ساعدنیوز
ساعدنیوز

عوارض و موارد مصرف آمپول لاغری ویکتوزا

  پنجشنبه، 27 آذر 1399   زمان مطالعه 10 دقیقه
عوارض و موارد مصرف آمپول لاغری ویکتوزا
آمار چاقی در حال افزایش است و رسیدن به تناسب اندام یکی از دغدغه های افراد است. به همین دلیل افراد به قرص و آمپول های لاغری روی می آورند. آمپول ویکتوزا یکی از این هاست که در سال ۲۰۱۰ توسط FDA تایید شده است و از آن در کنار رژیم غذایی و برنامه ورزشی استفاده می شود.

عوارض جانبی آمپول لاغری ویکتوزا

برخی از رایج ترین عوارض جانبی ویکتوزا به شرح زیر است که در صورت بدتر شدن حتما با پزشک خود صحبت کنید:

حالت تهوع

اسهال یا یبوست

سوزش سر دل

از دست دادن اشتها

سردرد

آب ریزش بینی، عطسه یا سرفه خستگی

راش یا قرمزی در قسمتی که تزریق صورت می گیرد سختی در دفع ادرار یا ادرار درد آور

عوارض جدی آمپول لاغری ویکتوزا

اگر در طول مصرف ویکتوزا با خطرهای بیان شده آن مواجه شدید یا شامل موارد زیر بود بلافاصله با پزشکتان صحبت کنید: استفراغ دردی مداوم که از قسمت بالای سمت چپ بدن یا وسط معده شروع می شود و تا کمر پخش می شود

سرطان پانکراس

از عوارض آمپول چربی سوز ویکتوزا می توان به تهوع؛ احساس ضعف، احساس خستگی و عوارض شبه آنفولانزا اشاره کرد. از طرفی گزارشهایی از ابتلا به سرطان پانکراس بر اثر مصرف این دارو گزارش شده است.

مراجعه به پزشک در صورت وجود توده ی گردنی

اگر در ناحیه ی گردن خود شاهد رشد یک برآمدگی بودید که همراه با وقفه تنفسی، دشواری در بلع یا گرفتگی صدا است یعنی علائم مشکل جدی تیروئید در شما به وجود آمده است. در صورت مشاهده این نشانه ها حتما با متخصصان تماس بگیرید و در صورت جدی و شدیدتر شدن آنها حتما به مرکز فوریت های پزشکی مراجعه کنید.

مراجعه به پزشک در صورت بروز علائم پانکراتیت

اگر در دوره ی مصرف آمپول دچار تب و لرز، معده درد شدید یا یبوست شده اید، بلافاصله پزشک خود را خبر کنید. این علائم می توانند با تهوع، استفراغ و سرگیجه همراه باشند. اگر این علائم نیز در شما شدید شد، حتما به مرکز فوریت های پزشکی بروید.

مراجعه به پزشک در صورت بروز حساسیت

واکنش های حسایت زا باعث بروز مشکلات تنفسی، خارش، گرفتگی صدا و مشکل در بلع می شوند. تورم صورت، گلو، دهان یا تورم پاها، دست ها و بازوها نیز از سایر نشانه های واکنش حساسیت زا است. در این حالت نیز باید به پزشک و در صورت حاد بودن علائم به اورژانس مراجعه کنید.

بررسی سطح قند خون به طور مداوم

همان طور که گفته شد، آمپول لاغری ویکتوزا می تواند باعث کاهش سطح قند خون (هیپوگلیسمی) یا افزایش قند خون (هایپرگلیسمی) بشود. علائم افت قند خون شامل عرق کردن، لرزش و ضعف، سرگیجه، سردرد، تاری دید و ضعف و گرسنگی شدید است. علائم بالا رفتن قند خون نیز شامل خشکی دهان، تاری دید، خستگی، افزایش میزان ادرار، از دست دادن اشتها و حالت تهوع است.

