عوارض و موارد مصرف بوپروپیون

  چهارشنبه، 10 دی 1399   زمان مطالعه 6 دقیقه
عوارض و موارد مصرف بوپروپیون
بوپروپیون داروی ضد افسردگی است که در درمان اختلالات افسردگی شدید و اختلالات روانی وابسته به فصل استفاده می شود . برند تجاری Zyban با کاهش میل به کشیدن در ترک سیگار بکار می رود.

موارد مصرف بوپروپیون Bupropion

تجویز این دارو اغلب برای موارد زیر به کار می رود:

  • برخی اثربخشی در درمان ADHD در بزرگسالان
  • ترک سیگار
  • درمان افسردگی

از آنجایی که این دارو فقدان نسبی عوارض جانبی جنسی در مقایسه با SSRI دارد می تواند جایگزین مناسبی برای آنها باشد. اثر ضد افسردگی این دارو حدودا تا 4 هفته بعد از شروع مصرف آغاز می گردد. که البته این تاثیر بسته به شخص و عود بیماری در افراد می تواند متفاوت باشد.

عوارض جانبی:

حمله ی سرخوشی (مانیا) : که بصورت افزایش انرژی،پرسرعت شدن کلام و تفکر،رفتار بی پروا ،گستاخ ی و ماجراجویی جدید و عجیب،احساس نشاط بینهایت،خلق تحریک پذیر،بیخوابی،ولخرجی و افزایش تمایلات جنسی خود را نشان می دهد

بی قراری (آشفتگی)، اضطراب و بیخوابی اغلب در طی مراحل اولیه شروع درمان با این دارو دیده می شود.

دیگر عوارض شایع گزارش شده شامل: تب، خشکی دهان، سردرد یا میگرن، گیجی، تکرر ادرار، تهوع و استفراغ، یبوست، افزایش تعریق و راشهای پوستی است.

واکنش های ازدیاد حساسیت از خارش و کهیر گرفته تا موارد کمتر شایع مثل آنژیوادما، تنگی نفس و واکنش های آنافیلاکتیوئید که می توانند علائم مطرح کننده بیماری سرم باشند، رخ می دهد.

گزارشات نادری از سندرم استونس جانسون و اریتم مولتی فرم داده شده است. افزایش تعداد ضربان قلب، درد سینه، افزایش فشار خون (گاهی شدید) یا گاهی اتساع عروق و کاهش فشار خون وضعیتی، تپش قلب و سنکوپ نیز گزارش شده است.

حملات جنون، گیجی، کابوس های شبانه، اختلال حافظه، dysguisa بی اشتهایی و کاهش وزن، گزگز شدن، وزوز گوش و اختلالات بینایی نیز گزارش شده است.

تشنج (seizure) که نسبتاً وابسته به دوز است ممکن است با این دارو رخ دهد و به خصوص در بیماران مبتلا به بی اشتهایی عصبی یا پرخوری عصبی قابل توجه است، خطر این عارضه در بیماران با سابقه اختلالات تشنجی یا سایر عوامل مستعد کننده افزایش می یابد شیوع کلی تشنج در بیماران دریافت کننده دوز درمانی بوپروپیون ۴/۰-۱/۰ % بوده است.

علائم مسمومیت شامل توهم، تهوع و استفراغ، افزایش تعداد ضربان قلب، کاهش هوشیاری و مرگ (بدنبال مسمومیت شدید)، تشنج در یک سوم موارد رخ می دهد.

ﻋﻮارض ﺟﺎﻧﺒﻲ Bupropion ﺑﻪ ﻧﺴﺒﺖ ﻗﺎﺑﻞ ﺗﺤﻤﻞ اﺳﺖ.

ﺳﺮدرد ﻳﻚ ﻋﺎرﺿﻪ اوﻟﻴﻪ راﻳﺞ اﺳـﺖ که اﻏﻠﺐ ﺑﺎ اداﻣﻪ درﻣﺎن ﺑﺮﻃﺮف ﻣﻲﺷﻮد.

ﺑﻌﻀﻲ ﺑﻴﻤـﺎران ﻳـﻚ اﺛـﺮ ﺷـﺒﻪ ﻣﺤـﺮک را در دارو ﮔـﺰارش ﻣﻲدﻫﻨﺪ ﻛﻪ ﻣﻤﻜﻦ اﺳﺖ ﺑﻪ ﺷﻜﻞ اﺿﻄﺮاب ﺗﻔﺴﻴﺮ ﺷﻮد ﻳﺎ در ﺻﻮرت ﻣﺼـﺮف دارو ﭘـﻴﺶ از ﺧـﻮاب ﻣﻮﺟﺐ ﺑﻲ ﺧﻮاﺑﻲ ﺷﻮد.

