تبخال تناسلی وضعیتی است که در آن زخم هایی در اطراف ناحیه تناسلی ایجاد می شود. ممکن است در زمان تولد برای شما اتفاق بیفتد و به آن تبخال اکتسابی هنگام تولد می گویند. در غیر این صورت ممکن است در هر زمانی بعد از زندگی خود مبتلا شوید. تبخال اکتسابی از بدو تولد ممکن است به یک عفونت کل سیستم تبدیل شود. به آن تبخال سیستمیک می گویند.
آیا تبخال تناسلی در کودکان شایع است؟
ابتلای کودکان به تبخال تناسلی یک مشکل نادر است. با این حال، اگر مادر حامل ویروس تبخال باشد این احتمال وجود دارد که کودک نیز مبتلا شود. اما تبخال تناسلی در نوزادان ممکن است رخ دهد اگر شیوع تبخال برای مادر درست قبل از شروع زایمان اتفاق بیفتد، ممکن است کودک هنگام عبور از دهانه رحم و واژن با ویروس در تماس باشد. اما اگر شیوع این بیماری در دوران بارداری برای مادر اتفاق بیفتد، احتمال انتقال آن به کودک کمتر است. به این دلیل است که سیستم ایمنی مادر باید آنتی بادی هایی برای مبارزه با ویروس تولید کرده باشد. این آنتی بادی ها از طریق جفت به کودک منتقل می شوند. بنابراین، کودک در برابر ویروس محافظت می شود. اما اگر شیوع این بیماری در اواخر بارداری اتفاق بیفتدممکن است پزشک برای سزارین اقدام کند.
علائم تبخال تناسلی در کودکان
هنگامی که کودک به ویروس آلوده می شود علائمی شبیه آنفولانزا پیدا می کند. در چنین مواردی بلافاصله مشاوره پزشکی لازم است. در زیر شایع ترین علائم تبخال تناسلی در کودکان نوپا یا کودکان در هر گروه سنی آمده است:
- خارش و گاهی حتی درد در ناحیه تناسلی
- تاول یا برجستگی در ناحیه تناسلی
- تب
- حساسیت و تورم در غدد کشاله ران
- درد های عضلانی
- ترشح غیر طبیعی از واژن یا آلت تناسلی
- احساس درد یا سوزش هنگام ادرار کردن
شما اولین عفونت را معمولاً پس از 2 تا 14 روز از ابتلا به ویروس مشاهده خواهید کرد. شما شاهد تاول ها یا برآمدگی هایی در ناحیه تناسلی خواهید بود که حدود سه هفته ادامه خواهند داشت. هنگامی که اولین عفونت فروکش کرد ویروس در سلول عصبی غیرفعال می شود و بعداً با ظاهر شدن شرایط مساعد دوباره زنده می شود. زخم های بار دوم معمولاً طولانی نیستند. برخی از دلایلی که باعث فعال شدن مجدد ویروس در آینده می شود عبارتند از:
- برخی از بیماری ها در آینده که ایمنی را به خطر میاندازد
- فشار
- خستگی
- قرارگیری در معرض نور خورشید
- دختران می توانند در طول قاعدگی شاهد شیوع این بیماری باشند
تبخال تناسلی چگونه در کودکان پخش می شود؟
اگر سابقه تماس با تبخال وجود نداشته باشد احتمال سوء استفاده جنسی وجود دارد. متخصص اطفال ممکن است سؤالاتی در این زمینه بپرسد تا علت اصلی را شناسایی کند.
عوارض تبخال تماسلی در کودکان
ویروس تبخال تناسلی می توانند با ایجاد علائم شدید و کشنده جان نوزادان را به خطر بيندازند. ازجمله این عوارض در کودکان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- صدمات کشنده به اعضای حیاتی بدن ازجمله کبد، شش ها و قلب
- ایجاد عفونت های ویروسی خطرناکی مانند مننژیت ویروسی
- به وجود آمدن تناوبی تاول های دردناک روی پوست، چشم ها، ناحیه تناسلی یا دهان
- کوری
- ناشنوایی
- حمله صرع
چگونه تبخال تناسلی در کودکان تشخیص داده می شود؟
- تجزیه و تحلیل مایع از زخم ها
- آزمایش خون در صورت عدم وجود زخم
- درمان تبخال تناسلی برای کودکان
هیچ درمان خاصی برای تبخال تناسلی وجود ندارد. پزشک در هنگام شیوع بیماری دارو تجویز می کند که از شدت و دفعات آن میکاهد. این دارو همچنین خطر سرایت بیماری را به دیگرانی که در تماس هستند به حداقل می رساند. در درمان تبخال تناسلی از پماد ها یا قرص های ضد ویروسی استفاده می شود. همچنین می توانید برای جلوگیری از شیوع بیماری، برخی درمان های سرکوب کننده روزانه همراه با دارو تجویز کنید. به کودکان مبتلا به عفونت های شدید یا مکرر توصیه می شود برخی از آزمایشات مربوط به بیماری های نقص ایمنی مانند HIV را انجام دهند. نتایج آزمایش به پزشک در تصمیم گیری برای تجویز دارو های ضد ویروسی کمک می کند.