اگر حین مصرف آمپول لاغری ویکتوزا شاهد این علائم هستید، بهتر است دستگاه سنجش قند داشته باشید و از گلوکزسنج برای بررسی سطح قند خون استفاده کنید. در صورت متعادل نبودن سطح قند خون سریعا به پزشک مراجعه کنید. توجه داشته باشید که اگر:

  • قند خون بعد از مصرف غذا، ۱۸۰ ml/dl یا بالاتر باشد سطح آن بالا است.
  • قند خون ۷۰ ml/dl یا کمتر باشد، سطح آن پایین است.
تصویر

هشدار

اگر در خانواده ی خود سابقه ی سرطان تیروئید مغزی-نخاعی یا سندروم نئوپلازی اندوکرینی دارید، نباید از این دارو استفاده کنید. پژوهش ها نشان داده که میان این داروها و سرطان تیروئید در موش ها ارتباط وجود دارد. اما همچنان این پژوهش ها روی انسان جای کار دارد.

اگر دچار پانکراتیت هستید نیز نباید از آمپول لاغری ویکتوزا استفاده کنید. داروهایی که مطرح شد برای بیماران مبتلا به دیابت نوع دوم طراحی شده اند. داروی دیگری نیز وجود دارد که حاوی دُز بیشتری از لیراگلوتاید (ساکسِندا) است و برای درمان افراد چاقی که دیابت ندارند مفید است. در صورت ابتلا به دیابت برای مصرف این داروها باید با پزشک مشورت کنید.

جزئیات مربوط به عوارض جانبی

ممکن است از این که هر چند وقت یکبار عوارض جانبی خاص پس از مصرف این دارو رخ می دهند و این که برخی عوارض جانبی خاص به این دارو مربوطند، متعجب شوید. در این قسمت به جزئیاتی درباره برخی از عوارض جانبی این دارو اشاره می کنیم.

عکس العمل آلرژیک

همچون بیشتر داروها، برخی از افراد پس از مصرف ویکتوزا عوارض جانبی را تجربه می کنند. هنوز مشخص نیست که چه میزان از افرادی که ویکتوزا مصرف می کنند عکس العمل آلرژیک از خود نشان می دهند. علائم عکس العمل آلرژیک خفیف شامل این مواردند:

  • دانه پوستی
  • خارش
  • گرم و قرمز شدن پوست
  • بروز عکس العمل آلرژیک شدید نادر اما ممکن است. علائم عکس العمل آلرژیک شدید شامل این موارد است:
  • ورم زیر پوست، خصوصا در ناحیه پلک چشم، لب ها، دست ها یا پاها
  • ورم زبان، دهان یا گلو
  • مشکل تنفس یا تکلم

اگر به ویکتوزا عکس العمل آلرژیک شدید داشتید با پزشک تماس بگیرید. اگر علائمی داشتید که به نظر مهلک می رسیدند نیز فورا با پزشک تماس بگیرید.

پانکراتیت

پانکراتیت (التهاب پانکراس) یکی از عوارض جانبی ممکن ویکتوزا است. این عارضه در افرادی رخ می دهد که در طول مطالعات بالینی، این دارو را دریافت می کنند. در مطالعات بالینی نشان داده شد که از هر ۱۰۰۰ نفری که برای یک سال ویکتوزا دریافت کرده بودند، ۲.۷ مورد پانکراتیت رخ داده بود. از هر ۱۰۰۰ نفری که برای ۱ سال گلیمپراید دریافت کرده بودند (گلیمپراید یک داروی دیابت است که به روش خوراکی قابل مصرف است)، ۰.۵ مورد پانکراتیت رخ داده بود.