اﻳﻦ دارو ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ ﺗﺎ ﺣﺪی اﺷﺘﻬﺎ را ﻛﻢ ﻣﻲﻛﻨـﺪ، و ﺑﻴﻤـﺎران ﻣﺼـﺮف ﻛﻨﻨـﺪه دارو ﻣﻤﻜﻦ اﺳﺖ، ﻛﺎﻫﺶ وزن ﺑﻪ ﻣﻴﺰان ﻛﻤﻲ را ﺗﺠﺮﺑﻪ ﻛﻨﻨﺪ.

ﺗﻨﻬـﺎ داروی ﺿﺪاﻓﺴـﺮدﮔﻲ اﺳـﺖ ﻛـﻪ ﺑﺎﻋﺚ اﺧﺘﻼل ﻋﻤﻠﻜﺮد ﺟﻨﺴﻲ ﻧﻤﻲﺷﻮد؛ اﻳﻦ دارو در درﻣﺎن اﻓﺮادی ﻛﻪ در ﻧﺘﻴﺠﻪی ﻣﺼﺮف SSRI با اﺧﺘﻼل ﺟﻨﺴﻲ دﭼﺎر ﺷﺪهاﻧﺪ ﺑﺴﻴﺎر ﻣﻔﻴﺪ اﺳﺖ.

ﺑﻪ ﻧﻈﺮ ﻣﻲرﺳﺪ Bupropion ﺑﺎﻋﺚ ﻣﻬﺎر CYP460 ﻣـﻲﺷـﻮد.

ﻣﻴـﺰان ﻣﻬـﺎر آﻧـﺰﻳﻢ ﺑـﻪ درﺳـﺘﻲ ﻣﺸﺨﺺ ﻧﻴﺴﺖ، اﻣﺎ ﻣﻤﻜﻦ اﺳﺖ ﻛﻪ Bupropion ﻏﻠﻈﺖ داروﻫﺎی دﻳﮕﺮی ﻛـﻪ ﺑـﺎ آﻧـﺰﻳﻢ ﻣﺘﺎﺑﻮﻟﻴﺴـﻢ ﻣﻲﺷﻮﻧﺪ را اﻓﺰاﻳﺶ دﻫﺪ.

اﻳﻦ دارو ﺑﻴﺸﺘﺮ در ﻛﺒﺪ ﻣﺘﺎﺑﻮﻟﻴﺴﻢ ﻣﻲﺷـﻮد، ﺑﻌﻀـﻲ داروﻫـﺎ ﺑـﺎ ﺧﺼﻮﺻـﻴﺖ ﻣﻬﺎر P450 ﻣﻲﺗﻮاﻧﺪ ﻏﻠﻈﺖ Bupropion و اﺣﺘﻤﺎل ﺗﺸﻨﺞ را اﻓﺰاﻳﺶ دﻫﺪ.

ﻋﻼﻳﻢ ﺗﺮک داروی ﺑﺎرزی در ﻫﻨﮕﺎم ﻗﻄﻊ ﻣﺼﺮف ﻣﺸﺎﻫﺪه ﻧﻤﻲﺷﻮد. ﺷـﻴﻮه ﻛـﺎﻫﺶ ﺗـﺪرﻳﺠﻲ ﺷﻴﻮه ﻣﻨﺎﺳﺒﻲ ﺑﺮای ﻗﻄﻊ ﻣﺼﺮف داروﻫﺎی رواﻧﭙﺰﺷﻜﻲ اﺳﺖ.

عوارض جانبی اعصاب مرکزی: بی قراری، آکینزی، اضطراب، گیجی، توهم، سرگیجه، سرخوشی، خستگی، تب، سردرد، پرخاشگری، تغییر کیفیت خواب، بی خوابی، خواب آلودگی، تشنج، سنکوپ، لرزش.

قلبی ـ عروقی: آریتمی، افزایش فشار خون، کاهش فشار خون، افزایش ضربان نبض، تاکیکاردی.

چشم، گوش: اختلالات شنوایی، تاری دید. دستگاه گوارش: بی اشتهایی، یبوست، اسهال، خشکی دهان، سوءهاضمه، افزایش اشتها، تهوع، تغییر حس چشایی، استفراغ.

ادراری- تناسلی: ناتوانی جنسی، تغییرات قاعدگی، تکرر ادرار، احتباس ادرار. متابولیک: هیپرگلیسمی، تغییرات وزن.

