یکی از وسایل مهم و ضروری هر کوهنورد کفش مناسب است، برای لذت بردن از یک پیاده روی در مسیرهای زیبای کوهستانی شما به کفشی احتیاج دارید که علاوه بر مقاوم بودن به شما احساس راحتی نیز بدهد. کفش شما باید مطابق استاندارهای روز انتخاب شود از نظر مقاومت در برابر آب، سرما، ضربه....هم چنین باید بتواند از پای شما در برابر اتفاقات پیش بینی نشده به خوبی محافظت کند. کفش کوهنوردی یکی از تجهیزات ضروری برای صعودهای صعب العبور، پیاده روی در کوه ها و عملیات یخ نوردی است.
ویژگی های فنی کفش کوهنوردی
- راحتی کفش
- مقاومت کفش
- زیره ی گفش
- برند کفش
باید دقت کنیم که برای هر برنامه ی خاص کوهنوردی کفش مخصوص آن را تهیه کنیم، بعنوان مثال ما از کفش های کوهپیمایی نمی توانیم برای برنامه هایی یک روزه استفاده کنیم. در زیر با مهمترین نکاتی که در انتخاب کفش کوهنوردی باید مد نظر قرار گرفت آشنا می شویم. راحتی کفش از مسائل مهم مورد توجه است و جزء مهم ترین پارامترهای انتخاب کفش است. این نوع کفش باید از مفصل و مچ پای شما محافظت کند و دارای ساقی بلند در حدود 14 تا 19 سانتیمتر باشد.مدل انتخاب شده باید به خوبی با پای شما سازگار باشد. هم چنین توصیه می شود برای خرید، کفش شما یک شماره از پای شما بزرگتر باشد. این فضا با جوراب ضخیم پر می شود.
مقاومت کفش
مقاومت کفش در برابر آب که با منطقه ی صعود همخوانی داشته باشد. استحکام و جنس رویه کفش بسیار مهم است. جنس کفش باید طوری باشد که در هوای سرد، گرمای پای شما را حفظ کند.
کفش کوهنوردی چه خصوصیاتی باید داشته باشد؟
کوهنوردی یکی از ورزش هایی است که برای انجام آن استفاده از تجهیزات مناسب ضروریست. این سبب عدم آسیب دیدگی شما طی پیمایش های کوهنوردیتان می شود. در انتخاب کفش کوهنوردی که یکی از مهمترین تجهیزات است باید نهایت دقت را به خرج داد.
یک کفش کوهنوردی مناسب باید شما را در قبال شرایط خاص کوهستانی اینم کند. اما برای اینکه بدانیم چه کفشی مناسب ماست باید از محیطی که قرار است در آن کفش را مورد استفاده قرار دهیم مطمئین باشیم. ویژگی های محیطی هر مکان تعیین کننده قابلیت های مورد نیاز شما هستند.
انواع کفش کوهنوردی از نظر جنس
- چرم که می تواند از چرم طبیعی یا از چرم مصنوعی ساخته شده باشد.
- پارچه های گورتکس (Gore-tex)، سیمپاتکس (Sympatex) که عایق باد و رطوبت هستند و قابلیت گردش هوا دارند.
- مواد نوترکیب مانند کولار که به پارچه ضربه گیر شناخته می شود.
- تین سولیت (Thinsulate) که خاصیت نگه داشتن گرما داخل کفش را دارند و برای زمستان ساخته شده اند.
- فایبرگلاس که بین کوهنوردان ایرانی به کفش پلاستیکی شناخته می شود و برای اسکی ساخته شده تا کوهنوردی.
کفی کفش یا تخت کفش
کفی کفش را می توان یکی از مهمترین بخش های کفش کوهنوردی دانست. بهترین کفی ها از کربن و لاستیک ساخته می شوند تا علاوه بر استحکام ضد لغزش باشند. کفی کفش های برند ویبرام (Vibram) ایتالیا را می توان بهترین تخت کفش های حال حاضر دانست.
انواع کفش کوهنوردی از نظر کاربرد
همانطور که پیش از این هم ذکر کردیم شما باید با توجه به نوع استفاده کفش مورد نظرتان را انتخاب کنید. در اینجا می خواهیم با توجه به شرایط و نوع کاربری کفش ها را دسته بندی کنیم.
کفش پیاده روی (Walking)
اگر شما هم مثل نگارنده عاشق پیاده روی هستید حتما سعی کنید این کار را با کفش مناسب انجام دهید. پیاده روی در ساعات طولانی بدون کفش مناسب می تواند سبب صدمات جدی شود. کفش های پیاده روی اصولا بسیار سبک و بدون ساق هستند و برای مسیر های بدون شیب و مسطح استفاده می شوند. معمولا در قسمت پاشنه این کفش ها شوک گیر استفاده می شود.
موارد مهم انتخاب نوع کفش کوهنوردی:
امروزه در کوهنوردي صحبت از کفشي که بتوان از آن در برنامه هاي مختلف در طول یکسال استفاده کرد، کاملا بيهوده است و بايد براي هر برنامه خاص کوهنوردي، کفش مخصوص آن را تهيه کرد.
1- اندازه کفش و راحتي پا
2- قابليت فني ( کوهنوردی در تابستان ، صعودهای زمستانه، هیمالیانوردی، سنگنوردی، یخنوردی و ...)
3- استحکام و جنس رویه
4- درجه سختی زیره کفش (تخت کفش)
5- دارای ساق بلند بین 14 تا 19 سانتی متر (مچ پا را محکم نگه داشته و خوب محافظت کند)
6- تاریخ تولید کفش (چسبهای بکار رفته، تاریخ انقضایی بین 2 تا 5 سال دارند)
7- برند و مارک معتبر
8- قیمت مناسب
9- گارانتی
اندازه كفش كوهنوردي:
اندازه كفش كوه براي راحتي بايد به گونه اي باشد كه كوهنورد بتواند ساعتها كفش را به راحتي و آساني بپوشد. اندازه كفش مناسب تنها با پوشيدن و راه رفتن مشخص مي شود.
1- خیلی گشاد نباشد: ایجاد تاول های پوستی می کند.
2- خیلی کیپ و تنگ نباشد: به پا فشار وارد می آورد (ناخن ها و بستر ناخن صدمه می زند)
به طور كلي براي خرید كفش دقت كنيد تا اندازه آن 1 شماره از پاي شما بزرگتر باشد و اين فضا را توسط جوراب ضخیم پر كنيد.