چگونه از تبخال تناسلی در کودکان پیشگیری کنیم؟
- به کودکان باید بهداشت صحیح دست را آموزش داد. آن ها نباید بدون شستن دست به اندام تناسلی خود دست بزنند
- کودکان باید عادات بهداشت شخصی سالمی داشته باشند
- به کسی که تبخال دارد اجازه ندهید نوزاد را ببوسد
- باید به نوجوانان آموزش جنسی مناسب داده شود. نه تنها خطر ابتلا به تبخال تناسلی بلکه سایر بیماری های مقاربتی را نیز کاهش می دهد
نکاتی برای بزرگسالان
- هنگامی که کودک دچار زخم می شود دارو های ضد ویروسی شدت و گسترش بیماری را به حداقل می رساند
- کاندوم شانس ابتلا به تبخال تناسلی را محدود می کند
- اگر می دانید که ویروس تبخال دارید و اخیراً در اواخر بارداری شیوع پیدا کرده اید، به پزشک خود اطلاع دهید. اجازه دهید پزشک وضعیت را تجزیه و تحلیل کند و تصمیم بگیرد که آیا سزارین را انتخاب کند یا نه
آیا درمانی برای تبخال تناسلی در کودکان وجود دارد؟
- برای درمان این مشکل درمان خاصی وجود ندارد. پزشک با تجویز دارو تنها می تواند شدت و دفعات این مشکل را کاهش دهد. با استفاده از این داروها خطر سرایت این بیماری کاهش می یابد.
- داروهایی نظیر پمادها و قرص های ضد ویروسی برای درمان تبخال تناسلی پیشنهاد می شوند.
- اگر کودک به طور مکرر به این عفونت مبتلا شود برخی آزمایش های مربوط به نقص ایمنی مانند HIV واجب می گردد.
اگر مادر تبخال تناسلی داشته باشد باید سزارین انجام دهد؟
بستگی دارد. اگر قبل از سه ماهه ی سوم یا قبل از بارداری به بیماری تبخال مبتلا شده باشید و هنگام پاره شدن کیسه ی آب یا شروع زایمان هیچ یک از علائم بیماری را نداشته باشید، امکان زایمان طبیعی برای تان وجود دارد. در این موارد، پزشک از شما آزمایش می گیرد تا مطمئن شود که بیماری عود نکرده است.در چنین شرایطی، بنابر گزارشات CDC احتمال ابتلای بچه به این بیماری کمتر از 1 درصد است. به این خاطر که به محض مواجهه با ویروس تبخال، بدن تان پادتن تولید می کند و این پادتن ها از راه جفت به بچه منتقل می شوند. حتی اگر هنگام زایمان بی آنکه بدانید بدن تان ویروس را بیرون بریزد، طی 6 تا 12 هفته این پادتن ها از بچه در برابر بیماری محافظت می کنند.
از سویی دیگر، اگر هنگام پاره شدن کیسه ی آب یا زایمان، علائم برون ریزی بیماری را داشته باشید یا بیماری ناگهان عود کند، نیاز به زایمان سزارین پیش می آید. نشانه های عود و برون ریزی بیماری، ظهور زخم های قابل رویت در گردنه ی رحم، واژن و بخش های بیرونی دستگاه تناسلی یا بروز درد، سوزش و خارش است. (درحال حاضر، هیچ راه قابل اعتمادی برای اطمینان از اینکه بدن در حال برون ریزی بیماری است، وجود ندارد.)
همچنین اگر برای اولین بار در اواخر بارداری به تبخال مبتلا شوید و آزمایشات خون تایید کنند که قبلا این بیماری را نداشته اید، برخی از متخصصین توصیه می کنند که حتی اگر در هنگام زایمان هیچ یک از علائم بیماری را نداشته باشید، بازهم باید سزارین انجام دهید.به این دلیل که با بروز عفونتی جدید، بدن فرصت کافی برای تولید پادتن و انتقال آن به بچه را نداشته است. اولین برون ریزی تبخال معمولا بیشتر از دفعات بعدی آن به طول می انجامد و شدیدتر است و این احتمال وجود دارد که در حین زایمان همچنان به برون ریزی ویروس ادامه دهید. اگر چنین باشد، احتمال انتقال بیماری به فرزندتان زیاد و بالای 50درصد است.
با اینحال، اگر زخم های تبخالی در نقاطی غیر از ناحیه ی دستگاه تناسلی تان باشد، می توانید زایمان طبیعی داشته باشید. از جمله موارد استثنای دیگر، حالتی است که زخم و دیگر علائم بیماری را داشته باشید اما وقتی هنوز فرزندتان نارس است، کیسه ی آب تان پاره شود. در چنین شرایطی، پزشک ممکن است زایمان را به تاخیر بیاندازد تا به این واسطه وقت بیشتری برای رشد و تکامل به بچه بدهد. (در این میان ممکن است که با تزریق داروی ضدویروس تحت درمان قرار بگیرید.)
به منظور افزایش احتمال زایمان طبیعی، برخی متخصصین از جمله اعضای کالج متخصصین زنان و زایمان آمریکا، توصیه می کنند که از هفته ی 36 بارداری تا زمان زایمان به زنان بارداری که علائم بیماری تبخال تناسلیِ فعال را دارند، داروی ضد ویروس خوراکی داده شود تا احتمال برون ریزی بیماری در هنگام زایمان کاهش پیدا کند و این زنان بتوانند زایمان طبیعی داشته باشند.
نتیجه گیری
تبخال تناسلی یک بیماری مادام العمر است که عموماً بزرگسالان را درگیر می کند. اما می تواند کودکان و نوجوانان را نیز تحت تأثیر قرار دهد. در صورت رعایت بهداشت شخصی کافی می توان از انتقال به طور کلی جلوگیری کرد. آموزش جنسی مناسب باید به نوجوانان داده شود. اگر شما یا فرزندتان شاهد هر گونه زخمی در ناحیه تناسلی بدون علائم عمده دیگر بودید فوراً با متخصص اطفال مشورت کنید.