آشنایی با هنر گرگور بافی

  شنبه، 12 آذر 1401   زمان مطالعه 7 دقیقه
آشنایی با هنر گرگور بافی
گرگور نوعی تور ماهیگیری محلی استان هرمزگان است و در این محتوا می خواهیم با این هنر آشنا شویم. همراه ساعد نیوز باشید.

اگر به استان هرمزگان سفر کرده باشید، قطعا با هنر گرگور آشنایی دارید.در واقع هنر گرگور بافی ، هنر بافتن سیم های مفتولی به یکدیگر با هدف صید ماهی می باشد. این صنعت ، کاربرد فراوانی در حوزه صیادی دارد.به همین علت ، کارگاه های متعددی در اطراف استان برای این کار ساخته شده است. گرگور که در گویش هرمزگانی «کلگر» نیز گفته می ­شود. گرگور نوعی قفس گنبد شکل بزرگ جهت صید آبزيان دریایی می ­باشد که درب آن مثل قیفی يک طرفه به گونه ­ای عمل می­ کند که ماهی ها پس از ورود به درون قفس، قادر به خروج نخواهند بود و بدین ترتیب به دام می­ افتند. صیادان به منظور کشاندن ماهی ها به داخل این وسیله صید، از انواع طعمه، از جمله امعاء و احشاء ماهی ها و آبزيانی که قبلاً صید نموده ­اند، استفاده می­ نمایند.

هنر گرگور بافی چیست؟

گرگور قفسی توری است که با بند ، آن را به ته دریا می فرستند و به سر بند یک قطعه چوب پنبه می بندند تا محل قرارگرفتن گرگور را گم نکنند . ماهی ها از یک دریچه وارد شده و راه برگشت را پیدا نمی کنند و درون قفس گیر می کنند و فقط ماهی های درشت در درون گرگور می مانند. اشکال و ابعاد گرگورها بسیار متنوع و مصالح مورد استفاده در ساخت آنها متفاوت است. از نظر حجم، ساختمان و وزن نیز، در کشورهای مختلف و بسته به هدف صید، تنوع زیادی در آنها به چشم می خورد. بعضی از انواع آن بسیار سنگین بوده و متجاوز از چندین کیلو گرم وزن دارند، بطوری که بکارگیری آنها مستلزم داشتن شناورهای بزرگ و مجهز به وینچ و جرثقیل است. پاره ای دیگر نیز سبک بوده و به راحتی توسط دست قابل حمل و بکارگیری هستند.

گرگورهای سنتی و معمول در جنوب ایران از سیم های فلزی گالوانیزه نازک (۱۷ و ۱۸) بافته می شوند. هر گرگور از سه جزء مجزا شامل بدنه (گنبدی شکل)، کف (دایره ای شکل) و دریچه ورودی یا مدخل (شکل مخروطی ناقص) تشکیل شده است. برای وزین شدن و تسریع در نصب صحیح گرگور بر بستر صیدگاه معمولا چند تکه لوله گالوانیزه یا میله گرد آهنی نیز در قسمت کف آن بسته می شود. گرگور سنتی که در خلیج فارس و بخشی از دریای عمان مورد استفاده قرار می گیرد، به صورت نیم کروی است. در استان های خوزستان و بوشهر به نام گرگور و در هرمزگان به نا کلگر معروف است. بدنه گرگور به نام های دیگری مانند کیسه، دهانه گرگور به نام های دیگر مانند فچ یا دماغه و کف گرگور بنام های دیگری مانند بن نیز گفته می شود.

بافت گرگور

نحوه بافت به این ترتیب است که ابتدا با رد نمودن مفتول ها از زیر و روی هم و با حفظ فواصلی معین، فرم گنبدی­ شکل اولیه ساخته می ­شود. سپس بخش زیرین بطور مجزا بافته شده به بخش گنبدی­ شکل متصل می ­گردد. بخش زیرین که به شکل یک دایره بافته می­ شود. متحرک می ­باشد به گونه ­ای که صیادان قادر خواهند بود پس از بالاکشیدن گرگور از زیر آب، جهت خارج نمودن ماهی های صید شده آن را باز نمایند. مراحل ساخت این محصول توسط دست انجام می ­شود و تنها ابزاری که در طول مراحل ساخت زیاد مورد استفاده قرار می­ گیرد، نوعی سیم­چین می ­باشد. مراکز تولید این محصول عمدتاً در نواحی ساحلی استان قرار دارند که از آن جمله­ اند: جزایر قشم، هرمز، لارک، روستاهای ساحلی شهرستان جاسک و بخش سیریک روستای کوهستک از توابع شهرستان میناب. هنر گرگور بافی توسط مردان انجام می گیرد.هر گرگور از سه جزء مجزا شامل بدنه (گنبدی شکل)، کف (دایره ای شکل) و دریچه ورودی یا مدخل (شکل مخروطی ناقص) تشکیل شده است.

