عکاسی هنر ثبت لحظات است. همان لحظه هایی که شاید تکرار ناپذیر باشند، توسط عکاس ثبت شده و به تاریخ می پیوندد. هنر عکاسی که در گذشته توسط عکاسان حرفه ای انجام می شد امروز با در اختیار داشتن دوربین های همراه و جیبی توانسته همه گیر شود، اما هنوز هم عکاسی حرفه ای به شیوه های گوناگون اجرا می شود و هنرمند عکاس در زمینه های مختلفی، نظیر عکاسی پرتره، عکاسی از طبیعت، عکاسی ورزشی، عکاسی خبری، عکاسی علمی، عکاسی هنری، عکاسی صنعتی و تبلیغاتی و غیره فعالیت می کند. برخی از حوزه های عکاسی رایج تر از سایرین می باشندو البته که هر کدام شرایط و امکانات خاص خود را می طلبد. در مجموع هنر عکاسی را می توان متداول ترین نوع هنر دانست؛ چرا که هر شخصی در هر کجای دنیا باشد می تواند حتی با دوربین تلفن همراه خود عکاسی کند، اما اگر بخواهد حرفه ای وارد این هنر شود علاوه بر تجهیزات و امکانات حرفه ای باید آموزش ها و تجربیات گوناگون را فرا بگیرد.
تعریف عکاسی
عکاسی در لغت به معنای عکس گرفتن و عکس برداری است. در واقع عکاسی هنر ثبت لحظات است و از ترکیب دو لغت یونانی فتو از کلمه “Phos” به معنای نور و گرافی از لغت «Graphi» به معنای نگارش؛ یعنی نوشتن با نور.
یک عکاس موفق باید آموزش دیده باشد و تکنیک های عکاسی را فرا بگیرد. علاوه بر آن عکاسي نیاز به خلاقیت و ذوقی هنری دارد.
داشتن دید باز و توجه به مواردی که دیگران به آن توجهی ندارند از یک موضوع، تصویری حیرت برانگیز را خلق می کند. برای گرفتن تصاویری جذاب باید وقت گذاشت و انتظار کشید.
کم نیستند عکاسانی که در شرایط بد آب و هوایی و یا مناطق خطرناک حضور پیدا می کنند و روزها و ساعت ها منتظر یک لحظه ناب می مانند. عکاسي همه ذوق است و عشق، پیشرفته ترین دوربین های عکاسی بدون عکاس علاقه مند قادر به ثبت هیچ تصویری نیست.
تاریخچه عکاسی
تاریخچه عکاسی ریشه در دوران دوردست دارد . ریشه کلمه photography مشتقی از واژه های یونانی نور و نگارش است که از ترکیب این دو کلمه نگارش با نور استخراج می شود و برای اولین بار در دهه 1830 استفاده شد. در یونان باستان باور بر این داشتند که نور از چشم به اجسام تابیده می شود که بازتاب آن باعث دیدن می شود. ارسطو و اقلیدس با استفاده از تئوری سوراخ سوزنی خلاف آن نظریه را ثابت کردند: آن ها در پشت (دوربین های سوراخ سوزنی)صفحه ای نیمه مات قرار می دادند تا تصویر بازتاب شده روی آن با چشم دیده شود. در قرن ششم میلادی،(آنتمیوس ریاضی دان) در آزمایش های خود از دوربین تاریک خانه ای استفاده کرد.
تاریخچه اولین تصاویر ثابت در عکاسی
در اواخر دهه 1830 عکاسی، به مفهوم امروزه شروع شد. مخترع فرانسوی به نام ژوزف نیسه فور نیپس نخستین تصویر لیتوگرافی نوری را تولید شد اما در هنگام رونوشت برداری این تصویر از بین رفت اما این مخترع از تلاش دست بر نداشت و توانست عکسی دائمی را خلق کند.
در پی موفقیت ژوزف عکاسان با هر نوع امولسیون کننده و مواد شیمیایی و تکنیک های مختلف تعدادی از آزمایش ها را انجام دادند که سبب رشد عواملی مانند کلیشه چاپ، صفحه حساس عکاسی و صفحات خشک در نیمه اواخر دهه 1800 شد که در توسعه عکاسی مدرن نقش داشتند.
