ضرب المثل از هر چه بدم اومد سرم اومد
ضرب المثل گونه ای از بیان است که معمولاً تاریخچه و داستانی پندآموز در پس بعضی از آن ها نهفته است. بسیاری از این داستان ها از یاد رفته اند، و پیشینهٔ برخی از امثال بر بعضی از مردم روشن نیست؛ با این حال، در سخن به کار می رود. شکل درست این واژه «مَثَل» است و ضرب در ابتدای آن اضافه است. به عبارتِ دیگر، «ضرب المثل» به معنای مَثَل زدن (به فارسی: داستان زدن) است.كلمه” مثل ” عربي است و كلمه فارسي آن “ متل ” است . وقتي مثل گفتن صورت بي ادبانه پيدا كند آن را متلك مي گويند .در همه زبانهاي دنيا ضرب المثل فراوان است . بعضي از مثل ها در همه زبانها به هم شباهت دارند .هر قدر تاريخ تمدن ملتي درازتر باشد بيشتر حادثه در آن پيدا شده و مثل هاي بيشتري در آن وجود دارد و در زبان فارسي نيز ده ها هزار ضرب المثل وجود دارد .
معنی ضرب المثل از هرچی بدم اومد، سرم اومد یعنی چه؟
۱- یعنی هر کدام از گرفتاری هایی را که میترسیدم دچارش شوم، عاقبت گرفتارش شدم.
۲- اشاره به این دارد که گاهی انسان از برخی اتفاقاتی که به دیگران می افتد تنفر دارد و حتی ممکن است آن لحظه احساس خوشبختی کند که آن اتفاق برای او نیفتاده اما روزی که خودش نیز آن اتفاق بد را تجربه کند، این ضرب المثل را به کار می برد.
۳- این ضرب المثل قرابت معنایی دارد با ضرب المثل : مار از پونه بدش میاد جلو خونه اش سبز میشه! هردو به حس نفرت اشخاص نسبت به حوادث ناخوش اشاره دارد که عاقبت گریبانگیر خودشان شده است.
۴- گاهی مسبّب اتفاقات ناگوار خود انسان است! آن زمانی که این اتفاقات برای اشخاص دیگری به وجود می آید به جای اینکه کمک حال آنها باشد، خوشحال است که خودش گرفتار نشده است.
و این خوشحالی و غرور بیجا در درون او حس نفرت نسبت به آن گرفتاری ایجاد می کند. به همین دلیل است که وقتی خودش هم به آن بلا گرفتار می شود می گوید: از هرچه بدم می آمد سرم آمد.
بعضی اوقات دلیل اتفاقات ناگوار خود انسان است! زمانی که این اتفاقات برای افراد دیگری به وجود می آید به جای اینکه به آن ها کمک کند، خوشحال است که برای خودش اتفاق نیفتاده است و این خوشحالی و غرور بیجا در درون او احساس نفرت نسبت به آن گرفتاری به وجود می آید. به همین علت است که وقتی خودش نیز به آن مشکل گرفتار می شود می گوید: از هرچه بدم می آمد سرم آمد.بر هر چیز که تمرکز کنیم، انرژی آن را دریافت می کنیم. (در بعضی از مکاتب هندی حتی بر گریه کردن و اندوه نیز مراقبه می کنند و اعتقاد دارند از آن نیز می شود انرژی گرفت!) اگر بر، داشتن نعمت ها تاکید کنید، سبب زیاد شدن آن می شوید و اگر بر، نداشتن نعمت ها تاکید کنید سبب زیاد شدن نداشته ها می شود! هر فکری در اثر تکرار و تلقین به باور تبدیل می شود و هر باوری، خلق می شود. برای همین است که اگر همیشه فکر های منفی بکنیم حوادث منفی می سازیم.
مثل ها چه فايده ای دارند ؟
دانشمندان تاريخ و جامعه شناس در بررسيروحيات و اخلاق گذشتگان از مثل هاي جاري هر محلي استفاده مي كنند . دانستن مثل ها گفتن و نوشتن را آسان مي كند .چون اين جمله ها كوتاه و زيباست و بر دل مينشيند و گفتگوي دراز را كوتاه مي كند و اگر در جاي خود استفاده شود اثر حرف بيشتر مي شود .
توجه : درست به كار بردن مثل هم خودش يك هنر است . اگر در جاي نامناسب گفته شود و يا با موضوعي كه در ميان است مطابق نباشد ممكنست صورت متلك به خود گيرد .