عوارض و موارد مصرف داروی کلرهگزیدین

  یکشنبه، 30 بهمن 1401   زمان مطالعه 2 دقیقه
عوارض و موارد مصرف داروی کلرهگزیدین
کلرهگزیدین یکی از انواع دهانشویه‌ها است که به منظور بهبود زخم های دهان و لثه مصرف می‌شود. در این مطلب عوارض و موارد مصرف داروی کلرهگزیدین بررسی می‌شود. همراه ساعد نیوز باشید.

کلرهگزیدین یکی از دهانشویه های پرمصرف است که در دندانپزشکی برای درمان عفونت های دهان زخم های دهان و لثه به کار می رود. دارو به فرم محلول برای شستشوی پوست و زخم ونیز به فرم محلول دهانی برای عفونت های کاندیدیاز و نیز کاهش تجمع پلاک های دندانی مصرف می شود. کلرهگزیدین یک آنتی سپتیک بیس بی گوانید با خواص باکتریوساید یا باکترواستاتیک در برابر رنج وسیعی از باکتری های گرم مثبت و گرم منفی(بیشتر روی باکتری های گرم مثبت) است. همچنین برخی از قارچ‌ها و برخی از ویروس‌ها از جمله ویروس مولد ایدز و هپاتیت موثر است. دارو از طریق تخریب دیواره سلولی سبب مرگ میکروارگانیسم می شود.

کلرهگزیدین

موارد مصرف کلرهگزیدین


  • محلول کلرهگزیدین جهت تمیز کردن پوست هنگام گرفتن رگ، زخم های پوستی، آماده سازی پوست قبل از عمل جراحی، کشتن میکروب های دست، شستشوی ضد باکتریایی دندان استفاده می شود.

  • کلروهگزیدین یک ماده فعال علیه باکتری های گرم مثبت و گرم منفی و بی هوازی های اجباری، هوازی ها و مخمر است.

  • از این محلول به صورت وارد کردن به پاکت پریودنتال جهت کاهش عمق پاکت در بزرگسالان مبتلا به التهاب لثه نیز استفاده می شود.

عوارض مصرف کلرهگزیدین


به عنوان عوارض جانبی احتمالی قابل انتظار دهانشویه ی کلرهگزیدین می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • قهوه ای شدن دندان ها و مخاط دهان

  • تغییر رنگ زبان و پرکردگی های همرنگ دندان

  • افزایش پلاک دندان (تارتار یا جرم)

  • سوزش دهان/گلو

  • خشک شدن دهان

  • تغییر طعم غذا/نوشیدنی

چنانچه هریک از عوارض فوق استمرار داشتند و یا بدتر شدند، فورا پزشک یا داروساز را مطلع کنید.

به منظور جلوگیری از قهوه ای شدن دندان ها و تغییر رنگ زبان، روزانه 3 مرتبه با خمیردندان مسواک بزنید؛ استفاده از خمیردندان (تارتار کنترل) و مسواک برقی می تواند موثرتر باشد. حداقل هر 6 ماه یکبار برای جرمگیری به دندانپزشک مراجعه کنید. رنگ گرفتن دندان در اثر مصرف این دهانشویه (بخصوص در قسمت پرکردگی های همرنگ و یا روکش دندان) معمولا فقط با بلیچینگ قابل حذف است. به منظور کاهش تاثیر کلرهگزیدین روی طعم غذاها، ابتدا غذا بخورید، سپس مسواک بزنید و در آخر از کلرهگزیدین استفاده کنید.

به خاطر داشته باشید پزشک/دندانپزشک با توجه به شرایط فعلی شما، مزایای این دارو را بیش از عوارض جانبی آن دانسته است. بعلاوه بسیاری از افراد با مصرف کلرهگزیدین هیچگونه عارضه جانبی جدی را تجربه نخواهند کرد. واکنش آلرژیک بسیار جدی به این دارو پدیده ای نادر است. با این حال، چنانچه متوجه علامت های واکنش های آلرژیک جدی شدید فورا به نزدیک ترین مرکز درمانی مراجعه کنید. مهمترین علائم واکنش های آلرژیک به کلرهگزیدین عبارتند از:

  • ایجاد راش در دهان یا روی پوست،

  • خارش/تورم (بخصوص در نواحی صورت/زبان/گلو)

  • سرگیجه شدید و تنگی نفس

این بخش تمام عوارض جانبی احتمالی دهانشویه کلرهگزیدین را شامل نمی شود. چنانچه متوجه هر علامت غیر عادی دیگری شدید پزشک را مطلع کنید. جهت کسب اطلاعات بیشتر با داروساز مشورت کنید.

سخن آخر

دهانشویه کلرهگزیدین قابلیت اتصال و چسبندگی محکم به غالب نواحی دهان را دارا است. این دهانشویه برای انواع سنین و انواع دندان‌ها مناسب است. با خاصیت آنتی باکتریال و آنتی پلاک باعث از بین رفتن باکتری‌ها و میکروب‌های مولد بوی بد دهان و برطرف کننده خشکی دهان می‌شود. این دهانشویه یکی از دهانشویه‌های پر مصرف در دندانپزشکی برای درمان عفونت‌های دهان و زخم‌های دهان و درمان عفونت لثه است. کلرهگیزیدین موجود در این محصول بر طیف وسیعی از باکتری‌های گرم مثبت و منفی و همچنین برخی از قارچ‌‌ها و برخی از ویروس‌‌ها از جمله ویروس مولد ایدز و هپاتیت موثر است.


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
از سراسر وب   
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها