تامین پروتئین مورد نیاز در بارداری اهمیت ویژهای دارد. زیرا پروتئین نقش اساسی در رشد جنین و سلامت مادر دارد. در صورتی که این مقدار تأمین نشود؛ کاهش وزن، عفونت، خستگی عضلانی و… ایجاد میشود. پروتئین مورد نیاز در دوران بارداری در بسیاری از مواد غذایی در دسترس وجود دارد. برای مصرف پروتئین در بارداری میتوانید لبنیات، گوشت، حبوبات و… استفاده نمایید.
اسیدهای آمینهای که پروتئین را تشکیل میدهند، واحدهای سازندهٔ سلولهای بدن شما و همچنین بدن کودک شما هستند. دریافت پروتئین کافی در تمام طول بارداری بسیار مهم است، اما به ویژه در سه ماههٔ دوم و سوم بارداری بسیار حیاتی است، چون سه ماههٔ دوم و سه ماههٔ سوم زمانی است که جنین سریعتر از همیشه رشد میکند و سینهها و دیگر اعضای بدن شما هم برای تأمین نیازهای کودک در حال رشدتان بزرگتر میشوند.
میزان پروتئین مورد نیاز زنان باردار میتواند با توجه به وزنشان، از 40 تا 70 گرم در روز متغیر باشد. بیشتر زنان احتمالاً به طور معمول بیشتر از میزان مورد نیاز خود پروتئین دریافت میکنند. بنابراین، شما احتمالاً در رفع نیازهای بدنتان به پروتئین در دورهٔ بارداری مشکلی نخواهید داشت.
اما اگر گوشت نمیخورید، میتوانید پروتئین خود را از طریق منابع دیگر، از جمله لبنیات، انواع لوبیاها، تخممرغ تأمین کنید و حتماً زیر نظر یک متخصص تغذیه باشید. کاهش وزن، خستگی ماهیچهها، عفونتهای مکرر و احتباس شدید مایعات میتواند نشانهٔ کمبود یا دریافت ناکافی پروتئین کافی در رژیم غذایی باشد.
منابع حیوانی: بهترین منبع پروتئین با کیفیت، تخممرغ و در واقع میتوان گفت سفیده تخممرغ است. بعد از آن به پروتئین لبنیات میتوان اشاره نمود. در نهایت انواع گوشت قرمز و سفید در رده بعدی قرار میگیرند.ذکر این نکته ضروری است که گوشت قرمز از نظر ویتامینها و مواد معدنی دارای اهمیت فراوانی است. گوشت قرمز اولین منبع پروتئینی نیست. اما منبعی غنی آهن است. فقر آهن در مادران باردار میتواند عوارض جبران ناپذیری برای جنین دارد.
منابع گیاهی: شامل غلات و حبوبات همچون نان، برنج، ماکارونی، رشتهها، لوبیا، عدس و ماش میباشد. از نظر درجه اهمیت، کیفیت پروتئینهای گیاهی پایینتر از انواع پروتئینهای حیوانی است. پروتئین غلات از نظر کیفیت بعد از حبوبات قرار میگیرند.
پودر پروتئین برای زنان باردار و غیر باردار ایمن است. هنگام انتخاب یک پودر پروتئین، فهرست مواد تشکیل دهنده را با دقت مطالعه کنید. اولین عنصر تشکیل دهنده هر پودر پروتئین باید منبعی از پروتئین مانند آب پنیر، تخم مرغ یا یک ترکیب گیاهی باشد. سپس یک شیرین کننده طبیعی یا طعم دهندهها مانند وانیل، کاکائو یا شکلات باشد.
عناصر اضافی مانند lecithins یا xantham ، که برای اضافه کردن بافت استفاده میشوند، عموما ایمن هستند. اطمینان حاصل کنید که لیست مواد افزودنی شامل سکچرین نیست که برای حاملگی مورد تایید قرار نگرفته است زیرا میتواند از جفت عبور کند. محرکها، مانند کافئین و شیرین کنندههای مصنوعی و هر گونه مواد شیمیایی یا پرکنندههای اضافی برای مصرف در دوران بارداری ممنوع هستند. اگر عنصر خاصی در ترکیبات وجود دارد که اطلاعاتی راجع به آن ندارید، از پزشک خود در مورد آن بپرسید یا نام تجاری دیگری برای مصرف انتخاب کنید.
پروتئین یکی از مهمترین درشت مغذیها در رژیم غذایی مادر است. میزان پروتئین مورد نیاز در بارداری حدوداً 70 گرم در روز میباشد. توجه داشته باشید که میتوان این مقدار را در طی چند روز نیز کسب نمود. پروتئین به رشد بهتر جنین، سلامت مادر، رشد بافتهای جدید در جنین، ساخت هورمونها و آنزیمها و… کمک میکند.
کاهش وزن، خستگی عضلانی، عفونتهای مکرر و ورم اندامها نشانههایی از عدم دریافت پروتئین کافی در رژیم غذایی است. بنابراین لازم است که مادران دارای این علامت توجه بیشتری به مصرف پروتئین در بارداری داشته باشند. برخی منابع غذایی این درشت مغذی عبارتاند از لبنیات، گوشت، حبوبات، غلات و… . هرکدام از این منابع غذایی نظر ارزش غذایی، میزان پروتئین و ویتامین متفاوت هستند. در صورت تجویز پزشک میتوانید اقدام به مصرف مکمل پروتئین در بارداری کنید.