به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، در جامعه ی مدرن امروزی استرس به امری شایع میان تمام افراد تبدیل شده است. به طوریکه نه تنها بزرگسالان از این موضوع رنج می برند، بلکه استرس در بین نوجوانان و کودکان نیز شایع است و یکی از اصلی ترین دلایل مشاوره های پزشکی با روانشناسان را موضوع استرس نوجوانان تشکیل می دهد. در این مطلب قصد داریم به توضیح در مورد استرس تحصیلی بپردازیم.
درمان اضطراب تحصیلی
استرس و اضطراب هایی که دانش آموزان در دوران تحصیل شان تجربه می کنند، ممکن است مشکلات جدی برای آن ها ایجاد کند. بنابراین پدر و مادر دانش آموز و هم چنین کادر مدرسه باید مشاوره استرس تحصیلی را جدی بگیرند و به دنبال ریشه یابی این موضوع باشند.
پس از این که عوامل ایجاد کننده استرس مشخص شد باید برای درمان این مشکل ها اقدام کرد. در ادامه مقاله چند راهکار مهمی که می تواند به دانش آموز کمک کند تا با نگرانی و اضطراب هایش مقابله کند را با هم مرور می کنیم:
1- خوب بخوابید
یکی از اشتباه هایی که بسیاری از دانش آموزان انجام می دهند این است که خوب نمی خوابند. به صورت معمول بدن یک کودک و نوجوانان به 8 ساعت خواب شبانه نیاز دارد. کمبود خواب باعث حواس پرتی دانش آموز و یاد نگرفتن مطالب می شود.
تعدادی از دانش آموزانی که در دوران کنکور هستند تصور می کنند اگر کمتر بخوابند و زمان بیشتری را برای درس خواندن اختصاص دهند نتیجه بهتری خواهند گرفت. در صورتی که این فکر کاملا اشتباه است.
بدن ما به صورت طبیعی به استراحت کافی نیاز دارد. اگر مغز استراحت کافی نداشته باشد، میزان یادگیری پایین می آید. بنابراین شاید این طور به نظر برسد که دانش آموز دارد زمان بیشتری را برای مطالعه اختصاص می دهد اما حقیقت این است که کیفیت درسی که می خواند اصلا خوب نیست و نتیجه خوبی نخواهد گرفت.
2- فعالیت بدنی داشته باشید
یکی از موارد بسیار مهمی که در مشاوره استرس تحصیلی مطرح می شود، ورزش کردن و داشتن فعالیت بدنی است. دانش آموزان به دلیل این که در سن های کودکی و یا نوجوانی قرار دارند نیاز دارند که فعالیت بدنی انجام دهند تا انرزژی بدنی شان تخلیه شود.
فعالیت بدنی هم چنین باعث می شود که دانش آموزها خواب بهتر و آرام تری را تجربه کنند و از این طریق نیز به کاهش اضطراب و نگرانی شان کمک می کند. ورزش کردن به خصوص در این سن و سال هیچ محدودیتی ندارد. نوع ورزشی که دانش آموز انجام می دهد بهتر است براساس علاقه اش باشد.
ورزش های سبکی مثل یوگا و پیاده روی و یا ورزش های سنگین تر مانند فوتبال و بسکتبال هر کدام ویژگی های خودشان را دارند. انتخاب نوع ورزش بر عهده دانش آموز است . اما به طور کل هر نوع فعالیت بدنی موجب کاهش اضطراب تحصیلی می شود و باید جدی گرفته شود.
3- موسیقی گوش کنید
موسیقی یکی از مناسب ترین پیشنهادهایی است که مشاور و یا روانشناس به شما خواهند داد. هم چنین گوش کردن به موسیقی احتمالا آسان ترین و کم هزینه ترین روشی است که می تواند به شما کمک کند تا استرس تان را کاهش دهید.
