ساعدنیوز
ساعدنیوز

علائم و نشانه های اختلال صدا بیزاری و روش های درمان

  دوشنبه، 26 آبان 1399   زمان مطالعه 3 دقیقه
علائم و نشانه های اختلال صدا بیزاری و روش های درمان
درصد بسیار بالایی از بیماران تنها به صداهایی حساس هستند، که انسان ها از خود تولید می کنند. برای مثال، صدای دهان یک سگ و لیسیدن کاسه غذا برایشان عذاب آور نیست.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، صدا بیزاری (Hatred of sound) یا میسوفونیا (Misophonia) یک اختلال عصبی است. کسانی که دچار این اختلال هستند از شنیدن برخی از صداها دچار حالت نفرت یا کلافگی می شوند. این صداها می توانند آرام یا بلند باشند. کسانی که دچار صدابیزاری هستند واکنش رفتاری شدید به صداها نشان می دهند. این واکنش ها می تواند شامل کلافگی، پرخاشگری، فرار از موقعیت و صدا، گریه کردن و… باشد. میسوفونیا یک بیماری شنوایی یا اختلال روانی طبقه بندی نشده است و نباید با فونوفوبیا (ترس از صدا) اشتباه گرفته شود. از سوی دیگر شیوع این اختلال در جهان بسیار پایین و نادر است.

علت صدابیزاری یا میسوفونیا چیست؟

علت دقیق پدید آمدن میسوفونیا هنوز روشن نیست. اما یافته ها نشان داده است که عوامل ژنتیکی، محیطی و روان شناختی و سبک زندگی ناسالم در بروز و شدت یافتن این اختلال اثرگذار هستند. صدا بیزاری ناشی از وجود مشکل در گوش نیست. برخی از پژوهشگران بر این باورند که این مشکل می تواند ناشی از کژکاری های مغزی باشد اما هنوز اثبات علمی در این مورد انجام نشده است. میسوفونیا می تواند بدون اختلالات روانی دیگر یا همراه آنان بروز پیدا کند. صدابیزاری می تواند با اختلالات اضطرابی، اختلال وسواسی اجباری، استرس و … همراه شود. صدابیزاری می تواند زندگی فرد را در زمینه های گوناگون فردی، خانوادگی، شغلی، اجتماعی و … دار نابسامانی کند و برای فرد رنج و پریشانی به همراه داشته باشد.

رایج ترین محرک های بیمار چیست؟

برخی از افراد به صدا حساس ترند. اما رایج ترین محرک ها عبارتند از:

  • صدای خوردن که حدود 81 درصد از افراد مورد مطالعه نسبت به آن اعلام انزجار کرده اند.
  • صدای نفس کشیدن بلند یا صدای بینی، برای حدود 64 درصد
  • صدای ضربه زدن انگشت یا دست، 60 درصد

دیگر صداهای محرک افراد عبارتند از:

  • فین کردن
  • صدای بلع
  • صاف کردن گلو
  • صدای کشیده شدن مداد روی کاغذ
  • تیک تیک صدای ساعت
  • جیک جیک گنجشگ یا آواز پرندگان

حدود 12 درصد از افراد نیز به مشاهده رفتارهای تکراری در یک نفر، مانند تکان دادن پا یا پیچاندن مو دور انگشت، واکنش افراطی نشان می دهند.

جالب این است که درصد بسیار بالایی از بیماران تنها به صداهایی حساس هستند، که انسان ها از خود تولید می کنند. برای مثال، صدای دهان یک سگ و لیسیدن کاسه غذا برایشان عذاب آور نیست.

آیا اختلال صدابیزاری ارتباطی با اوتیسم دارد؟

از آنجا که بسیاری از بیماران مبتلا به اوتیسم به صداهای بلند حساس هستند، این طور فرضیه سازی شده است که میزوفونیا و اوتیسم به هم مرتبط هستند.

از انجا که هنوز دلایل ابتلا به این اختلال مشخص نیست، نمی توان به طور دقیق ارتباط یا عدم ارتباط این دو را با یکدیگر مشخص کرد.

درمان اختلال صدابیزاری:

با وجودی که این اختلال هیچ درمانی ندارد، اما گزینه های متعددی برای مدیریت آن وجود دارد:

پخش صدای وزوز برای فرد:

در این روش درمانی شنیدن صدایی مثل وزوز و هر صدای دیگری که به آن حساسیت دارد، باعث افزایش تحمل فرد شده و واکنش های او را کنترل می کند.

در این روش، با استفاده از دستگاه های هدفون صداهای مختلفی از جمله صدای باران، طبیعیت، حیوانات و صداهای محرک برای بیمار پخش می شود تا شدت حساسیت او کاهش یابد.

رفتار درمانی شناحتی:

می تواند به کنترل رفتارهای منفی مرتبط با محرک ها کمک کند.

مشاوره:

حمایت مشاوره ای برای بیماران و خانواده های آنان اهمیت دارد. در حال حاضر هیچ درمان دارویی برای این اختلال وجود ندارد.

اما مشاوره و خانواده درمانی می تواند به کنترل رفتارها کمک کند.

توصیه هایی به افراد دچار اختلال صدابیزاری:

از آنجا که هیچ گونه روش درمانی اختصاصی برای این اختلال وجود ندارد، بهترین راه کنترل علائم از سوی فرد درگیر با اختلال است:

  • در زمان مواجهه با صداهای محرک، از هدفون یا موسیقی بلند استفاده کنید.
  • از گوش گیر برای کاهش حس شنوایی خود در زمان تحریک و مواجهه با صداهای محرک استفاده کنید.
  • در مکان هایی عمومی مانند اتوبوس یا رستوران در جایی بنشینید که فاصله شما از دیگران بیشتر است.
  • برای مقابله با استرس، تمرینات کنترل خشم و استرس را انجام دهید.
  • در صورت امکان، در زمان شنیدن صداهای محرک مکان را ترک کنید.
  • به دنبال درمان با یک درمانگر ماهر باشید.
  • با دوستان و اطرافیان خود در مورد مشکلتان حرف بزنید و از آنها بخواهید با شما همکاری بیشتری داشته باشند.
دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (506 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (243 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (203 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (67 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (64 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (58 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (51 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (46 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) تعجب بازیگر مطرح ترکیه با دیدن خونه زندگیِ شاه‌نشین پوریا پورسرخ، آرش سریال کیمیا+ ویدیو/ میزبانی درجه یک در خانه‌ای درجه یک👌 (40 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی!
فال قهوه با نشان روز شنبه 3 آذر ماه 1403
فال انبیاء روزانه شنبه 3 آذر 1403
فال روزانه امروز شنبه 3 آذر ماه 1403
فال شمع روزانه امروز شنبه 3 آذر 1403
فال حافظ با تفسیر امروز شنبه 3 آذر 1403+فیلم
فال ابجد روزانه شنبه 3 آذر 1403
رونمایی از سند ازدواج در زمان قاجار؛ آداب عجیب خواستگاری رفتن بدون خبر دادن به صاحبخانه+ عکس
یک فیلم ایرانی نداریم که مردها در آن نرقصند!
بشار اسد و نبیه بری به پیام رهبر انقلاب چه جوابی دادند؟
واکنش ایران به قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام چیست؟
تصویب قطعنامه ضدایرانی کشورهای غربی در آژانس اتمی
ابلاغیۀ رئیس جمهور مبنی بر اصلاح مصوبۀ ماده واحدۀ تأسیس سازمان ملی هوش مصنوعی
ویدیو | فلسفۀ زندگی از نگاه حسین پناهی: عشق یک جفت النگو، عدالت نیم کیلو سیب‌زمینی!
معنا و مفهوم ضرب المثل «هر چی سنگه، مال پای لنگه» در ادبیات فارسی / ضرب المثل در حقیقت یک باور هست، و هر باور یک ماتریکس!
منتخب روز   
دورهمی پارسا پیروزفر و پریناز ایزدیار در یک کافه شیک و دلباز/ دو بازیگر خوش استایل و دوست‌داشتنی در یک قاب هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند سلیقه‌ی خاص همسر پوریا پورسرخ برای سوپرایز تولد شوهر خوش‌تیپش با دیزاین شیک و کیک روکش طلا/ چه تیپ خفنی زده شادوماد! تصاویری از اولین تمرین ستاره های همیشه درخشان تیم ملی ایران، از طارمی گرفته تا بیرانوند و... در بیشکک قبل از بازی با قرقیزستان/به امید پیروزی✌