ساعدنیوز
ساعدنیوز

علائم بیش فعالی در نوجوانان و روش های درمان

  یکشنبه، 05 بهمن 1399   زمان مطالعه 8 دقیقه
علائم بیش فعالی در نوجوانان و روش های درمان
درمان بیش فعالی در نوجوانان با توجه به علائمی که ایجاد می کند و شدت آن علائم، با روش های مختلفی درمان می شود. البته نکته ضروری این است که علائم بیش فعالی در نوجوانان در هر شخصی با توجه به پیشینه ژنتیکی اش و شرایطی که در گذشته تجربه کرده است، متفاوت است به همین دلیل باید روش مناسبی برای برخورد با آن اتخاذ کرد.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، در طی چند ساله اخیر از مهم ترین اقداماتی که پدران و مادران دغدغه مند انجام می دهند این است که نسبت به حالات روانی و رفتارهای غیرعادی و یا گاها آزار دهند کودکان و نوجوانان خود حساس هستند و در این زمینه از بهترین روانپزشکان کودک و نوجوان کمک می گیرند.

در واقع والدین برخلاف گذشته بدین نتیجه رسیدند که می توانند با کمک گرفتن از روانپزشک خوب کودک و نوجوان به درمان بسیاری از مشکلات روانی و اختلالات رفتاری کودک یا نوجوان خود بپردازند.

از مهم ترین مشکلاتی که در آمار قابل توجهی از کودکان و نوجوانان مشاهده می شود بیش فعالی می باشد. بیش فعالی در کودکان و نوجوانان یکی از مباحث محوری در این مقاله است که در بخشی مجزا به طور اختصاصی به آن خواهیم پرداخت.

بیش فعالی یکی از اختلالاتی است که ممکن است هر کودکی تجربه کند. اگر شما نوجوانی دارید که در دوران کودکی اش به بیش فعالی مبتلا بوده است ، احتمالا در دوران نوجوانی نیز علائم بیش فعالی را خواهد داشت. درمان بیش فعالی در نوجوانان همانند کودکان با روش های متفاوتی صورت می گیرد.

بیش فعالی در حالت کلی به فعالیت های جسمی زیاد و عدم تمرکز و عدم توانایی در کم تحرکی یا بی تحرکی در مدت زمان طولانی گفته می شود.

بیش فعالی در کودکان و نوجوانان علل مختلفی دارد. از جمله مهم ترین علت که در این زمینه مطرح می شود علت ژنتیکی یا انتقال ژن از والدین یا یکی از آن دو می باشد.

اما بسیاری از عوامل نیز در دوران بارداری می تواند در بروز این اختلال اثر گذار باشد. مثل اینکه مادر در دوران بارداری دارو های بسیاری استفاده کند یا اینکه در این دوران جنین دچار بیماری هایی خاص یا عفونت مغزی شود.

در واقع عواملی که در بروز اختلالات رفتاری از جمله بیش فعالی اثر گذارند بسیار طیف گسترده ای دارند و باید با بررسی های دقیقی تعیین شود. از این رو لازم است که به متخصصین این حوزه رجوع کرد تا فرزند مان را مورد بررسی قرار دهد.

در این مقاله می خواهیم به جنبه های مختلف درمان بیش فعالی در نوجوانان بپردازیم:

بیش فعالی نوجوانان چه علائمی دارد؟

اولین قدم برای درمان بیش فعالی در نوجوانان ، مثل هر اختلال دیگری ، شناخت علائم است. شناخت علائم بیش فعالی در نوجوانان به شما کمک می کند تا بتوانید متوجه شوید که آیا نوجوان شما به بیش فعالی مبتلا شده است یا دلیل رفتارهای نامتناسب او چیز دیگری است.

علائم بیش فعالی در نوجوانان شامل موارد زیر است.

حواس پرتی، نداشتن تمرکز، مشکلات خواب، بی نظمی در زندگی و داشتن انرژی بیش از اندازه.

