به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، ویتامین دی D تنها ویتامینی است که مثل هورمون عمل کرده و در فعالیت سیستم های بیولوژیک بدن تاثیر به سزایی دارد، برخی از این فعالیت ها عبارتند از :
- عملکرد سیستم ایمنی
- جذب کلسیم، منگنز و فسفات
- تقویت استخوان ها
فقر ویتامین دی در مادر، افزایش فشار خون در کودک
فاکتور های دیگری که کودک را در خطر فشار خون بالا قرار می دهد اضافه وزن و تحرک کم است. محققان برای درک تاثیرات فقر ویتامین دی D و عوارض آن، 775 کودک را به طور پیوسته از بدو تولد تا هجده سالگی نظارت و بررسی کردند. در کل 44 % از افراد تحت بررسی کمبود ویتامین D داشته و 23 % از آنها از بدو تولد از کمبود ویتامین D رنج می بردند. کودکانی که کمتر از 11 نانو گرم ویتامین D داشتند، حدودا 60 % بیشتر از باقی، بین 6 تا 18 سالگی دچار فشار خون بالا شدند.
علاوه بر این ویتامین D درجذب کلسیم نقش موثری داشته و به رشد استخوان ها و دندانهای کودک کمک می کند و برای حفظ سلامتی پوست و بینایی مفید است. تمامی بانوان و نیز مادران باردار، باید روزانه به میزان 600 واحد بین المللی این ویتامین را دریافت کنند.
چه عواملی باعث کمبود ویتامین D در بدن می شود؟
عواملی مثل مصرف برخی داروهای ضد تشنج مانند فنوباربیتال یا فنی توئین، رشد سریع کودک، برخی اختلالات در جذب ویتامین D، نرفتن زیر نور آفتاب و نیز استفاده از ضد آفتاب، نخوردن غذاهای حاوی ویتامین D، چاقی، آلودگی هوا و افزایش نیاز به ویتامین (مثل دوران بارداری وشیردهی) باعث کمبود ویتامین دی در بدن می شود. از آنجایی که ویتامین D در غذاهای کمی یافت می شود و نیز معمولا بهره گیری از نور خورشید به میزان ده تا بیست دقیقه در روز صورت نمی گیرد کمبود ویتامین D بخصوص در زنان و کودکان ایرانی بسیار شایع است (حتی تا 80%) . کمبود ویتامین D در بارداری هم به میزان زیاد در مادران دیده می شود.
برای دریافت ویتامین D چه کارهایی می توان انجام داد؟
می توانید با مصرف غذاهای حاوی ویتامین دی شروع کنید. در مرحله بعد، قرار گرفتن در معرض آفتاب (معمولاً 5-10 دقیقه بطوریکه بازوها، پاها، دستها و صورت به مدت 2 تا 3 بار در هفته در معرض آفتاب قرار بگیرد) نیز می تواند کمک کند.
ویتامین دی در اثر مواجه با نورخورشید توسط بدن تولید می شود. مواد غذایی مانند زرده تخم مرغ، روغن کبد ماهی و سالمون غنی از ویتامنی دی هستند، با این حال بیشتر ویتامین D از طریق غذاهای غنی شده مانند شیر دریافت می شود. برای 75٪ از جمعیتی که لاکتوز را تحمل نمی کنند، محصولات شیر غنی شده منبع موثری برای مصرف ویتامین D نیستند.
علاوه بر این، عوامل زیادی بر توانایی بدن در ساخت و جذب ویتامین دی تأثیر می گذارد. این عوامل عبارتند از: محل زندگی، فصل، چه مدت زمان را در فضای باز بدون ضد آفتاب می گذرانید، رنگدانه های پوستی، سن، چاقی، آلودگی و داشتن روده های سالم با جذب بهینه. این فاکتورها در تعیین ظرفیت جذب نقش دارند، زیرا ویتامین دی در واقع یک هورمون است و به نور خورشید احتیاج دارد تا بدن به خوبی آن را تولید کند.
با این حال ، بهترین راه برای اطمینان از دریافت ویتامین دی مصرف مکمل آن است. برای مصرف مکمل ویتامین دی، انتخاب های شما بین دو نوع ویتامین دی خواهد بود.
از نظر فیزیولوژیکی دو شکل فعال ویتامین D وجود دارد که جمعاً کلسیفرول نام دارد و عبارتند از: ویتامین D2 و D3 .ویتامین D2 (ارگوکلسیفرول) فرم گیاهخواری است به وسیله گیاهان ساخته میشود، در حالی که ویتامین D3 (کوله کلسیفرول) دارای منبع حیوانی است، که معمولاً از روغن کبد ماهی یا لانولین (چربی) گوسفند گرفته می شود.
ویتامین D در مکملها به صورت D2 وD3 وجود دارد و ویتامین D3 از نظر اثربخشی چندین برابر قویتر از D2 است و همینطور فرم D3 قابل جذب ترین و مؤثرترین شکل برای بدن است، اما اگر وگان (گیاهخوار) هستید باید D2 را انتخاب کنید.
قرص مکمل ویتامین دی را چگونه استفاده کنیم؟
بهتر است مکمل مولتی ویتامین حاوی ویتامین D با وعده های اصلی غذا (ناهار یا شام) مصرف شود.
عوارض احتمالی ناشی از مصرف بیش از اندازه ویتامین دی چیست ؟
در صورت استفاده دوز بیش از حد، علائمی مانند مسمومیت شامل یبوست، ضعف، خستگی، خواب آلودگی، سردرد، کاهش اشتها، پرنوشی، خشکی دهان، طعم آهن در دهان، تهوع و استفراغ به وجود می آید که در این صورت، از ادامه مصرف خودداری کرده و به پزشک معالج خود مراجعه کنید.
نکاتی که باید در هنگام خوردن قرص های ویتامین دی دقت کنید:
مصرف همزمان ویتامین "د" با داروهای کورتیکو استروئیدی مانند پردنیزول، داروهای ضد تشنج مانند فنوباربیتال و فنی تویین و داروهای درمان بیماری سل مانند ریفامپین و ایزونیازید با مکانیسم های مختلف از جمله کاهش جذب کلسیم، کاهش جذب ویتامین D ،افزایش متابولیسم ویتامین D تداخل داشته و موجب کاهش اثر ویتامین D می شود. لذا نیاز این افراد به ویتامین D افزایش می یابد.
مصرف هم زمان ویتامین D با تیازیدها که در درمان فشارخون استفاده می شود میتواند سطح ویتامین D خون را افزایش دهند.
در صورت مصرف داروی آنتی اسید، لازم است ویتامین D را دو ساعت قبل یا چهار ساعت بعد از آنتی اسید میل کنید.
در صورت مصرف داروی قلبی دیگوکسین مصرف ویتامین D با نظر پزشک معالج باشد.
در افراد مبتلا به سارکوئیدوزیس، هیپرپاراتیروئیدیسم، بیماری های کلیوی و هیستوپالسموزیس ، مصرف مکمل ویتامین D می بایست با نظر پزشک انجام شود.