انتخاب نوع موسیقی به سلیقه شما بستگی دارد و محدودیتی ندارد. البته در مشاوره استرس تحصیلی معمولا پیشنهاد می شود که برای کاهش استرس به موسیقی های آرام گوش کنید. چون برخی از سبک های موسیقی ممکن است باعث اضطراب بیشتر شما شود. هم چنین موسیقی باعث می شود که آرامش درونی شما افزایش پیدا کند و کمتر دچار استرس های بی دلیل شوید.
4- به مشاور مراجعه کنید
یکی از بهترین و اساسی ترین راه های مشاوره استرس تحصیلی ، مشورت کردن با روانشناس در مورد مشکلی است که دانش آموز دارد تجربه می کند. مشاور روانشناس با بررسی شرایط دانش آموز سعی می کند ریشه استرس و اضطراب را پیدا کند. روانشناس به خود دانش آموز و خانواده اش راهکارهای مناسبی برای مقابله با استرس و نگرانی تحصیلی ارائه می کند.
مراجعه به روانشناس نه تنها برای دانش آموز مفید است بلکه ممکن است باعث شود که خانواده ها را هم از اشتباه شان مطلع کند و به آن ها کمک کند که این اشتباهات شان را تکرار نکنند. به همین دلیل نقش یک مشاور مجرب و متخصص در مشاوره با استرس تحصیلی بسیار ضروری به نظر می رسد.
5- برنامه ریزی کنید
نداشتن یک برنامه مشخص همیشه باعث اضطراب و نگرانی می شود. داشتن یک برنامه خوب نه تنها در موضوعات تحصیلی بلکه در بقیه جاهای زندگی نیز باعث می شود که شما بتوانید از استرس و نگرانی دور شوید. اما در هنگام درس خواندن و در دوران تحصیل، داشتن برنامه ضروری تر به نظر می رسد.
داشتن یک برنامه مناسب یک توصیه بسیار مهم در مشاوره استرس تحصیلی است. دانش آموزانی که برنامه ندارند همیشه سردرگم هستند و نمی توانند به خوبی تصمیم بگیرند. هم چنین نداشتن برنامه باعث می شود که همیشه تعدادی از کارهایی که باید برای مدرسه انجام دهند را از یاد ببرند و همین مورد نیز باعث استرس بیشتر می شود.
در دوران کنکور، اهمیت داشتن یک برنامه خوب بیشتر از گذشته است. در سال های کنکور زمان اهمیت بسیار زیادی دارد و از دست ندادن زمان و استفاده درست از آن بسیار حیاتی به نظر می رسد. بنابراین در مشاوره استرس تحصیلی همیشه به دانش آموزی که می خواهد کنکور بدهد توصیه می کنند که حتما برنامه داشته باشد.
6- خوب غذا بخورید
یک رژیم غذایی مناسب نقش بسیار مهمی در پیشگیری از استرس و کاهش استرس دارد. هم چنین مصرف زیاد چای و یا قهوه باعث می شود که دانش آموزان با مشکلات خواب روبرو شوند که همین موضوع نیز استرس شان را زیاد می کند.
یکی از راهکارهای تغدیه ای مشاوره استرس تحصیلی این است که تعداد وعده های غذایی افزایش پیدا کند و به جای آن حجم غذایی که هر بار استفاده می کنید، کاهش پیدا کند. این عادت غذایی بسیار خوب باعث می شود که جریان خون بهتری در بدن وجود داشته باشد.
تغذیه نامناسب و مصرف غذاهایی که شور یا چرب باشند، باعث می شود که تمرکز دانش آموز کمتر شود. تعدادی از دانش آموزانی که در دوران کنکور هستند، با مشکلات غذایی مواجه می شوند. بعضی از افراد بی اشتها می شوند و برخی دیگر به پرخوری رو می آورند که به دلیل اضطراب تحصیلی است. به همین خاطر در مشاوره استرس تحصیلی توصیه می شود که اگر دانش آموز با چنین مشکلاتی روبرو شد با یک متخصص تغدیه مشورت کند.