تاریخچه عکاسی در ایران
شروع عکاسى در ايران به دوران قاجار و سلطنت ناصرالدين شاه باز مى گردد. اولين شخص خارجى که در ايران عکس را چاپ کرد، ژول ريشار ( Joule Rishar ) فرانسوى بود که در حدود سال هاى ۱223-1225شمسی به ايران آمد و دارالفنون به تدريس زبان فرانسه پرداخت. اولين مجموعه عکس از آثار تاريخى ايران توسط لوئيجى پِشِه (Luigi Pesce) سرهنگى از اهالى ناپل در مهاجرت به ايران تهيه شد. عکس رنگی در ایران در زمان دوره پهلوی در سال 1314 استفاده شد که تحولی به یاد ماندنی در دنیای عکاسی ایجاد کرد.
سبک های مختلف عکاسی
سبک در مبحث عکاسی با توجه به هدف عکاس و کاربرد عکس، تکنیک های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. برخی از مهم ترین و متداول ترین سبک های عکاسی می توان از جمله موارد زیر اشاره کرد:
- عکاسی طبیعت: عکاسی طبیعت یکی دیگر از سبک های عکاسی است که در آن بدون اینکه اثر مستقیم یا غیر مستقیمی از حضور انسان وجود داشته باشد، از گیاهان، جانوران، کوه ها یا صخره ها عکس گرفته می شود و در آن نباید گیاهان پرورش داده شده از سوی انسان، راه ها، حیوانات اهلی یا حیوانات وحشی خارج از محیط زیست وجود داشته باشند.
- عکاسی پرتره: عکاسی پرتره یک عکس ساده نیست و در آن از چهرهٔ انسان عکسبرداری می شود و ویژگی های فردی، افکار، اخلاق مد نظر عکاس قرار می گیرد.
- عکاسی علمی: عکاسی علمی یک مقوله وسیع است که همه چیز را از عکاسی با میکروسکوپ با بزرگنمایی بالا گرفته تا دوباره عکاسی نجومی را در بر می گیرد. برخی از اشیاء ساخته دست بشر نیز به صورت مخفیانه به این مکان راه پیدا می کنند، مانند عکس هایی از برخورد دهنده های ذرات یا ایستگاه فضایی که به طور دوره ای منتشر می شوند. این یک نوع عکاسی است که امیدوارم در آینده مورد توجه بیشتر و بیشتری قرار گیرد، زیرا این قدرت را دارد که مناظر کاملاً جدیدی را به ما نشان دهد و طرز فکر ما را در مورد جهان تغییر دهد.
- عکاسی تجاری و تبلیغاتی: عکاسی تجاری از افراد هر چیزی است که برای فروش یک محصول به خصوص تبلیغات و حتی عکس های استوک در نظر گرفته شده است. عکاسان تجاری اغلب به سادگی از محصولات خود عکس می گیرند، اگرچه این چیزی است که بعداً در این مقاله به آن خواهم پرداخت. امروزه افراد هنوز در کمپین های تبلیغاتی بسیار مورد استفاده قرار می گیرند. معمولاً هدف عکاسی تجاری ایجاد تصاویری است که با احساسات و پیامی که برند مورد نظر سعی در انتقال آن دارد مطابقت داشته باشد. این عکاسان به مهارت های خاصی در نورپردازی و تجسم استودیو نیاز دارند تا برنامه مشتری را به واقعیت تبدیل کنند.
- عکاسی آزاد: به ارائه عکس ها به صورت قراردادی برای مشتریان مختلف یا به عنوان یک عکاس خوداشتغال گفته می شود.
- عکاسی اشیا: یکی از سبک های عکاسی است که تصاویر اشیاء محیط پیرامون و بی جان و غیر متحرک را ثبت می کند. هدف اصلی در عکاسی طبیعت بی جان بیان ایده و مفهومی خاص به ساده ترین شکل می باشد. در این سبک که بسیار دشوار است، عکاس باید توانایی نورسنجی دقیق داشته و از ذوق ترکیب بندی بالا برخوردار باشد.
- عکاسی عروسی: یکی از مهمترین رویدادهای زندگی بسیاری از افراد، عروسی است و این بدان معناست که عکاسان عروسی مسئولیت بزرگی دارند. عکاسان عروسی نه تنها باید مهارت های دوربین و نورپردازی خوبی داشته باشند، بلکه باید بدانند چگونه با مردم کار کنند و احساسات مناسب را تقریباً بدون زحمت ثبت کنند. این یک نوع عکاسی دشوار برای تمرین است، و شما فقط یک فرصت برای انجام درست آن دارید، بنابراین من برای عکاسان عروسی خوب احترام زیادی قائل هستم.
- عکاسی معماری: عکاسی معماری یکی از انواع عکاسی است که در آن از آثار معماری و ساختمان ها عکسبرداری می شود و دو فاکتور زاویه دید و نوع لنزبسیار پراهمیت است زیرا آثار معماری بزرگ بوده و عکاس نمی تواند از آن ها فاصله بگیرد.
