امروزه استفاده از کوله پشتی، بسیار در بین اقشار مختلف جامعه رایج بوده و به دلایلی نظیر : حمل آسان – جادار بودن و زیبایی؛ اما حقیقت آن است که کنار محاسن این نوع کیف به دلیل استفاده نا درست از کوله پشتی ها می توانند مضرات زیادی برای سلامتی ما داشته باشند. استفاده از کوله پشتی های سنگین بدن را دستخوش تغییرات تدریجی ای می کند که ممکن است ابتدا اصلاً متوجه آن ها نشوید تا اینکه تبدیل به مشکلات بزرگ و جدی ای شوند.
حمل وسایل مدرسه ارتباطی مستقیم با سلامت فیزیکی کودکان مدرسه ای دارد. از آنجایی که ستون فقرات کودکان دائماً در حال رشد و تغییر است، محافظت از آن اهمیت بسیار زیادی دارد. ستون فقرات نوجوان ها از ۳۳ استخوان مهره به همراه دیسک هایی تشکیل شده که مثل ضربه گیر عمل می کنند.
به دلیل اینکه کیف های دستی بر اساس راست دست یا چپ دست بودن کودکان، تمام مدت با یک دست حمل می شود به ستون فقرات و عضلات یک طرف بدن فشار وارد می کند و باعث درد های موضعی شده و بهترین وسیله برای حمل کتاب و لوازم مدرسه همان كوله ها هستند.
جنس کیف مدرسه باید از انواع سبک باشد که در مجموع با محتویات آن وزن زیادی نداشته باشد. متخصصان معتقدند دانش آموزان دبستانی نباید بیش از ۱۰ درصد وزن بدنشان بار حمل کنند و در مورد شاگردان دبیرستانی این نسبت نباید بیش از ۱۵ درصد وزن بدن باشد. در غیر این صورت به کمربند شانه ای و ستون فقرات کودک فشار مضاعف وارد شده و باعث بوجود آمدن حالت خمیدگی و تقلیل انرژی کودک در طول شبانه روز می شود.
حمل کوله پشتی سنگین و بر دوش انداختن نادرست آن در هر سنی می تواند موجب صدمات جدی در اندام ها شود. والدین ،دانش آموزان و دانشجویان در انتخاب کوله پشتی برای فرزندان خود می بایستی کمال دقت را بکنند و مطمئن شوند این کوله پشتی ها راحت بوده و صدماتی را ایجاد نمی کنند.متاسفانه اکثراً والدین در این زمینه تسلیم خواست بچه ها شده و در بسیاری از مواقع کیف هایی را که صرفاً فقط جنبه زیبایی دارد برای آنها انتخاب می کنند که بسیار غیر استاندارد و بعضاً دوبرابر وزن کودک جا و حجم برای حمل وسایل دارد که این خود باعث فشار دوبرابر روی فقرات کودک است. آمارها نشان می دهد، بیش از ۴۰ درصد استفاده کنندگان کوله پشتی، از درد ناحیه کمر شکایت دارند. انواع صدمات و نقص های قامتی نظیر گودی کمر، مشکلات ستون فقرات، شانه های نامتقارن، خم شدن شانه ها به یک سمت، کمر درد شدید، انحنای ستون مهره ها، درد های گردنی، و غیره از جمله مهم ترین عوارض حمل کیف و یا كوله غیر استاندارد و یا حمل كوله های استاندارد به شیوه ناصحیح در دانش آموزان و یا دانشجویان از جمله عوارض شایعی است که در بین آنها مشاهده می شود.
ادامه این مقاله به 9 گام برای اطمینان از اینکه کودکان به درستی از کوله پشتی خود استفاده می کنند، اشاره شده است:
1- بسته بندی سبک را تشویق کنید:
بهترین راه برای شروع این است که با اعمال عادت های خوب، وسایلی را درکوله پشتی قرار دهید که مورد نیاز است. با فرزند خود تصمیم بگیرید که چه وسایلی مورد نیاز است و چه وسایلی می تواند حذف شود. فقط آنچه را که نیاز دارید بسته بندی کنید و در کوله پشتی خود قرار دهید.
2- بار آن را به طور مساوی پخش کنید:
کوله پشتی برای توزیع وزن به طور مساوی ساخته شده است. اطمینان حاصل کنید که سنگین ترین وسایل در نزدیک ترین نقطه به وسط پشت کودک قرار دارد. این نقطه، مرکز ثقل خود را تثبیت می کند و به جلوگیری از خمیده شدن، کج راه رفتن یا به جلو افتادن، کمک می کند.
3- اطمینان حاصل کنید که وزن کوله پشتی مناسب است:
در حالت ایده آل، کوله پشتی نباید بیشتر از 10 تا 15 درصد وزن بدن مصرف کننده باشد. این به ویژه برای کودکان کوچکتر اهمیت دارد.
4- با پاهای خود بلند شوید:
به کودک خود بیاموزید که کوله پشتی خود را روی زمین پشت سر خود قرار دهد، زانوها را خم کند، دستان خود را داخل بندهای کوله پشتی کند و با کوله پشتی بلند شود.
5- اطمینان حاصل کنید که بندهای کوله پشتی محکم است:
کوله پشتی باید روی هر دو شانه به طور ایمن و مناسب و بر روی حد فاصل پشت بدن قرار گیرد. اگر کوله پشتی روی باسن حلق آویز شود، بندهای کوله محکم و مناسب نیست و با تنظیم مناسب می توان آن را درست است.
6- از فرزند خود بپرسید آیا هنگام استفاده از کوله پشتی احساس ناراحتی می کند:
حتی اگر به ظاهر کوله پشتی درست قرار گرفته باشد، ممکن است فرزند شما احساس خوبی نداشته باشد. از کودکان بپرسید که آیا کوله پشتی برای آنها راحت است یا خیر. اگر آنها می گویند اینطور نیست، سعی کنید دریابید که دلیل آن چیست و آیا می توان با تنظیم کردن کوله پشتی، آن را برطرف کرد.
7- بطور مداوم راحتی کودکان خود را کنترل کنید:
مطمئن نباشید که اگر کوله پشتی را درابتدای سال تحصیلی تنظیم کرده اید را برای کل سال همینگونه باقی می ماند. ممکن است یک بند تنگتر یا گُشادتر شده باشد، ممکن است در مواقع خاصی کمی سنگین تر باشد یا شاید وسایل در کیسه در برخی روزها در یک طرف کوله پشتی، سنگینی کنند. با بررسی روزانه کوله پشتی نه تنها به راحتی فرزندتان بلکه به عادت های خوب برای زندگی کمک می کنید.
8- هر دو بند کوله پشتی را استفاده کنند:
فرزندتان را همیشه تشویق کنید تا کوله پشتی خود را با هر دو دست بگیرد. اگر کوله پشتی را روی یک شانه یا یک بازو نگه دارد منجر به بروز مشکلاتی در آینده خواهد شد.
9- کاهش زمان استفاده از کوله پشتی:
بهتر است در مکان های امن، کودکان تشویق شوند که کوله پشتی های خود را در کناری بگذارند و کمتر آن را بر دوش خود قرار دهند.
کایروپراکتیک (Chiropractic) زیر شاخه ای از درمان های مکمل و نوعی درمان مشکلات سیستم اسکلتی بدن انسان از جمله کمردرد یا درد گردن است.
۱۰ فرمان برای خرید کیف
۱) درمجموع استفاده از کوله پشتی مناسب تر از انواع کیف های دستی و بندی است.
۲) اندازه کوله پشتی را متناسب با سن و قد دانش آموز انتخاب کنید.
۳) جنس کیف مدرسه باید از انواع سبک باشد که در مجموع با محتویات آن وزن زیادی نداشته باشد. متخصصان معتقدند دانش آموزان دبستانی نباید بیش از ۱۰ درصد وزن بدنشان بار حمل کنند و در مورد شاگردان دبیرستانی این نسبت نباید بیش از ۱۵ درصد وزن بدن باشد. در غیر این صورت کودک ناگزیر است جهت حمل وزن کوله، پشت خود را بیش از شانه ( به دلیل کشیده شدن شانه ها به وسیله بند کوله ) به جلو خم کند و خطر تحمیل وزن زیاد روی ماهیچه ها و ستون مهره ها و حتی خستگی مفرط وجود دارد.
۴) کوله پشتی بهتر است دارای کمربندهای اضافی (کمربند سینه ای و کمربند لنگی) باشد تا هم حمایت اضافی ایجاد کند و هم وزن را از شانه و کمر به لگن انتقال دهد.
۵) کوله پشتی حتما لایه های اضافی محافظ در ناحیه شانه، پشت و سینه ها داشته باشد، همان طور که می دانید به ویژه شانه ها محل عبور رگ های خونی و رشته های عصبی مهم هستند که نباید در معرض فشار مستقیم قرار گیرند.
۶) کوله پشتی باید دارای جیب ها و فضاهایی متناسب با نوع استفاده باشد تا سبب تقسیم وزن اشیا و نگهداری آنها در جای امن و دسترسی آسان به وسایل شود.
۷) اگر وزن اشیای مورد استفاده کودک زیاد است و قادر به کم کردن وزن کوله پشتی و حذف اشیای داخل آن نیستند، حتماً در هنگام خرید، کوله های چرخ دار را انتخاب کنید.
۸) دقت داشته باشید در زمان خرید کوله های چرخ دار کوله پشتی ای را انتخاب کنید که برای حمل آن وضعیت ایستاده بدن کودک حفظ شود.
۹) کوله هایی با بند پهن برای حمل مناسب ترند.
۱۰) در کوله های چرخدار چرخ ها باید به اندازه ای بزرگ باشند که کوله نلغزد و واژگون نشود.با این اقدام کودک شما از زمین خوردن در امان می ماند.