البته ذکر این نکته ضروری است که داشتن این علائم حتما به این معنی نیست که نوجوان شما اختلال بیش فعالی دارد. علائم بیش فعالی در نوجوانان ممکن است با علائم اختلال شیدایی اشتباه گرفته شود.

دوران نوجوانی دوران پرشور بودن و پر انرژی بودن است. اشتباه معمولی که در برخی از والدین وجود دارد این است که به محض این که می بینند نوجوان شان پر انرژی است، فکر می کنند که به اختلال بیش فعالی مبتلاست. در صورتی که برای تشخیص بیش فعالی باید به روان پزشک و مشاور مراجعه شود تا نظر قطعی و کاملی از سوی آن ها داده شود.

بیش فعالی چه تأثیری بر زندگی نوجوان می گذارد؟

یکی از مواردی که در بسیاری از نوجوانان بیش فعال اتفاق می افتد، حواس پرتی است. این حواس پرتی باعث افت تحصیلی در بسیاری از نوجوان ها می شود. افت تحصیلی یک زنگ خطر جدی برای خانواده ها محسوب می شود. به همین دلیل است که بسیاری از خانواده ها با پایین آمدن نمرات فرزندشان برای درمان بیش فعالی در نوجوانان اقدام می کنند.

هم چنین به دلیل این که نوجوان احساس می کند که انرژی زیادی دارد، به دنبال راه می گردد تا انرژی اش را تخلیه کند. در واقع تعدادی از رفتارهای پرخطر که در سن نوجوانانی انجام می شود به دلیل همین موضوع است. برای جلوگیری از رفتارهای پرخطر، درمان بیش فعالی در نوجوانان ضروری به نظر می رسد.

رفتارهایی مانند رانندگی خطرناک و یا میل به مواد مخدر و الکل، جزو مشکلاتی است که به دنبال بیش فعالی اتفاق می افتد. این رفتارها ممکن است سلامت خود نوجوان و جامعه را به خطر بیندازد. به همین دلیل علائم بیش فعالی در نوجوانان باید جدی گرفته شود و توسط والدین پیگیری شود.

برای درمان بیش فعالی در نوجوانان چه باید کرد؟

براساس نتایج پژوهش هایی که در سال های اخیر صورت گرفته است، در 80 درصد مواردی که نوجوان بیش فعال است، مشاوره و رفتاردرمانی می تواند تاثیر مثبت داشته باشد و منجر به درمان بیش فعالی در نوجوانان شود. ( ADHD in Teens )

البته انتخاب شیوه درمانی بستگی به علائم بیش فعالی در نوجوانان و شدت علائم دارد. روان پزشک با مشاهده وضعیت روحی و جسمی نوجوان تصمیم می گیرد که باید چه روند درمانی را برای او در پیش بگیرد.

البته روشی که بسیاری از روانشناسان و روان پزشکان بر آن تکیه دارند، ترکیب دارو ردمانی و مشاوره است. موسسات بزرگ روانشناسی نیز در تحقیقات شان این موضوع را بیان می کنند. البته دلیل تمایل بیشتر روانشناسان به درمان های مشاوره ای به این علت است که داروهای شیمیایی که برای درمان بیش فعالی در نوجوانان تجویز می شوند، عوارض جانبی دارد.

والدین چگونه می توانند به درمان بیش فعالی در نوجوانان کمک کنند؟

واقعیتی که وجود دارد این است که علائم بیش فعالی در نوجوانان همه جنبه های زندگی آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد. بیش فعالی ممکن است باعث مشکلات اجتماعی و تحصیلی برای نوجوان شود. به همین دلیل درمان بیش فعالی در نوجوانان برای والدین یک چالش بسیار مهم است.

