هل میوه ای بسیار کوچک از تیره گیاه زنجبیل و دارای پوست تیره با دانه های خوشبو است که به عنوان چاشنی معطر در برخی غذا ها، شیرینی ها و نان ها استفاده می شود. دانه هل به سه رنگ سفید، سیاه و سبز یافت می شود که نوع سبز آن عطر تندتری دارد، بنابراین مصرف آن در کشور های گرمسیر مثل هندوستان، پاکستان و جنوب بلوچستان ایران بیشتر است.
بسیاری از زنان باردار تمایل دارند درباره مصرف هل در بارداری اطلاعات زیادی کسب نمایند. این اطلاعات برای سلامت مادر و جنین اهمیت زیادی دارد. در ادامه مطلب شما را با فواید و مضرات احتمالی مصرف هل در دوران بارداری آشنا می کنیم.همان طور که می دانید هل به عنوان یک ادویه در غذاهای مختلف مورد توجه قرار می گیرد. ضمن اینکه از آن چای نیز تهیه می شود. چای هل برای بسیاری از افراد جایگزین مناسبی برای چای سیاه می باشد.در ادامه قصد داریم درباره مصرف هل در دوران حاملگی اطلاعاتی در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.
مواد مغذی هل
هل یکی از ادویه های معطر است که به عنوان ملکه ادویه ها شناخته شده است؛ این چاشنی پر طرفدار بعد از زعفران و وانیل یکی از گران قیمت ترین ادویه ها شناخته شده است؛ البته از این ادویه معطر فقط در چای، غذاها و دسرها استفاده نمی شود بلکه خواص گیاهی و دارویی آن نیز در طب سنتی اهمیت دارد.این ماده سرشار از ویتامین های مختلف مانند نیاسین (ب۳)، پیریدوکسین (ب۶)، ریبوفلاوین (ب۲)، تیامین (ب ۱)، ویتامین A، ویتامین C و عناصری مانند سدیم، پتاسیم، کلسیم، مس، آهن، منگنز، منیزیم، فسفر و روی است.
همه چیز درباره مصرف هل در بارداری
مقدار هل که به عنوان طعم دهند چای استفاده می شود، مصرف آن ممانعتی برای دوران حاملگی و شیر دهی ندارد و می تواند تا حدودی به کاهش تهوع در این دوران کمک نماید، البته خانم های باردار برای جلوگیری از تداخل دارویی نباید از ادویه هل به منظور خوش طعم کردن غذای خود استفاده کنند.بر اساس تحقیقات صورت گرفته، مصرف عرق هل به دلیل داشتن ترکیبات سنگین دارای خواص کمتری نسبت به خود گیاه هل سبز می باشد. همچنین هل به دلیل ماندگاری کوتاهی که دارد، باید از نگهداری طولانی مدت و استفاده آن خودداری شود.
گیاه هل دارای طبع گرم است، بنابراین خوردن آن به دلیل خاصیت ضد عفونی کنندگی، ضد قارچ، ضد باکتری، آرامش بخش و طعم دهندگی برای افرادی که طبع سرد دارند، بسیار توصیه می شود. اما خوردن آن برای افراد با طبع گرم موجب تپش قلب و احساس گُر گرفتگی خواهد شد. بهتر است از این ماده خوش عطر و مفید به صورت ادویه و طعم دهنده چای و حلوا در فصل زمستان استفاده شود.در مصرف هل در دوران حاملگی نیز همانند بسیاری از مواد غذایی دیگر نباید زیاده روی شود، ضمن اینکه خانم های باردار به منظور جلوگیری از تداخل دارویی بهتر است، از مصرف آن پرهیز کنند.
خواص دارویی هل در بارداری
مصرف هل در حاملگی برای درمان استفراغ و رفع حالت تهوع مفید می باشد، ضمن اینکه برطرف کننده زخم های دهان است، به این صورت که می توان مقداری دم کرده هل را در دهان قرقره کنید. ادرار آور و قاعده آور است، برای تسکین درد گوش مفید است. بر طرف کننده خستگی، رفع بیماری های چشم، تسکین درد روماتیسم، درمان سنگ کیسه صفرا، شادی آور، درمان نقرس از مزایای مصرف هل می باشد، در ادامه، برخی دیگر از فواید دارویی هل را ملاحظه می کنید.
- هل یک آنتی باکتریال می باشد و دارای خاصیت قارچ کشی است و علاوه بر طعم بخشی می تواند به عنوان یک عفونت زدا مورد استفاده قرار گیرد.
- هل اشتها را در دوران بارداری افزایش می دهد، بنابراین مصرف آن برای افرادی که از بی اشتهایی ناشی از عملکرد بد روده رنج می برند، مفید می باشد.
- استفاده ازدمنوش هل برای رفع ورم روده، بهبود مشکلات معده و درمان نفخ موثر است، از طریق هل می توان سوء هاضمه در حاملگی را درمان کرده و حالت تهوع را نیز از بین برد.
- از هل می توان به عنوان یک پاک کننده قوی برای رفع خلط در مجاری تنفسی استفاده کرد، از این رو فواید هل با قرص اکسپکتورانت برابر دانسته می شود.
- این ادویه خوش طعم به دلیل خاصیت گرم مزاجی، انرژی بخش بوده و برای رفع افسرگی، اضطراب و … مفید است.
- از مزایای دیگر مصرف هل می توان به خاصیت آن در بهبود سرماخوردگی و رفع سرفه اشاره کرد.
- هل به عنوان یک ادویه مناسب برای درمان سردرد و کمک به رفع بوی بد دهان می تواند توصیه شود.
- استفاده از هل در حاملگی همچنین می تواند موجب افزایش هوش جنین شود.
- دانه هل، خاصیت گرمابخش داشته و موجب تقویت معده و روده ها خواهد شد.
- خوردن آن، اشتها را تحریک کرده و موجب بهبود هضم غذا می شود.
- دم کرده داغ آن، در تسکین کولیت و رفع سوء هاضمه، باد نفخ، حالت تهوع مؤثر بوده و مانع از ترشح زیاد اسید معده می شود.
- مصرف هل موجب درمان خلط گلو شده و از ایجاد آن جلوگیری می کند، بنابراین اضافه کردن آن به پودینگ و محصولات لبنی مانند شیر که خلط آور است، اثر آن را خنثی کرده و موجب هضم سریع می شود.
- ضمن اینکه دانه های هل خاصیت داروی اکسپکتورانت را داشته و می تواند سینوس ها، بینی و سینه را از خلط و ترشحات اضافی پاک نماید.
- هل در بارداری به دلیل خواص گرمابخشی و انرژی زیاد به بهبود روحیه و بازیابی توان از دست رفته کمک زیادی خواهد کرد، ضمن اینکه اضطراب و نگرانی را کاهش داده و در رفع افسردگی مفید می باشد.
- خوردن هل برای تقویت کلیه هاو نیز درمان شب ادراری کودکان مفید می باشد. همچنین بادشکن بوده و گاز معده و روده را خارج می سازد.
- استفاده از چند دانه هل یا یک عدد میوه آن، در هنگام دم کردن چای به عنوان طعم دهنده، ضمن خوش طعم تر شدن چای، دارای خاصیت درمانی است.
- دانه های هل ضد نفخ و بادشکن است و موجب تقویت معده می شود، بنابراین مصرف آن به هضم راحت تر غذا کمک خواهد کرد.
- استفاده از آن در درمان سرفه و سرماخوردگی و تب نیز مؤثر است.همچنین مصرف آن برای رفع سردرد و کاهش حملات بیماری صرع توصیه می شود.
- برای افرادی که عرق بدبویی دارند، یا برای رفع بوی بد دهان می توان مقدار ۶ گرم از هل به همراه غلاف آن به صورت چای دم کرد و به مرور در طول یک روز بنوشید.
ضررهای احتمالی مصرف هل در دوران بارداری
- این ادویه برای گرم مزاجان مشکلات زیادی را به همراه دارد.
- کسانی که به یبوست دچار هستند، بهتر است از مصرف هل در بارداری اجتناب کنند.
- تندی این ادویه نیز برای افرادی که دچار زخم معده می باشند، دردسر آفرین است. کسانی که به فشار خون مبتلا هستند، باید از مصرف هل به میزان زیاد پرهیز نمایند.
- اگر در ناحیه پروستات مشکلاتی نظیر التهاب دارید، بهتر است از خوردن هل اجتناب کنید.
- کسانی که به اختلالات تنفسی دچار هستند و دچار مشکلات روده می باشند، باید در مصرف هل زیاده روی نکنند.
- اگر به بیماری هایی نظیر سفیلیس،عفونت ادراری یا سوزاک دچار هستید، هل در بارداری استفاده نکنید.
- مصرف بیش از اندازه این ادویه با مشکلاتی مانند تپش قلب همراه است. این موضوع در نوع خود خطرآفرین است.
شرایط مصرف هل در بارداری
- هل را سریعاً به مصرف برسانید. چون نگه داری طولانی مدت آن، خواص کاربردی این ادویه را نابود خواهد کرد.
- استفاده از هِل و مصرف آن به همراه چای، حلوا و ادویه جات به خصوص در فصل زمستان توصیه می شود.
روش مصرف این ادویه برای زنان باردار
- در صورتی که نمی توانید هل را به تنهایی مصرف کنید، بهتر است از آن در تهیه شیرینی، نان و غذا مورد استفاده قرار دهید.
- این ادویه معطر تنها در چای و تهیه غذا ها و دسر استفاده نمی شود، بلکه دارای خاصیت گیاهی و دارویی زیادی در طب سنتی می باشد.