درد لگن چیست ؟
درد لگن عارضه شایعی است که ریشه در مشکلات گوناگون دارد. محل دقیق درد لگن اطلاعات ارزشمندی را در خصوص علت اصلی ایجاد درد در اختیار پزشک قرار میدهد. مشکلات داخل مفصل ران یا هیپ معمولاً باعث بروز درد داخل لگن یا مفصل ران یا درد کشاله ران میشود. درد قسمت خارجی لگن یا مفصل ران، بالای ران یا قسمت بیرونی باسن معمولاً از وجود مشکل در عضله، تاندون و دیگر بافتهای نرم اطراف مفصل ران ناشی میشود. گاهی اوقات درد باسن و اوقات پیآمد ابتلا به بیماریها و عارضههای دیگر بخشهای بدن مانند کمر یا زانو است. این نوع درد را درد ارجاعیگویند. اکثر بیماران میتوانند در خانه و با مراقبت از خود درد لگن را به خوبی تحت کنترل درآورند.
علل درد لگن
- شکستگی و ضرب دیدگی لگن
- آرتروز و تخریب مفصل لگن
- آرتریت بورسیت لگن
- التهاب تاندون لگن
- کشیدگی یا رگ به رگ شدن عضلات لگن
- عوارض ناشی از بارداری
- اضافه وزن بیش از حد
علائم درد لگن
- کاهش توانایی حرکتی مفصل
- دشواری در تحمل یا انداختن وزن بر روی پای آسیب دیده
- سفتی و گرفتگی یا اسپاسم عضله اطراف مفصل ران و لگن
- بیحسی در ناحیه لگن
- شنیده شدن صدا هنگام حرکت دادن مفصل لگن و ران
- تشدید درد با حرکت
راههای درمان پزشکی درد لگن
تزریقات درون مفصلی : یک تزریق مستقیم کورتیزون به درون مفصل ران، می تواند باعث رهایی از درد لگن و باسن شود. این تزریقات به کمک امواج فراصوت با دقت بسیار بالا اجام می شوند و به پزشک متخصص توانایی تزریق دقیق در محل مورد نظر را داده که بدین ترتیب نتایج درمانی به بالا ترین حد خود می رسند. پس از انجام تزریق، از بین رفتن درد به بیمار بستگی دارد در برخی افراد ممکن است درد ظرف 2 تا 5 روز از بین برود. اگر درد بیماری تا 10 روز پس از تزریق همچنان باقی بماند، باید راه های دیگر درمان مورد بررسی قرار بگیرند.
تزریق به پسواس (PSOAS) : این تزریقات که تحت امواج فراصوت انجام می شوند، معمولا هنگامی تجویز خواهند شد که علت درد، تاندون پسواس تشخیص داده شود. تاندونی که از مفصل ران خارج می شود. در برخی موارد این تشخیص دشوار است، زیرا تاندون پسواس دردناک ممکن است باعث فشار و پارگی لبروم شود. در نتیجه درد تنها در ناحیه ی خارج مفصل ران از بین می رود. اگر لبروم،که در داخل مفصل قرار دارد، درگیر شده باشد، ارزیابی بیشتر توصیه می شود.
تزریق در بورس (کیسه ی زلالی) تروکانتر: این تزریق برای بیمارانی تجویز می شود که مبتلا به بورسیت بوده و یا بیمارانی که فیزیوتراپی و رژیم های ضد التهاب، درد آن ها را از بین نبرده باشد.
فیزیوتراپی و کار درمانی : فیزیو تراپی به کمک تمرینات و فعالیت های حرکتی، می تواند در حفظ تحرک لگن موثر واقع شود. یک فیزیوتراپیست همچنین می تواند تمرینات خاصی را به منظور ایجاد و حفظ استحکام در عضلات اطراف مفصل ران، ارائه دهد. همچنین درمان درد لگن با ورزش می تواند طرز صحیح راه رفتن هنگام درد لگن و استفاده از عصا را آموزش دهد. قبل از استفاده از عصای زیر بغل لازم است با یک فیزیوتراپیست مشورت کنید. زیرا عصا باید در طرف مخالف سمت آسیب دیده ی لگن استفاده شده و ارتفاع آن مناسب فرد باشد.اگر فکر می کنید که شغل شما یا فعالیت های خاصی علت درد باسن و لگن شده اند، بهتر است این موضوع را با متخصص کار درمانی در میان بگذارید. آن ها می توانند در مورد حرکاتی که به جلوگیری از درد کمک می کنند، توضیحاتی را ارائه دهند.
عمل جراحی : شکستگی ، ترک خوردن لگن و برخی آسیب های دیگر ممکن است به عمل جراحی برای ترمیم یا تعویض مفصل لگن نیاز داشته باشند. در عمل تعویض مفصل لگن، مفصل مصنوعی جایگزین مفصل آسیب دیده می شود. با وجود اینکه پس از این عمل باید چند جلسه فیزیوتراپی انجام شود. بنا به گفته ی متخصصین، این عمل بیش از 90 درصد مواقع موفقیت آمیز خواهد بود.