عضلانی ـ اسکلتی : آرتریت. پوست: تغییرات دمای پوست، بثورات جلدی، خارش.

سایر عوارض: لرز، کاهش میل جنسی. مسمومیت و درمان در مصرف بیش از حد دارو ممکن است افزایش بزاق، خمیدگی کمر، افتادگی پلک، عدم تعادل و تشنج پیش آید. در صورتیکه از مصرف دارو زمان زیادی نگذشته باشد، بهتر است معده با لاواژ تخلیه شود و سپس ذغال فعال استفاده شود. درمان حمایتی است. کنترل تشنج با بنزودیازپین وریدی صورت می گیرد. در صورت تشنج و یا کوما، بیمار ممکن است به لوله گذاری نیاز داشته باشد. فواید دیالیز، هموپرفیوژن یا دیورز شناخته شده نیست.

تصویر

هشدارها

1--در مصرف بوپروپیون بیماران دارای اختلالات افسردگی شدید(MDD)، هم بزرگسالان وهم کودکان، ممکن است وخیم تر شدن وضعیت افسردگی و یا افزایش تمایل به خودکشی یا تغییرات رفتاری غیرطبیعی را تجربه کنند.
2- بوپروپیون در بیماران دارای افسردگی دوقطبی با احتیاط فراوان تجویز شود.
3-از مصرف بوپروپیون با نامهای تجاری مختلف باید خودداری شود.قرصهای آهسته رهش بوپروپیون مقادیر برابر بوپروپیون در ZYBAN® را دارا می باشد در نتیجه نباید قرصهای آهسته رهش بوپروپیون با ZYBAN® و دیگر داروهای حاوی بوپروپیون همزمان مصرف شوند.
4- این دارو در بیماران با سابقه تشنج با احتیاط فراوان تجویز شود.
5- داروی بوپروپیون در بیماران دارای سیروز کبدی شدیدبا احتیاط فراوان تجویز شود.
6- بوپروپیون در بیماران دارای نارسایی کلیوی با احتیاط فراوان تجویز شود.
7- این دارو در بیماران با سابقه مانیا با احتیاط فراوان تجویز شود.

توجهات پزشکی - پرستاری:

  • وضعیت ذهنی بیمار، عواطف و احساسات، خلق و خو، واکنش های روان و تمایلات خودکشی در بیمار را بررسی کنید. احتمال بروز افکار خودکشی در جوانان زیر 24 سال بیشتر می باشد.
  • در صورتی که بیمار از سایر داروهای سرکوب کننده سیستم عصبی مرکزی استفاده می کند باید دوز بوپروپیون تعدیل شود.
  • در صورتی که بیماری در طی 6 تا 12 هفته موفق به ترک سیگار نشود مصرف بوپروپیون باید قطع شود.
  • برای کاهش نشانه های گوارشی ناشی از قرص بوپروپیون بهتر است همراه با غذا میل شود.
  • برای برطرف کردن خشکی دهان از آب نبات یا آدامس بدون قند استفاده کنید.
  • در مصرف خوراکی قرص ER نباید جویده شود.
  • برای کاهش یبوست رژیم غذایی باید پر فیبر و همراه با مایعات کافی باشد.
  • بیمار را در حرکت کردن کمک کنید زیرا عدم تعادل در شروع درمان با بوپروپیون شایع است.
  • ارتباط بین بوپروپیون و فشار خون قابل توجه است زیرا بوپروپیون می تواند سبب افزایش فشار خون شود بنابراین در آغاز درمان و در طول درمان با بوپروپیون فشار خون باید کنترل شود.
  • قطع ناگهانی بوپروپیون می تواند علائمی مانند تهوع، استفراغ، گیجی، تعریق، لرز، بی خوابی، سردرد و اسهال را به دنبال داشته باشد.

توجهات بیمار - خانواده:

  • در طول درمان با بوپروپیون از انجام فعالیت هایی که به هوشیاری نیاز دارد اجتناب کنید.
  • از مصرف الکل، داروهای سرکوب کننده سیستم عصبی مرکزی و سایر داروهای غیر نسخه ای بدون مشورت با پزشک پرهیز کنید.
  • در صورت احتباس ادراری، تاری دید و نوسانات فشار خون به پزشک اطلاع دهید.
  • پیدایش آثار درمانی ممکن است 2 تا 4 هفته به طول انجامد. بنابراین از تاثیرات بوپروپیون ناامید نشوید.
  • از قطع ناگهانی بوپروپیون اجتناب کنید.
  • اگر قصد بارداری دارید قبلا با پزشک مشورت کنید.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها