به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، کمبود آهن یکی از رایج ترین کم خونی ها در دوران بارداری است و در این شرایط بدن فرد آهن کافی برای تولید هموگلوبین ندارد. این پروتئین مسئول حمل اکسیژن از ریه ها به سایر اعضای بدن است.
در دوران بارداری بدن دو برابر همیشه به آهن نیاز دارد تا سلول های خونی کافی تولید کند و اکسیژن را به جنین برساند.
میزان آهن تولید شده در بدن مادر باردار باید ۲۷ میلی گرم است کمتر از این میزان باعث کمبود آهن می شود.
علائم کم خونی در دوران بارداری
علائم آنمی در حاملگی شامل موارد زیر است:
خستگی
ضعف
رنگ پریدگی
ضربان قلب نامنظم
تنگی نفس
سرگیجه
درد قفسه سینه
دست و پاهای سرد
سردرد
تمایل به خوردن وسایل غیر غذایی مانند خاک، خاک رس یا ذرت
علاوه بر آن، زنان با ابتلا به آنمی در حاملگی ممکن است هیچ یک از این علائم را تجربه نکنند. خوشبختانه، آزمایش خون برای تشخیص کم خونی، در طول مراقبت های دوران بارداری به طور طبیعی انجام می گیرد. علائم کم خونی اغلب شبیه علائم کلی مراحل بارداری هستند.
صرف نظر از این که یک زن در دوران بارداری چه علائمی داشته باشد، آزمایش خون برای غربالگری کم خونی در دوران بارداری لازم و ضروری است. زنان باردار درصورت نگران از علائم خود، باید با پزشک مشورت کنند.2
چگونگی تشخیص کم خونی بارداری
چکاپ های دوران بارداری می تواند به منظور کم خونی مادر نیز انجام شود که در این شرایط اقدامات زیر توسط درمانگر انجام خواهد شد:
شمارش سلول های خونی
درصد سلول های خونی
سطح هموگلوبین
در سه ماهه اول و سوم درصد وجود هموگلوبین نباید کمتر از 33 درصد باشد.
در سه ماهه دوم نیز این درصد نباید کمتر از 32 درصد باشد.
درمان کم خونی در بارداری
اگر کم خونی بارداری دارید، احتمالا باید در کنار ویتامین های مورد نیاز از مکمل آهن و/یا مکمل فولیک اسید استفاده کنید.همچنین پزشک به شما توصیه می کند تا از غذاهای غنی از آهن و فولیک اسید در رژیم غذایی خود استفاده کنید.
علاوه براین می توانید هر چند وقت یک بار بعد از مصرف مکمل ها از پزشک بخواهید تا برای بررسی میزان بهبود هموگلوبین و هماتوکریت خون تان آزمایش خون تجویز کند.
احتمالا پزشک برای درمان کمبود ویتامین B12 برای تان مکمل ویتامین B12 تجویز می کند.
همچنین ممکن است پزشک از شما بخواهد تا از غذاهای حیوانی بیشتری مصرف کنید. مانند:
گوشت؛
تخم مرغ؛
محصولات لبنی.
حتی ممکن است پزشک شما را به متخصص خون یا همان هماتولوژیست ارجاع دهد تا متخصص شرایط شما را در دوران بارداری بررسی کند و در درمان کم خونی به پزشک تان کمک کند.
پیشگیری از کم خونی در دوران بارداری
در اکثر موارد آنمی در حاملگی قابل پیشگیری است. اما سه راهکار اصلی برای پیشگیری از کم خونی در بارداری و بالا نگه داشتن سطح گلبول های قرمز خون در حد مناسب وجود دارند که عبارتند از:
ویتامین و املاح مورد نیاز قبل از تولد
ویتامین و املاح مورد نیاز قبل از تولد معمولاً حاوی آهن و اسید فولیک هستند. مصرف ترکیبی از آهن و فولیک اسید قبل از تولد یک بار در روز راهی آسان برای دریافت ویتامین ها و مواد معدنی ضروری برای تولید کافی گلبول های قرمز می باشد.
مکمل های آهن
اگر آزمایش ها در زنان باردار سطح پایین آهن را نشان دهند، پزشک ممکن است علاوه بر ویتامین روزانه قبل از تولد، یک مکمل آهن مجزا نیز توصیه کند. زنان باردار روزانه به حدود 27 میلی گرم آهن نیاز دارند. اما بسته به نوع آهن یا مکمل آهن مصرفی، مقدار آن متفاوت خواهد بود. آنتی اسیدها همچنین می توانند در جذب مناسب آهن اختلال ایجاد کنند. زنان در دوران بارداری باید دو ساعت قبل یا چهار ساعت بعد از مصرف آنتی اسیدها، آهن مصرف کنند.
تغذیه مناسب
همچنین تغذیه مناسب می تواند از کم خونی فقر آهن در دوران بارداری جلوگیری کند. بیشتر خانم ها می توانند با خوردن غذاهای مناسب، مقدار کافی آهن و اسید فولیک خودشان را در دوران بارداری تامین کنند. منابع خوب این مواد معدنی ضروری عبارتند از:
لوبیا
آجیل و دانه ها
سبزیجات برگ تیره
غلات غنی شده
تخم مرغ
میوه هایی مانند موز و خربزه
گوشت قرمز، مرغ و ماهی بدون چربی
آب آلو
لوبیا خشک
نخود فرنگی
آهن حاصل از محصولات حیوانی مانند گوشت به راحتی جذب بدن می شود. به همین علت زنان بهتر است برای تقویت جذب آهن، آن ها را همراه با یک ماده غذایی جوشانده یا حاوی ویتامین C زیاد مانند آب پرتقال، آب گوجه فرنگی یا توت فرنگی استفاده کنند.
اگر مکمل های آهن همراه با آب پرتقال مصرف شوند، باید از مصرف انواع مکمل های کلسیم خودداری گردد. اگرچه کلسیم یک ماده مغذی اساسی در دوران بارداری است، اما کلسیم می تواند جذب آهن را کاهش دهد. مواد غذایی و نوشیدنی هایی مانند قهوه، چای، لبنیات و زرده تخم مرغ می توانند مانع از جذب صحیح آهن شوند