راههای درمان خانگی درد لگن
جوش شیرین : جوش شیرین یک درمان شگفت انگیز در این بیماری است که تاثیرات بسیار زیادی دارد. این ماده یک پاک کننده طبیعی است که قدرت پاک کنندگی زیادی دارد و بدن را از شر باکتری و مواد سمی و مضر رهایی می دهد. یک قاشق چایخوری از آن را در یک لیوان آب گرم حل کنید و آن را بنوشید.
حمام آب گرم : حمام آب گرم یکی از بهترین روش ها برای درمان بیماری التهابی لگن می باشد. برای اینکار چند قطره روغن را در یک وان آب گرم ریخته و به درون آن بروید. برای مدت حداقل 20 دقیقه در آن بمانید. این کار جریان خون را به خوبی تنظیم کرده و خارش و التهاب را درمان می کند.
روغن درخت چای : ماساژ این روغن گیاهی در نواحی واژن و لگن به راحتی می تواند باعث از بین رفتن بیماری التهابی لگن شود. این درمان را امتحان کرده و مطمئن باشید بهترین نتایج را دریافت خواهید کرد.
روغن کرچک : ماساژ روغن کرچک روی شکم می تواند باعث التیام درد بیماری التهابی لگن شود. اگر برای مدت طولانی از این بیماری رنج می برید و هنوز نتیجه خوبی نگرفته اید، از این روش استفاده کنید. مقداری از روغن کرچک را کمی گرم کرده و روی شکم بزنید و آن قسمت را به خوبی ماساژ دهید.
زردچوبه : زردچوبه یک روش گیاهی مناسب برای درمان بیماری التهابی لگن می باشد. اگر خارش و درد زیادی در ناحیه لگن دارید، حتما زردچوبه را امتحان کنید. می توانید زردچوبه را به چند روش استفاده کرده و تمام فواید این گیاه را دریافت کنید. روش اول اینکه زردچوبه و عسل را ترکیب کرده و آن را بخورید. روش دوم می توانید از ترکیب زردچوبه، آب و لیمو، نوشیدنی تهیه کرده و آن را بنوشید. در هر صورت زردچوبه به راحتی شما را از شر این بیماری خلاص می کند.
سیر سرشار از آنتی اکسیدان : سیر سرشار از آنتی اکسیدان و آنتی باکتریایی می باشد که می تواند با باکتری ها درگیر شده و درد لگن را ناپدید کند. مصرف مداوم سیر نتایج شگفت انگیزی را در این بیماری به همراه دارد. برای اینکار کافی است چند حبه سیر تازه را چند تکه کنید و مصرف کنید و یا اینکه می توانید چای سیر را استفاده کرده و خیلی زود از اثرات این بیماری خلاص شوید.
کشش برای بورسیت : کشش عضلات لگن برای کاهش درد بورسیت مفید می باشد. پایی را که درد دارد خم کنید و زانو بزنید و مدتی به همین حالت باقی بمانید و تعادل خود را حفظ کنید.استخوان لگن شما رو به جلو خم می شود و در همان حال، عضلات باسن خود را سفت کنید.سپس اگر این بار به سمت چپ زانو زدید، حال به سمت راست زانو زنید.شما احساس کششی از بالای استخوان لگن تا زانو خواهید کرد.مدت 30 ثانیه در همان حال تعادل باقی بمانید و این کشش را 1 تا 2 بار در روز تکرار کنید.
کشش داخل ران : عضلات داخل ران نیز از لگن محافظت می کند. به پشت روی زمین دراز بکشید. زانوها را خم کرده و یک توپ را بین دو زانوی خود قرار دهید و بر توپ فشار وارد بیاورید. اگر توپ ندارید، می توانید یک بالش سفت را بین زانوهای خود قرار دهید.در ابتد این فشار دادن توپ را 10 مرتبه انجام دهید و با گذشت زمان، سه بار و هر بار 10 مرتبه این فشار دادن را اعمال کنید.
سخن پایانی
اگرچه لگن درد شرایطی شایع است، اما چاقی با اعمال فشار مضاعف بر مفاصل بدن، احتمال بروز آرتروز را در نقاط مختلف بدن از جمله مفصل لگن افزایش میدهد. و بعضی از بیماریهای سیستمیک مثل بیماری سلول داسی شکل میتوانند در بروز دردهای لگنی تأثیرگذار باشند. این بیماری میتواند در فاز بحرانی خود باعث تورم مفاصل بدن از جمله مفصل لگن شود. اگر درباره دلیل و منبع این شرایط اطمینان ندارید باید برای بررسی دقیق به پزشک مراجعه کنید. حتی اگر دلیل درد مشخص است، در صورت بروز هرگونه تغییر، مانند افزایش شدت علائم، بهتر است برای ارزیابی بهتر شرایط به پزشک مراجعه کنید.