- عکاسی خبری: یکی از انواع عکاسی است که در آن عکاس عکس هایی را می گیرد که پیام و هدف اصلی این عکس های خبری یا فتوژورنالیسم خبر رسانی است.
- عکاسی مد: یکی ازخویشاوندان پرتره، اما به اندازه کافی متمایز است که به عنوان ژانر خاص خود به حساب آید، عکاسی مد است. این دنیایی سریع است و بهترین عکاسان مد نه تنها در مورد نور و عکاسی بلکه از سبک لباس هایی که عکاسی می کنند نیز آگاه هستند. عکس های مد معمولاً برای برندها و تبلیغات در نظر گرفته می شوند، اما نه همیشه، مخصوصاً در دنیای امروزی اینستاگرام.
- عکاسی هنرهای زیبا: ما زیبایی را در چیزهای مختلفی می بینیم. چیزی که ممکن است برای شما خیلی زیبا به نظر برسد، ممکن است برای فرد دیگری ناخوشایند به نظر برسد و یا برعکس. عکاسی هنرهای زیبا به خودی خود تعریف مشخصی ندارد اما افرادی که یک دیدگاه مشابه دارند را به خود جذب می کند.
- عکاسی زیر آب: گرفتن عکس زیر آب همیشه آسان نیست، حتی اگر در مکان مناسب برای آن زندگی کنید. نه تنها به یک دوربین ضدآب خوب نیاز دارید، بلکه در لحظه ای که شروع به گرفتن عکس می کنید، به تجهیزات نورپردازی خاصی نیز نیاز دارید. تجهیزات غواصی و آموزش لازم برای غواصی طولانی تر را اضافه کنید، و می توانید ببینید که چرا این یکی از ژانرهای پیچیده تر برای شروع تمرین است. اما اگر پول و پشتکار خرج کنید، در نهایت با عکس هایی مواجه می شوید که امروزه تقریباً به اندازه بسیاری از مردم نیست. عکاسی در زیر آب همه چیز را از حیات وحش و ماکرو گرفته تا پرتره هایی که برای چشم خیره کننده هستند را در بر می گیرد.
- عکاسی نجومی: عکاسی نجومی که شامل همه چیز از تصاویر گوشی های هوشمند گرفته شده از طریق تلسکوپ گرفته تا عکس های اعماق فضا از هابل است، می تواند یکی از ساده ترین انواع عکاسی برای تمرین باشد. به دو دلیل دست یافتنی تر است: اول اینکه اندازه و مقیاس سوژه های ثبت شده در این سبک عکاسی برای ایجاد شگفتی در تقریباً هر کسی کافی است. اما نکته مهمتر این است که اگر تکنیک های نوردهی و پس پردازش عالی را نداشته باشید، فقدان دانش بلافاصله آشکار خواهد شد.
همچنین ژانری از عکاسی «منظره نجومی» وجود دارد که راه شیری را با تکه ای از زمین در پیش زمینه شامل می شود. اگرچه گرفتن عکس های مناظر نجومی هنوز دشوار است، اما تسلط بر آن ها برای اکثر عکاسان کمی آسان تر است.
نقش نور در ایجاد تصویر
آنچه مهم است نقش نور در ایجاد تصویر است که اساس کار عکاسی را بر عهده دارد. برای ایجاد تصویر باید نور را بر روی فیلم عکاسي و یا گیرنده تصویر الکترونیکی ثبت کرد این تصویر باید به طریقه ای ظهور یافته و یا به نوعی ثابت شود.
هنر عکاسی
هنر عکاسی به هنر ثبت وقایع در طول زمان گفته می شود. هنر عکاسی می تواند در هر موقعیتی شرایط انسانی را ثبت کند و انسان را در موقعیت ثبت شده توسط عکاسی قرار دهد و با توجه به عواطف و احساساتی که در ما بر می انگیزد درک ما از شرایط پیش آمده در عکس را بالاتر ببرد. در واقع از هنر عکاسی در هر لحظه از زمان می توان استفاده کرد و تنها هنری است که به صورت دنباله دار از تصاویر متحرک برای نشان دادن وضعیت بشر استفاده می کند.
