وعده غذایی رفتار مناسب را نیز بیاموزند. با اصول اولیه شروع کنید، اینگونه با مرور زمان و در نهایت به رفتار درست عادت می کنند: قبل از وعده های غذایی دست های خود را بشویید؛ دستمال سفره را در دامان خود قرار دهید؛ با دهان پر صحبت نکنید، از تدارک بیننده سفره تشکر کنید و در انتها ظرف خود را از میز یا سفره بردارید.
-در آموزش آداب معاشرت ثابت قدم و صبور باشید
شیوه های یادگیری آداب معاشرت می توانند زمان بر باشند. به یاد داشته باشید زمانی که کودکان رفتارهای خوب دارند، آنها را ستایش و تشویق کنید و هنگامی که آنها اینگونه عمل نمی کنند، به سادگی به آنها تذکر دهید که آنها باید از کلمه یا رفتار مناسب استفاده کنند. عمل آموزش آداب معاشرت را با ذکر مثال و مصداق برای آنها دنبال کنید.
آداب و رسوم، مورد استفاده و ضرورت روزمره ماست. بنابراین مادامی که اصول اولیه را به کودکان القاء نموده و برای بهبود آنها تلاش کنید، ادب به یک عادت تبدیل خواهد شد و فرزندانتان در سنین بالاتر با اطمینان بیشتری در جامعه حضور خواهند یافت.