به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، برخی از بانوان در دوران بارداری تحریک پذیری و حتی عصبانیت را تجربه می کنند. تغییرات هورمونی یکی از دلایل این ناراحتی است. مانند برخی از بانوان که درست قبل از فرا رسیدن دوره ماهانه در هر ماه، تحریک پذیری را تجربه می کنند. همین افراد ممکن است در دوران بارداری با احساس ناامیدی و عصبانیت دست و پنجه نرم کنند.
یکی دیگر از دلایل تحریک پذیری در دوران بارداری وقتی احساس خوبی ندارید، عدم یا کاهش توانایی حفظ آرامش و خونسردی است. خستگی بارداری و ناراحتی جسمی نقش مهمی در بروز عصبانیت در بارداری دارند. حفظ کنترل و آرامش در زمانی که دائما احساس خستگی دارید دشوار است!
برخی از بانوان به دلیل وضعیت زندگی ممکن است احساس ناراحتی داشته باشند. شاید امور مالی آنان به شکل مورد انتظار آنان نباشد، شاید در مواجهه با شغل خود با استرس روبرو باشند، یا شاید واقعاً نمی خواستند باردار شوند. ممکن است شریک زندگی آنها بدون اینکه آماده باشند آنان را برای داشتن فرزند تحت فشار قرار داده اند، یا بارداری آنها برنامه ریزی شده نیست.
اگرچه احساس ناامیدی گاه گاهی در دوران بارداری طبیعی است، اما اگر عصبانیت شما شدید است یا در توانایی شما در کنار آمدن با زندگی روزمره اختلال ایجاد می کند، بسیار مهم است که آن را نادیده نگیرید. برخی از تحقیقات نشان می دهد که عصبانیت در دوران بارداری بر جنین شما تاثیر می گذارد. یک مطالعه نشان داد که عصبانیت قبل از تولد با کاهش رشد جنین همراه است. همچنین به خصوص اگر عصبانیت شما ناشی از عدم تمایل به بارداری باشد، انجام درمان قبل از تولد ضروری است، در غیر این صورت، ممکن است بر ارتباط بین شما و نوزاد شیرخوار تأثیر بگذارد. ارتباط بین مادر و نوزاد فقط مربوط به سلامت عاطفی نیست، بلکه بر سلامت جسمی نوزاد نیز تاثیر می گذارد.
آیا عصبانیت مادر می تواند روی جنین اثر بگذارد؟
زنان باردار به لحاظ تغییرات فیزیولوژیکی و بیولوژیکی، دچار خشم و عصبانیت می شوند. افزایش فشار خون، افزایش ضربان قلب، افزایش ناگهانی هورمون هایی مثل اپی نفرین و آدرنالین، همگی باعث انقباض رگ های خونی می شوند. کاهش ذخیره اکسیژن و خون به جنین، می تواند به رشد او لطمه بزند.
عصبانیت های مکرر در دوران بارداری، پیچیدگی ها را بیشتر می کند و حتی مشکلات تا زمان زایمان ادامه پیدا می کنند. پزشکان معتقدند که عصبانیت های پی در پی در بارداری، این اثرات را روی جنین دارد:
وزن بسیار کم به هنگام تولد
زایمان نارس و زود هنگام
تأثیر روی خلق و خو و روحیات کودک در سال های پس از تولد (احتمالاً او نیز زودرنج و افسرده می شود)
احتمال بیشتر ابتلای کودک به بیش فعالی
محدودیت در توانایی های شناختی
نوسانات روحی در سه ماه نخست بارداری
ترشح هورمون ها و حالت تهوع های صبحگاهی باعث بروز نوسانات خلقی در این سه ماه می شوند. معمولاً ۷۰ درصد از زنان باردار این شرایط را تجربه می کنند.
نوع غذا هایی که می خورند و حجم و مقدار آن نیز روی این وضعیت اثر دارد. گاهی حتی کوچک ترین بو ها نیز مادر را ناراحت می کند. خستگی نیز یکی دیگر از عوامل عصبانیت و پرخاشگری در این دوران است.
چطور با عصبانیت در بارداری برخورد کنیم؟
روش های بسیار ساده ای برای کنترل خشم و عصبانیت وجود دارد.
۱. استفاده از تکنیک های آرامش بخشی
تکنیک های سادهٔ آرامش بخشی مثل تنفس عمیق یا تماشای تصاویر آرام بخش بسیار مفید است. این روش ها در کلاس های آموزش زایمان هم تدریس می شوند. برای این کار می توانید:
از دیافراگم خود نفس عمیق بکشید. توجه کنید که این نفس نه فقط از قفسهٔ سینه بلکه از اعماق وجودتان بیاید.
زمانی که نفس عمیق می کشید به خودتان یادآوری کنید که «خونسرد» یا «آرام» باشید.
تمرینات یوگای آرام و ملایم عضلات تان را آرام می کند و درنهایت احساس بهتری خواهید داشت.