شما به عنوان پدر و مادری که فرزندتان اختلال بیش فعالی دارد، مدام از خودتان می پرسید باید چه کاری انجام بدهم و چطور می توانم به فرزندم کمک کنم. در ادامه به مواردی که می تواند در روند درمان بیش فعالی در نوجوانان کمک کننده باشد می پردازیم:

1- در او حس اعتماد ایجاد کنید

اگر نوجوان شما متوجه شود که می تواند به شما اعتماد کند، از بسیاری از رفتارهای پرخطری که ممکن است انجام دهد، جلوگیری خواهد شد. در واقع یکی از مشکلاتی که والدین تجربه می کنند این است که رابطه خوبی با فرزندشان ندارد.

نوجوانی به دلیل هیجان های زیادی که فرد تجربه می کند، دوره بسیار حساسی است. به همین دلیل اگر نوجوان احساس کند که نمی تواند به شما تکیه کند ممکن است به راه های اشتباه کشیده شود و سلامت خود یا دیگران را به خطر بیندازد.

2- به مشاور مراجعه کنید

مراجعه به مشاور یکی از بهترین راه هایی است که می توانید برای درمان بیش فعالی در نوجوانان در پیش بگیرید. مشاور روانشناس با بررسی عواملی که موجب بروز بیش فعالی شده است بهترین درمان را پیشنهاد می کند.

روانشناس با انجام تست های مختلف و در طول جلسات که با حضور والدین و یا بدون حضور آن ها انجام می شود، بیش فعالی را ریشه یابی می کند. این موضوع باعث می شود تا روانشناس روش کاملا مناسب را برای درمان علائم بیش فعالی به کار بگیرد. به همین دلیل نقش یک روانشناس با تجربه در درمان کردن بیش فعالی بسیار حیاتی است.

3- اطلاعات تان را بالا ببرید

یکی از قدم های بسیار مهمی که والدین می توانند در درمان بیش فعالی در نوجوانان بردارند، بالابردن اطلاعات است. بالارفتن اطلاعات به پدر و مادر کمک می کند تا راهکار مناسبی برای مواجهه با نوجوان بیش فعال پیدا کنند.

گروه های حمایتی، مقالات معتبر و مشورت کردن با دیگر پدر و مادرهایی که فرزند بیش فعال دارند می تواند به شما کمک کند. با به دست آوردن این تجربه ها یاد می گیرید که چه رفتارهایی ممکن است به فرزندتان آسیب بزند. چه رفتارهایی ممکن است علائم بیش فعالی در نوجوانان را تشدید کند و چه عواملی ممکن است به درمان بیش فعالی در نوجوانان کمک کند.

هم چنین اگر فرزندتان تحت درمان قرار بگیرد، شما بهترین یاور او خواهید بود. به همین علت اگر اطلااعات تان را بالا ببرسد می توانید به او کمک کنید که راه بهتری را در پیش بگیرد و در مسیرش احساس تنهایی نکند.

4- فرزندتان را تشویق کنید

تشویق کردن یکی از بهترین رفتارهایی است که می توانید در قبال فرزند بیش فعال تان در پیش بگیرید. همه بچه هایی که سن بلوغ را تجربه می کنند، در مقابل دیگران سرکشی می کنند. نوجوان در این سن روحیه حساسی دارد و دوست ندارد به او امر و نهی کنید.

به همین دلیل تشویق کردن، نسبت به تنبیه راه بهتری است. اگر شما تصمیم بگیرید که با خشم و تندی با فرزندتان رفتار کنید و او را از کارهای خطرناکی که ممکن است به دلیل بیش فعالی انجام دهد بازدارید، احتمالا نتیجه مناسبی نخواهید گرفت.

5- با مدرسه صحبت کنید

مدرسه یک جمع بسیار مهم است که فرزند شما عضو آن است. این جامعه به صورت ناخودآگاه بر فرزندتان تأثیر می گذارد. صحبت های مدیر مدرسه و یا یکی از افرادی که در مدرسه حضور دارد، احتمالا تاثیر زیادی بر فرزند بیش فعالی شما خواهد داشت.

