به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، در اجراي ماده 5 اصلاحی پیوست شماره 6 آئین نامه استخدامی اعضاء هیأت علمی دانشگاهها و موسسات پژوهشی کشور و موضوع بند ب ماده 1 قانون اهداف، وظایف و تشکیلات وزارت علوم، تحقیقات و فناوري، به منظور ارتباط پیوسته و هدفمند اعضاي هیئت علمی با سایر دانشگاهها و موسسات علمی و پژوهشی معتبر داخلی و خارجی با هدف اعتلاي موقعیت علمی و فناوري کشور و حضور در عرصه هاي علمی بین المللی، "آئین نامه استفاده از فرصت مطالعاتی براي اعضاي هیئت علمی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی و پژوهشی" به شرح زیر تدوین می شود.
ماده 1- تعاریف
1-1- تعاریف کلی
1-1-1- منظور از دانشگاهها و مراکز آموزش عالی و پژوهشی، کلیه دانشگاه ها، پژوهشگاهها و موسسات آموزش عالی و پژوهشی دولتی است که به اختصار "موسسه" نامیده می شود.
2-1-1- منظور از سازمان، کلیه سازمانهاي تحقیقاتی، اجتماعی، اجرائی، تولیدي و خدماتی می باشد که به اختصار "سازمان" نامیده می شود.
3-1-1- منظور از گروه علمی اعم از گروه آموزشی یا پژوهشی است که عضو هیئت علمی در آن مشغول است.
4-1-1- فرصت مطالعاتی مأموریتی است که به اعضاي هیات علمی واجد شرایط منتخب یک موسسه داده می شود که براي مدتی معین به منظور انجام مطالعات و تحقیقات مشترك در سایر دانشگاهها و مراکز علمی به تحقیقاتی برجسته داخل و خارج از کشور
حضور یابند.
2-1- تعریف انواع فرصت هاي مطالعاتی
1-2-1- فرصت مطالعاتی خارج از کشور
در این نوع فرصت مطالعاتی عضو هیئت علمی منتخب براي تحقیق و مطالعه در مورد یک موضوع خاص که امکان انجام آن در داخل کشور نمی باشد و یا انجام کار مشترك با صاحب نظران و اساتید شاغل در خارج از کشور ضروري باشد، بر اساس کسب حداقل امتیازات و اخذ پذیرش از یک دانشگاه یا مرکز علمی پژوهشی معتبر مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوري و موافقت هیأت امنا ذیربط به خارج از کشور اعزام می شود.
2-2-1- فرصت مطالعاتی کوتاه مدت خارج از کشور
این نوع فرصت مطالعاتی در مدت تعطیلات تابستان و حداکثر به مدت 2 ماه براي انجام مطالعه و تحقیقی معین و با انجام کارهاي علمی و آزمایشگاهی با همکاري موسسه اي علمی در خارج از کشور که مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوري باشد انجام می گیرد.
3-2-1- فرصت مطالعاتی داخل کشور
در این نوع فرصت مطالعاتی عضو هیئت علمی منتخب براي تقویت و افزایش توانمندي هاي پژوهشی و با انجام مطالعه و تحقیق در یک موضوع خاص در سایر موسسات و مراکز تحقیقاتی و صنعتی معتبر به تشخیص موسسه و یا در دستگاه محل خدمت خود به مطالعه و تحقیق می پردازد. در این نوع فرصت مطالعاتی باید موافقت موسسه میزبان براي انجام فرصت مطالعاتی کسب گردد.
ماده 2- اهداف
1-2- توسعه و گسترش تجارب علمی اعضاي هیئت علمی و آشنایی بیشتر آنها با دستاوردهاي علمی و دانش فنی جدید
2-2- کمک به رفع مشکلات علمی و تخصصی کشور با انتقال تجربیات مراکز علمی برجسته از خارج به داخل کشور
3-2- استفاده موثر و مفید از امکانات علمی، تجهیزاتی و آزمایشگاهی مراکز علمی برتر داخل و خارج از کشور
4-2- انجام کارهاي تحقیقاتی مشترك با دانشمندان و پژوهشگران سایر مراکز علمی برجسته داخل و خارج از کشور به منظور اعتلاي موقعیت علمی و فناوري کشور و حضور موثر در همکاري هاي بین المللی
5-2- کمک به توسعه و تقویت همکاریهاي علمی منطقه اي و بین المللی
6-2- به روز شدن دانش تخصصی اعضاي هیات علمی و افزایشتوانمندي علمی و کارایی آنان
تذکر 1 چنانچه در دوره فرصت مطالعاتی نیاز به انجام و طرح پژوهشی باشد، طرح می بایست در اولویت هاي علم و فناوري کشور
بوده در نتیجه انجام اجراي آن مشخصباشد.