گزارش های دیگری از بروز پانکراتیت پس از مصرف ویکتوزا وجود دارد. این موارد هنگامی گزارش شدند که ویکتوزا برای عموم در دسترس قرار گرفت. به هر حال معمولا نمی توان تعیین کرد که این اختلال تا چه حد در افرادی که این دارو را مصرف می کنند رایج است. وقتی ویکتوزا مصرف می کنید، پزشک شما را برای علائم پانکراتیت تحت نظر می گیرد. این علائم شامل این مواردند:

  • درد شدیدی که در اطراف شکم و کمر می پیچد (دل درد)
  • معده درد
  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • نفخ
  • تب

مشخص نیست که آیا اگر در گذشته پانکراتیت داشتید، پس از مصرف ویکتوزا بیشتر در معرض این بیماری قرار دارید یا نه. اگر هنگام مصرف ویکتوزا علائم پانکراتیت را داشتید، حتما با پزشک تماس بگیرید. در این صورت ممکن است پزشک درمان با ویکتوزا را متوقف کند تا پانکراتیت را درمان کند. پیشنهاد می شود که بعد از تجربه پانکراتیت، درمان با ویکتوزا را دوباره آغاز نکنید.

حالت تهوع

ممکن است هنگام مصرف ویکتوزا حالت تهوع داشته باشید. حالت تهوع یکی از رایج ترین عوارض جانبی این دارو است. در مطالعات بالینی صورت گرفته ۱۸% تا ۲۰% از افرادی که ویکتوزا مصرف کرده بودند، حالت تهوع را تجربه کردند.

از بین افرادی که پلاسیبو (درمان بدون داروی فعال) دریافت کرده بودند، ۵% حالت تهوع را تجربه کردند. حالت تهوع می تواند ناشی از عوارض جانبی شدید ویکتوزا همچون پانکراتیت یا بیماری کیسه صفرا باشد. اگر هنگام مصرف ویکتوزا حالت تهوع دارید این موضوع را با پزشک در میان بگذارید. پزشک راهکارهایی برای کاهش این عوارض جانبی پیشنهاد می دهد. به علاوه پزشک تعیین می کند که آیا حالت تهوع به عوارض جانبی جدی تری مربوط است یا نه.

اسهال

برخی از افراد بعد از مصرف ویکتوزا، اسهال را تجربه می کنند. اسهال از عوارض جانبی رایج این دارو محسوب می شود. در مطالعات بالینی صورت گرفته نشان داده شد که ۱۰% تا ۱۲% از افرادی که ویکتوزا دریافت می کنند اسهال را تجربه می کنند. از بین افرادی که پلاسیبو (درمان بدون داروی فعال) دریافت کردند، ۴% اسهال را تجربه کردند.

اگر بعد از مصرف ویکتوزا اسهال را تجربه می کنید، این موضوع را با پزشک در میان بگذارید. پزشک راه هایی را پیشنهاد می دهد تا این عوارض جانبی را کاهش دهید. علاوه بر این، پزشک راه هایی را برای پیشگیری از دهیدراسیون (سطح کم مایعات) پیشنهاد می دهد. دهیدراسیون می تواند منجر به مشکلات جدی تر نظیر آسیب کلیوی شود.

یبوست

ممکن است پس از مصرف ویکتوزا، یبوست را تجربه کنید. در مطالعات بالینی صورت گرفته نشان داده شد که ۵% از افرادی که ویکتوزا مصرف کرده بودند، یبوست را تجربه کردند. از بین افرادی که پلاسیبو (درمان بدون داروی فعال) دریافت کرده بودند، ۱% یبوست را تجربه کردند. اگر پس از مصرف ویکتوزا یبوست را تجربه کردید، به پزشک اطلاع دهید. پزشک راه هایی را پیشنهاد می دهد که حرکات روده را تنظیم کنید.

سرطان

در مطالعات بالینی صورت گرفته، سرطان به عنوان عوارض جانبی ویکتوزا گزارش نشده است. با این حال مطالعاتی که روی حیوانات صورت گرفتند تا تاثیر این دارو را بررسی کنند، افزایش خطر سرطان تیروئید را نشان دادند. یک مطالعه بالینی که بیش از ۹,۰۰۰ نفر در آن شرکت داشتند خطر بروز نئوپلاسم (رشد ناهنجار، از جمله سرطان) را در افرادی که ویکتوزا مصرف کرده بودند، بررسی کرد. افراد با دیابت نوع ۲ که در معرض مشکلات قلبی عروقی قرار داشتند نیز بررسی شدند.