برای اینکه نتیجهٔ بهتری بگیرید، هرروز صبح به مدت ۱۰ دقیقه این تمرینات را انجام دهید. این تمرینات روی حالت روحی شما هم اثر مثبتی دارد.
۲. تغییر شیوهٔ تفکرتان
زمانی که عصبانی هستید، تمایل دارید که در مورد موضوعاتی که چندان ضروری نیست صحبت کنید. شما می توانید ناامیدی های خفتهٔ خود را که به وضعیت شما ارتباطی ندارد، کنار بگذارید. تمام این موارد می تواند روی ارتباط شما با دیگران اثر بگذارد و آن را خراب کند. به همین دلیل منطقی باشید و صدایتان را پایین بیاورید.
۳. بهبود روابط
در زمان عصبانیت وارد بحث های نادرست می شویم. این بحث ها فقط در روابط مان اختلال ایجاد می کند و اصلا در دوران بارداری مناسب نیست. سعی کنید تا همیشه آرام باشید و قبل از اینکه چیزی بگویید فکر کنید.
۴. تغییر عادات
سعی کنید شرایطی را که سبب عصبانیت تان می شود، بررسی کنید و روش های برخورد با آن را پیدا کنید. اگر نمی توانید وضعیت را تغییر دهید، درنهایت نوع واکنش خود را به شرایطی خاص یا یک فرد خاص تغییر دهید.
۵. نگران نباشید
نگرانی یکی از بزرگ ترین مواردی است که سبب عصبانیت در بارداری می شود. هرچقدر بیشتر نگران باشید بیشتر احساس آشفتگی می کنید. این مورد تأثیر مهمی بر واکنش احساسی شما نسبت به اطرافیان دارد.
نگرانی هایتان را کنار بگذارید. تمام این نگرانی ها در برابر لذتی که در زندگی تجربه می کنید، مواردی کوچک و بی اهمیت هستند.
۶. رؤیاپردازی
شاید رؤیاپردازی رمانتیک به نظر بیاید، اما تخیلات و رؤیاهایی که از آیندهٔ کودک و نقش مادری خودتان دارید، کمک می کند تا احساسات تان متعادل شود. رؤیاپردازی در دوران بارداری موضوع نگران کننده ای نیست.
فقط روی آن لحظه ها و صحنه هایی که دوست دارید، بعد از پدر و مادر شدن با کودک و همسرتان بگذرانید تمرکز کنید. تصویرسازی بذر سلامت و شادی را در ناخودآگاه شما می کارد و شرایط را برای تبدیل شدن به یک فرد شاد فراهم می کند.
۷. مراجعه به انجمن های حمایتی
اگر نمی توانید عصبانیت خود را کنترل کنید ناراحت نشوید. به انجمن های حمایت از مادران باردار بپیوندید. زمانی که احساسات تان را با افرادی که شرایطی شبیه به شما دارند، به اشتراک می گذارید، می توانید به یکدیگر کمک کنید تا به اضطراب و ناخوشی ها غلبه کنید. ابتکارات و فعالیت های گروهی به مدیریت خشم و عصبانیت کمک می کند.
۸. برنامه ریزی روزانه
برنامه ریزی روزانه نه تنها به شما نظم می دهد بلکه با گذشت زمان ذهن شما را تنظیم می کند.ِ به طور آگاهانه از جملات مثبتی استفاده کنید تا حال بهتری داشته باشید به عنوان مثال بگویید: «در طول روز خوشحال هستم» یا «اجازه نمی دهم که تغیرات احساسی روی من تأثیر منفی داشته باشد» یا از جمله هایی مانند این استفاده کنید. این کارها به شما کمک می کند تا روی برنامه ریزی روزانه خود مصمم باشید. زمانی که کاملا خود را مشغول می کنید، روز بهتری خواهید داشت.
۹. انتخاب سبک زندگی سالم
از رژیم های مناسب بارداری پیروی کنید. بیشتر از کربوهیدرات و پروتئین استفاده کنید و موادی مانند سبزیجات با برگ های سبز، مغزها و نان های غنی شده را از یاد نبرید. همچنین در بین وعده های غذایی خود از میوه های تازه و سالاد استفاده کنید.
علاوه براین سعی کنید تا خواب کافی داشته باشید و از مصرف سیگار و مشروبات الکلی خودداری کنید.
ورزش کنید. این کار می تواند به مدیریت خشم کمک کند. شما با رهایی اندورفین تغییر احساسی مثبت را تجربه می کنید. همچنین سطح انرژی تان افزایش می یابد که به تسکین شرایطی مانند نفس تنگی، یبوست و کمردرد کمک می کند.
از این روش ها برای غلبه بر عصبانیت ناشی از استرس استفاده کنید. اگر مدیریت خشم برایتان سخت بود باید با درمانگر صحبت کنید.1