کارهایی که باعث موفقیت عکاسان می شود
- خودتان را در موقعیت های سخت عکاسی قرار دهید: همه ما می توانیم امکاناتی را فراهم نماییم که کارمان را راحت انجام دهیم. مثلا پروژکتور و سه پایه را در جای ثابتی قرار دهیم، همچنین از یک دیوار یا پس زمینه ثابت استفاده کنیم و بارها و بارها در مقابل آن عکس بگیریم. این شیوه، خیلی راحت و قابل پیش بینی است. اما اگر خودتان را در موقعیت های سخت قرار ندهید، پس چگونه می توانید رشد یا پیشرفت کنید؟ سریع ترین راه برای رشد در عکاسی، تجربه موقعیت های سخت و دشوار است.
- موقعیت های جدید عکاسی را امتحان کنید: بزرگترین چالش برای یک هنرمند، رکود است. رکود یعنی یک هنرمند جستجوگری و پویایی خود را از دست بدهد. همه ما در بعضی اوقات احساس ناامیدی و رکود داشته ایم، اما ما به عنوان یک عکاس فعال، باید به طور مداوم از کشش و تمایلات بازار مطلع باشیم و طبق آنها عمل نماییم. چیزی که در 5 یا 10 سال پیش، در بازار کار عکاسی خوب به نظر می آمد، امروز خوب نیست. برای حفظ رقابت و مهم تر از همه، برای الهام گرفتن از تمایلات جدید بازار ، باید به طور مداوم به دنبال تجربه کردن چیزهای جدید باشیم.
- در هنر عکاسی رها شوید: در هنر عکاسی ، از هر چیزی رها شوید. عکاسان تمایل به کنترل کردن زیاد دارند (نوعی وسواس که می خواهند همه چیز را به شدت کنترل نمایند). نکته جالب در مورد همه این است که هیچ کس، تفاوت را مد نظر قرار نمی دهد.
- بله، همه ما کمی وسواس فکری داریم، اما این وسواس در موقعیتی می تواند مثبت و در جایی دیگر، منفی و باعث شکست باشد. ممکن است رها شدن، نوعی ریسک به نظر برسد اما ریسکِ داشتن وسواس فکری، از آن بیشتر است.به منظور رشد و پیشرفت شغلمان، باید انجام برخی از کارهایی که در کسب و کارمان با آن مواجه هستیم را کنار بگذاریم. اگر می خواهید رشد کنید، ابتدا باید کشف نمایید که از چه چیزی باید رها شوید.
- به دنبال یک مربی یا استاد عکاسی باشید: کارآفرین بودن، کار آسانی نیست. همه ما به یک مربی ، استاد یا منتور (تسهیلگر) نیاز داریم. کسی که در تصمیم گیری های بزرگ، به ما کمک می کند. کسی که به ما کمک می کند تا از موانع عبور کنیم. ما در تصویرگران پویا اندیش تلاش نموده ایم تا با بهره گیری از اساتید برجسته در کلاس های جامع آموزش عکاسی در این راه به شما کمک کنیم. کمک و راهنمایی گرفتن از یک متخصص در زمینه یادگیری تکنیک های مهم هنر عکاسی، معمولا به عنوان نشانه ای از شکست یا ضعف دیده شود، اما حقیقت این است که نشانه دانایی و زرنگی صاحب کسب و کار است. مثلا در شرکت هایی که دارای هیئت امنا هستند، دانش جمعی آنها به شکل گیری چشم انداز و مسیر حرکت شرکت کمک می کند.
- جاویژه بازارتان را گسترش دهید: جاویژه یا نیچ (niche) بخش حاشیه ای کوچکی از بازار است که بر روی یک نیاز ویژه یا یک کالای ویژه متمرکز شده است. ما معمولا به دنبال شیوه های آسان برای فعالیت در عرصه هنر عکاسی هستیم اما اگر می خواهید کسب و کارتان رشد کند، باید جاویژه بازارتان را گسترش دهید. هنگامی که این کار را انجام می دهید، خواهید دید که چقدر ایجاد کسب و کار جدید، ساده تر است. پیشکسوتان معتقدند که عکاسان یا متخصص هستند و یا عمومی به معنای کسی که به جای تخصص در یک رشته در چند زمینه معلومات کلی دارد. اما ما می گوییم عکاس باید یک «عکاس عمومی و متخصص»، باشد. با تکنیک هایی که در دوره فتوشاپ در عکاسی یاد می گیرید، می توانید براحتی ادیت های لازم روی عکس های خود را انجام دهید.
بنابراین چه چیزی عکاسی را به یک هنر تبدیل می کند؟ پاسخ این سوال به سبک عکاسی شما، جایی که از آن الهام گرفته اید و روشی که شما عکاسی می کنید بستگی دارد.