از طرف دیگر قسمتی از درمان بیش فعالی در نوجوانان به مدرسه مربوط است. بنابراین مدیر و مشاور مدرسه باید در جریان شرایط فرزند شما قرار بگیرند. هم چنین ممکن است علائم بیش فعالی در نوجوان شما در مدرسه بسیار بیشتر از خانه بروز کند.

مدرسه به عنوان اجتماعی که فرزندتان با هم سالانش سر و کار دارد، می تواند بیشتر از خانه، برای او استرس ایجاد کند. هم چنین ممکن است برای خوشایند خود یا اطرافیان دست به اعمالی بزند که با هنجارهای جامعه مشکل دارد.


دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
اگر یک بار تنگه هرمز را ببندیم تا شریعتمداری دلش خوش بشود و حکومتی هم به جلیلی بدهیم، دیگر همه چیز تمام و مشکلات حل می‌شود (3 نظر) نگاهی به عکس شناسنامه بازیگران و سلبریتی های مشهور سینمای ایران+عکس/ از شیلا خداداد و شهاب حسینی تا بهرام رادان و مرتضی پاشایی (1 نظر) کنایه سنگین جمهوری اسلامی به قالیباف: با فقط 6 درصد آراء حوزه انتخابیه رئیس مجلس شده است! (1 نظر) خانه ابدی مشترک آزاده نامدای و هنرمندی که سنگ قبرشان یکی است/روحش شاد و یادش گرامی (1 نظر) ذکر امروز با ناصر رفیعی برای "افزایش روزی" / توصیه پیامبر به دخترش فاطمه (س)؛ بگو یا رب العالمین... (1 نظر) خبر بسیار امیدبخش یک دیپلمات معروف درباره توافق قریب الوقوع ایران با دولت ترامپ در روزنامه دولت (1 نظر) رئیس دفتر آیت الله خامنه ای: اگر قدرت نظامی نداشتیم تا الان ما را خورده بودند (1 نظر) قاب ایران قدیم/ 3 تصویر خاطره‌انگیز از دختران شیک پوش بالاشهری در دهه 70 (1 نظر) (تصاویر) عاقبت شوم بشار اسد بعد از فرار به روسیه: لنگه کفش در دهان رهبر سابق شام (1 نظر) حسن خمینی: خدا نکند پرچم بیفتد! آنگاه رفقای دیروز هم سنگ می‌زنند (1 نظر) نگاه های معنادار دختر پزشکیان بعد از شنیدن جملات امروز پدرش: تصور می‌کنم اگر همسرم بود شاید فرزندانم بهتر تربیت می‌شدند+ویدیو (1 نظر) تصاویر دیده نشده از جنجالی‌ترین خواهر محمدرضا پهلوی با لباس عروس ابریشمی در روز خاکسپاری پدرش در ایران/ خاندانی که حتی حاضر به حفظ حرمت پدرشان هم نبودند (1 نظر) سلفی یلدایی عبدالله روا، مجری برنامه ویدیوچک با خواهرزاده بانمکش/ چقدر شبیه همدیگه هستن+عکس (1 نظر) برای اشک‌های پزشکیان! (1 نظر) اجرای بی نظیر آهنگ مادر توسط آرون افشار برای مامانای آسمونی +فیلم/ بگو باران ببارد...
تیتر امروز   
جلسات 1+4 پزشکیان با مطرح‌ترین چهره‌های سیاسی اصلاح طلب؛ آیا این چهره‌ها به رئیس‌جمهور کمک خواهند کرد؟
عراقچی از علت حضورش در رستوران معمولی در سوریه و شاورما خوردنش پرده برداشت
کله‌پاچه میلیونی؛ صبحانه‌ای که از سفره‌ها پر کشید
آئین تکریم و معارفه روسای پیشین و جدید "دانشگاه تبریز" با حضور مشاور وزیر علوم برگزار شد
