کلسترول بالای خون از مشکلاتی است که خیلی افراد را درگیر کرده است. این عارضه بیشتر به دلیل داشتن تغذیه نامناسب ایجاد می شود. اگرچه داشتن یک رژیم غذایی صحیح در کنار داشتن تحرک کافی تا حد زیادی کلسترول بد خون را کاهش می دهد اما گاهی نیاز است که از درمان های دارویی کمک گرفته شود. فنوفیبرات یکی از داروهای کاهنده کلسترول است.
فنوفیبرات چیست؟
فنوفیبرات (Fenofibrate) از داروهای کنترل کننده چربی خون است که کمک می کند تا سطح کلسترول و تری گلیسیرید (اسیدهای چرب) در خون کاهش یابد. این دارو به خوبی از طریق دستگاه گوارش جذب می شود.
کاربرد
چربی خون (در بزرگ سالان)
اطلاعات داروها : لیپید واژه ای دیگر برای چربی است. کلسترول و تری گلیسیرید انواعی از لیپید هستند. هنگامی که غلظت لیپیدها در خون افزایش یابد هایپرلیپیدمی گفته می شود. لیپیدها به طور طبیعی هم در بدن ساخته شده و هم از غذایی که می خوریم جذب می شود. در صورتی که سطح لیپید در بدن بسیار بالا باشد مقدار مازاد آن در دیواره رگ ها رسوب خواهد کرد. این روند منجر به ایجاد پلاک های چربی در دیواره عروق خونی می گردد. پلاک های چربی تشکیل شده می توانند سبب کاهش جریان خون در عروق خونی شوند و در نهایت منجر به بیماری های قلبی، سکته و اختلالات جریان خون شوند.
شاید مقادیر بالای کلسترول علائمی نداشته باشد اما در صورت درمان نشدن مشکلات متعددی پدید خواهد آورد. با کاهش صرف چربی ها، فنوفیبرات سبب پیشگیری از عوارض قلبی عروقی و اختلالات خونی می گردد. فنوفیبرات بیشتر برای کاهش تری گلیسیرید به کار می رود.
عوارض جانبی فنوفیبرات
- اعصاب مرکزی: ضعف، گیجی، خستگی، سردرد، بی خوابی، درد، پاراستزی.
- قلبی- عروقی: آریتمی.
- چشم، گوش، بینی: تاری دید، کنژنکتیویت، رینیت، سینوزیت، اجسام شناور در چشم، سوزش چشم، درد گوش.
- دستگاه گوارش: درد شکم، یبوست، اسهال، سوء هاضمه، آروغ، نفخ، افزایش اشتها، تهوع، پانکراتیت، استفراغ.
- ادراری- تناسلی: واژینیت، پر ادراری.
- خون: آنمی.
- عضلانی- اسکلتی: درد مفاصل، درد عضلانی.
- تنفسی: سرفه.
- پوست: خارش، بثورات جلدی، کهیر.
- سایر عوارض: کاهش شهوت جنسی، سندرم شبه آنفلوآنزا، عفونت.
تمام داروها در کنار تأثیرات مثبتشان، می توانند مسبب عوارض ناخواسته ای در بدن شوند. هر چند که این عوارض در همه افراد به وجود نمی آید. اگر پس از دریافت دارو تغییری منفی در وضعیت سلامتی شما پدید آمد بهتر است که با پزشک خود مشورت نمایید. بسیاری از عوارض ممکن است با علائم سایر بیماری مشابهت داشته باشد.
- سوء هاضمه، شکم درد، نفخ و کسالت: غذاهای ساده مصرف کنید و از خوردن غذاهای تند و پرچرب خودداری نمایید.
- اسهال: آب فراوان بنوشید تا آب بدن تأمین شود.
- سردرد: از پزشکتان بخواهید که یک مسکن مناسب تجویز نماید.
- خستگی، مشکلات تعادلی: در این شرایط از رانندگی کردن و کار با ابزار خودداری نمایید.
- کهیرهای خارش دار پوستی: از یک کرم ضد آفتاب برای محافظت از پوست استفاده نمایید. در صورت آزار دهنده شدن با پزشک مشورت نمایید.
نکته مهم: در صورتی که دچار هر نوع درد عضلانی شدید به خصوص در رگ هایتان در اسرع وقت به پزشک اطلاع دهید.

مسمومیت با فنوفیبرات و درمان آن
مصرف بیش از فنوفیبرات گزارش نشده است. در صورت مصرف اقدامات حمایتی پیشنهاد می گردد. به دلیل اتصال پروتئینی بالای دارو، همودیالیز کمکی در این موارد مسمومیت ندارد.
اثر فنوفیبرات بر آزمایشهای تشخیصی
باعث افزایش BUN، کراتی نین، ALT، AST، CLC می شود باعث کاهش اسیداوریک سرم ، هموگلوبین و هماتوکریت و کاهش شمارش WBC می شود.
توصیه های دارویی فنوفیبرات
- آزمایشات دوره ای خون که توسط پزشک تجویز شده برای شما الزامی است.
- در صورتی که داروهای کلستیرامین یا کلستیپول را مصرف می کنید، حداقل 4 ساعت قبل یا 1 ساعت بعد از این دارو مصرف کنید.
- همزمان با مصرف این دارو، رعایت رژیم غذایی که پزشک شما تجویز کردهاند نیز نیاز است.
- در صورت داشتن علایم مشکلات کبدی از جمله ادرار تیره، مدفوع روشن، احساس خستگی و سیری زیاد، درد شکمی ، زردی پوست به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید.
- در صورت داشتن علائم مشکل پانکراس، از جمله درد شکمی زیاد، کمر درد زیاد یا استفراغ به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید.
- در صورت داشتن درد عضلانی، ورم یا درد در مفاصل یا دست یا پا، درد در قفسه سینه، خستگی زیاد، تب، ناتوانی در دفع ادرار یا تغییر در حجم ادرار، کبودی یا خونریزی به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید.
- با یک لیوان پر آب مصرف شود.
- در صورت مشاهده ی علائم التهاب شدید پوست٬ دهان یا چشم، مصرف دارو را فورا قطع و به پزشک مراجعه کنید.
ملاحظات اختصاصی فنوفیبرات
1- دارو نباید به عنوان پیشگیری اوّلیه یا ثانویه در بیماری عروق کرونر استفاده شود.
2- قبل از درمان مقادیر پایه لیپید و عملکرد کبدی باید بررسی شوند. در طی درمان عملکرد کبدی باید تحت پایش بوده و در صورت افزایش آنزیم های کبدی به بیش از 3 برابر طبیعی مصرف دارو باید قطع شود.
3- در صورت امکان به دلیل احتمال افزایش تری گلیسرید مصرف داروهایی چون تبا- بلوکرها، استروژن ها و دیورتیک های تیازیدی قطع شود.
4- بیماران باید از لحاظ علائم و نشانه های پانکراتیت، میوزیت، رابدومیولیز، سنگهای کلسترولی و اختلال عملکرد کلیوی تحت نظر باشند.
5- در صورت عدم دستیابی به نتیجه مطلوب در عرض 2 ماه با مصرف حداکثر دوز مجاز روزانه مصرف دارو باید قطع گردد.