در این مطالعه، افراد برای ۳.۵ تا ۵ سال ویکتوزا یا پلاسیبو دریافت کردند. محققان متوجه افزایش خطر سرطان در افرادی که ویکتوزا دریافت کرده بودند در مقایسه با افرادی که پلاسیبو دریافت کردند، نشدند. اما برای تایید این نتایج به تحقیقات بیشتری نیاز است. اگر تا به حال سرطان داشته اید یا سابقه خانوادگی در سرطان دارید، با پزشک تان مشورت کنید. پزشک می تواند تعیین کند که آیا ویکتوزا برای شما بی خطر است یا نه.

سرطان تیروئید

در مطالعات صورت گرفته روی حیوانات، نشان داده شد که ویکتوزا با تومور تیروئید و سرطان تیروئید در ارتباط است. هنوز مشخص نیست که آیا ویکتوزا سبب بروز تومور تیروئید با سرطان تیروئید در انسان ها می شود یا نه. به علت همین خطرات، ویکتوزا دارای هشدار جعبه برای افزایش خطر تومور تیروئید است.

با این حال در مطالعات بالینی صورت گرفته، خطر بروز سرطان پاپیلاری تیروئید (رایج ترین نوع سرطان تیروئید) از هر ۱۰۰۰ نفری که طی یکسال ویکتوزا دریافت کرده بودند، ۱.۵ مورد بود. در افرادی که پلاسیبو یا داروی دیابت متفاوت دریافت کرده بودند، این نسبت ۰.۵ مورد از هر ۱۰۰۰ نفر طی یکسال بود. پس از این که ویکتوزا در دسترس عموم قرار گرفت گزارش هایی از سرطان تیروئید مدولاری به دست رسید. تشخیص این که این نوع سرطان تا چه حد در افرادی که این دارو را مصرف می کنند رایج است، ممکن نیست.

به علت همین گزارشات، اگر شما یا هر یک از اعضای خانواده تان دچار سرطان تیروئید مدولاری هستید، نباید ویکتوزا مصرف کنید. علاوه بر این اگر دچار اختلالی به نام سندرم نئوپلازی متعدد اندوکرین نوع ۲ (MEN 2) هستید نباید ویکتوزا مصرف کنید. این سندرم یک اختلال مربوط به هورمون هاست و اگر ویکتوزا مصرف کنید، احتمال بروز سرطان تیروئید را افزایش می دهد. اگر علائم غیر معمولی دارید که ممکن است به تومور تیروئید یا سرطان تیروئید مربوط باشند، به پزشک اطلاع دهید. علائم این اختلالات شامل این موارد است:

  • ورم یا برآمدگی در گلو
  • گرفتگی صدا
  • مشکلات بلع
  • تنگی نفس

اگر می خواهید بیشتر درباره خطر بروز سرطان تیروئید هنگام مصرف ویکتوزا بدانید، با پزشک تان صحبت کنید.

سردرد

ممکن است هنگام مصرف ویکتوزا سردرد را تجربه کنید. سردرد یکی از رایج ترین عوارض جانبی این دارو است. در مطالعات بالینی صورت گرفته حدود ۱۰% تا ۱۱% از افرادی که ویکتوزا دریافت کرده بودند، سردرد را تجربه کردند. از افرادی که پلاسیبو دریافت کرده بودند نیز ۷% سردرد را تجربه کردند.

اگر هنگام مصرف ویکتوزا سردرد دارید، با پزشک مشورت کنید. پزشک می تواند راه هایی را پیشنهاد دهد که به کاهش این عوارض جانبی کمک کند.

هیپوگلیسمی

هیپوگلیسمی (افت قند خون) یکی از عوارض جانبی ممکن ویکتوزا است. در مطالعات بالینی صورت گرفته، از هر ۱۰۰۰ نفری که برای یک سال ویکتوزا دریافت کرده بودند ۷.۵ مورد هیپوگلیسمی شدید را تجربه کردند. از بین افرادی که تحت تاثیر قرار گرفتند، ۸۷.۵% ویکتوزا را در ترکیب با سولفونیل اوره دریافت کرده بودند.

سولفونیل اوره نوعی داروی دیابت است که به صورت خوراکی دریافت می شود. مثال هایی از سولفونیل اوره شامل گلیمپراید (آماریل) و گلی پیزاید (گلوکترول) است.


دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
اگر یک بار تنگه هرمز را ببندیم تا شریعتمداری دلش خوش بشود و حکومتی هم به جلیلی بدهیم، دیگر همه چیز تمام و مشکلات حل می‌شود (4 نظر) نگاهی به عکس شناسنامه بازیگران و سلبریتی های مشهور سینمای ایران+عکس/ از شیلا خداداد و شهاب حسینی تا بهرام رادان و مرتضی پاشایی (1 نظر) کنایه سنگین جمهوری اسلامی به قالیباف: با فقط 6 درصد آراء حوزه انتخابیه رئیس مجلس شده است! (1 نظر) خانه ابدی مشترک آزاده نامدای و هنرمندی که سنگ قبرشان یکی است/روحش شاد و یادش گرامی (1 نظر) ذکر امروز با ناصر رفیعی برای "افزایش روزی" / توصیه پیامبر به دخترش فاطمه (س)؛ بگو یا رب العالمین... (1 نظر) خبر بسیار امیدبخش یک دیپلمات معروف درباره توافق قریب الوقوع ایران با دولت ترامپ در روزنامه دولت (1 نظر) رئیس دفتر آیت الله خامنه ای: اگر قدرت نظامی نداشتیم تا الان ما را خورده بودند (1 نظر) قاب ایران قدیم/ 3 تصویر خاطره‌انگیز از دختران شیک پوش بالاشهری در دهه 70 (1 نظر) (تصاویر) عاقبت شوم بشار اسد بعد از فرار به روسیه: لنگه کفش در دهان رهبر سابق شام (1 نظر) حسن خمینی: خدا نکند پرچم بیفتد! آنگاه رفقای دیروز هم سنگ می‌زنند (1 نظر) نگاه های معنادار دختر پزشکیان بعد از شنیدن جملات امروز پدرش: تصور می‌کنم اگر همسرم بود شاید فرزندانم بهتر تربیت می‌شدند+ویدیو (1 نظر) تصاویر دیده نشده از جنجالی‌ترین خواهر محمدرضا پهلوی با لباس عروس ابریشمی در روز خاکسپاری پدرش در ایران/ خاندانی که حتی حاضر به حفظ حرمت پدرشان هم نبودند (1 نظر) (ویدئو) حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات /مار، موش، قورباغه آسیایی جشن تولد ساده و شیک خواهر بوشهری مهدی قایدی، ستاره تیم ملی با لباس اصیل بندری/ تم جنوبی و ایرانی پسند+عکس نگاهی به سبک و سلیقه کشورهای مختلف برای تزئینات جشن کریسمسی خاص و جذاب/ چین، ایران، ترکیه و...+عکس
تیتر امروز   
مدارس این شهرها فردا یکشنبه، 9 دی، هم مجازی شدند/ جدیدترین اخبار تعطیلی مدارس فردا
فال قهوه با نشان روز یکشنبه 9 دی ماه 1403/ مرداد ماهی ها حواستون به دوست باوفاتون هست؟
آیا شما هم مشکل جا نرفتن دنده ماشین رو دارید؟ با این 9 علت می توانید ایراد خودروی خود را برطرف کنید
فال شمع روزانه یکشنبه 9 دی ماه 1403/ بهمن ماهی‌ها احتیاط کنید!
فال روزانه امروز یکشنبه 9 دی ماه 1403/ اسفندماهی ها برای یک تغییر غیر منتظره آماده‌اید؟
فال ابجد روزانه یکشنبه 9 دی 1403 / آبان ماهی ها نیتی که دارید هیچ منفعتی برای شما ندارد بهتر است دست بردارید
فال انبیاء روزانه یکشنبه 9 دی 1403 / تیر ماهی ها پیوندی در راه است؛ صبر کن که دشمن نزدیک است
فال حافظ با تفسیر روز یکشنبه 9 دی 1403 + فیلم / مژده به اردیبهشتی ها که خوشی نزدیک است
پشت پرده مسدود شدن درگاه پرداخت صرافی‌های رمزارز چیست؟
فانتزی قشر مرفه در کریسمس 2024: تزئین کاج 50 میلیونی برای پاپا نوئل!
خلاقیت باشگاه پرسپولیس برای حضور امید عالیشاه در تمرینات بعد مصدومیت/ چه ایده درجه یکی باریکلا
قتل عام کنید ولی جلوی انتشار تصاویر و فیلمها را بگیرید!
حضور «امیر تتلو» در بخش مراقبت های ویژه دارالقرآن زندان تهران بزرگ!ماجرای درخواست مرخصی تتلو چه بود؟
زبان باستانی فراموش شده در اصفهان؛ ماجرا چیست؟
مرخصی 570 روزه بایدن در 4 سال ریاست جمهوری رکوردی که باید در گینس ثبت شود!
منتخب روز   
نگاهی به تیپ و استایل متفاوت و شیک هنرمندان در اختتامیه جشنواره فیلم رشد: از پالتوی سرخابی رنگ الیکا ناصری تا کت چرمی پژمان بازغی و استایل زمستانی ارسلان قاسمی و محمدرضا شریفی‌نیا استایل زمستانی استثنایی و متفاوت نیلوفر رجایی فر، دختر داعشی سریال پایتخت در کافه ای شیک و سنتی جدیدترین ادعا از اولین خوش خدمتی جولانی به اسرائیل؛ تبدیل ساختمان سفارت ایران در سوریه به سفارت اسرائیل+ویدیو دستور پخت اصیل و خوشمزه خورش قیمه عربی به روش رستورانی+ تفاوت قیمه عربی با قیمه ایرانی رو میدونین؟ (ویدئو)رونمایی محمدرضا گلزار از هنر جدیدش، فقط ببین چقدر مسلطه/ شازدمون ماشاالله از هر انگشتش یه هنری میریزه👌 رنگ لاک ناخن شیک و منحصربفرد مناسب هر ماه تولد/ زیباترین رنگ هایی که شخصیت درونیتون رو به رخ میکشه👌 (ویدئو) درخشش کامران تفتی با خوانندگی و گیتارزنی‌ آهنگ عاشقانه/ مهیار عیار با صدای حیرت‌انگیزی که اصلاً فکرشم نمی‌کردی! زیارت کربلا حرم مطهر امام حسین (ع) و بین الحرمین / اگر امکان رفتن به پابوس آقا را ندارید با این فیلم می توانید زیارت کنید و حاجت خود را طلب کنید تنها چند ساعت تا پایان مهلت ثبت‌نام ایران خودرو؛ تاریخ قرعه‌کشی چه زمانی است؟ (ویدئو) نعیمه نظام‌دوست: خواهش می‌کنم دنیارو انقدر جدی نگیرید، یه سریمون پول نداریم، گرفتاریم، مریضیم و یه سریمونم.. (ویدئو) مستند حیات وحش/ تام و اسپایک تو دنیای واقعی/ تام بیچاره یه عمر از جری کشید، الانم از اسپایک، یعنی هیچ‌جا براش آرامش تعریف نشده! عکس روز/ تغییر چهره چشم‌‎گیر و خیره‌کننده ترلان پروانه و جواد رضویان بازیگران سریال «جایزه بزرگ» بعد از 19 سال در26 سالگی و 50 سالگی