ضرایب کنکور 1404؛ همه آنچه باید بدانید
با این 8 کانال یوتیوب، زبان انگلیسی را سریع‌تر از همیشه یاد بگیرید؛ از BBC تا Shaw English!
عملکرد مثلث هجومی پرسپولیس به انتخاب کریم باقری در بازی امروز چگونه خواهد بود؟!
اظهارات جنجالی نماینده دانشجویان خراسان شمالی مقابل رئیس‌جمهور؛ از درخواست اقدام قاطع علیه شرارت رژیم صهیونیستی تا تأکید بر چالش‌های دانشگاه و انتصاب مدیران مجرّب + ویدئو
ویدیو آموزشی / یادگیری آسان زبان انگلیسی با انیمیشن پرطرفدار و جذاب «Angrny Bird» همراه با زیرنویس فارسی چسبیده
(ویدیو) خنده‌های هیستریک "محمدرضا گلزار" سر اطلاعات عمومی این نیمچه اینشتین‌ها دیدنیه! / این سوال رو از یه بچه کلاس اولی هم می‌پرسیدی درجا جواب می‌داد
عکس| خاطره‌بازی ناب از سال 1362؛ تصویر کمتر دیده‌شده از "اکبر عبدی" و "مهین شهابی" در پشت صحنه سریال بی‌نظیر «بازم مدرسم دیر شد»
(ویدیو) این سوتی دوران دانشجویی "رضا عطاران" رو تاریخ فراموش نمی‌کنه!😂😂 / بابا ایول "مهران غفوریان" هم تو زمینه تقلید صدا دستی بر آتش داره!
از ارزهای دیجیتال چه خبر؟ | قیمت بیت کوین، اتریوم و ارزهای پرطرفدار امروز جمعه 7 دی 1403 + جدول
از بازار چه خبر؟ | قیمت خودروهای خارجی و وارداتی امروز جمعه 7 دی 1403
مهلت محدود ثبت‌نام کاردانی علمی کاربردی بهمن 1403
منتخب روز   
عکس روز/ تغییر چهره چشم‌‎گیر و خیره‌کننده هوتن شکیبا و عرفان برزین؛ حبیب و حمید سریال «لیسانسه‌ها» بعد از 8 سال در 40 سالگی و 17 سالگی رونمایی افسانه پاکرو از عکس برادرزاده اش/ گذر زمان چه بر سرش آورده؟ جدول زمانبندی قطعی برق امروز جمعه 7 دی تهران، تبریز، مشهد، اصفهان و... منتشر شد + لینک عکسی که ثابت می کند نیما فلاح و سحر ولدبیگی عاشق ترین زن و شوهر سینمای ایران هستند/ این شکلی به پای هم پیر بشید نوستالژی روز/ تیتراژ جذاب کارتون خاطره‌انگیز بچه‌های دهه60 و 70؛ «کاراگاه گجت»/ آخرشم نفهمیدیم کی پشت اون صندلی نشسته 🤣 داستان های هزار و یک شب / شب سی‌ و یکم؛ مرد گوش بریده و خیال ازدواج با دختر کم سال وزیر (ویدئو) مستند حیات وحش/مادر تو هر شکلی مادره/ فداکاری‌های عاشقانه گورِخر شجاع برای نجات کُره‌اش از چنگال شیر بی‌رحم! قاب ایران قدیم/ از بابانوئل در دبیرستان دخترانه سال 78 تا استایل دانشجویان دانشکده هنر سال 70 این املت خوردن داره/ راز خوشمزگی املت قهوه‌خانه‌ای استقبال ویژه و منحصربفرد از مسعود پزشکیان با رقص محلی و جمله آذری که به مذاق رئیس‌جمهور خوش آمد+ویدیو 7 کتاب موفق و پرفروش که قبل از ازدواج حتما باید بخوانید جنجال برانگیزترین درخت کریسمس در آلمان / 5 میلیون دلار فقط برای درخت؟! + تصاویر