ساختمان گرگور

گرگور نوعی قفس بوده که جزو ابزارهای صید تله ای محسوب می شود. ساختمان آن بسیار ساده است و تنها با داشتن اندک تجربه ای می توان از آن برای صید استفاده کرد. این ابزار صید برای به دام انداختن گروه زیادی از ماهیان کف زی، سخت پوستان و بعضی از نرم تنان قابل استفاده است.

انواع گرگورها

گرگورها به 4 دسته تقسیم میشوند . در زیر با انواع گرگورها آشنا می شوید.

  • گرگور باطنه ای: که هر طرف آن از کف تا سطح گرگور حدود ۵/۱ متر است، در مناطق شنی و صخره ای کاربرد دارد. گرگورهای معروف به باطنه ای شامل یک کیسه نیم کره و کف آن بعلاوه دماغه یا دهانه ورودی ماهی تشکیل می شود ، ماهی های صید شده را نیز از همین دهانه ورودی و باز کردن آن تخلیه می کردند. گرگورهای باطنه ای اصالتاً گرگور بومی نبوده و مربوط به بنادر صیادی باطنه عربستان می باشد و در بوشهر از تاریخچه دیرینه ای برخوردار نمی باشد.
  • گرگور طعمه ای: ارتفاع آن معمولاً کمتر از گرگور باطنه ای است. دارای دریچه فرار نمی باشد. در مناطق صخره ای و حداکثر در عمق ۲۰ متری کاربرد دارد و بیشتر برای صید بالول (هامور کوچک) استفاده می گردد و به همین علت گرگور طعمه ای نامیده می شود که از گواف و ماهیان ریز به عنوان طعمه ای جهت جلب ماهی استفاده می گردد. گرگورها ی طعمه ای را در اندازه های مختلف می ساختند که معمولاٌ به گرگورهای کوچک زیر سنگی (طعمه ای) و بزرگ تقسیم می شد، گرگورهای زیر سنگی در اندازه و ارتفاع ۵۰ تا ۶۰ سانتی متری می ساختند و با پنهان نمودن در زیر سنگها و صخره های ساحلی و آزاد نمودن دهانه ورودی آن، برای صید ماهی در ساحل استفاده می کردند. گرگورهای طعمه ای را در اندازه متوسط حداکثر ۱ متر ارتفاع و با قراردادن طعمه در آن و در صیدگاه های صخره ای استفاده نموده و با بالا کشیدن و بازرسی یک روزه به آن ماهی های صید شده را تخلیه می کردند. گرگورهای بزرگ را در اندازه ای با ارتفاع حداقل ۵/۱ تا ۲ متر می بافتند و بصورت انتظاری و با استقرار حداقل ۷ روزه آن در صیدگاه های مختلف رسی و صخره ای و اعماق مختلف برای صید آبزیان کف زی استفاده می کردند.
  • گرگورعمانی:هر طرف آن حدود ۳ متر است و به دلیل گرفتن جای بیشتر در شناور و بازدهی کمتر، از آن استفاده نمی گردد.
  • گرگور دو کیسه ای: دارای ارتفاعی کمتر از گرگور باطْنه ای و نیز درازتر از آن می باشد و به علت صید بی رویه همه نوع ماهی، در حال حاضر ممنوع شده است. در این نوع گرگور که دراز می باشد، ماهی از یک طرف وارد و از سوی دیگر خارج می کنند.
گرگور بافی

ساختن گرگور با چوب درخت خرما

آن موقع گرگور را با چوب درخت خرما(نخل) درست می کردند ولی گرگورهایی که با برگ درخت خرما(گرز) درست می شد دو تا ایراد بزرگ داشت اول اینکه ماهی های کوچک را صید نمی کرد و دوم اینکه استقامت زیادی نداشت و حداکثر سه یا چهار ماه ماندگاری داشت و بعد از بین می رفت.

طریقه ساختن آن هم به این صورت بود که برگ (پیش) آن را می کندیم و چوب وسط آن را با چاقو شیار شیار می کردیم و آن را با آب دریا خیس می کردیم که انعطاف پذیر شود و بتوانیم آن را خم کنیم هرچند که کار کردن و گرگور درست کردن با این وسیله بسیار بسیار سخت و مشکل بود ولی با گذشت زمان لنج های بزرگ چوب هایی از کشور هند به بنادر بزرگ مانند آبادان و بوشهر آوردند و گرگوربافان دیدند که این چوب خیلی بهتر از چوب درخت نخل است و کار کردن با آن راحت تر و استقامت کاری آن بیشتر است به این چوب های جدید "نی باز" می گفتند.