تذکر 2 کشورهایی براي اعزام جهت فرصت مطالعاتی در اولویت خواهند بود که وزارت علوم، تحقیقات و فناوري با آنها تفاهم نامه همکاري داشته و در تبادل استاد و دانشجو باشد.
ماده 3- شرایط عضو هیئت علمی در استفاده از فرصت مطالعاتی
با توجه به اینکه فرصت مطالعاتی امتیازي است ویژه که بر اساس کسب امتیازات لازم از فعالیتهاي موثر و مفید علمی، پژوهشی به اعضاي هیئت علمی موسسات داده می شود، لازم است عضو هیئت علمی شرایط زیر را براي استفاده از این فرصت دارا باشد:
1-3- شرایط عمومی
1-1-3- دارا بودن مرتبه علمی استادیاري و بالاتر
تبصره 1 استفاده از فرصت مطالعاتی براي مربیانی که برابر ضوابط مربوطه از نظر آموزشی و پژوهشی برجسته محسوب می شوند بلامانع است. کیفیت برجستگی در شیوه نامه اجرایی این آئین نامه تعیین خواهد شد.
2-1-3- کسب حداقل متغیرهاي تعیین شده توسط موسسه براي فعالیت هاي آموزشی و پژوهشی که امتیازهاي لازم جهت استفاده از فرصت مطالعاتی طی شیوه نامه اجرایی تبیین خواهد گشت.
تبصره 2 آن دسته از اعضاي هیئت علمی که تصدي یکی از سمت هاي ریاست دانشگاه، ریاست پژوهشگاه و معاونت وزارتین علوم، تحقیقات و فناوري و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و بالاتر را براي یک دوره چهار ساله به عهده داشته اند، حق استفاده از فرصت مطالعاتی بدون رعایت بند 3-1-2 را دارند.
3-1-3- ارائه یک برنامه مطالعاتی در یک طرح تحقیقاتی مشخص با توجه به اهداف مندرج در ماده 2 و تایید موسسه اي که عضو هیئت علمی در آن شاغل است و کسب نظر مساعد و پذیرش از یک موسسه معتبر داخل به خارج از کشور (که مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوري در همه ابعاد علمی، اجتماعی باشد).
4-1-3- موافقت رئیس دانشگاه به استفاده عضو هیئت علمی از فرصت مطالعاتی مبنی بر عدم ایجاد خلل در فعالیتهاي آموزشی و پژوهشی در زمان استفاده عضو هیئت علمی از فرصت مطالعاتی
5-1-3- برخورداري از صلاحیت عمومی و اخلاقی و نداشتن منع قانونی دیگر.
2-3- شرایط فرصت مطالعاتی خارج از کشور
1-2-3- دارا بودن وضعیت استخدامی رسمی قطعی.
تبصره 3 در شرایط خاص و براي انجام تحقیقاتی ویژه با نظر هیئت امناي موسسه، عضو هیأت علمی با وضعیت رسمی آزمایشی نیز می تواند از فرصت مطالعاتی خارج از کشور استفاده کند.
2-2-3- دارا بودن حداقل پنج سال سابقه خدمت تمام وقت براي بار اول و حداقل پنج سال خدمت تمام وقت در موسسه پس از پایان فرصت مطالعاتی قبلی براي دفعات بعد.
تبصره 4 حداقل مدت مذکور براي اعضاي هیئت علمی موسسه هاي تازه تاسیس و در حال توسعه طبق تأییدیه وزارت علوم، تحقیقات و فناوري چهار سال خواهد بود
3-3- شرایط فرصت مطالعاتی کوتاه مدت خارج از کشور
1-3-3- دارا بودن وضعیت استخدامی رسمی و یا پیمانی
تبصره 5 اعضاي هیئت علمی پیمانی فقط در طول مدت قرارداد می توانند از این نوع فرصت مطالعاتی استفاده نمایند.
2-3-3- دارا بودن سه سال سابقه خدمت و سه سال فاصله سنواتی بین دو فرصت مطالعاتی
4-3- شرایط فرصت مطالعاتی داخل کشور
1-4-3- دارا بودن حداقل وضعیت استخدامی رسمی آزمایشی
2-4-3- چهار سال سابقه خدمت و چهار سال فاصله سنواتی بین دو فرصت مطالعاتی
ماده 4- تعهدات و تسهیلات موسسه برای فرصت مطالعاتی اعضای هیات علمی
1-4- فرصت مطالعاتی خارج از کشور
موسسه مکلف است بر اساس نوع فرصت مطالعاتی، تسهیلاتی را در اختیار عضو هیئت علمی خود به شرح زیر قرار دهد:
1-1-4- فرصت مطالعاتی خارج از کشور با تامین کامل هزینه هاي فرد و خانواده توسط موسسه
1-1-1-4- پیش بینی و تامین اعتبار مورد نیاز در بودجه تخصصی سالانه موسسه براي استفاده حداکثر 5 درصد اعضاي هیئت علمی متقاضی و واجد شرایط خود جهت گذراندن دوره فرصت مطالعاتی بر اساس اولویت هایی که تعیین و اعلام خواهد کرد.
2-1-1-4- هزینه هاي ریالی و ارزي مترتب بر انجام فرصت مطالعاتی عضو هیئت علمی، همسر و حداکثر دو فرزند (حداکثر سن فرزند 16 سال) شامل بهاي بلیط رفت و برگشت و اقامت در کشور مقصد، بیمه و هزینه هاي پزشکی و هزینه اخذ ویزا و عوارض خروج از کشور تا سقف تعرفه اي که به تصویب هیئت امناء ذیربط می رسد از محل تأمین حقوق و مزایاي عضو هیئت علمی و بر اساس آخرین حکم و هم چنین، ما به التفاوت آن از اعتبارات پژوهشی پیش بینی شده و در بودجه تفضیلی موسسه پرداخت خواهد شد.
تذکر 3 سقف میزان مقرري ارزي بر اساس آخرین جدول پیشنهادي وزارت علوم، تحقیقات و فناوري و تصویب هیئت امناي ذیربط تعیین می گردد.
3-1-1-4- در صورتی که مبلغ ریالی ارز تخصیص یافته به عضو هیئت علمی از میزان حقوق و مزایاي وي کمتر باشد، پس از کسر مبلغ ریالی ارز از حقوق و مزایاي متقاضی، ما به التفاوت آن به عضو هیئت علمی برگردانده می شود.
4-1-1-4- کسر کسورات قانونی حقوق و هزینه هاي مصروفه طبق ضوابط جاري خواهد بود.
5-1-1-4- مدت استفاده از فرصت مطالعاتی به شرط رعایت مفاد مواد آئین نامه جزء سابقه خدمت دانشگاهی عضو هیئت علمی محسوب خواهد شد.
2-1-4- فرصت مطالعاتی خارج از کشور با تامین بخشی از هزینه ها توسط موسسه آن عده از اعضاء هیئت علمی واجد شرایط (موضوع ماده 3) که با توجه به محدودیت اعتبارات پیش بینی شده در بودجه موسسه امکان استفاده از تسهیلات کامل در یک سال مشخص را نداشته باشند، درصورت تمایل می توانند با حکم ماموریت پژوهشی صرفاً با دریافت کامل حقوق و مزایاي مرتبه و پایه خود، از فرصت مطالعاتی خارج از کشور استفاده نمایند.
3-1-4- فرصت مطالعاتی خارج از کشور با تقاضا و حمایت مراکز علمی پژوهشی خارج از موسسه
این نوع فرصت مطالعاتی براي برطرف نمودن یک نیاز پژوهشی و یا حل مشکل یک سازمان و بنا به درخواست مراکز و یا سازمانهاي تحقیقاتی کشور انجام می گیرد. در این حالت عضو هیئت علمی با حکم ماموریت پژوهشی، صرفاً حقوق و مزایاي خود را از موسسه دریافت می کند و تامین بخش یا کل هزینه هاي دیگر توسط سازمان حامی بیرون دانشگاه خواهد بود.
4-1-4- فرصت مطالعاتی کوتاه مدت خارج از کشور
موسسه در طول مدت فرصت مطالعاتی کوتاه مدت خارج از کشور، حقوق و مزایاي عضو هیئت علمی، بلیط رفت و برگشت عضو هیئت علمی، ما به التفاوت ارزي و بیمه را پرداخت می نماید.
2-4- فرصت مطالعاتی داخل کشور
1-2-4- فرصت مطالعاتی داخل کشور با تامین کل هزینه ها توسط موسسه
1-1-2-4- موسسه می تواند براي هر ترم تحصیلی حداکثر 10 % (مجموع فرصت مطالعاتی داخل و خارج از کشور) اعضاء هیئت
علمی متقاضی منتخب را به فرصت مطالعاتی اعزام کند.
2-1-2-4- کسب موافقت سازمان متقاضی براي تأیید فرصت مطالعاتی داخل توسط موسسه الزامی است.
3-1-2-4- موسسه در طول مدت فرصت مطالعاتی داخل کشور، مکلف است حقوق و مزایاي عضو هیئت علمی را بطور کامل پرداخت کند.
تبصره 6 موسسه علاوه بر تسهیلات این بند با تصویب هیئت امنا می تواند نسبت به پرداخت حق ماموریت به عضو هیئت علمی در طول فرصت مطالعاتی اقدام نماید.
تبصره 7 موسسه می تواند به اعضاء هیات علمی که در طول فرصت مطالعاتی داخل از ارائه واحد آموزشی معاف خواهند بود، حق التدریس واحدهاي آموزشی و رساله هاي دکتري و پایان نامه هاي کارشناسی ارشد( حداکثر تا سقف مجاز پایان نامه در ترم) را پرداخت نماید.
4-1-2-4- سازمان می تواند حق الزحمه اي بر اساس قرارداد منعقده بین موسسه و سازمان به عضو هیئت علمی پرداخت نماید.
2-2-4- فرصت مطالعاتی داخل کشور با تقاضا و حمایت مالی مراکز علمی پژوهشی خارج از موسسه
1-2-2-4- موسسه مکلف است براي عضو هیئت علمی داوطلب، با حکم ماموریت پژوهشی نسبت به پرداخت کامل حقوق و مزایاي وي اقدام نماید.
2-2-2-4- سازمان می تواند حق الزحمه اي بر اساس قرارداد منعقده بین عضو هیئت علمی و سازمان به عضو هیئت علمی پرداخت نماید.
3-2-2-4- سازمان امکانات و تسهیلات لازم از جمله منابع علمی، اتاق کار و ... را براي استفاده کننده از فرصت مطالعاتی تأمین می نماید.
4-2-2-4- سازمان می تواند در صورت امکان براي نشر نتایج تحقیقات انجام شده توسط استفاده کننده از فرصت مطالعاتی، وي را براي شرکت در مجامع علمی بین المللی با هزینه خود اعزام نماید.
5-2-2-4- موسسه مکلف است به منظور تشویق اعضاء هیئت علمی به انجام دوره فرصت مطالعاتی داخل کشور تمهیداتی فراهم آورده از جمله اینکه براي گذراندن هر دوره شش ماهه فرصت مطالعاتی داخلی یک پایه تشویقی به عضو هیئت علمی اعطاء نماید.
تذکر 4 عضو هیئت علمی در زمان استفاده از هر نوع فرصت مطالعاتی می تواند براي ارائه مقاله به شهر یا کشور دیگر مسافرت نموده و از امکانات متعارف در ارائه مقالات در کنفرانس ها و همایش هاي معتبر استفاده نماید.
ماده 5- مدت استفاده از فرصت مطالعاتی
1-5- مدت استفاده از فرصت مطالعاتی داخل و خارج از کشور حداقل یک و حداکثر 2 نیمسال تحصیلی می باشد. عضو هیئت علمی بنا به تشخیص شوراي پژوهشی موسسه می تواند در مدت زمانی فصل تابستان در آغاز یا میانه یا پایان فرصت مطالعاتی به عنوان بخشی از فرصت استفاده نماید. قابل ذکر است که هزینه هاي مدت زمان تابستان از حقوق و مزایاي شخصتامین می شود.
2-5- مدت استفاده از فرصت مطالعاتی کوتاه مدت خارج از کشور حداکثر 2 ماه در تابستان می باشد.
تبصره 8 درخواست هر گونه مرخصی استحقاقی یا بدون حقوق بلافاصله قبل یا بعد از استفاده از دوره فرصت مطالعاتی ممنوع می باشد.
تبصره 9 در صورتیکه استفاده عضو هیئت علمی از فرصت مطالعاتی از نوع تقاضا و حمایت مالی مراکز علمی پژوهشی خارج از موسسه بر اساس نیاز خارج از موسسه باشد و حضور بیشتر عضو هیئت علمی در فرصت مطالعاتی براي حل مساله ضروري تشخیص داده شود، تکرار و تمدید دوره تا سه نیم سال تحصیلی با بررسی عملکرد و تایید موسسه و موافقت معاونت پژوهشی و فناوري وزارت علوم، تحقیقات و فناوري امکان پذیر خواهد بود.
ماده 6- شیوه نامه اجرائی استفاده از فرصت مطالعات
شیوه نامه اجرائی آئین نامه استفاده از فرصت مطالعاتی مشتمل بر شاخص هاي امتیازدهی و تعیین حداقل امتیازات لازم براي پذیرش درخواست، میزان و نحوه سپردن تعهد خدمت عضو هیئت علمی برخوردار از تسهیلات فرصت مطالعاتی، مشخصات و مختصات برنامه عضو هیئت علمی بر اساس اولویت هاي پژوهشی کشور، نحوه ارائه گزارش نهایی پایان دوره فرصت مطالعاتی و نحوه تأثیر آن در استفاده از ترفیع، ارتقا و استفاده بعدي از فرصت مطالعاتی ... توسط معاونت پژوهشی و فناوري وزارت علوم، تحقیقات و فناوري تدوین و به تصویب وزیر علوم، تحقیقات و فناوري خواهد رسید و جهت اجرا به کلیه موسسات تابعه ابلاغ می شود.
تذکر 5 چنانچه در دوره فرصت مطالعاتی نیاز به انجام طرح پژوهشی باشد، طرح می بایست در اولویت هاي علم و فناوري کشور بوده و خروجی آن مشخصگردد.
تذکر 6 کشورهایی براي اعزام عضو هیئت علمی به فرصت مطالعاتی در اولویت خواهد بود که وزارت علوم، تحقیقات و فناوري با آنها تفاهم نامه همکاري داشته و در تبادل استاد و دانشجو باشد.
تذکر 7 چاپ حداقل یک مقاله در نشریات معتبر با نمایه استنادي بین الملی پس از انجام فرصت مطالعاتی خارج از کشور و چاپ حداقل یک مقاله در نشریات معتبر علمی – پژوهشی داخلی پس از انجام فرصت مطالعاتی داخل کشور الزامی است. در صورت عدم رعایت آن، علاوه بر محرومیت از فرصت مطالعاتی و سفرهاي علمی بعدي، معادل هزینه هاي مصروفه اعم از حقوق و غیره به عنوان خسارت از عدم انجام تعهد رسمی تعیین می گردد.
ماده 7- تضمین استفاده از فرصت مطالعاتی
عضو هیئت علمی در قبال استفاده از فرصت مطالعاتی اعم از داخل یا خارج از کشور باید به موجب سند رسمی تعهد نماید که بمدت سه برابر زمان استفاده از فرصت در موسسه متبوع خدمت کند.
صدور حکم استفاده از فرصت مطالعاتی منوط به توثیق سند ملکی (غیر منقول) با تعهد کارمندي محضري توام با اسناد تجاري به میزان دو برابر کل هزینه هاي مصروفه اعم از ریالی و ارزي می باشد که قرار است در طول مدت استفاده از فرصت دریافت گردد و مبلغ آن توسط موسسه تعیین خواهد شد تا در صورت تخلف از مفاد سند تعهد رسمی، موسسه بتواند فارغ از هر گونه الزام به تشریفات و با اعلام به دفترخانه، از طریق صدور اجرائیه بمیزان دو برابر کلیه هزینه هاي مصروفه بابت وجه التزام و دیون خسارات دولت از متعهد و ضامن یا ضامنین وي بنحو انفرادي یا اشتراکی (مسئولیت تضامنی) اخذ نماید.
تذکر 8 مسئولیت اخذ سند تعهد رسمی و اتخاذ تصمیم راجع به کیفیت سند مأخوذه اعم از تضمین ملکی یا تعهد کارمندي توأم با توثیق اسناد تجاري با موسسه می باشد.
ماده 8- نظارت بر حسن اجرا
نظارت بر حسن اجراي این آئین نامه بر عهده معاونت پژوهشی و فناوري وزارت علوم، تحقیقات و فناوري است.
ماده 9- تصویب استفاده از فرصت مطالعاتی خارج از کشور
آئین نامه استفاده از فرصت مطالعاتی خارج از کشور مشتمل بر 9 ماده و 9 تبصره و 8 تذکر در تاریخ 89/6/30 به تأیید وزیر علوم، تحقیقات و فناوري رسیده است و از تاریخ ابلاغ لازم الاجراست.
با ابلاغ این آئین نامه، کلیه آئین نامه ها و دستور العمل هاي فرصت مطالعاتی موجود لغو و بلااثر اعلام می گردد.