سخن آخر

در صورت عدم حمایت از این هنر دیری نمیپاید که در بین مردم از یاد خواهد رفت. و در این زمینه محتاج غیر خواهیم بود.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (528 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (257 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (232 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (107 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (92 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (61 نظر) عرض ارادت فریبا نادری به امام خمینی(ره): مرد بزرگ جایت خالی است در میان مردمان سرزمینِ نور؛ ممنون که این انقلاب رو برایمان رقم زدی+ عکس (55 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (52 نظر) تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی! (53 نظر) علی دایی در واکنش به تقلید صدایش در مراسم استقلالی‌ها: در گذشته پادشاهان دلقک‌هایی داشتند که وظیفه‌شان تقلید صدا و خنداندن مردم بود+عکس (50 نظر) تعجب بازیگر مطرح ترکیه با دیدن خونه زندگیِ شاه‌نشین پوریا پورسرخ، آرش سریال کیمیا+ ویدیو/ میزبانی درجه یک در خانه‌ای درجه یک👌 (46 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (42 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر) شیلا خداداد: موهامو رنگ نمیکنم چون همینجوری و نچرال بودن رو دوست دارم؛ وقتی عروسی برم لاک میزنم و برمیگردم پاک میکنم+ ویدیو (35 نظر) هانده ارچل؟ مرسی ما خودمون نرگس محمدی داریم/ نگاهی به استایل پوشیده نرگس محمدی در پاییز و زمستان (34 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
فال شمع روزانه امروز دوشنبه 5 آذر 1403
فال قهوه با نشان روز دوشنبه 5 آذر ماه 1403
استقلال با اسم رونالدو مهاجم می‌گیرد/النصر فرصتی استثنایی برای نیم فصل
فال روزانه امروز دوشنبه 5 آذر ماه 1403
فال ابجد روزانه دوشنبه 5 آذر 1403
فال انبیاء روزانه دوشنبه 5 آذر 1403
فال حافظ با تفسیر امروز دوشنبه 5 آذر 1403 + فیلم
گوشت شترمرغ ارزانترین گوشت قرمز گرم در بازار: کیلویی 397 هزار تومان!
روش جدید کلاهبرداری با ترفند مهاجرت به کانادا
در گوشی غرق می‌شوید و کنترل زمان را از دست می‌دهید؟ اندروید به کمک شما می‌آید
آمار رسمی ضرر و زیان فیلترینگ به کسب و کارها بالاخره اعلام شد/ ضرر و زیان به 50 هزار میلیارد تومان رسید
جای خالی پزشکیان در مجلس پر می شود: مردم تبریز انتخاب می کنند
انواع غذای لبنانی / طرز تهیه مقلوبه عربی با مرغ و بادمجان
سلبریتی‌هایی که برای برهنگی بسیج شدند/ مهناز افشار، ویشکا آسایش، گلشیفته فراهانی،تهمینه میلانی و...+عکس
انواع دسر ایرانی / طرز تهیه باسلوق گردویی خوش­مزه
منتخب روز   
حضور بی شرمانه احسان کرمی و برزو ارجمند در عروسی مختلط ساسی مانکن به بهانه پاشیدن نمک روی زخم آبادانی ها+عکس واضح وام 680 میلیارد تومانی آقای مدیرعامل از بانک خودش! نگاهی به چیدمان سنتی و شیک اتاق پذیرایی مسعود کیمیایی، کارگردان خائن‌کشی و برنده تندیس حافظ/ خودنمایی مبلمان چرمی و تابلوهای زیبای نقاشی ایده ست کردن ست چهارخانه‌ پاییزی با این بازیگران مشهور ایرانی / از الناز شاکردوست تا پریناز ایزدیار و سمیرا حسن پور + عکس (فیلم) توضیح قالیباف درباره توئیت عضو دفتر رهبر انقلاب / من از قبل در جریان بودم ... نگاهی به استایل پاییزی 4 زوج‌ جذاب سینمای ایران در جشن حافظ 1403/ از ست چرمی المیرا دهقانی و همسرش تا کت بته جقه‌ی سمانه پاکدل و استایل همیشه ترند سحر ولدبیگی اگر این کار را انجام دهید، 50 میلیون تومان پاداش نقدی از دولت می‌گیرید! جریمه سنگین قهرمان سرشناس به خاطر دست درازی به یک زن 5 منطقه گردشگری پاییزی اطراف تبریز/ جون میدن واسه گرفتن عکسهای جذاب پاییزی قتل در پارک قیطریه بخاطر متلک انداختن به نامزد مقتول مهران مدیری: بدترین 4 سال زندگیم حتی پول نان و پنیر نداشتم! پسرم فرهاد از گرسنگی بیهوش شد/عین جنازه شده بودم عوضش الان بادیگارد دارم+فیلم حضور پرانرژی قهرمانان جوکر، ناهید مسلمی و عمو رشید در وی‌آی‌پی کنسرت سهراب پاکزاد/ یویو گفتن ناهید مسلمی رو وسط کنسرت از دست ندید👌